Het bloed van de zwaan
Hugo Luijten
Commissaris Richard Meisters van de Pruisische Kriminalpolizei in Düsseldorf heeft een flinke kluif aan een nieuwe zaak. Er is een jong meisje, een kind nog, vermoord én brand gesticht op dezelfde plek. Met zijn collega hoofdinspecteur Piaszkowski, kort Piszko genaamd, start hij een onderzoek, dat al snel bemoeilijkt wordt doordat er meer moorden gepleegd worden. Er lijkt geen verband maar de patholoog meldt dat het erop lijkt dat de hoeveelheid bloed die men vindt op de plaats delict niet in overeenstemming is met de hoeveelheid messteken die toegediend zijn.
De hoofdcommissaris is er op gebrand een dader aan te wijzen, en klopt zichzelf al op de borst terwijl Meisters er van overtuigd is dat de man die ze opgepakt hebben niet de dader is. Dat maakt het onderzoek er niet gemakkelijker op, terwijl de dader intussen steeds moordlustiger wordt.
Ook de pers bemoeit zich er mee, en dat zit de hoofdcommissaris natuurlijk dwars.
Omdat we als lezers zijn verhaal ook volgen, weten we niet alleen wie hij is, maar ook wat hij allemaal nog meer mispeutert. Hij is getrouwd, en zijn vrouw heeft wel een vermoeden dat er iets gaande is, maar ze wil er liever niets van weten.
1929, de tijd van economische malaise. De gevolgen van de Eerste Wereldoorlog wegen nog zwaar en de nationaalsocialisten zwepen het volk op. Het Bloed van de Zwaan is gebaseerd op de zaak van Peter Kürten, die de bijnaam ‘de vampier van Düsseldorf’ kreeg.
In een verantwoording vertelt Hugo Luijten dat het vreemd is dat deze zaak die in Duitsland zoveel ophef veroorzaakte nauwelijks bekend is in Nederland.
Daar is nu hopelijk verandering in gekomen, want dit boek hoort vele lezers te krijgen!
Niet alleen heeft Luijten zich verdiept in de moordzaak, dat deed hij ook wat betreft de politieke en sociale achtergrond en de stad Düsseldorf
Het Bloed van de Zwaan is het eerste deel van een thrillerreeks waarin beruchte seriemoordenaars uit de geschiedenis centraal staan.
Zoals we dat kennen van deze schrijver zijn de dialogen lekker pittig (bijvoorbeeld als de moordenaar in gesprek is met zijn fantoom) en is de verdeling in hoofdstukken zodanig dat de spanning tot op het laatst blijft bestaan, ook al weet je wie de dader is en ook al is het verhaal in feite een soort documentaire over ware gebeurtenissen.
Hugo Luijten is schrijver, columnist en historicus. Van zijn hand verschenen oorlogsroman Offer voor een verloren zaak (2017) en de thrillers Verrast (2018), De Brexitmoorden (2019) en Het jaar van de slang (2020). Ook schreef hij de twee Undercoverthrillers Alles of niks (2020) en Ramkraak (2021) bij de gelijknamige televisiereeks. In 2021 werd hij met Alles of niks genomineerd voor de Gouden Strop en won hij de Zilveren Strop met zijn kortverhaal Handbagage.
ISBN 9789464014594 | Paperback | 300 pagina's | Uitgeverij Pelckmans | juli 2022
© Marjo, 8 mei 2023
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER