Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Moord op recept
Henry de Hoon

De drieënzeventigjarige Beate Sturms ontdekt tijdens het roken van een joint op een schilderachtig plein in Aken dat het water van de Johannesbeek een vreemde kleur heeft. Nieuwsgierig volgt ze de beekloop waarna ze op twee voeten stuit die achter een vuilniscontainer uitsteken. De voeten horen bij een vrouw. Eerst hoopt Beate nog dat de liggende vrouw haar roes uitslaapt maar zodra ze een blik op het hoofd van de vrouw werpt, weet ze dat de onbekende dame dood is. Het hoofd ziet er afschuwelijk uit. Niet veel later vertelt ze de opgetrommelde politie dat het wel een scène uit een horrorfilm leek.

De dode vrouw wordt geïdentificeerd als Angelica Berger, een alleenstaande moeder. Angelica is Duitse maar omdat ze in een kleine flat in Vaals – het Belle Vue complex - woonachtig was, wordt ook de Nederlandse politie bij het onderzoek betrokken. Inspecteur Tom Vriens vertrekt naar Aken waar hij zich samen met Ute Schmit over het vreemde sterfgeval buigt. Angelica Berger is onder bijzondere omstandigheden gestorven. De patholoog beweert dat haar hersenen gekookt lijken te zijn.

De persoonlijke bezittingen van Angelica leveren een aanwijzing op. De jonge moeder heeft regelmatig een privékliniek in Aken bezocht. De naam van de kliniek, Brain Klinikum, trekt de aandacht. Hebben de gekookte hersenen van Angelica soms iets te maken met haar bezoeken aan de hersenkliniek? Dr. Erich Fuchs, de eigenaar van de kliniek, verzekert de politie dat de kliniek niks met de dood van Angelica te maken kan hebben. Angelica was slechts als proefpersoon aan de kliniek verbonden en reeds met het onderzoek gestopt.

Tom Vriens vertrouwt het niet. Hij blijft de activiteiten van de Brain Klinikum en met name die van eigenaar Erich Fuchs, met argusogen bekijken. Hij is niet de enige. Een onderzoeksjournalist heeft zich ook over de werkzaamheden van de kliniek gebogen maar hij is door zijn baas teruggefloten. En dan is er nog de jonge Axel. Hij vertrouwt Fuchs voor geen cent. Axels wantrouwen komt echter uit een andere bron voort. Hij is jaloers. Fuchs is de mentor van zijn ex-vriendin Eva en Axel vermoedt dat het tweetal een relatie heeft.

Onder welke omstandigheden is Angelica om het leven gekomen? Wie is verantwoordelijk voor haar dood en is Angelica vermoord of was haar dood een ongeluk? Vriens en zijn Duitse collega’s hebben hun handen vol aan de ingewikkelde zaak. Tot overmaat van ramp heeft de chef van Vriens het plan opgevat zijn personeel aan een workshop te onderwerpen. Tom Vriens is allesbehalve een gemotiveerde deelnemer.

Moord op recept is het derde deel van de Drielandentrilogie van Henry de Hoon. De eerste twee delen heb ik helaas niet gelezen maar gelukkig zijn de drie verhalen uitstekend los van elkaar te lezen. De trilogie speelt zich in de drie landen rond het drielandenpunt in Vaals af. Inspecteur Tom Vriens neemt de hoofdrol in de boeken voor zijn rekening.

Moord op recept is een gezellige politieroman. De gebruikte schrijfstijl is knus en de gebezigde taal doet aan spreektaal denken. Hoofdpersoon Tom Vriens is homoseksueel. Het is slechts een gegeven want niemand heeft daar een probleem mee. Aangezien er nog altijd een taboe rust op homoseksualiteit binnen de politie, juich ik de keuze voor juist deze hoofdpersoon toe. Moord op recept biedt geen bloedstollend of ingenieus plot. Het verhaal is wat magertjes. Toch leent dit boek zich, dankzij de genoeglijke uitstraling van het verhaal, goed voor een paar uurtjes ontspannen leesplezier.

ISBN 9789491561344 | paperback | 191 pagina's| Uitgeverij Tic| oktober 2014

© Annemarie, 27 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven