In mijn bloed
Milou van der Will
Journalist Benthe Berg is getrouwd met de uit Frankrijk afkomstige Raoul en samen zijn ze de trotse ouders van Céline, een allerliefst vijfjarig meisje. Na de geboorte van Céline verlieten Benthe en Raoul het drukke Amsterdam om Céline een veilige jeugd in het dorpje Ringerdam te bieden. De vader van Benthe ontpopte zich tot een onmisbare, liefdevolle opa en oppas. De voldoening die Benthe uit haar werkt haalt, maakt haar leven compleet.
De Vrije Pers, het weekblad waar Benthe voor werkt, heeft zojuist en spraakmakend artikel gepubliceerd. In het artikel biecht de onopvallende Stefan van Weezel meerdere onopgeloste moorden aan Benthe op. Reden voor zijn biecht is een grootschalig DNA-onderzoek van de politie. Stefan van Weezel heeft materiaal afgestaan. Als hij weigerde had dat achterdocht gewekt en bovendien hebben ook zijn broers aan het onderzoek meegedaan. Stefan beseft dat het voorbij is. Benthe is trots op het artikel dat gepubliceerd is op de dag dat de politie Stefan van Weezel in de kraag zou vatten. Stefan is echter van gedachten veranderd. Hij is met zijn gezin op de vlucht geslagen en laat Benthe op niet mis te verstane wijze weten dat hij niet langer achter de inhoud van het artikel staat.
Terwijl Stefan van Weezel nog altijd onvindbaar is, trekt een nieuwe zaak de aandacht van Benthe. Een pedofiel is ontmaskerd. De man, ene Rick V., komt uit Ringerdam en Benthe trekt de zaak naar zich toe. Rick V. blijft Rick Vrieskoop te zijn. De politie heeft een flinke hoeveelheid belastend materiaal op zijn computer aangetroffen. Er zijn meerdere slachtoffers. En dan stort de wereld van Benthe en Raoul ineen. Er is ook een foto van Céline gevonden op de computer van Rick Vrieskoop. Hun dochter, nog maar vijf jaar oud, is slachtoffer van een pedofiel.
Benthe uit haar verdriet door zich op haar werk te storten. Tegen het advies van haar collega’s in blijft ze over de zaak berichten. Benthe en Raoul schakelen een advocaat in en hopen dat Rick Vrieskoop een lange gevangenisstraf tegemoet gaat. Maar het recht zal niet zegevieren. Veel ouders van andere slachtoffers besluiten geen aangifte te doen, zetten hun huis te koop en verlaten stilletjes het toneel. Benthe reageert ontzet en blijft verbeten over de zaak schrijven. Ze negeert de bedreigingen die aan haar adres worden geuit. Ook Stefan van Weezel laat weer op onaangename wijze van zich horen. Benthe is blind voor het gevaar. Het verdriet om haar dochter vertroebelt haar zicht. Wanneer blijkt dat Rick Vrieskoop na slechts een paar maanden gevangenisstraf op vrije voeten komt, besluit Benthe het recht in eigen hand te nemen. Het rechtssysteem heeft gefaald.
Milou van der Will kiest geen eenvoudige thema’s voor haar boeken uit. In haar vorige boeken schreef ze over loverboy-problematiek, de gevolgen van een familiedrama en transseksualiteit. Eerder al getuigde het werk van Milou van der Will van een gedegen research en ook nu weet deze auteur het onderwerp uitstekend en van meerdere kanten te belichten. Niet alleen de gevolgen voor de slachtoffertjes zelf worden beschreven maar ook het effect dat het gebeuren op het gezinsleven heeft. Er ontstaan scheuren in de relatie van Benthe en Raoul.
Wat ik heel goed aan dit boek vind, is dat Milou van der Will onderstreept hoe belangrijk de rol van de maatschappij is als het om pedofilie gaat. De inwoners van Ringerdam kennen Rick Vrieskoop wel. Een keurige jongen. Een geboren en getogen Ringerdammer. Volgens de dorpelingen schaadt niet hij maar Benthe de goede naam van het dorp. Ze laten Benthe op agressieve wijze weten dat ze moet stoppen met de berichtgeving over de zaak. Ook benadrukt de schrijfster dat het rechtssysteem nog altijd faalt. Slachtoffers van pedofielen kampen levenslang met de gevolgen terwijl de gevangenisstraf die de pedofiel opgelegd krijgt ronduit een lachertje is.
Er gebeurt veel in In mijn bloed. Meerdere verhaallijnen proberen elkaar te overtroeven met als positieve bijkomstigheid dat het verhaal leest al een trein. Benthe Berg is een interessant personage maar haar felheid maakt haar niet altijd tot een sympathiek persoon. Van mij mag Benthe in een volgend boek nog wel wat van haar scherpe kantjes verliezen maar ik wil haar belevenissen zeker blijven volgen.
ISBN 9789044344639 | paperback | 335 pagina's | The House of Crime | augustus 2014
© Annemarie, 23 september 2014
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
In mijn bloed
Milou van der Will
‘Rood licht’, haar succesvolle debuut, handelde over loverboys; ‘Breekijzer’ heeft als thematiek een gezinsdrama en ‘Een enkeltje Venus’ gaat over transseksualiteit, Milou van der Will kiest voor haar boeken actuele thema’s. Voor ‘In mijn bloed’ heeft ze opnieuw een heftig thema genomen: de pedofiel.
Hoofdpersonage Benthe Berg is journaliste, ze is getrouwd met dramadocent Raoul, met wie ze een dochtertje heeft. Ze zijn vanuit Amsterdam in Ringerdam komen wonen, voor Céline, de spil van het gezin, waar ook Benthes vader graag in deelt. Gelukkig maar, want hij mag nogal eens de honneurs waarnemen als beide ouders druk zijn met hun eigen bezigheden.
Benthe duikt graag in spraakmakende zaken. Haar werkgever vindt dat prima want het gaat niet goed met de krant dus als zij er in slaagt een interview te houden met een moordenaar die door de mand is gevallen door DNA-onderzoek, krijgt ze de vrije hand. De man blijkt een hetze te voeren tegen de prostitutie, en vindt dat hij de meisjes die zich daarmee bezighouden moet vermoorden. Hij weet dat hij opgepakt gaat worden, maar wil eerst nog wel even praten met Benthe.
Tot haar grote schrik ontdekt ze dat de man daarna met zijn gezin verdwijnt, en dat de politie dus met lege handen staat. Bovendien bedreigt hij haar, nadat ze diverse malen op de televisie is verschenen om zijn verhaal te vertellen. Zij kan zijn leven verder wel bekostigen, vindt hij.
Aangifte doen, daar denkt Benthe niet snel aan, zelfs al is voor haar de politie een oude vriend. Tygo, haar ex, heeft nog steeds een zwak voor haar, waardoor diens nieuwe vriendin, ook bij de politie, niet bepaald genegenheid koestert voor Benthe.
Dit alles is nog niet afgerond of er wacht al weer een nieuwe zaak op haar. Het betreft een pedofiel, die betrapt is op het lokken van jonge meisjes. Op zijn computer werd kinderporno aangetroffen. Rick V. woont in Ringerdam, dus de zaak is automatisch voor Benthe. Vindt zijzelf. Dit tot grote ergernis van journalist Ron. Vijanden heeft Benthe dus volop, maar ze kan er niet mee zitten. Waar ze wel helemaal van ondersteboven is, is dat haar eigen dochter een van de slachtoffertjes blijkt te zijn van Rick V.
Hij moet hangen, woest is ze! Een vlammende aanklacht verschijnt in de krant, maar de man komt weg met een paar maanden straf, en haar mededorpelingen zijn kwaad op haar, omdat ze negatieve publiciteit brengt. Er zit maar één ding op: als een rechter de man niet achter slot en grendel zet, dan moet ze het zelf maar oplossen...
In een razendsnelle opeenvolging van gebeurtenissen voert Milou van der Will ons door een overtuigende thriller. Met al die verhaallijntjes door elkaar heb je als lezer geen idee hoe het zit en dat nodigt alleen maar uit om het boek in één adem uit te lezen.
Een actueel onderwerp in een spannend verhaal, met wat erotiek en romantiek: met deze ingrediënten is er genoeg om ook dit boek hoge ogen te laten gooien.
Milou van der Will (1985 in Naarden) heeft last van een ‘hardnekkige wiskunde-allergie’ en heeft communicatie gestudeerd. Nu is ze schrijver en free-lance journalist. Eerder verschenen ‘Breekijzer’, ‘Rood licht’ en ‘Een enkeltje Venus’.
ISBN 9789044344639|paperback|335 pagina's |uitgever The House of Crime|augustus 2014
© Marjo, 5 september 2014
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Breekijzer
Milou van der Will
Sam was nog maar zestien jaar oud toen zich een familiedrama voltrok. Op een nacht werd hij ruw uit zijn slaap gewekt door het geluid van schoten en trof beneden, in de keuken, iets gruwelijks aan. Zijn vader had eerst zijn vrouw door het hoofd geschoten en daarna zichzelf van het leven beroofd. De aanblik van zijn dode ouders en de keuken vol bloed staat voorgoed op Sams netvlies gebrand. Het was een onvoorstelbaar traumatische ervaring.
Er verstrijken twee jaar. Sam is bijna achttien en heeft de afgelopen paar jaar bij pleegouders doorgebracht. Sams jongere broertje Lucas is door een tante in huis genomen maar Sam bleek niet welkom. Ook in de pleeggezinnen voelde Sam zich niet gewenst. Gelukkig gaat alles nu de goede kant op. Hij woont sinds kort samen met zijn grote liefde Sophie en ze zijn gelukkig samen.
Sophie heeft een baan als kapster maar Sam zit zonder werk. Om toch zijn deel van de huur te kunnen betalen gaat hij met een vriend in zee. Hij helpt mee met een autodiefstal. Het geld is snel verdiend, meer klussen volgen en voor hij het weet is Sam betrokken bij een criminele bende. Hij raakt verstrikt in een ongure wereld en neemt steeds grotere risico’s. Sophie weet niets van dit alles. Sam heeft haar verteld dat hij een baan als chauffeur heeft en Sophie heeft geen enkele reden om aan zijn woorden te twijfelen. Bovendien zit Sophie met haar gedachten elders. Ze heeft de dagboeken van Sams moeder gevonden. Sam vindt het goed dat Sophie ze leest. Al snel blijkt dat de dagboeken een schat aan informatie bevatten. Een groot familiegeheim ontvouwt zich. Het is voor de piepjonge Sophie moeilijk om te begrijpen wat ze leest. Ze trekt voorbarige conclusies en neemt hierdoor de verkeerde mensen in vertrouwen. Terwijl Sophie haar nieuwsgierigheid beter wat kan temperen verliest Sam zijn grip op de situatie.
Net als in haar debuut Rood Licht kaart Milou van der Will ook in Breekijzer een maatschappelijke kwestie aan. Haar boeken hebben inhoud en zetten de lezer aan het denken. Breekijzer gaat over jongeren die, na een traumatische ervaring, aan hun lot overgelaten worden. Een jongen als Sam mist geborgenheid en een vaderfiguur. Iemand die hem op het juiste pad houdt, hem bijstuurt. Een verkeerde, ondoordachte keuze is zo gemaakt. De boel weer rechtbreien is niet zo eenvoudig.
Dit tweede boek van Milou van der Will heeft mijn verwachtingen waargemaakt. Haar schrijverskwaliteiten hebben zich verder ontwikkeld en ze heeft me overtuigd van haar talent. De twee verhaallijnen sluiten naadloos op elkaar aan en de overbodige poespas is weggelaten. Ik was van begin tot eind geboeid. Chapeau Milou! Wanneer komt boek nummer drie uit?
ISBN 9789023468851| Paperback | 352 pagina’s| Cargo | januari 2012
© Annemarie, 28 januari 2012
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Rood licht
Milou van der Will
Evie is een doodnormale tiener van 18. Een echt groentje op het gebied van jongens en ietwat onzeker over zichzelf. Ze kijkt op tegen haar beste vriendin Florien die al meer ervaring heeft opgedaan. Bovendien is Florien, in Evies ogen dan, veel knapper. Wanneer ze na een stiekem avondje uit buiten op Florien staat te wachten ontmoet ze Jesper. Jesper, niet bijzonder knap maar met prachtige ogen. Hij maak meteen werk van haar. Evie vindt alle aandacht heerlijk en valt als een blok voor hem. Spoedig is het dik aan tussen de twee en het lijkt ware liefde te zijn. In werkelijkheid wordt ze door loverboy Jesper op slinkse wijze de prostitutie ingelokt. Evie is stapelverliefd en slikt alles wat Jesper zegt voor zoete koek. Wanneer Jesper beweert grote schulden bij een vriend te hebben begint de ellende. Compleet gehersenspoeld als ze is, is Evie tot alles bereid om Jesper te helpen. Tot alles. Bovendien is het maar voor één keer denkt ze nog.
Terwijl Evie vastzit in de gruwelen van de wereld van de prostitutie doen haar ouders er alles aan om haar terug te krijgen. De grote wanhoop die toeslaat drijft de ouders, en ook het jongere zusje, van Evie tot uitersten.
De beklemmende sfeer van het verhaal grijpt je bij de keel en maakt dat je het boek in één keer uit wilt lezen. Evie loopt met open ogen in de val en tegelijkertijd is het zo begrijpelijk dat een jong meisje dit kan overkomen. Verliefdheid van tieners dient nu eenmaal niet onderschat te worden. Dat kan heel diep gaan. Behalve dat dit gewoon een goed spannend boek is, biedt het ook inzicht in de loverboy-problematiek. Hoe een jong meisje hierin verzeild kan raken en daarmee het gehele gezin in een absurde situatie stort. Ouders van tienermeisjes zullen ‘s-nachts wel even wakker liggen na het lezen van dit verhaal. De informatie zullen ze echter op waarde weten te schatten.
Het is duidelijk dat Milou van der Will goed op de hoogte is. De verhalen van slachtoffers, hulpverleners en politie hebben als basis voor dit boek gediend. Ze weet de woede, machteloosheid en wanhoop van het gezin heel treffend neer te zetten. Na het lezen van dit boekwerk zullen de meeste lezers nog wel even met het onderwerp bezig zijn.
Dit is een uitstekend debuut. Milou van der Will mag zich over een paar jaar wellicht tot de gevestigde orde rekenen. Dat ze kan schrijven heeft ze bewezen met deze thriller. Hier en daar bevat dit boek nog wat kleine schoonheidsfoutjes. Zo had ze van mij wel wat dichter bij het onderwerp mogen blijven. Het onderwerp is zo puur en zo heftig dat te veel bijzaken afbreuk doen aan het verhaal. Een aantal verhaallijnen hadden van mij daarom weggelaten mogen worden. De relatie van Evies moeder bijvoorbeeld. Dat voegt mijns inziens niets toe. De rol die de politie speelt in het hele gebeuren vond ik daarentegen wél waardevol om te lezen. Voor een jonge vrouw van midden twintig weet Milou van der Will de moeder van Evie raak neer te zetten. Af en toe is mams wel een jeugdig type maar toch heel goed gedaan.
Dit boek wist mij zo te boeien dat ik het in één ruk uit heb gelezen. Ik ben benieuwd wat deze dame nog meer in haar mars heeft en kijk uit naar haar volgende thriller.
ISBN 9789023457435 Paperback 349 pagina's | De Bezige Bij | oktober 2010
Ook verkrijgbaar als digitaal boek
© Annemarie, 17 mei 2011
Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER