Het ontwaken
Laura Kasischke
Shelly is getuige van een auto-ongeluk en snelt te hulp. Welke akelige gevolgen deze betrokkenheid voor haar in zal houden, ze heeft geen idee. Ze ziet alleen een jongen die een meisje met blonde haren in een zwarte jurk vasthoudt. Ze lijkt uit de auto geslingerd en Shelly roept naar de jongen dat hij haar niet moet verplaatsen. Zelf heeft ze de politie al gebeld.
Er is al meteen iets raars: hoe ze ook belt naar de krant en zelfs naar de politie: in de krant blijft het verhaal staan dat de eerste persoon ter plaatse - pas na enkele uren - na een telefoontje naar de hulpdiensten meteen weer was vertrokken. En dat het meisje op de achterbank van de auto was gevonden, doodgebloed en onherkenbaar verminkt.
Shelly begrijpt er niets van. Zo was het helemaal niet! Maar ze moet haar pogingen het recht te zetten opgeven. Vooral als Craig zijn geheugen kwijt blijkt te zijn.
Aan het instituut Godwin Honors Hall, waar Shelly werkt, is Craig is eerstejaars. Hij is gewend zijn zin te krijgen en nauwelijks oog heeft voor een ander. Zijn kamergenoot Perry heeft hij dan ook niet hoog zitten. Niet alleen is Perry zijn tegenpool, hij is niet van plan om voor Craigs charmes te vallen.
Maar dan valt Craig als een blok voor de mooie studente Nicole, nota bene een dorpsgenoot van Perry. Ook Nicole werkt hard aan haar studie, en is bovendien lid van Omega Theta Tau, een damesdispuut. Craig staat op het tweede plan, en dat bevalt hem niets.
Het ongeluk maakt een eind aan alles.
Het jaar na het ongeluk wil Perry colleges volgen bij professor Polson, een jonge vrouw, die doceert over de cultuur rondom de dood. Craig studeert nog wel op het instituut, maar houdt zich verborgen.
Wie zich niet verborgen houdt, dat is Nicole! Hoe kan dat nou?
Laura Kasischke is professor Engelse literatuur, zij geeft ook schrijflessen. Zelf is ze goed in het vasthouden van de aandacht. Door met de tijd te spelen en steeds andere perspectieven te gebruiken kan ze ieder hoofdstuk afsluiten met een warmmakertje, waarbij de lezer maar moet afwachten wanneer die opgeworpen vraag beantwoord zal worden.
In een chronologisch verhaal vanuit een enkele verteller was er veel minder spanning geweest, want ook nu zakt het af en toe wel wat in. En ook al zijn niet alle vragen beantwoord, je blijft met een onheimisch gevoel achter als je eenmaal de zevenhonderd pagina’s gelezen hebt.
Vragen te over: waar is Nicole? Is ze wel of niet dood? En als zijn niet degene is die in de kist lag, wie dan wel? Wat voor rituelen spelen zich af in dat dispuut van de meisjesstudentes? Waarom wordt Shelly’s verhaal genegeerd?
Wie antwoorden wil op deze en al de andere vragen die gaandeweg rijzen, moet zeker gaan lezen. Kasischkes personages blijven je bij. Een criticus zou kunnen stellen dat er flink geschrapt had kunnen worden in al die persoonlijke besognes van sommige personages, maar die verhalen zijn op zich al boeiend genoeg. De geheimzinnige sfeer is verslavend. Het smaakt naar meer.
ISBN 9789049952433| paperback | 704 pagina's | Mistral | januari 2012
Vertaald uit het Engels door Jan Smit
© Marjo, 4 maart 2012
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER