De ziener
Kevin Valgaeren
Het boek begint heel verrassend met een stukje geschiedenis. Voor een goed begrip van het verhaal moet de lezer weten waarom in Engeland kloosters moesten verdwijnen: in de zestiende eeuw was Hendrik VIII zo brutaal om zich af te scheiden van de Katholieke Kerk en het pauselijk gezag. De paus wilde namelijk de scheiding van zijn katholieke vrouw niet erkennen. Dan word ik zelf maar de baas, moet Hendrik gedacht hebben: De Church of England ontstond, en daar werden de kloosters de dupe van. Hendrik liet zijn rechterhand Thomas Cromwell zijn gang gaan: eigendommen en landerijen werden zo bezit van de stand der edelen.
In Borley stonden twee kloosters broederlijk naast elkaar: een voor de zusters en een voor de paters.
Hier werd het Cromwell makkelijk gemaakt: een non en een monnik werden verliefd en wilden samen de wereld intrekken. Zij werden ontdekt: de vrouw werd levend ingemetseld en de man werd opgehangen. De kloosters werden met de grond gelijk gemaakt. In de negentiende eeuw werd op de overgebleven fundamenten een pastorie gebouwd.
Daar beginnen de problemen, en daar heeft Kevin Valgaeren zijn lijvige boek in de vorm van een gothic thriller op gebaseerd.
Vanuit het heden raakt David Mayfair, van geboorte Vlaming, betrokken bij een duistere zaak waarvoor hij vanuit Londen naar Borley vertrekt en daar zijn intrek neemt in de enige herberg, die het dorp kent.
In Borley, een ogenschijnlijk idyllisch dorp, zijn onlangs twee moordslachtoffers gevonden, twee jonge meisjes. Het vreemde is dat hun lichamen geen sporen lieten zien van de doodsoorzaak, en ook de vindplaatsen gaven geen informatie. David Mayfair is helemaal geen detective, of anderszins bekwaam om een moord te onderzoeken. Hij is slechts een drieste jongeman die geen angst kent, en eigenlijk tegen de zin van zijn oom uit Londen is vertrokken. Deze oom was de ontvanger van een brief waarin hij om hulp gevraagd werd, in zijn hoedanigheid van Ziener (een ziener heeft bijzondere gave ontwikkeld: hij kan geesten zien; de wezens die zich niet neergelegd hebben bij de dood en nog op aarde ronddwalen)
Maar omdat zijn oom in het ziekenhuis lag, had David meteen zijn spullen gepakt en was vertrokken: Ook hij is immers Ziener? De opleiding heeft lang genoeg geduurd vindt hij. Hij kan het best.
En hoewel hij in de loop van zijn onderzoek zal moeten erkennen dat het geen sinecure is, roept hij geen hulp in. Hij gaat er voor, hoe veel moeilijkheden hij ook ondervindt. Hij krijgt wel hulp van de vader van een van de slachtoffers, die tevens bij de politie is, maar nu vanwege zijn betrokkenheid op een zijspoor gerangeerd. En extra motivatie krijgt hij door het bestaan van de mooie Emma, die het derde slachtoffer dreigt te worden.
‘De voordeur was van zwart eikenhout, maar de tand des tijds had stevig aan de onderkant van de deur geknaagd, waardoor de hoeken van het hout verdwenen waren. Daarnaast was het hout gaan rotten en staken er tientallen splinters uit. Het zou slechts een flinke trap kosten om de deur open te krijgen. David kon echter nergens sporen van geweld vinden. Het was alsof de bewoners van de pastorie de deur op een kier hadden gezet om hun aankomende gast te verwelkomen. Daarachter lag een onbekende duisternis. De rotte geur van vocht, die te vergelijken viel met de geur van een oude zolder, maar dan veel intenser, walmde vanuit de kier in zijn gezicht.’
Deze thriller is een ijzersterk verhaal dat je meesleurt in de griezelige sfeer van het bovennatuurlijke. Er is meer tussen hemel en aarde, meer dan onze hoofdpersoon kan bevroeden, laat staan de lezer!
Volop verrassingen, terwijl niet vergeten wordt waar het boek mee begon. Alles valt op zijn plek.
De enkele tikfouten zijn vergeven, de Vlaamse terminologie vergeten, zelfs over de kleine ergernis – waarom Engelse maten als yard en inch gebruiken? – stap ik heen in dit onweerstaanbare, spannende verhaal, met zijn bovennatuurlijke elementen. En die pastorie bestaat nog echt ook! Ik durf er niet heen.
Kevin Valgaeren is een goed verteller, en dit smaakt naar meer… veel meer…
ISBN 9789020649512 | paperback |454 pagina's| Kramat| juli 2011
© Marjo, 5 maart 2013
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER