Het tulpenvirus
Daniëlle Hermans
Daniëlle Hermans heeft hedendaagse problematiek getransporteerd naar de 17e eeuw. Het fundamentalisme versus vrijheid is haar thema, en daarnaast speelt speculatie een rol in haar thriller 'Het Tulpenvirus'. Een vooruitziende blik!!
Hoewel ik vind dat ze op het laatst wat doorslaat, is het over het algemeen een geslaagde onderneming geweest. Als je eenmaal aan het eerste hoofdstuk begonnen bent, wil je doorlezen, en dat ondanks het feit dat Hermans er wel veel verschillende invalshoeken bijhaalt. Steeds weer is een ander personage het uitgangspunt, in het heden of in het verleden. Tegelijk is deze afwisseling bevorderend voor de spanning, ze geeft de belangrijke informatie slechts mondjesmaat weg, en er zijn de nodige cliffhangers.
Het verhaal draait om de tulpenhandel, die zijn hoogtepunt had in de 17e eeuw. De gekte rond de tulpenbol bracht mensen er toe hun hele hebben en houden te verkopen, zodat ze konden investeren in die bol die zoveel geld op bracht. Ten behoeve van die verkoop werden er mooi geïllustreerde boeken gemaakt, en een daarvan komt in handen van een antiekhandelaar die in Londen woont.
Zijn neef Alec vindt na een telefoontje zijn oom stervend in zijn huis, met dat bewuste boek in zijn hand. Alec neemt het mee, en zweert de moord op zijn oom te wreken. Maar eerst moet hij er achter zien te komen waarom hij eigenlijk vermoord is. Wat betekent dat boek? Waar was zijn oom mee bezig?
Hij krijgt hulp van zijn vriend Damian, en diens vrouw Emma. In Londen doet de politie naspeuringen en ook de moordenaar krijgt af en toe het woord.
Het geheel is zoals gezegd een adembenemend spannende thriller, waarbij de parallel tussen toen en nu duidelijk getrokken wordt. Een enkele onvolkomenheid, - de Engelse politie bezoekt de uitvaartdienst in Nederland en begrijpt zomaar alles?- en het einde wordt een beetje afgeraffeld vind ik, maar vooruit, voor een eersteling is dit een knap uitgedacht boek.
ISBN 978 90 229 9399 6 2008 Bruna Uitgevers
© Marjo, oktober 2008