Revolutie
2. Ryevaar
Jeroen Windmeijer & Tjarko Evenboer
Simon Ryevaar, religieus antropoloog aan de Universiteit van Leiden, zit rustig zijn laatste boek te signeren in een boekhandel als zijn telefoon gaat. Als het geluid aanhoudt, zoekt zijn dochter Annabel intussen het nummer op. ‘Italië’, zegt ze. Blijkbaar heeft zij al visioenen van een reis naar het warme zuiden, zij spoort haar vader aan om op te nemen.
Een man stelt zich voor als Giacomo Fratello. Hij belt Ryevaar omdat hij diens boek gelezen heeft, en denkt dat hij de geschikte persoon is om naar een bijzonder document te kijken.
Dan moet Simon wel naar Rome komen…
Giacomo Fratello is werkzaam in het Vaticaan. Hij heeft een papyrus ontdekt met een zeer bijzondere inhoud. Het zou gaan om het leven van Jesus, en uit het document zou blijken dat de persoon Jezus niet was zoals hij ons eeuwenlang voorgespiegeld werd. Alles wat er over hem geschreven is, alles wat wij denken te weten, komt in een ander daglicht te staan.
Het zou gaan om de ‘proto-Marcus’, de oerversie van het evangelie van Marcus. Inderdaad een revolutionaire tekst!
In het gezelschap van de journaliste Nova le Temps reist Ryevaar naar Rome af. Hij gaat alleen naar de afspraak met Fratello die niet goed afloopt. Simon weet te ontkomen, maar Fratello vindt de dood bij een raadselachtige aanslag.
Als Simon besluit naar Krakau af te reizen, naar de theoloog over wie Fratello verteld heeft, heeft hij geen idee dat hij op de hielen wordt gezeten door twee nietsontziende moordenaars.
‘Ons land weet van ons’ is hun groet. Welk land is dat? Het blijft lang onduidelijk in wiens opdracht deze Jarod en Kat werken, maar ze zijn meedogenloos.
Ook de politie in Italië wil Simon opnieuw spreken, de inspecteur heeft ingezien dat hij hem niet had moeten laten gaan. Hij was immers degene die Fratello het laatst zag?
En dan is er nog een jongeman in Roemenië, een computernerd, een hacker, die op een geheim genootschap stuit en daar meer van wil weten.
We volgen deze verschillende verhaallijnen, terwijl het net zich langzaam sluit, aanvankelijk zonder dat Simon zich ergens van bewust is. Dat verandert al snel en dan moeten hij en Nova zien dat ze hun vege lijf redden. Het wordt een erg spannende en avontuurlijke reis door Europa.
Een boek dat leest alsof je naar een film kijkt.
Dat alleen al maakt het boek de moeite waard, maar er is meer. Natuurlijk is er meer, want de schrijvers zijn goed onderlegd in de Bijbelse geschiedenis. Geloof is een bijzonder verschijnsel, het zou niet moeten verhinderen dat je logisch blijft nadenken. Dan moet je natuurlijk wel over de juiste feiten beschikken, en dat valt niet mee: door de eeuwen heen is het Jezusverhaal geschreven herschreven, vanuit verschillende gezichtspunten. Worden teksten herschreven omdat de schrijver – of de opdrachtgever – het niet eens is met de inhoud? Worden er feiten verzwegen of verdraaid? Hoe kun je er achter komen of een tekst uit een ver verleden wel of niet juist is?
Een verhaal dat stof geeft tot nadenken. Maar ja, die feiten…die kennen we niet (meer).
Achterin het boek nadere informatie over de achtergrond van het boek en de bibliografie.
Antropoloog Jeroen Windmeijer (1969) is sinds 2015 succesvol met diverse relithrillers, spannende boeken die als thema de religie hebben. Revolutie is het tweede boek dat hij samen met Evenboer schreef.
Tjarko Evenboer (1983) is een Nederlands cartoonist, illustrator, auteur, scenarist en grafisch ontwerper.
ISBN 9789401621816 | Paperback | 480 pagina’s | Uitgeverij Xander | maart 2024
© Marjo, 19 mei 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER