Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Joop van Riessen


De zaak-EmmaDe zaak - Emma
Anne Kramer 16
Joop van Riessen

In de eerdere boeken over Anne werden al zeer diverse onderwerpen aangesneden. Naast de meer doorsnee onderwerpen voor een thriller als bedreiging, gijzeling, aanslagen, of terrorisme is bijvoorbeeld apartheid ook aan de orde geweest. Ook over IS-bruiden ging het al eerder (zie ‘Staatsgeheim’) en wordt opnieuw het thema maar dan in een ander jasje.

Anne krijgt een open sollicitatie onder ogen, die haar intrigeert. Het is van een bekende televisiepersoonlijkheid, een onderzoekjournalist. Waarom wil deze Thomas van Norden een baan bij de politie, hetgeen toch veel minder betaalt? Dus wordt Thomas uitgenodigd. En hij vertelt dat hij een cold case wil onderzoeken. Elf jaar eerder verdween zijn nichtje Emma. Omdat er totaal geen aanwijzingen waren, belandde de zaak op de plank.
Thomas is er zeker van dat hij haar kan vinden.

Nu heeft deze zaak, die de eerste was waar Anne Kramer mee te maken kreeg, haar ook nooit los gelaten. Een meisje van dertien dat zomaar verdwijnt? Er waren geen tekenen van problemen thuis, of op school. Ze leek een normale tiener. Anne wil net zo graag als Thomas dat hij succes heeft en zijn nichtje vindt.
Want, leeft Emma inderdaad nog? Maar waar is ze dan gebleven?
Er komen zaken aan het licht die elf jaar eerder niet bekend zijn geworden.
Zoals we dat van Anne Kramer kennen, gaat ze ook nu nogal losjes met regels om en jaagt hoger geplaatsten tegen zich in het harnas.


Het is deel 16 uit de reeks politiethrillers met Anne Kramer in de hoofdrol. Alle delen zijn los te lezen.
Er is het verhaal over wat er elf jaar eerder gebeurd is, met daarnaast het verhaal over hoe Thomas en Anne zich vastbijten in de nieuwe sporen en die leiden naar gevaarlijke plekken.
Achterin staat een namenlijst en worden de bronnen vermeld die Van Riessen gebruikt heeft.
Hij blijft verrassen met Anne Kramers avonturen…


Joop van Riessen is voormalig hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie. Inmiddels heeft hij zijn eigen onderneming: Joop van Riessen, Communicatie & Advies. In 2009 verscheen zijn eerste politiethriller, Vergelding (shortlist Schaduwprijs 2010).

ISBN 9789462972940 | paperback | 256 pagina's | Uitgeverij De Kring | april 2024

© Marjo, 4 juli 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Aanslag op de DamAanslag op de Dam
15. Anne Kramer
Joop Van Riessen


In de nacht voorafgaand aan 4 mei 2022 zijn Samantha en haar partner Marit op stap in Amsterdam: Marit is de dochter van Anne Kramer, de welbekende chef Recherche.
Als zij belaagd worden door een groepje donken mannen is duidelijk dat Marit haar mannetje staat.


‘Nah? Eine Lesben Schlampe? ‘Hij lalde en zijn adem stonk naar drank. ‘Hé, Schlampe. Soll ich dich mahl…’
‘Afblijven.’ Marit deed een stap naar voren zodat ze voor haar vriendin kwam te staan. ‘Ik zei: afblijven!’
Hij rochelde en spuugde richting Samantha’s hoofd, maar de klodder miste haar.
Tijd voor een tweede poging kreeg hij niet. Toen hij zijn arm nogmaals uitstrekte om Samantha beet te pakken, haalde Marit uit.’


Een voorval zoals wel vaker voorkomt in het uitgaanswereldje van Amsterdam, maar nu zal het een staartje krijgen.
De middag van dezelfde dag krijgt Anne Kramer bericht over een anonieme melding waarvan de chef van de Inlichtingendienst vindt dat ze het serieus moet nemen. Er zal een aanslag gepleegd worden op de Dam, diezelfde avond tijden de kranslegging. Doelwit: het koningspaar.
De tijd dringt. Moet ze de officiële wegen bewandelen waarvan ze weet die die log en traag zijn en het risico nemen dat er niet tijdig maatregelen getroffen kunnen worden?
Maar als ze de Driehoek (de hoofdcommissaris, de burgemeester en de hoofdofficier) passeert, zal ze het daarna flink te verduren krijgen.
Het is een moeilijke zo niet onmogelijk beslissing. Moet ze de Herdenking afgelasten?
Dat kan ze niet maken toch? Maar wat dan?

Dit verhaal over een mogelijke aanslag op de Koning is gebaseerd op een waargebeurde ervaring van Joop van Riessen, uit de tijd dat hij commissaris was. In 2000 kreeg hij een ambtsbericht van de Binnenlandse Veiligheidsdienst over een aanslag die gepland zou zijn door een Molukse groepering. Toen was koningin Beatrix het doelwit.


Het verhaal in deze thriller is anders. Het is een fictief verhaal gebaseerd op de werkelijkheid, met ook rollen voor bekende hooggeplaatste personen.
Van Riessen laat Anne Kramer worstelen met een gruwelijk dilemma: haar meerderen negeren en zelf de beslissingen nemen die ze nodig acht. Het kan haar haar baan kosten. Daar lijkt het dan ook op als we lezen hoe die hoger geplaatsten zich druk maken om hun eigen hachje en veel moeite doen om eventuele verantwoordelijkheid voor het geval het fout gaat op andermans bordje te schuiven.
Ook dit is schokkend: het achterbakse gekonkel van deze mensen.


De belangrijkste vraag kan lange tijd niet beantwoord worden: is dit een fakebericht of is er echt sprake van een dreiging?
Van uur tot uur volgen we de gebeurtenissen en naarmate de tijd verder verstrijkt neemt de spanning toe. Hoe gaat dit aflopen?


Naast deze spannende plot is er ook nog het verhaal over Marit en Samantha, die op de Dam de herdenking bijwonen. En natuurlijk krijgt de pers er lucht van, een complicerende factor.
De vijftiende Anne Kramer is misschien wel de spannendste van de hele serie. Waarvan de delen afzonderlijk te lezen zijn.

Joop van Riessen is voormalig hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie. Inmiddels heeft hij zijn eigen onderneming: Joop van Riessen, Communicatie & Advies. In 2009 verscheen zijn eerste politiethriller, Vergelding (shortlist Schaduwprijs 2010). De tv-rechten op de Anne Kramerreeks zijn verkocht.

ISBN 9789462972643 | Paperback | 256 pagina’s | Uitgeverij De Kring | april 2023

© Marjo, 14 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

WeerloosWeerloos
Een Anne Kramer-thriller
Joop van Riessen


Het zijn zware tijden voor verpleegkundige Evie Spier. Corona heerst en haar werk op de IC-afdeling is slopend. Twaalf uur op, twaalf uur af, dat is het ergste nog niet. Het verliezen van patiënten maakt het werk erg zwaar. Er is ook nog die vervelende collega, ‘dat vieze, geile mannetje’ Maarten Overdiek, die een oog op haar heeft laten vallen. Zeker nu hij weet dat haar relatie verbroken is, doet hij weer pogingen haar te versieren. Hij is opdringerig.


Evie ontdekt bovendien dat ze zwanger is van haar ex, een politieagent, die haar in de steek heeft gelaten voor een ander, weet ze even niet hoe ze verder moet. Voorlopig houdt ze het geheim. Ook voor de vader.
Als Evie verdwijnt, en haar moeder alarm slaat, wordt Maarten verdacht. Heeft hij haar ontvoerd? Of erger: iets aangedaan wat onherstelbaar is?
De politie krijgt geen vat op de man, maar de verdenkingen hebben zijn haatgevoelens alleen maar aangewakkerd.
Toch is Anne Kramer, die met haar team op de zaak zit, er wel van overtuigd dat hij inderdaad onschuldig is. Maar waar is Evie dan? Wat is er met haar gebeurd?


Wie de thrillers van Joop van Riessen kent weet dat hij actuele thema’s in zijn verhalen verwerkt. In deze thriller komt dan ook nogal wat langs. Corona is al genoemd en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daarbij komt nog de Syriëkwestie, terrorisme, vluchtelingen, ‘geen actieve herinnering’, er komt nogal wat aan de orde.
Aanvankelijk denk je dan ook dat er misschien te veel afgedwaald wordt, maar het is wel Van Riessen: alles wordt keurig recht gebreid, en alles past.
En alles is zo spannend dat je het boek liefst in één ruk uitleest!
De gebeurtenissen volgen elkaar razendsnel op, in een wervelend meeslepend verhaal, waarvan je absoluut moet weten hoe dat allemaal afloopt!


Behalve de plot van Weerloos is er een inkijkje in de manier waarop een politieteam werkt, de spanningen die er zijn - of nieuw ontstaan - tussen de politie, de burgemeester en het hof van justitie, maar ook het persoonlijke verhaal van Anne Kramer, dat in de hele serie doorloopt.
Weerloos is het veertiende deel van de Anne Kramer-reeks. Het is niet noodzakelijk om de voorgaande delen te lezen, maar dan kan je Anne’s verhaal wel beter plaatsen.

Joop van Riessen, voormalig hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie, schrijft vanuit eigen ervaringen. In 2009 verscheen zijn eerste politiethriller, Vergelding (shortlist Schaduwprijs 2010).
De Anne Kramerreeks gaat verfilmd worden.


ISBN 9789462972377 | paperback | 288 pagina's | Uitgeverij de Kring | mei 2022

© Marjo, 31 juli 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

MeedogenloosMeedogenloos
Een Anne Kramer-thriller
Joop Van Riessen

Rechter Heleen Knottnerus ergert zich groen en geel aan de jongeman die voor haar zit en zich onbeschoft gedraagt. Hij weigert vragen te beantwoorden. Na de zitting wordt er een aanslag gepleegd op een van de andere rechters, waar hij met een dosis geluk goed van afkomt.
Maar nu moet het echt. De betrokkenen krijgen beveiliging. Ze hebben te maken met zware criminaliteit, drugsmaffia met een ongrijpbare grote baas, ene Bilal, die overal zijn mannetjes lijkt te hebben. Hun huizen worden bewaakt, en zonder beveiligers gaan ze nergens meer heen.


Ook het gezin van Heleen wordt dus beveiligd. Maar ze vergeten rekening  te houden met opstandige eigengereide pubers, en als Mariska, de dochter van Heleen ondanks het verbod toch op Romereis gaat met haar klas - een plannetje van haar en haar Marokkaanse vriendje - heeft zij geen beveiliging.
In Rome wordt ze ontvoerd. Heleen is wanhopig als ze verder niets meer vernemen, niet van Mariska, niet van de ontvoerders.

Anne Kramer wordt op de zaak gezet. Na een herstelperiode is ze langzaamaan weer begonnen. Anne was eerder betrokken bij de drugsmaffia in de persoon van Bilal, die zijn tentakels ook uitgestoken heeft in Mexico. Anne zou hem maar wat graag te pakken krijgen. Maar de zaak heeft vele lijntjes, zo eenvoudig is het natuurlijk niet.  Eerst al: wie wisten dat het meisje in Rome was? Wie is de tipgever van Bilal?


De politie weet de telefoon te traceren naar een Marokkaans restaurant in Amsterdam. Maar het is een druk bezocht restaurant, hoe moeten ze er achter komen wie ze moeten hebben?
Waar is Bilal op uit? Hij draait er zijn hand niet voor om om mensen te laten vermoorden, ook zijn eigen mensen zijn niet veilig.
Moet de rechterlijke macht toe geven aan de drugsmaffia? Het zou mensenlevens kunnen redden. Toch is het antwoord ontkennend. Maar wat zijn nu de gevolgen?


IJzingwekkend spannend is deze harde thriller die ook akelig realistisch overkomt. De toenemende macht van de criminaliteit, die overal lijntjes lijkt te hebben en beschikt over genoeg geld voor de meest geavanceerde technologie lijkt in het voordeel ten opzichte van de politie die dat allemaal niet heeft, die bovendien een tekort aan mensen heeft, en ook niet zomaar kan handelen zonder afremmende bureaucratie.
Prettig voor de leesbaarheid is dat er ook een beetje romantiek in het verhaal verweven wordt.
Achter in het boek is een namenlijst opgenomen met de vele erin voorkomende personages.


Joop van Riessen is voormalig hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie. Inmiddels heeft hij zijn eigen onderneming: Joop van Riessen, Communicatie & Advies. In 2009 verscheen zijn eerste politiethriller, Vergelding (shortlist Schaduwprijs 2010). Paniek op de Haarlemmerdijk is de vijfde thriller met Anne Kramer in de hoofdrol. Onlangs zijn de tv-rechten op de Anne Kramerreeks verkocht.
'Meedogenloos' is het dertiende deel van de Anne Kramer-reeks. De delen zijn los van elkaar te lezen, al staan er wel verwijzingen in naar eerdere delen.


ISBN 9789462972056 | Paperback | 288 pagina's | Uitgeverij De Kring | april 2021

© Marjo, 13 juli 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

RadeloosRadeloos
Een Anne Kramerthriller
Joop van Riessen

Je kan niet schrijven over Zuid-Afrika zonder dat het (mede) over racisme gaat, het neemt dan ook een flink deel in van deze thriller. Het verhaal is losjes gebaseerd op feiten. In 2015 verdween namelijk de 21-jarige geneeskundestudente Sophia Koetsier in een wildpark in Oeganda. Er is nooit opgehelderd wat er met haar is gebeurd. Haar wanhopige ouders vroegen Joop van Riessen om raad. Helpen kon hij niet, wel luisteren én er een verhaal over schrijven.

In deze thriller is Julia voor haar stageperiode met twee medestudenten naar KwaZulu-Natal gereisd. Joanne en Claire reisden samen door naar een ziekenhuisje in Lobamba, terwijl Julia zich aanmeldde bij een organisatie die zich bezighield met de bestrijding van HIV en AIDS op locatie. Die organisatie stuurde haar naar de hoofdstad van Swaziland. Daar werd ze opgehaald door een zwarte man die zich voorstelde als Mosie – Moos. Hij zou haar chauffeur en begeleider zijn de komende drie maanden.
Hij leert haar veel over de totaal andere cultuur waar ze mee te maken krijgt, en geeft haar op haar verzoek zelfs schietles. Het is namelijk niet bepaald ongevaarlijk voor een blanke vrouw die van het ene dorp naar het andere trekt.
Na die drie maanden voegt ze zich weer bij haar studiegenoten, die zich hun laatste avond anders hadden voorgesteld, het had een gezellige avond moeten worden. Maar Julia kwam niet opdagen…


Als ze haar vermissing melden kan de politie niet anders dan constateren dat ze verongelukt moet zijn. Haar spullen, inclusief kleren, worden gevonden op het strand waar zich krokodillen bevinden. Van Julia geen spoor. Marjan, Julia’s moeder, die vanaf het begin tegen deze onderneming was, is dan al onderweg naar Zuid-Afrika, om een paar dagen met haar dochter op te trekken en dan samen weer naar Nederland terug te vliegen. Als haar grootste angst werkelijkheid lijkt te zijn geworden, wil ze dat niet geloven en maakt heel wat stampij om meer onderzoek. Julia kan niet dood zijn!


Toevallig is Anne Kramer, chef van de Amsterdamse recherche, ook in die contreien. Ze is met verlof gestuurd, en heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt een oude vriend op te zoeken, die min of meer ondergedoken zit in Zuid-Afrika. Vanuit Nederland wordt haar gevraagd eens naar de zaak te kijken.


Door het verhaal van Julia lezen we over wat er na Nelson Mandela terecht gekomen is van zijn anti-apartheidsidealen.
Niet veel dus. Zoals in werkelijkheid ook gebeurt, worden in dit boek erfaanvallen uitgevoerd - in het Afrikaans Plaasmoorde: berovingen van Zuid-Afrikaanse boeren - veelal blanken - met soms een dodelijke afloop. De boerengemeenschap heeft hier vooral sinds het einde van de apartheid mee te maken. Apartheid heerst, zoals Julia dan ook aan den lijve ondervindt doordat ze met Moos optrekt.


‘Ik ben zwart. Jij bent wit. In dit land betekent dat onheil.’


Daarnaast volgen we Anne Kramer, die geneigd is het met Marjan eens te zijn: er is iets vreemds aan de verdwijning van het meisje. Met haar invloedrijke vriend gaat ze op onderzoek uit. Ook is er een journalist, die Anne in de gaten krijgt. Is hij degene die een foto van Anne en haar vriend maakt, zodat men in Nederland in de gaten krijgt wie die vriend is? Anne is woest.


Het verhaal van Julia is fictief, het is een van de vele mogelijkheden die het meisje overkomen kunnen zijn. De Plaasmoorde, de ziektes, de illegale stroperij en de Apartheid, die zijn helaas niet fictief. Al wordt dit boek een thriller genoemd, door deze achtergronden is het meer dan een misdaadverhaal.


Joop van Riessen is voormalig hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie. Inmiddels heeft hij zijn eigen onderneming: Joop van Riessen, Communicatie & Advies. In 2009 verscheen zijn eerste politiethriller, Vergelding (shortlist Schaduwprijs 2010). Paniek op de Haarlemmerdijk is de vijfde thriller met Anne Kramer in de hoofdrol. Onlangs zijn de tv-rechten op de Anne Kramerreeks verkocht.


ISBN 9789462971714 | Paperback | 288 pagina’s | Uitgeverij de Kring | april 2020

© Marjo, 14 juni 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

StaatsgeheimStaatsgeheim
Joop van Riessen


Ineens verscheen ze niet langer op haar werk. Fatima Moussada, die als agente bij de politie in Amsterdam werkzaam was, leek van de aardbodem te zijn verdwenen. Ze nam haar telefoon niet op en haar voordeur bleef gesloten. Uiteindelijk schakelden haar collega’s een sleutelsmid in. Tot hun grote opluchting troffen ze Fatima niet levenloos in haar huis aan. Haar woning zag er keurig uit maar de muffe lucht verraadde dat er al lange tijd niemand thuis was geweest. Waar hing Fatima toch uit? Het briefje dat naast de computer lag, verschafte duidelijkheid. Fatima was naar Raqqa vertrokken.


Wie naar Raqqa gaat, doet dat niet om vakantie te vieren. De Syrische stad staat al jaren bekend als de hoofdstad van het kalifaat van IS. Het is het hol van de leeuw. Wie naar Raqqa gaat, doet dat om te gaan strijden voor IS. Fatima Moussada was overgelopen naar de vijand. Haar collega’s waren met stomheid geslagen. Iedereen mocht Fatima. De jonge vrouw had nooit laten blijken sympathie voor IS te hebben.


Rechercheur Chris Moorthaemer heeft het idee dat er meer aan de hand is. Hoewel hij best weet dat hij veel te oud voor Fatima is, koestert hij al een tijdje bijzonder warme gevoelens voor zijn jonge collega. Uit verlangen in haar nabijheid te zijn, heeft hij zich de laatste tijd regelmatig in de buurt van Fatima’s woning opgehouden. Verscholen in de schaduw heeft Moorthaemer het leven van Fatima in kaart gebracht. Vlak voor Fatima’s verdwijning was hij getuige van een vreemde gebeurtenis. Fatima werd aangereden. Moorthaemer kan nog steeds niet begrijpen hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Fatima stapte zomaar van de stoep af. Zag ze de auto werkelijk over het hoofd? En waarom droeg Fatima een boerka? Ze hulde zich normaliter nooit in het verhullende kledingstuk.


Moorthaemer weet dat hij zijn bevindingen met recherchechef Anne Kramer moet delen. Toch aarzelt hij. Hoe moet hij uitleggen wat hij in de buurt van Fatima’s huis deed? Moorthaemer hoorde op de bewuste dag heel ergens anders te zijn. De politieman schaamt zich. Hij weet best dat het fout is om iemand in het geniep in de gaten te houden. Hij kan het echter niet helpen. Fatima is nu eenmaal een heel bijzondere vrouw. Moorthaemer houdt van haar. Dat maakt hem toch zeker geen stalker?


Dan verdwijnt er nog een agente. Ook Nadine Ansour is overgelopen naar IS. Alle kranten berichten er met schreeuwende krantenkoppen over. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Anne Kramer heeft het er moeilijk mee. Heeft ze zich zo in de twee jonge agentes vergist? Wanneer ze de levensloop van Nadine onder de loep neemt, ontdekt ze iets schokkends. Op haar vijftiende is Nadine aan een kopstuk van IS uitgehuwelijkt. Toen haar vader spijt van zijn harteloze beslissing kreeg, is ze naar Nederland teruggehaald. Was Nadine in Nederland wel echt vrij?


In Staatsgeheim haalt voormalig hoofdcommissaris Joop van Riessen een onderwerp aan dat menigeen tegenwoordig bezighoudt. Zijn we nog wel veilig nu IS steeds vaker tot aanslagen in Europa overgaat? Kunnen we elkaar nog wel vertrouwen? Joop van Riessen maakt duidelijk dat niet alles zo zwart-wit is als tegenwoordig geschetst wordt maar hij laat ook merken dat we naar zijn mening in Nederland wel degelijk gevaar lopen.


In het goed geschreven en actuele Staatsgeheim wordt benadrukt dat IS regeert door angst te zaaien en kwetsbare jongeren te ronselen. Sommigen voelen zich in het nauw gedreven omdat bijvoorbeeld hun familie bedreigd wordt, anderen laten zich volledig door nietszeggende beloftes inpakken. Terrorisme is en blijft een groot probleem, ook voor een aantal mensen die ogenschijnlijk aan de kant van de vijand staan.  Hoe het precies zit met Fatima en Nadine verklap ik niet. Om daar achter te komen, zal je dit boek moeten lezen en dat is beslist geen straf!


Een ander onderwerp in dit boek ligt Joop van Riessen duidelijk nauw aan het hart. De samenwerking tussen de politie en de AIVD verloopt in dit verhaal ronduit stroef. Hoe kunnen hardwerkende politiemensen hun werk goed doen als ze maar over de helft van de informatie beschikken? Soms lopen ze zelfs mogelijk gevaar omdat belangrijke gegevens door de geheime dienst voor hen verzwegen worden. De onderwerpen in Staatsgeheim hebben me goed aan het denken gezet. Opnieuw heeft Joop van Riessen een prima politiethriller afgeleverd!


ISBN 9789462970700 | paperback | 286 pagina's | Uitgeverij De Kring | april 2017

© Annemarie, 4 mei 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=Gijzeling in de Jordaan
Joop van Riessen

Huurmoordenaars Freddie, Nol en Wally hebben een nieuwe opdracht aangenomen. Doelwit is de jonge basisschoollerares Petra Eerenberg. Door een onzorgvuldigheid belanden de doorgewinterde moordenaars echter in het huis van juweliersechtpaar Han en Ida Pruis. Han en Ida doen normaal gesproken nooit zomaar de deur open maar de politie-uniformen waarin de moordenaars zijn gestoken, boezemen vertrouwen in. Han en Ida moeten hun vertrouwen bekopen met de dood.

Anne Kramer, chef van het Amsterdamse bureau Zware Criminaliteit, leidt het onderzoek naar de dubbele moord. Het echtpaar is door grof geweld om het leven gekomen. Waarom zijn Han en Ida in hun eigen huis vermoord? Zelfs een onbeduidende kruimeldief weet dat een juwelier nooit sieraden in zijn huis bewaart. De politie tast in het duister, zij weet niet dat de moordenaars een blunder hebben begaan. Foutief geplaatste naambordjes heeft de daders in het verkeerde huis doen belanden. Doelwit Petra woont boven het vermoorde stel.

Freddie is degene die verantwoordelijk wordt geacht voor de onfortuinlijke fout. Hij krijgt opdracht om Petra alsnog om zeep te helpen. Freddie beseft dat hij Petra niet in haar eigen huis kan vermoorden, dat zou teveel de aandacht trekken na de moord op het echtpaar Pruis. Bovendien is de omgeving vergeven van politie. Freddie zint op een plan, het liefst zou hij het lichaam van Petra voorgoed laten verdwijnen maar de jonge vrouw lijkt ongrijpbaar. Een kille openbare executie lijkt de enige oplossing maar op het moment dat de gelegenheid zich voordoet, gaat alles mis. Freddie eindigt met een levende Petra in een drogisterij waar hij alle aanwezigen gijzelt.

Freddie zit nog erger in de knel dan hij zelf vermoedt. Petra is de dochter van hoofdcommissaris Theo Eerenberg. Eerenberg is in alle staten. Hij heeft tot zijn grote verdriet al jaren geen contact meer met Petra vanwege een vervelende ruzie maar zijn hart gaat nog altijd uit naar zijn dochter. Heeft de gijzeling van Petra soms te maken met de moord op haar onderburen? Anne en haar team zullen een manier moeten verzinnen om de gijzelnemer te overmeester zonder dat daarbij gewonden vallen. Het lijkt een onmogelijke taak. En hoe zit het met de diverse getuigen die beweren dat de nachtelijke bezoekers van het echtpaar Pruis politie-uniformen droegen?

Gijzeling in de Jordaan is alweer de zesde thriller in de Anne Kramer-reeks. Auteur Joop van Riessen is voormalig hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie en weet waarover hij schrijft. Zijn jarenlange ervaring en vakkennis vertalen zich naar uitstekende politiethrillers. Joop van Riessen beschrijft de harde wereld van de criminaliteit zonder de lezer te ontzien. Doorgewinterde criminelen hebben hun zachte kant vaak laten varen en zij kennen geen medelijden meer. Gijzeling in de Jordaan biedt dan ook een zeer realistisch én goed geschreven verhaal.  

Hoofdpersoon Anne Kramer is een alleenstaande moeder. Haar kinderen zijn al redelijk zelfstandig maar toch worstelt Anne vaak met het schuldgevoel dat haar veeleisende baan met zich meebrengt. Ze is vaker weg dan thuis. Tijdens de gijzelingszaak krijgt Anne een telefoontje van haar ex-man. Haar dochter zou zich provocerend hebben gedragen. Eigenlijk zou Anne haar dochter meteen op haar gedrag moeten aanspreken maar daar heeft ze geen tijd voor. Ook nu slokt haar werk haar volledig op.

Gijzeling in de Jordaan is een spannende, overtuigend geschreven thriller. Een heerlijk boek om in één ruk uit te lezen.

ISBN 9789491567629| paperback | 256 pagina's | Uitgeverij De Kring | april 2014

© Annemarie, 2 mei 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


De IRT-infiltrantDe IRT-infiltrant
Joop van Riessen


Minister Nederveen wordt ernstig in verlegenheid gebracht door een overval op een wapentransport. De vrachtwagen in kwestie vervoerde maar liefst 5000 oude politiewapens die in een afvalverwerkingsbedrijf vernietigd zouden worden. Aan de verplichte begeleiding door motoragenten was niet voldaan en de overvallers hadden vrij spel. De minister is witheet en eist dat het nieuwe Interregionale Rechercheteam, het Team Hollands Glorie, met spoed een onderzoek naar de overval instelt. Hij geeft Anne Kramer, chef Zware Criminaliteit bij de Amsterdamse politie, leiding over het onderzoek.


Korte tijd later wordt een deel van de gestolen wapens teruggevonden in een flat op Nachtwachtlaan nummer 149. De politie komt de wapens op het spoor na een melding over wateroverlast. Het water dat uit de flat op de tiende verdieping naar beneden sijpelt, is afkomstig uit een badkraan. Het water gutst duidelijk al een tijdje uit het bad. In het bad zelf drijft het lichaam van een vrouw. Ze is met geweld om het leven gebracht.


Is het toeval dat de wapens en het lijk op het oude woonadres van crimineel Willem de Leder (leuk gekozen) en zijn vriendin Lotte zijn aangetroffen? Willem de Leder wordt al een tijd door de politie gezocht en bevindt zich waarschijnlijk in het buitenland. Hij en Lotte zijn niet langer de bewoners van Nachtwachtlaan 149 maar toch vindt Anne Kramer het opmerkelijk dat de ongewone ontdekkingen juist op dit adres zijn gedaan. Wanneer het lichaam van de vrouw wordt geïdentificeerd, is de schrik groot. Het is Geeske Bakema, een jonge officier van justitie.


Wat is Geeske overkomen? Was ze soms betrokken bij criminele activiteiten? Eigenlijk gelooft niemand dat. De jonge Friezin stond bekend als een rustige maar gedreven vrouw die dol was op haar werk. Toch is Geeske vermoord en aangetroffen in een huis vol wapens. Hoe kan dit verklaard worden? Vooralsnog is de dood van Geeske een groot mysterie.


De werkzaamheden van het Team Hollands Glorie vormen een volgend mysterie. Anne ontdekt dat de agenten van het team de misdaad op een wel heel vreemde manier bestrijden. Ze is ronduit woedend wanneer ze ontdekt dat het team, en daarmee dus ook de Nederlandse regering, grote partijen drugs het land laat binnensmokkelen. Het gaat om duizenden kilo’s. Doel van de grootschalige smokkel is om het spoor naar de kopstukken van de drugscriminaliteit te volgen maar vooralsnog is de drugs vrijelijk het land binnengestroomd zonder dat er resultaten zijn geboekt. Anne eist dat het team onmiddellijk stopt met de onorthodoxe werkwijze maar ze heeft zich de afgelopen jaren bij een groot aantal teamleden niet erg geliefd gemaakt. Vooral Peter van Bree is niet van plan mee te werken.


Alsof Anne het niet al druk genoeg heeft, reist ze in allerijl naar Zuid-Afrika omdat de voortvluchtige crimineel Willem de Leder, die zich in dat land schuilhoudt, het op een akkoordje wil gooien. Willem mist zijn vriendin Lotte en hun dochtertje die in Nederland zijn achtergebleven. De zware crimineel is echter niet van plan zich zomaar gewonnen te geven. Het is een drukke tijd voor Anne en het is dan ook niet handig om juist nu verliefd te worden…


Het is knap hoe voormalig hoofdcommissaris Joop van Riessen zowel integriteit als corruptie aan de kaak stelt. Door zijn jarenlange ervaring weet hij wat er in een gedreven politieagent omgaat. Dat er ook agenten zijn die de fout ingaan werd in 1993 pijnlijk duidelijk toen onder andere Joop van Riessen zelf ontdekte dat het Interregionale Recherche Team Noord-Holland/Utrecht een vreemde werkwijze hanteerde. Er werd, net als in dit verhaal, drugs doorgelaten in de hoop de kopstukken van de organisatie te kunnen ontmaskeren. De kwestie – die te boek staat als de IRT-affaire - riep veel vragen op en er werd een grondig onderzoek ingesteld.


De IRT-infiltrant biedt een realistisch en scherp geschreven verhaal. De combinatie van de harde werkelijkheid met de huiselijke perikelen van Anne Kramer levert een prettig leesbare en meeslepende politieroman op.


ISBN 9789491567896 | paperback | 285 pagina's| Uitgeverij De Kring | mei 2015

© Annemarie, 19 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Moord op de tramhalteMoord op de tramhalte
Joop van Riessen


De vrouw in het tramhokje ziet er ontspannen uit. Ze draagt een mooie, rode jurk en lijkt geduldig op de tram te wachten. Wie het gat onder haar blonde pony niet ziet, heeft niet meteen door dat ze dood is. Het is druk in de Leidsestraat. Toch duurde het even voor het overlijden van de vrouw werd opgemerkt. Op het moment dat hoofdagent Vera IJzerman en agent Khaled Bouhali op de plaats delict arriveren, zien ze dat een brutale zakkenroller in de tas van het slachtoffer graait. Agent Bouhali zet de achtervolging in, neemt een snoekduik en… werpt een jonge vrouw tegen de grond. De zakkenroller zelf verdwijnt in de drukke menigte.


Politiechef Anne Kramer voelt zich beroerd. Volgens haar huisarts heeft ze mogelijk een burn out maar volgens Anne horen het sombere gevoel en de hardnekkige spierpijn bij een vervelende griep. Toch weet ze zelf ook wel dat ze de schietpartij waarbij ze betrokken raakte, nog niet helemaal verwerkt heeft. Hoofdcommissaris Eerenberg heeft echter weinig begrip voor de situatie. Hij heeft zijn beste kracht hard nodig. Anne zal de moord op de vrouw in het tramhokje moeten onderzoeken, voor ziekteverzuim is simpelweg geen tijd.


Hoestend en mopperend rijdt Anne naar het Leidseplein. De dood van de vrouw lijkt op een keiharde executie. Heeft de zakkenroller soms iets met de moord te maken? Agent Bouhali zal niet rusten voor hij de man gevonden heeft.  Op het bankje waar zo-even nog een dode zat, overdenkt Anne de bizarre moord. Wanneer journalist Paul de Bie naast haar plaatsneemt, wuift ze de protesten van haar collega Dirk weg. Paul de Bie mag blijven zitten. Momentjesmaat geeft ze hem wat informatie over de zaak. Dat kan geen kwaad. Dan zegt Anne iets wat ze beter niet had kunnen zeggen. Komt het omdat ze zich zo belabberd voelt? Is ze er met haar gedachten niet helemaal bij? De volgende dag staan haar woorden dikgedrukt in de krant: “Moord Leidsestraat was openbare terechtstelling”.


Anne had haar woorden niet ongelukkiger kunnen kiezen. De veiligheidsdiensten zijn onmiddellijk in opperste staat van paraatheid en denken aan een terroristische daad. Het dreigingsniveau wordt in allerijl naar “code oranje” opgeschroefd. Anne en haar team mogen de zaak niet langer onderzoeken. De veiligheidsdiensten nemen het over. Ze slagen er echter niet in de zaak op te lossen. Het lukt Anne de zaak weer voorzichtig naar zich toe te trekken.


Het slachtoffer heette Erica Palm. Ze was nog maar tweeëndertig jaar oud en had kort voor haar dood een signeersessie in de bekende boekhandel Scheltema gegeven. Tot haar grote verbazing én blijdschap was er aan belangstellenden geen gebrek. Erica dankte haar kersverse schrijverschap aan een vondst van haar vier jaar oudere zus Thea. Tijdens een verbouwing was Thea op een doos met oude documenten gestuit. De vele paparassen, krantenartikelen en foto’s behoorden toe aan de familie van Thea’s man Bertus. Aanvankelijk had Erica weinig zin de papieren door te nemen maar gelukkig wist Thea haar over te halen. De doos vol informatie leverde haar een succesvol eerste boek op.


Kan het boek iets met de dood van Erica te maken hebben? Anne kan het zich nauwelijks voorstellen. Wie vermoordt er nu iemand om de inhoud van een boek over het verleden? Anne weet niet dat Erica over nog veel meer informatie beschikte. Informatie die zo opzienbarend was dat ze er geen hoofdstuk maar een geheel boek aan wilde gaan wijden.


In Moord op de tramhalte raast het heden zonder snelheid te minderen voort, maar de lezer gaat ook terug in de tijd. Op inlevende wijze doet voormalig hoofdcommissaris Joop van Riessen een onthutsende familiegeschiedenis uit de doeken. Het verhaal waarop Erica kort voor haar dood is gestuit, speelt zich in de Tweede Wereldoorlog af. Het is een verhaal over dappere verzetshelden en gluiperige verraders. Wat heeft Erica ontdekt? Welk geheim is zó duister dat het na meer dan zeventig jaar nog altijd niet aan het licht mag komen?


Joop van Riessen heeft niet alleen mensenkennis, hij kan zich ook heel goed in de gevoelens van anderen inleven. In dit achtste boek over Anne Kramer beschrijft hij nauwgezet en geloofwaardig welke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog tot de moord op Erica hebben geleid. Hoofdpersonage Anne Kramer kampt in dit deel met relatietwijfels. Verwacht haar nieuwe vriend soms iets te veel van haar? Anne krijgt het er benauwd van. Van Riessen schrijft vol compassie maar zonder sentimenteel te worden. Moord op de tramhalte is precies zoals een goed misdaadverhaal hoort te zijn.


ISBN 9789462970274 | paperback | 288 pagina's|  Uitgeverij De Kring | april 2016

© Annemarie, 12 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altPaniek op de Haarlemmerdijk
Joop van Riessen

Het huwelijk van Eva en Jack de Goede is niet meer wat het is geweest. De verwaande Jack is wethouder van Financiën bij de gemeente Amsterdam en schaamt zich voor zijn vrouw. Eva is niet meer zo slank als vroeger en hij vindt haar lui. Ook is Eva wat hem betreft niet streng genoeg voor hun zevenjarige dochter Josje. Ze laat Josje bij de AH rondhangen om voetbalplaatjes te verzamelen en tot zijn grote woede heeft ze het haar van Josje, tegen zijn uitdrukkelijke wens in, af laten knippen. Soms denkt hij bovendien dat Eva op de hoogte is van zijn geheim, iets wat hem een ongemakkelijk gevoel bezorgt.

Eva weet dat Josje veel plezier heeft in het verzamelen van voetbalplaatjes en ziet er geen kwaad in. Ze is een paar dagen geleden stiekem gaan kijken en zag dat Josje heel bedreven is in het aftroggelen van de gewilde plaatjes. Als Eva had geweten dat nog iemand Josje in het geniep gadesloeg zou ze haar dochter niet meer naar de AH op de Haarlemmerdijk hebben laten gaan. Maar Eva weet niet dat een onbekende man haar dochter begluurt. Ze weet niet dat hij denkt dat Josje met haar kortgeknipte haren een jongetje is. Ze weet al helemaal niet dat hij er ongezonde gedachten op nahoudt. En dan is het te laat. Josje is weg.

Anne Kramer, chef Bureau Zware Criminaliteit in Amsterdam, is op vakantie in Italië maar wordt gesommeerd terug naar huis te komen. Ze krijgt de leiding over het onderzoek naar de verdwijning van Josje. Anna heeft nauwelijks voet op Nederlandse bodem gezet wanneer haar telefoon gaat. Voor een stoplicht is een dode man achter het stuur van zijn auto aangetroffen. Vermoedelijk is hij aan een hartstilstand overleden. In zijn kofferbak is een kinderlijkje gevonden. Een meisje. Het kindje is verminkt maar het moet wel om Josje gaan.

Terwijl de identiteit van het dode meisje officieel vastgesteld wordt, moet Anne de pers zowat van zich af slaan. Ze wil niet dat er wilde berichten in de krant komen te staan en bovendien is nog niets zeker. De dode man is Govert Ferwerda. Hij maakte pornofilms maar is nog nooit met kinderporno in verband gebracht. Govert is van de mannenliefde, wat moest hij met een klein meisje? Toch is hij onlosmakelijk met de moord verbonden. Het meisje, dat inmiddels is geïdentificeerd als Josje de Goede, lag immers in zijn kofferbak.

Dan wordt er een losgeldbriefje bij de ouders van Josje bezorgd. Wie zit hierachter? Govert Ferwerda kan het niet zijn, die is immers dood. Had hij een handlanger? De zaak is omvangrijker dan in eerste instantie werd gedacht. Anne heeft heel wat te overdenken. Zo maakte Eva een heel vreemde opmerking. De radeloze moeder zei: “Mijn man is net zo’n kinderverkrachter als degene die Josje heeft gegrepen.” Wat bedoelt Eva hiermee? Dan gebeurt het ergst denkbare: er verdwijnt nóg een kind.

Paniek op de Haarlemmerdijk is een spannende politieroman. Auteur Joop van Riessen is eenenveertig jaar bij de Amsterdamse politie werkzaam geweest en gebruikt oude politiezaken als inspiratie voor zijn boeken. Zijn ervaring uit zich in een geloofwaardig en goed beschreven verhaal. In dit beklemmende verhaal beschrijft hij heel treffend hoe aangrijpend een kindervermissing is. Het is een nachtmerrie voor de ouders maar ook voor de meest doorgewinterde politiemensen is het hartverscheurend.

Hoofdpersoon Anne Kramer is een stoere politievrouw en een alleenstaande moeder van twee pubers. Ze laat zich niet snel uit het veld slaan maar ervaart dat het niet altijd makkelijk is om zich staande te houden in de harde politiewereld. Zo is de officier van justitie in deze zaak een oude vlam voor wie ze niet bepaald warme gevoelens koestert. Hun samenwerking verloopt dan ook stroef. Anne heeft een zware baan en is heel wat gewend maar het feit dat iemand onschuldige kinderen kwaad doet valt haar zwaar.

Paniek op de Haarlemmerdijk is in klare taal geschreven en leest vlot weg. Tijdens het schrijven van dit boek dacht Joop van Riessen steeds terug aan een oude politiezaak uit 1974. Hij schrijft in het nawoord: “Ik voelde dezelfde ondraaglijke spanning van toen en beleefde alles bijna opnieuw."

ISBN 9789491567223 | paperback |256 pagina's| Uitgeverij De Kring | april 2013

© Annemarie, 11 mei 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven