Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

John-Henri Holmberg

Een duistere schaduwEen duistere schaduw
Originele verhalen van de grootste Zweedse thrillerauteurs
John-Henri Holmberg


Als ik iets graag lees dan zijn het wel Zweedse misdaadverhalen. Een groot aantal van mijn favoriete auteurs zijn uit het vredige Zweden afkomstig. Schrijver John-Henri Holmberg – die meeschreef aan een boek over de millenniumtrilogie van Stieg Larsson - heeft voor de verhalenbundel Een duistere schaduw maar liefst zeventien uiteenlopende verhalen verzameld. Sommige verhalen in dit boek zijn nooit eerder gepubliceerd. Wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben, is dat ze nooit eerder in een Nederlandstalige uitgave zijn verschenen. Zeventien gloednieuwe verhalen van een aantal van de beste schrijvers van de Zweedse misdaadliteratuur: wat een feest!


In de uitgebreide inleiding beschrijft Holmberg de geschiedenis en de opkomst van de (Zweedse) misdaadliteratuur. Toonaangevend voor het genre zijn tot wel Maj Sjöwall en Per Wahlöö geweest. Zij schreven tussen 1965 en 1975 tien romans die nog altijd gretig aftrek vinden. Hun personage politieman Martin Beck behoort zonder twijfel tot mijn favoriete boekpersonages. Er hebben twintig schrijvers aan deze bundel meegewerkt. Samen vormen ze het volgende, indrukwekkende lijstje: Tove Alsterdal, Rolf & Cilla Börjlind, Åke Edwardson, Inger Frimansson, Eva Gabrielsson, Anna Jansson, Åsa Larsson, Stieg Larsson, Henning Mankell & Håkan Nesser, Magnus Montelius, Dag Öhrlund, Malin Persson Giolito, Maj Sjöwall & Per Wahlöö, Sara Stridsberg, Johan Theorin, Veronica van Schenck en Katarina Wennstam.


Het leukste en ook het minst spannende verhaal in deze bundel heet “Een onwaarschijnlijke ontmoeting”. Het is geschreven door dreamteam Henning Mankell & Håkan Nesser. In het verhaal verdwaalt Wallander en komt hij in Meerdam terecht. In een stoffig restaurantje stuit hij op ene Van Veeteren die net als hij politieman is. Wallander en Van Veeteren (bekende personages uit de boeken van Mankell en Nesser) nodigen vervolgens twee wel heel bekende figuren voor een potje bridge uit.


Rolf & Cilla Börjlind schetsen in nog geen vijftien pagina’s een indringend portret van een moordenaar die de kluts volledig kwijtraakt en Sara Stridsberg beschrijft de laatste uren van Eva Braun die samen met haar kersverse echtgenoot Adolf Hitler zelfmoord pleegt. Het verhaal van Dag Öhrlund heeft me het meest geraakt. In zijn vertelling onderzoekt politievrouw Jenny Lindh de dood van de zeventienjarige Lenya Barzani. Is het Koerdische meisje zelf van het balkon gesprongen of heeft haar dood met eerwraak te maken? Öhrlund beschrijft heel treffend de problemen tussen allochtoon en autochtoon Zweden waarbij vooroordelen, inburgering, traditie en religie elkaar doorlopend in de weg zitten. Lukt het Jenny om puur op de feiten af te gaan?


Aan elk verhaal gaat een tekst over de auteur(s) vooraf. Vreemd genoeg volgt er na het verhaal een tweede tekst over de schrijver(s). De teksten aan het begin van het verhaal lijken meer over het werk van de schrijver(s) en het verhaal zelf te gaan, de teksten na het verhaal richten zich iets meer op de schrijver(s) zelf. Zo las ik dat Maj Sjöwall en Per Wahlöö met het schrijven van hun fantastische werk niet genoeg verdienen om rond te kunnen komen. Zij hielden er elk nog een andere baan op na. Hoewel de verhalen als het ware knus tussen de teksten over de auteurs ingebed zijn, snap ik het nut van de tweedeling niet zo goed.


De bundel bevat ook een verhaal van de in 2004 overleden auteur Stieg Larsson. Het is een spannend science fictionverhaal. Holmberg zelf zal in zijn nopjes met dit verhaal zijn geweest want hij staat bekend als een groot science fiction liefhebber. Ik heb ook van het verhaal genoten. Het speelt zich af in de toekomst en het gaat over een sportieve man die tegen wil en dank een uitgebreid medische onderzoek krijgt. Vreemd genoeg is het onderzoek door de regering aangevraagd.


Deze verrukkelijke verhalenbundel staat vol intrigerende misdaadverhalen. Ik heb het lekker gulzig achter elkaar uitgelezen maar je kunt jezelf natuurlijk ook dagelijks op een nieuw verhaal trakteren. Als een bonbonnetje bij de koffie. Zweden barst van de talentvolle schrijvers en ik zou ook wel een bundel met verhalen van bijvoorbeeld Camilla Lackberg, Viveca Sten, Arne Dahl, Lars Kepler en Liza Marklund willen lezen. Kan iemand John-Henri Holmberg overhalen om nóg een bundel samen te stellen? 


ISBN 9789045209524| paperback | 351 pagina's| Karakter Uitgevers| mei 2015
Vertaald door Corry van Bree

© Annemarie, 24 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven