Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Ultieme wraakUltieme wraak
Leendert Lodder


In Assen wordt Kees ten Pas dood gevonden. Hij is vrijgesproken van een vreselijke misdaad;  zijn advocaat kreeg dat voor elkaar omdat het bewijs niet goed genoeg was.
In Wassenaar is een soortgelijke zaak gaande: strafpleiter Houwelingh is vast van plan een  moordenaar en verkrachter vrij te pleiten. Benno Bosman komt dan ook vrij, maar zijn advocaat komt direct na afloop van de zaak om het leven bij een bomaanslag.
Als deze aanslag opgeëist wordt door een groepering die zich ‘angels of revenge’ noemt, wordt Dick Prinsen op de zaak gezet. Hij zet zijn team snel aan het werk.
Intussen is degene die de opdracht tot de wraakacties geeft voor de lezer ook in beeld, en tot diens stomme verbazing legt Dick Prinsen al snel de link met de moord in Assen. En nog erger: waar hij dacht de volmaakte moord gepland te hebben, is Prinsen al snel op zoek naar Joegoslaven. De speurtoch leidt naar Serajevo.
Maar wie is degene die achter de wraakacties zit?
Want dat is wel duidelijk: iémand is het niet eens met de gang van zaken binnen de huidige rechtspraak. Al die bureaucratie, al dat papierwerk en de regeltjes maken dat de wet nauwelijks meer functioneert. Dat is niet juist natuurlijk. Maar zelf dan maar recht doen zegevieren is ook niet de goede manier van handelen.


Leendert Lodder stelt deze kwestie aan de kaak, in een politieroman, die flitsend had kunnen zijn, als er hier en daar goed opgelet was: Je hoeft niet te blijven uitleggen waarom Prinsen denkt dat er Joegoslaven bij de zaken betrokken zijn. Het verhaal had aan spanning gewonnen als er hier en daar flink ingekort was. Of misschien wat meer dialoog. Het is nu een vrij pittig geheel geworden. Maar het gaat de schrijver dan ook niet om de plot, hij wil iets vertellen.
Het lijkt me een goede zaak dat dit deze vraag eens gesteld wordt: wordt het geen tijd om onze rechtswetgeving eens grondig te herzien?
Er staan verklarende voetnoten in, en in een epiloog legt Leendert Lodder, zelf hoofdinspecteur van politie, uit waarom hij dit boek geschreven heeft. Eerder schreef hij ‘Als Tie Maar Niet Wordt Als Zijn Vader’, dus waarom dit boek toch op de Academica Literatuurlijst is gekomen? (waar immers autobiografische boeken ook een plaats krijgen)


ISBN 9789078905592 |paperback|384 pagina's |Uitgeverij De Brouwer| oktober 2012

© Marjo, 26 december  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven