De celliste
Een Gabriel Allon-thriller
Daniel Silva
Opnieuw een superspannend en en intrigerend plot rond spionagepraktijken, zoals alleen Daniel Silva die aan zijn lezers voorschotelen kan. Het gaat over de oude en eeuwige strijd om de wereldmacht tussen Rusland en Amerika, veelal uitgevochten met behulp van spionage.
De Celliste speelt in 2020, en draagt alle kenmerken van dat jaar in zich: de presidentswissel in Amerika en de pandemie. Het kan zo actueel zijn omdat, zoals we lezen achterin het boek, de schrijver op het laatste moment een flink deel herschreven heeft zodat hij kon inspelen op de actualiteit.
Het verhaal begint in Londen met de moord op Victor Orlov, de rijkste man van Rusland – op een na dan – die in ballingschap leeft, omdat hij op de dodenlijst van het Kremlin staat. Helaas voor hem vindt er nu een aanslag plaats die tot gevolg heeft dat zijn naam van de lijst geschrapt kan worden.
Gabriel Allon onderzoekt de zaak omdat hij de conclusies die de Engelse politie trekt niet wil accepteren: de dader zou een onderzoeksjournaliste zijn. Ze maakt zichzelf wel verdacht door onmiddellijk uit Engeland te verdwijnen, maar denkt Allon: hier zit meer achter. Met behulp van het onderzoeksteam dat beschikt over de meest geavanceerde technologische middelen, ontrafelt hij een complot, en hij wil wraak, Orlov was een vriend van hem.
Dat hij met zijn activiteiten een wig drijft in bepaalde Russische plannen is mooi meegenomen, en daar maakt hij zelf al snel gebruik van. Hij ontdekt dat een vrouw die een zeer begaafd celliste is werkt bij de RheinBank AG, een zeer corrupte Duitse bank. Zij heeft eerder in Londen gewerkt, maar zit nu in Zurich.
Zij zal de spil worden in Allons plannetjes om Rusland, met name de leider daarvan, een gevoelige klap toe te brengen. Door haar talent voor muziek weet zij in de juiste kringen te komen, en door haar talent op het gebied van het bankwezen, slaagt zij er in ‘De Russische Wasserette’ waar zwart geld wit gewassen wordt door middel van ingenieuze handelingen een halt toe te roepen. Maar dat niet zonder gevaar voor eigen leven.
Hoe gaat Allon er voor zorgen dat zij, in feite een onschuldige medewerker, hier vellig uit komt?
In een nawoord zegt Silva dat ieder personage en iedere gebeurtenis uit zijn eigen verbeelding is ontsproten. Maar niettemin bekruipt je als lezer heel vaak de neiging om op te gaan zoeken hoe het precies zat. Want wat er in dit boek gebeurt rondom de presidentswissel klopt toch aardig! En het is bekend dat de Russische president precies is zoals beschreven wordt. Ook de circulatie van dat zwarte geld, dat zou best eens kunnen kloppen. En corona wordt duidelijk neergezet als een element dat het gewone leven verstoort.
Daniel Silva is er een meester in om met gebruikmaking van al die wel degelijk feitelijke elementen een overtuigend, maar fictief verhaal neer te zetten.
Het boek heeft een enigszins misleidende titel meegekregen, want ook al wordt er wel degelijk muziek gemaakt, het is vooral de meedogenloze blootlegging van de corruptie en ondoorgrondelijke geldstromen, die wel degelijk onze maatschappij beheersen. ‘Geld is een massavernietigingswapen’ zegt hij ergens door middel van een van zijn personages.
Daniel Silva heeft zijn personage Gabriel Allon vanaf het eerste boek een ontwikkeling laten doormaken. Nu loopt hij tegen het einde van zijn loopbaan bij de Mossad aan. Krijgt hij een waardig opvolger? Of is het nu gedaan met de Gabriel Allonserie?
Daniel Silva (Michigan, 1960) is een Amerikaans thrillerauteur van voornamelijk spionagethrillers. Hij was voordien werkzaam als journalist.
ISBN 9789402708981|Paperback | 480 pagina's | Uitgeverij Harper Collins| oktober 2021
© Marjo, 27 januari 2022
Lees de reacties op het forum, klik HIER