Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

James Lee Burke

RegengodenRegengoden
James Lee Burke

 

Burke heeft het weer geflikt: wat mij betreft een sublieme 5-sterren thriller.


Burke is meesterlijk met woorden en schildert daarmee een verhaal waarvan je de haren te berge rijzen. Het begint met de vondst van negen vermoorde Thaise vrouwen en een anoniem telefoontje naar sheriff Hackberry Holland. De lijken blijken vol te zitten met pure heroïne en Holland en hulpsheriff Pam Tibbs proberen te achterhalen wat er is gebeurd.


Burke weet een continue dreiging te beschrijven die niet specifiek tot uiting komt. Dit wordt gesymboliseerd door het steeds heftiger dreigende onweer dat maar niet wil losbarsten. De regengoden weigeren de hemelsluizen open te zetten. Je voelt de spanning en de dreiging maar vindt geen uitlaatklep.
Wat volgt zou in de handen van een minder ervaren auteur al gauw kunnen ontaarden in een slapstick of een broddelverhaal, maar Burke weet het in de hand te houden en brouwt een heksenketel vol met ingewikkelde persoonlijkheden: Nick, de eigenaar van een eettent en bordeel maar ook een familieman; kruimeldief Pete die nu hij een vriendin heeft graag op het rechte pad wil blijven, de ruziënde gangsters Hugo, Artie en Josef, de agent van de immigratie- en douanedienst Clawson die zijn eigen agenda heeft.
En dan natuurlijk de vrouwen die eigenlijk de hoofdrollen spelen in dit boek: Vikki, de vriendin van Pete, Pam, de assistente van de sheriff die op hem verliefd is ondanks het grote leeftijdsverschil en Esther, de vrouw van Nick en een geducht tegenstander van de Prediker. En dat is de laatste grote hoofdrolspeler in het verhaal: Jack Collins, bijgenaamd de Prediker omdat hij zich spiegelt aan grote namen in het Oude Testament. 'Hij beschouwde zichzelf graag als een verheven iemand die leefde in de oude traditie van de Bijbelse legenden'.
Ter compensatie van alle dreiging wordt een luchtige toets aangebracht door juist de vrouwen een sterke maar ook half komische rol toe te bedelen, bijvoorbeeld wanneer Esther Prediker met een pan op zijn hoofd timmert. Als toetje wordt de woeste omgeving van Texas langs de Mexicaanse grens op zo'n wijze    beschreven dat je het gevoel hebt dat je er zelf middenin staat.


James Lee Burke (1936) staat wat mij betreft op eenzame hoogte met zijn briljante schrijfkunst. Evenals zijn vorige boek Bergafwaarts  verdient deze politieroman met recht de titel 'literair'.
In een aantal van zijn boeken speelt Bob Holland de hoofrol; Hackberry Holland is zijn neef. Een andere vaste hoofdpersoon is inspecteur Robichaux, waarover inmiddels al zo'n 18 boeken zijn verschenen. Al met al zijn de boeken van James Lee Burke grote aanraders voor liefhebbers van de betere politieroman!


ISBN 9789461090010 Paperback 431 pagina's | Verbum Crime | november 2010

© Joanazinha, 23 december 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


spannende boek Bergafwaarts
James Lee Burke


Inspecteur Dave Robicheaux, zijn vrouw en zijn vriend privé-detective Clete Purcel brengen hun vakantie door in het landelijke Montana. De mooie natuur, puurheid en heldere lucht staan echter in schril contrast met de misdaden die er gepleegd worden: de moord op 2 studenten en op 2 toeristen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ondanks hun vakantie gaan Robicheaux en Purcel op onderzoek uit. Met krachtige, bijna agressieve beschrijvingen worden de 2 vrienden gevolgd in hun zoektocht naar de dader. Wat heeft de rijke familie Wellstone, waarme ze vanaf de eerste pagina al ruzie hebben, met dit alles te maken?
Door dit alles heen speelt nog de zoektocht van de eigenaar van een particuliere gevangenis naar een ontsnapte gevangene, die zich in de buurt op zou houden. Ook hier lijkt weer een lijntje te lopen naar de Wellstones.
De verschillende verhaallijnen komen in een zinderend einde bij elkaar en laat de lezer naar adem happend achter. Gelukkig volgt er nog een epiloog waarbij je tot rust kunt komen, zodat het boek met een normale hartslag weggelegd kan worden.


Burke verstaat als geen ander de kunst om de zekerheden en onzekerheden, de goede en de slechte kanten van zijn personages vorm te geven. De scheidslijnen tussen ‘goed’ en ‘slecht’ zijn af en toe heel dun; bewondering en afschuw wisselen elkaar af. Hier is geen sprake van papieren helden, maar van mensen van vlees en bloed met al hun goede en minder goede kanten. Een schrijver die me dat voor ogen kan toveren, is zijn 5 sterren uit de VN-thrillergids meer dan waard. Burke is erin geslaagd het genre ‘politieroman’ naar een eenzame hoogte te tillen. En door de prachtige, haast poëtisch gecomponeerde zinnen waarmee hij de omgeving en de karakters beschrijft, is dit één van de weinige boeken waar de betiteling ‘literair’ voor 100% terecht op het boek staat. Kortom: een juweeltje.


ISBN 9789074274319 Paperback 439 pagina's | Verbum Crime | juni 2009
vertaald door Hanneke van Soest, Karst Dalmijn

© Joanazinha, juni 2009

Lees de reacties op het forum, klik HIER


Gevangene van de hemelGevangene van de hemel
James Lee Burke

Burke (1936) schrijft al sinds zijn negentiende, maar zijn eerste thriller schreef hij pas in 1985. Gevangene van de hemel (Heaven's Prisoner, 1987) is het tweede boek met Dave Robicheaux als hoofdpersonage. Het werd in 1997 voor het eerst in Nederlandse vertaling uitgegeven. Een andere bekende hoofdpersoon in zijn thrillers is Billy Bob Holland.


Robicheaux en zijn vrouw Annie zijn getuige van het neerstorten van een klein vliegtuigje. De enige overlevende is een kind dat zij meenemen en min of meer adopteren. Wanneer de autoriteiten melden dat er drie doden in het vliegtuigje zitten, terwijl Robicheaux toch echt vier personen heeft gezien, gaat hij zich er tegenaan bemoeien. Daarmee raakt hij een verkeerde snaar bij praktisch iedereen: de immigratiedienst, de anti-drugsagenten maar ook de onderwereld, waaronder zijn jeugdvriend Bubba Rocque. Wanneer er vervolgens een moordaanslag op hem wordt gepleegd waarbij Annie wordt vermoord, breekt de hel pas goed los.


James Lee Burke schrijft in een prachtige, poëtische stijl met mooie zinnen zoals:


'Op sommige zomeravonden in zuidelijk Louisiana heeft de lucht werkelijk de kleur van lavendel, met in het westen roze strepen als flamingovleugels boven de horizon geschilderd, en vanavond was de lucht zoet van de geur van watermeloenen en aardbeien in iemands moestuin en de hydrangea en nachtbloeiende jasmijn die de houten schutting van mijn buurman overwoekerden.'


Daar staat de beschrijving van de misdaden haaks tegenover en samen vormen ze een geweldig boeiende en spannende thriller. Robicheaux is een sympathiek figuur, oud-politieman en alcoholist die zich na de moord op zijn vrouw helemaal laat gaan en een stuk in zijn kraag zuipt. De tijger (zoas hij de drank noemt) roert zijn staart en is uit zijn hol en met veel moeite krijgt Robicheaux hem weer terug waar hij gromt en grauwt maar onder controle is. Dan zet hij al zijn vaardigheden in om de dood van zijn vrouw te wreken, waarbij de lezer meegesleurd wordt in de ins en outs van het leven in bloedheet Louisiana.


De stijl van James Lee Burke is zeer kenmerkend en praktisch elk boek van hem is een voltreffer en verdient het in deze tijd zo veelvuldig (en vaak onterecht) gebruikte predikaat 'literair'. Hij was wat dat betreft zijn tijd ver vooruit! Toen dit boek 25 jaar geleden werd geschreven waren er geen mobieltjes en waren de eerste computers net uitgevonden. Toch leest het niet als een gedateerd boek en kun je je als lezer alleen maar mee laten voeren in de strijd van Robicheaux tegen de moordenaars van zijn vrouw. Grote klasse!


ISBN 9055012637 Paperback 260 pagina's  Uitgeverij BZZToH 1997

© Joanazinha, 8 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven