Eenzame opsluiting
De Sjanghai connectie
Hugo Smienk
Rondom een enorm verderfelijk misdaadfeit is deze roman geschreven: kindersmokkel. De triade opereert in Sjanghai, Amsterdam en New York.
Ze zijn meedogenloos, de handelaars. Alles voor het geld. Daarnaast is er ook nog de handel in seksslavinnen. Naïeve meisjes, dromend over het rijke leven in Amerika worden het slachtoffer. Dit alles is deels het gevolg van de eenkindpolitiek van China: meisjes zijn niet zoveel waard.
Wat is er logischer dan deze twee 'handelswaren' te combineren? Een meisje wordt met mooie praatjes om de tuin geleid en neemt het kind onder haar hoede tot ze in Amerika aangekomen zijn. Dan worden de 'producten' verder verhandeld.
Tot deze keer dat de lijn weer open gesteld wordt om Vera en Bruce door te laten. Vera is zo'n naïef meisje en Bruce is het kind van vier dat aan haar wordt toevertrouwd. Ze worden te midden van de zeecontainers naar New York gesmokkeld. Maar de Chinese vader, een belangrijk man, blijkt aan de nodige touwtjes te kunnen trekken. Hij wil natuurlijk zijn zoon terug. En wat Vera betreft zijn er ook verrassingen: in New York komt ze Suzy tegen, een meisje dat ze kent! Dat zorgt voor de nodige ontwikkelingen waar de harde mannen geen rekening mee gehouden hadden!
Smokkel, prostitutie, het is een akelig wereldje waar we in dit boek kennis mee maken. Gelukkig gaat het ook over vriendschap en liefde, als tegenwicht voor alle ellende. Zal het kind terug komen bij zij ouders? En wat komt er terecht van die Chinese meisjes in het grote Amerika?
Het is spannend geschreven, waarbij de schrijver sappige scènes niet vermijdt.
Het zit goed in elkaar: er wordt afwisseling ingebouwd, en het verloop is niet helemaal chronologisch. Het leest snel weg, en de onverwachte wendingen maken het spannend. Ook het einde is onverwacht, en laat de lezer wat verdwaasd achter. Maar wie weet komt er een vervolg?
‘Nou, vertel, wat kan je mij zeggen over die Chinees?’
‘Da’s linke soep, jongen, als jij daar moeilijkheden mee hebt of krijgt,’ Joop zwijgt even, ‘dan kan zelfs ik je niet helpen. Hij hoort bij zo’n linke Chinese groep, een triade noemen ze dat, en deze Chines, halve Chinees eigenlijk,’ Joop tikt met zijn vinger op de foto, ‘is de baas van dat zootje tuig. Je hebt ze vast wel eens door de stad zien lopen: haantjesgedrag, glitterpakken, van die knapen met van die ouderwetse rock-’n-rollkuiven.’
‘Nu je het zegt, ja, ik heb ze wel eens gezien,’ zegt Marcel.
‘Het schijnt dat jouw oom zaken voor die gozer heeft geregeld en…’ er valt een stilte. Gretig kijkt Marcel naar Joop voor meer informatie. Die haalt zijn schouders op en zegt: ‘Tja, meer weet ik eigenlijk niet. Vaag, vaag heb ik nog iets gehoord over jonge kinderen en meisjes.’
'Sjanghai, de grootste havenstad ter wereld, rijst op uit de slierten mist die de metropool in de vroege ochtend nog verhulden voor het oog. Tweemannen slenteren door het oude centrum van de stad. Ze zijn al sinds gisteren op zoek naar een geschikt slachtoffer, maar hebben nog steeds niet gescoord. De wijken waar de immigranten van het platteland wonen, hebben ze al doorkruist, maar Mister Han en Brother B. vormen een te opvallend duo om daar ongemerkt hun slag te kunnen slaan. De burgers in de arme buitenwijken letten bovendien bijzonder goed op hun kroost. Te vaak verdwijnen er heel jonge kinderen waar niemand verder meer iets van hoort; vooral jongens zijn erg gewild in de eenkindpolitiek van het snel groeiende China.'
ISBN 9789079839056 Paperback 320 pagina's uitgeverij: De Vrije Uitgevers IF2 SuperLoeloe oktober 2010
Marjo, 30 augustus 2010
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER