Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Natriumchloride
Jussi Adler-Olsen


Het verhaal begint met een proloog, die zich in 1982 afspeelt en waarin 6 mensen door een blikseminslag sterven. Een man, die verderop lijkt te hebben gestaan en een vrouw, die bij het gezelschap stond, overleven de inslag. De kleren van de vrouw, die weggeslingerd lijkt te zijn, zijn zwartgeblakerd, maar verder lijkt ze niet verbrand te zijn. Op een gegeven moment vraagt ze de ambulancebroeder die zich over haar heeft ontfermd, hoe het met de anderen is en hij zegt dat ze allemaal dood zijn. Tot zijn verbazing zegt de vrouw: “Goed zo” en er verschijnt een duivelse glimlach op haar gezicht. Vervolgens zegt ze: “Weet je wat? Als ik dit weet te overleven, overleef ik met Gods hulp alles.”


Het eerste hoofdstuk van het boek speelt zich in januari 1988 af. Maja gaat met haar zoontje Max van 3 jaar, haar auto ophalen bij de garage, die er winterbanden op zou zetten en die een probleem met de achteras geconstateerd heeft. Als ze bij de garage aankomt ziet ze een paar onderbenen achter haar auto uitsteken. Even later volgt een explosie, waarbij haar zoontje om het leven komt. De zaak wordt uiteindelijk afgedaan als een noodlottig ongeval.


Vervolgens springt het verhaal naar 30 november 2020. Marcus Jacobsen, de chef van de afdeling moordzaken, komt bij Carl Mørck met een overlijdensadvertentie van Maja Petersen, die op haar zestigste verjaardag zelfmoord gepleegd blijkt te hebben. Zij is de moeder, wier zoontje Max in 1988 bij de explosie in de garage om het leven is gekomen. De zaak heeft Marcus nooit echt losgelaten en hij wil dat Carl zich er mee bezig gaat houden. Men ontdekt dat er in de buurt van de explosie een bergje keukenzout is aangetroffen (waarmee de titel van het boek is verklaard) en men gaat eerst op zoek naar andere zaken waarbij dit het geval is, omdat Marcus zich herinnert dat dit bij een andere zaak ook het geval was en ook Carl kan zich dit herinneren, maar ze weten geen van beiden om welke zaak het ging. Dit is natuurlijk het zoeken naar de welbekende naald in de al even bekende hooiberg, maar men vind uiteindelijk een zaak waarin een omstreden politicus zelfmoord gepleegd zou hebben. Ook daar is een bergje zout aangetroffen.
De garagehouder, die samen met 4 monteurs bij de explosie om het leven is gekomen, bleek een oplichter geweest te zijn, die goedkope service aanbood, maar vervolgens altijd iets anders ontdekte dat gerepareerd, of vervangen diende te worden, waardoor de kosten hoger werden.


Intussen heeft Marcus ook nog een ander probleem op z’n bord gekregen. Van een inspecteur van de narcoticabrigade heeft hij namelijk te horen gekregen dat er een aanklacht tegen Carl Mørck wordt opgesteld in verband met een zaak die de spijkerpistoolzaak wordt genoemd. Naar ik meen is er in eerdere boeken ook al eens aan gerefereerd.


Ten noorden van Kopenhagen lijkt de moordenaar bezig te zijn met het plannen van een nieuwe moord. Er komt een bezoekster die niet aanbelt. De vrouw wordt Deborah genoemd en het blijkt te gaan over een vrouw die uitgesloten is en die Eva wordt genoemd. De vrouw vertelt dat ze een opvolger heeft gevonden, die Ragnhild heet en die de Bijbelse naam Ruth heeft gekregen. In het volgende hoofdstuk, dat zich afspeelt in 1993 maken we kennis met de jonge Ragnhild die in een gezin opgroeit, dat misschien als disfunctioneel beschouwd zou kunnen worden. De dames maken deel uit van een gezelschap dat zich tot doel heeft gesteld om mensen die zich niet aan fatsoensnormen houden, te bestraffen. Dit roept herinneringen op aan ‘Selfies’ van dezelfde auteur.


Intussen zijn er ook nog andere problemen, want men zit midden in de coronapandemie en de maatregelen worden weer strenger, hetgeen problemen oplevert met het onderzoek, dat nu deels vanuit huis moet worden gedaan. Assad zit intussen nog met een ander probleem, want de veiligheidsdienst neemt z’n gezin onder de loep. Een van de gezinsleden is door de gebeurtenissen in het vorige boek geradicaliseerd, hetgeen je als een soort Stockholmsyndroom zou kunnen beschouwen. Hij is bang dat het gezinslid uitgewezen zal worden en daarmee zal ook de rest van het gezin het land verlaten.


Het is een razend spannend verhaal over de jacht op een moordenaar die zichzelf als een soort wraakengel ziet, die mensen dood, die dat in haar ogen verdienen, omdat ze zich immoreel gedragen, zoals een oplichter, iemand, die rijke mensen en bedrijven helpt de belasting te ontwijken, de baas van een gokbedrijf en het laatste slachtoffer, waarvan men vermoed dat het nog in leven is, is de producent van realityshows op televisie. Daarbij gaat het dus om shows die vergelijkbaar zijn met ‘Temptation Island’ en dergelijke programma’s. Z’n laatste programma-idee is een show met de titel: ‘Wie sterft als eerste?’, waarin mensen kunnen gokken op het sterfmoment van ten dode opgeschreven mensen. Overigens zijn ook mensen die haar missie in de weg zouden kunnen staan, hun leven niet zeker. Aan het einde van het boek blijft de lezer alleen met de vraag zitten of met dit boek ook een einde is gekomen aan de serie over de afdeling Q.


ISBN 978 90 446 4447 0 | Paperback | 429 pagina’s | Prometheus | februari 2022
vertaald door Kor de Vries

© Renate 5 februari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven