De geur van de rivier
Clare Clark
Een thriller, moord en corruptie in de Victoriaanse riolen van Londen. Het is een debuut van deze schrijfster, en het smaakt naar meer. Maar dat kan ook liggen aan het feit dat het boek in Victoriaanse riolen speelt. Die setting heeft wel wat voor mij.
Het verhaal speelt zich grotendeels af in de riolen onder een smerige stad. De beschrijvingen van de viezigheid, ongedierte, de uitwerpselen in alle soorten en vormen, in alle stadia van 'zijn', de stank, je bent als lezer blij dat je er niet zelf rondstruint.
Er zijn twee heel verschillende mensen die er wel het grootste deel van hun tijd doorbrengen: Tom, een man die zich aan de zelfkant van de maatschappij bevindt, moet de kost verdienen als 'struiner'. Hij doorzoekt de riolen op waardevolle spullen. Daarnaast vangt hij ratten. Niet om ze te laten verdelgen, maar om ze in louche illegale speelholen te laten vermoorden door vechtershonden, waarbij de toeschouwers weddenschappen afsluiten. Tom krijgt gezelschap van een hond, Lady, die een kampioen in doden blijkt te zijn.
En dan is er een man die aast op de hond, en vuil spel speelt met Tom. De andere man die meer onder de stad verblijft dan erin, is William. Hij is bouwkundig tekenaar, en werkt aan de herziening van het rioolstelsel. Hij is net terug uit de Krimoorlog, en zit nog vol trauma's. Die gaat hij onder andere te lijf door zichzelf te verwonden. In de riolen ziet niemand hem en zijn bandages worden makkelijk geaccepteerd als bedrijfsongelukjes. Maar als hij te maken krijgt met corruptie, en getuige is van een moord daar diep onder de grond, slaat hij compleet door. Hij belandt eerst in een instituut, en later, beschuldigd van de moord, in de cel.
Een boek voor sterke magen, want het is een al smerigheid. Niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. Normen en waarden zijn in die tijd onder bepaalde bevolkingsgroepen totaal niet-bestaand, en waar je zou verwachten dat er wel naar geleefd wordt, lijken eerlijke, fatsoenlijke mensen ook maar dun gezaaid. Het is een fascinerend verhaal, grimmig, maar boeiend. Het geeft een beeld van een Victoriaans Londen, zoals Sarah Waters en Michel Faber dat ook deden. Verwacht evenwel geen Victoriaanse stijl, het is in een heldere hedendaagse terminologie gesteld.
Oorspronkelijke titel: The Great Stink ( The misadventures of the tunnel men) Vertaald door Maarten Polman
ISBN 9025418864 Ingenaaid, 398 pagina's Verschenen: september 2005 Uitgeverij Contact
© Marjo, oktober 2006
Lees de reacties op het forum, klik hier!