Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altVolmaakt monster
Tom Thys


Bijna twintig verhalen, met allemaal een zweem – of meer dan een zweem  - van sinistere praktijken, onoirbare zaken of magische wonderen. Sommige spelen zich ook af in regionen waar je je als eerzaam burger liever niet waagt:  onherbergzame binnenlanden van Australië, achterbuurten van onbekende zuidelijke steden of afgelegen landhuizen, zelfs als die zich in Vlaamse streken bevinden.
Maar soms ook spelen de ogenschijnlijk normale gebeurtenissen zich af in huizen of boerderijen waar je als onschuldig toeschouwer overvallen kan worden. Kortom, bij Tom Thys ben je nergens veilig.


Het titelverhaal gaat over een oudere eenzame vrouw, die wat ze zelf noemt een ‘onbenullig leventje’ leidt. Een kwallenbeet heeft onvoorziene gevolgen, maar de pijn bij haar oksel vergeet ze al snel. Terecht?


’Kwallen waren ingenieuze dingen. Glibberig en onpersoonlijk, een beetje als gelei, maar tegelijkertijd toch venijnig. Ze hadden geen beenderen, dus konden niets breken. Bovendien hadden ze een gracieuze manier van bewegen. Ze dansten als een jojo. Agnes bedacht zich dat ze er niets op tegen zou hebben om zo’n ding te zijn.’


Moet ik vertellen wat er gebeurt?


Zoals in meer verhalen heb je al lezende wel enig idee wat er gaat gebeuren – hoewel dat niet altijd klopt! -  maar het draait in deze verhalen meer om de manier waarop dat gebeurt.
De wraak van het ‘kunstwerk’ is een meesterlijk verhaal. Dat over de doos waar je alles, maar eigenlijk niets in kunt bewaren doet er niet voor onder en je griezelt bij het verhaal over het gaatjes veroorzakende virus in de Antwerpse metro.
En lees over de magie van Canterbury en over de brave pastoor die het kwaad wil bestrijden maar zich zo een toegang verschaft naar de hel...


Iedere lezer zal zo zijn voorkeur hebben, er zullen er zeker zijn die smullen van het verhaal over de verstopte gootsteen!
Persoonlijk vind ik de dagboekfragmenten van de ontdekkingsreiziger minder sterk, maar geniet dan weer van het verhaal met elementen uit ‘de Schone en het Beest’ zoals dat over Pippa en Glogov, of van het Blauwbaardverhaal, over die ene kamer die verboden is. In deze bundel vind je elementen terug uit de verhalen van Stephen King, Clive Barker of Lovecraft: horror en sciencefiction. Voor elk wat wils dus.
De omslag is zeer fraai en opvallend, de verhalen - toch de meeste! - smaken naar meer.


Tom Thys
(1983) kijkt en recenseert horrorfilms en ging al snel zelf verhalen verzinnen. Deze werden de afgelopen jaren in bloemlezingen, literaire tijdschriften en online gepubliceerd. Met zijn verhaal De Wondertoren won hij de Fantastels Feniksprijs. Ook behaalde hij de eerste plaats in de prozawedstrijd van Woordenstroom.org en de tweede en derde plaats in de W.J. Maryson Talent Award (Paul Harland Prijs).


ISBN  9789490767808|paperback|316 pagina's |Uitgeverij Zilverspoor | oktober 2014

© Marjo, 26 december  2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven