Brecht gaat voor recht
Berlijnse thriller deel 5
Marianne Vogel
Wie de Dreigroschenoper van Bertold Brecht kent en de Berlijnse thrillers van Marianne Vogel tot nu toe heeft gelezen begrijpt wel dat dit voor de schrijfster een onderwerp is dat absoluut aan de orde moest komen. Is Berthold Brecht zelf al een omstreden figuur, zijn werk is dat nog meer.
In deze spannende thriller draait alles om dat toneelstuk dat over zes dagen in première moet gaan in het Berlijnse Spreetheater. Er is een nieuw lied gevonden, dat Brecht pas geschreven zou hebben na de eerste opvoeringen. Door dat nieuwe lied is er veel belangstelling voor deze opvoering. En de regisseur heeft spannende plannen!
Er moet eveneens een première komen in Groningen, waar de Groningse rederijkerskamer Concordia toestemming heeft om het stuk op te voeren, met als voorwaarde dat het pas gebeurt na die première in Berlijn.Maar dan sterft de hoofdrolspeler - dat is een ramp, want gaat de opvoering nu niet door? - en het blijkt ook nog dat hij vermoord is!
De detectives Sofie Bank en Frits Arends zijn toevallig in Berlijn, voor een korte vakantie. Dat kunnen ze wel vergeten dus, het wordt hard werken, nauwelijks slapen en nog in gevaar verkeren ook! Hen wordt dringend verzocht de zaak incognito te onderzoeken.
Als de première in Berlijn niet door gaat, is dat ook voor Groningen een ramp.
Frits en Sofie kunnen zich backstage begeven als de Nederlandse vertalers van het toneelstuk, waardoor de spelers en andere betrokkenen vrij open met hen praten. Wat zij constateren is wat de spelers ook weten: het stuk (gebaseerd op een Engelse opera uit 1728, de Beggar’s Opera) speelt dan wel in Londen, in de 18e eeuw, het is vertaalbaar naar de huidige tijd. Brecht had er in 1928 al een maatschappijkritisch stuk van gemaakt dat speelde in zijn eigen tijd. Verwarrende tijden, politiek en sociaal gezien, met een enorme kloof tussen arm en rijk.
Het stuk trekt dan ook veel aandacht, des te meer nu er iemand vermoord is.
Waarom is Martin Bodenfeld om het leven gebracht? Wie is degene die pamfletten plakt op het standbeeld van Brecht? Zijn er verkeerde groeperingenactief?
Er vallen nog meer slachtoffers, en er wordt chantage gepleegd. Hebben al deze zaken met elkaar te maken?
Het is voor Sofie en Frits een hachelijke zaak, ze raken verstrikt in het web van de theaterwereld, waar toneelspel dagelijkse realiteit is. Is iedereen wel degene voor wie men zich uitgeeft?
Thema’s die door de jaren, door de eeuwen heen, gelijk blijven… niet alleen de ongelijkheid wat geld betreft, ook het machtsverschil tussen man en vrouw komt aan de orde.
Deze thriller is toepasselijk opgebouwd als een toneelstuk – in bedrijven. Het is de vijfde thriller in de serie Berlijnse thrillers. Het is niet nodig om die allemaal op volgorde te lezen, maar er wordt wel voortgeborduurd op een persoonlijk probleem van Sofie, die gaat over het Stasiverleden. En… er is een duidelijke verwijzing naar een volgend deel!
Behalve dat ze de lezer een onderhoudende en spannende thriller voorschotelt, geeft Marianne Vogel ook een rondreisje door Berlijn, waarbij de geschiedenis een flinke rol speelt en, de wereld van Brecht, en van zijn toneelstuk: als je dat nog niet gelezen hebt, bekruipt je vast en zeker de behoefte dat snel te doen!
Achterin wordt verteld wat er fictief is en wat niet. Ook is er informatie over geraadpleegde boeken en films.
Marianne Vogel (Rotterdam, 1958) is een Nederlandse schrijver, germanist, literair vertaler en persoonlijk coach.
ISBN 9789464247893 | paperback | 428 pagina's | Uitgeverij Aspekt | september 2021
© Marjo, 23 januari 2022
Lees de reacties op het forum, klik HIER