Zeven is zwijgen
Lindsay Faye
‘Ik ben een geval apart in de stad New York: iemand bij wie politiek het gevoel oproept dat anderen krijgen van het afschrapen van varkensstront van hun schoenzolen.‘
Opnieuw treffen we ‘Koperster’ Timothy Wilde. Hij is een jonge man met een missie. Maar ook een jongeman met een verminkt gezicht. En een jongeman die zijn grote liefde, Mercy, die vertrokken is naar Londen, verafgoodt.
Zoals in het voorafgaande boek 'De goden van Gotham' speelt dit verhaal in New York, in 1846. De politie van New York – de kopersterren – bestaan nog maar een half jaar en worden nog niet echt voor vol aangezien door de bevolking van de stad. Daar speelt de corruptie ook een grote rol bij, want zoals Timothy zal ontdekken: niet alleen neemt niet iedere politieman zijn werk serieus, enkelen zijn zelfs alleen maar koperster vanwege de macht en mogelijkheden die ze dan hebben om zichzelf te verrijken.
New York wordt overspoeld door Ieren, die de hongersnood in hun eigen land ontvluchten.
Maar het goud ligt niet voor het oprapen zoals zij denken: het is bittere armoe, ze wonen in grote aantallen in krotten en proberen al bedelend hun grote gezinnen te voeden.
Een van degenen die hen helpt is Valentine Wilde, de oudere broer van Timothy, maar ook dat is voor een doel: als hij de Ieren voor zich weet te winnen, zijn zij ook bereid te stemmen op de Partij. Want Valentine is in tegendeel tot zijn broer wel politiek actief.
Ook de misdaad waar Timothy in dit verhaal mee te maken krijgt is politiek, maar het duurt even voor hij dat ontdekt. Het begint met een mooie vrouw: Lucy Adams. Zij is een achtste zwart, een verwaarloosbare fractie zou je denken, maar in die tijd, in dat land, is zwart zwart.
Het is meteen de reden waarom zij bij Timothy hulp vraagt. Voor hem is een mens een mens, kleur en afkomst doet er niet toe. Is hij zelf immers niet van Ierse afkomst? Het enige waar hij tegen in verweer komt is misdaad. Dus als Lucy hem vraagt om haar zus en haar zoon te redden van de slavenhandelaars, is hij van de partij.
Het Noorden kent geen slavernij. Zwarten kunnen er leven en wonen als ze dat willen, vrij en onbekommerd. In theorie is dat zo. Maar er zijn organisaties die zwarten toch ‘vangen’ en onder het mom van dat ze ontsnapte slaven zijn, verkopen op de slavenmarkt in het Zuiden. En dat is dan weer legaal, zodat zwarten in feite nooit veilig zijn.
Nu Delia en Jonas zijn ontvoerd, vreest Lucy dat ook zij onderweg zijn naar het Zuiden.
Timothy weet dat hij haar niet kan helpen zonder zelf ook naast de wet te gaan werken. Hij moet zijn broer om hulp vragen. Valentine werkt ook als koperster, in een ander district, maar kent meer wegen door zijn betrokkenheid bij de Partij.
Het wordt een web van intriges, raadsels, omkoperij, waarbij Timothy zijn baan kwijt dreigt te raken en er doden vallen.
Boven ieder hoofdstuk staat een citaat, en het zal niet verbazen als dat vaak uit het werk van Solomon Northup komt ‘12 yrs a slave’. Het verhaal dat daarin opgetekend werd, vormt ook het thema van dit boek.
Een historische thriller in de sfeer van de tijd, met de taal van die tijd, heerlijk om je helemaal in te verliezen. Het leest niet snel, maar dat wil je ook helemaal niet. Er gebeurt vast nog meer spannends in die tijd, zodat we meer mogen verwachten!
'Onderweg worstelde ik me kniediep door de nalatigheid van bewoners op het gebied van stoepveegetiquette.'
'Deze stad speelt een dodelijke stoelendans met haar inwoners en als de rammelende pianoklanken verstommen rest de verliezer alleen een langzame door of een snelle.'
ISBN 9789000303755|paperback|384 pagina's |Uitgeverij Van Holkema & Warendorf | juli 2013
Vertaald uit het Engels door Maaike Bijnsdorp en Lucie Schaap
© Marjo, 26 april 2014
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER