Mensenvlees
De Paepe & Depuyt
Dit boek is geen thriller waarin een misdrijf is gepleegd, dat door de politie wordt opgelost. In zekere zin zou je het als een soort griezelverhaal kunnen zien, maar zonder bovennatuurlijke verklaringen, geesten en dergelijke.
Het verhaal begint met een proloog waarin een zekere Maggie in een mokoro (soort kano) door een man met de naam Jackson door de Okavango Delta vervoerd wordt. Op een gegeven moment is Jackson verdwenen en door een onhandige beweging valt Maggie uit de prauw in het water. Als ze weer boven komt, is de mokoro verdwenen.
Vervolgens zijn we op Maun Airport op 20 maart 2009, om 3 over 7 ’s morgens. Zion Apinsa zal beginnen aan een tocht door de Okavango Delta en kijkt of hij z’n medereizigers ziet. Het reisgezelschap moet uit 8 mensen uit 7 verschillende landen bestaan, met een Deense reisbegeleidster.
Eerst ontmoet hij de Zweedse Anna Lindqvist en ze zien de Ierse Seamus en Mary, die een paar maanden geleden de Lotto hebben gewonnen en nu voor het eerst Ierland verlaten. Dan is er nog de Nederlandse Anet en verder bestaat het gezelschap uit de Amerikaanse Tiffany, de Duitse Helmut en de Engelsman Dick Grant, wiens naam voor enige hilariteit zorgt. Tot slot voegt Paprika Nielsen, de reisleidster zich bij het gezelschap. Met een klein vliegtuigje wordt het gezelschap naar de Papyrus Lodge gebracht, van waar men nog een halve dag moet varen naar de houseboat waar men verder zal verblijven.
In het eerste hoofdstuk maken we ook kennis met Andries Swartwater, die op 9 januari 1962 5 jaar oud is. Deze Andries zullen we in het boek nog veel vaker tegenkomen en het is bepaald geen sympathiek figuur. Dat hij redelijk racistisch is opgevoed zal daarbij niet bepaald een voordeel zijn en het feit dat z’n vader op een gegeven moment door zwarten wordt vermoord draagt misschien ook niet bij aan de ontwikkeling van een prettig karakter. Maar goed, dit alles praat het doodmartelen van een zebra als hij 16 is, natuurlijk niet goed. Eerlijk gezegd vind ik dat misschien nog wel het gruwelijkste stukje van het hele verhaal. Andries ontpopt zich in het boek als een soort seriemoordenaar, die iedereen vermoord die hem in de weg staat, niet meer kan gebruiken, of gewoon omdat hij daar zin in heeft.
De volgende dag gaat een deel van de groep er met mokoro’s op uit in het moerasgebied. Als men terug is, komt men op een gegeven moment tot de ontdekking dat Paprika is verdwenen. Op dag 3 wordt er uiteindelijk besloten dat de kapitein en een ander bemanningslid naar Paprika gaan zoeken. Tiffany heeft al genoeg van de vakantie en men weet de kapitein er van te overtuigen dat hij haar mee moet nemen en af moet zetten bij de lodge waar ze eerder met het vliegtuigje zijn aangekomen.
Ringo, het derde bemanningslid, blijft achter en omdat men vermoed dat Paprika misschien naast de boot in het water ligt en Ringo haar het laatst heeft gezien, dwingt men hem om het water in te gaan, hoewel hij niet kan zwemmen. Daarom krijgt hij een reddingsvest aan, maar de actie loopt uiteindelijk gruwelijk af. De kapitein en het bemanningslid dat mee is gegaan, komen niet terug en op dag 4 besluit men om met de boot weg te varen naar een plaats waar men misschien wel mobiel bereik heeft. Daar de waterpomp niet meer werkt en ook niet te repareren is, moet men wel op zoek naar hulp, want zonder water kan een mens niet lang overleven.
Hierna begint de ellende pas echt goed en men ontdekt dat het niet alleen de wilde dieren zijn die gevaar opleveren. Er zijn ook nog stukjes over Robocop de barman van het vliegveld en Jimmy de piloot, die mensen naar de Okavango Delta brengt.
Soms heeft het boek de neiging op de feiten vooruit te lopen. Zo is er op een gegeven moment sprake van een documentaire die de BBC over de gebeurtenissen heeft gemaakt en waarin Zion het een en ander verteld. Later, op het moment dat de deelnemers menen veilig te zijn, wordt er geschreven dat het ergste nog moet komen. Tegen het einde van het boek krijgen we dan ook nog een lang stuk over Andries Swartwater, dat in 2010 speelt, terwijl het verhaal over de gebeurtenissen in de Okavango Delta nog niet afgelopen is. Voorts zijn er 2 stukken over 10 februari 1996, maar in het tweede stuk wordt een gebeurtenis beschreven die in 1991 plaats heeft gevonden met ook een paar krantenstukken uit 1991, 1995 en 1999.
Het boek eindigt met een epiloog, waarin we wat dingen uit de documentaire die de BBC over de zaak heeft gemaakt (natuurlijk is dit een fictieve documentaire, die alleen in dit boek bestaat) kunnen lezen. Gezien het feit dat het volgende boek van de auteurs de titel ‘Swartwater’ heeft, ligt het voor de hand om aan te nemen dat we nog niet met Andries Swartwater klaar zijn. Al met al vond ik het een spannend boek en ik ben zeer benieuwd naar het vervolg.
ISBN 978 94 6001 332 4 |Paperback | 412 pagina’s | Uitgeverij Vrijdag | oktober 2010, januari 2015 (de editie die ik gelezen heb)
© Renate 12 november 2023
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER