Black-eyed Susans
Julia Heaberlin
Vrijwel niemand weet dat Tessa een van de Susans is. De enige die het heeft overleefd. Tegen wil en dank, zijn de Susans beroemd. De tweeëndertig uur die vrijwel geheel uit Tessa’s geheugen zijn gewist, zijn bepalend voor de rest van haar leven geweest. De destijds zestienjarige Tessa werd meer dood dan levend gevonden in een greppel in een met bloemen bedekte akker. De greppel was als haar graf bedoeld. Ze deelde het graf met een meisje dat Merry Sullivan heette en de botten van nog twee andere slachtoffers. Tessa werd net op tijd gevonden, voor Merry was het al te laat.
Nog altijd krijgt Tessa kippenvel als ze Black-eyed Susans (gele zonnehoedjes) ziet. De akker waar haar ernstig toegetakelde lichaam werd gevonden, was geheel met de vrolijk gekleurde bloemen bedekt. Het plantje staat sindsdien symbool voor het tragische lot van de slachtoffers. Ze worden dan ook de “Susans” genoemd. Ook al kan Tessa zich nauwelijks meer iets van de vreselijke gebeurtenissen herinneren, de Susans zijn altijd bij haar. Ze wonen in haar hoofd en maken deel van haar dagelijkse leven uit. Voor eeuwig met elkaar verbonden door het noodlot.
Het heeft Tessa de nodige moeite gekost om haar leven weer op te pakken. Aanvankelijk was ze zelfs blind. Haar ogen hadden te veel gezien. Het heeft haar heel wat therapiesessies gekost om haar zicht en levenslust weer terug te krijgen. Aan haar innige vriendschap met haar beste vriendin Lydia kwam abrupt een eind. Kennelijk was het niet opgewassen tegen de gruwelen die voorgoed aan Tessa vastgekleefd zaten. Tegenwoordig heeft Tessa haar leven goed op orde. Ze verdient haar brood met het maken van kleding en kostuums en woont samen met haar veertienjarige dochter Charlie in een gezellig huis. Met Charlies vader heeft ze nog altijd een goede band.
Toch is Tessa nog altijd bang. Bang dat de moordenaar terug zal komen. Bang dat hij haar of Charlie iets vreselijks aan zal doen. Mede dankzij Tessa’s getuigenis zit moordenaar en ontvoerder Terrell Darcy Goodwin al lange tijd achter de tralies. Binnenkort zal hij ter dood gebracht worden. Dan kan hij nooit meer iemand kwaad doen. Toch stelt dat Tessa nauwelijks gerust. Ze twijfelt. Al lange tijd vermoedt ze dat Terrell de dader niet is. Ze is bang dat een onschuldige man zal boeten voor daden die hij niet begaan heeft en dat de werkelijke dader nog altijd vrij rondloopt.
Als Terrell de dader niet is, wie is het dan wel? Tessa weet het niet. Soms heeft ze het gevoel dat de waarheid heel dichtbij is. Dichtbij maar net buiten bereik. Is het monster dat haar jeugd verwoestte degene die steeds zonnehoedjes bij haar huis plant? Overal waar Tessa heeft gewoond, dook het gele bloemetje vroeg of laat op. Is het een boodschap van de moordenaar? Houdt hij haar in de gaten? Tessa voelt zich steeds angstiger. Wanneer een aantal wetenschappers contact met haar zoeken, is ze bereid hen te helpen de waarheid te achterhalen. Als Terrell onschuldig is, mag hij niet sterven.
Black-eyed Susans is van begin tot eind meeslepend. De onheilspellende sfeer van het verhaal veroorzaakt een onderhuidse spanning die steeds meer toeneemt. Wie plant de zonnehoedjes en waarom is Lydia zo plotseling uit Tessa’s leven verdwenen? Sluipt er werkelijk een moordenaar rond of hebben de Susans in Tessa’s hoofd haar langzaam tot waanzin gedreven? Moet ze werkelijk een loslopend monster vrezen, of vormt Tessa zelf het grootste gevaar?
Schrijfster en journaliste Julia Heaberlin heeft een reeks artikelen geschreven over de vondst van de lichamen van meerdere meisjes en vrouwen die in een woestijn in Mexico begraven lagen. Het lot van de slachtoffers in Black-eyed Susans doet aan hen denken. Anoniem en afgedankt. In het boek zet forensisch wetenschapper Joanna alles op alles om de identiteit van de onbekende Susans, aan de hand van hun botten, alsnog te achterhalen. Zij verdienen het om alsnog een naam te krijgen. Het intens geschreven Black-eyed Susans is een absolute aanrader.
ISBN 9789400507159 | paperback | 352 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | april 2016
Vertaald door Saskia Peterzon-Kotte
© Annemarie, 30 mei 2016
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER