Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Amy Gentry

Dochters van anderenDochters van anderen
Amy Gentry


Acht jaar geleden kwam het leven van Anna Whitaker plotsklap tot stilstand. Zij en haar man Tom werden wakker van het hulpeloze gejammer van hun jongste dochter Jane. Drie uur lang had het meisje verstijfd van angst in de kast in haar slaapkamer gezeten. Drie uur lang was het haar niet gelukt geluid te produceren. Toen ze eindelijk om hulp riep, was het te laat.


Jane had gezien hoe een onbekende een mes tegen de rug van haar dertienjarige zus Julie drukte en haar het huis, en hun leven uit, loodste. Iemand was hun huis binnengedrongen, rechtstreeks naar Julies kamer gegaan en had hun kind ontvoerd. Gewoon, alsof het niks was. Sindsdien hebben Tom en Anna er alles aan gedaan hun kind te vinden maar Julie leek voorgoed verdwenen te zijn. Hoewel Anna weet dat Tom het niet wil horen, denkt ze dat hun dochter dood is. Het enige waar ze nog op hoopt, is de mogelijkheid haar kind fatsoenlijk te begraven.


Sinds de verdwijning van Julie zijn Anna, Tom en Jane uit elkaar gedreven. Jane is zelfs helemaal aan de andere kant van het land gaan studeren. Gelukkig komt ze nu even naar huis. Haar bezoekjes zijn zeldzaam tegenwoordig. Anna houdt van haar dochter maar het lukt haar maar niet dat duidelijk te maken. Het is alsof haar emoties zijn verstild. Tussen Jane en Tom verloopt het contact gelukkig soepeler. Terwijl Anna Jane van het vliegveld haalt, slooft Tom zich uit in de keuken. Hij maakt Janes lievelingsgerecht klaar.


Vlak voor het avondeten wordt opgediend, gaat de bel. Anna doet open en kijkt vol verbazing naar de onbekende jonge vrouw die voor haar deur in elkaar zakt. Ze roept Tom die het meisje onmiddellijk snikkend in zijn armen neemt. Het besef dringt maar langzaam tot Anna door. Het is Julie. Julie is weer thuis.


De thuiskomst van Julie veroorzaakt een schokgolf in Anna’s leven. Haar dood gewaande dochter is niet langer dood. Ze hoeft niet langer op een begrafenis te hopen. Anna’s hart krimpt ineen wanneer ze hoort wat Julie heeft meegemaakt. Julie werd jarenlang ergens in Mexico gevangengehouden, waar ze vrijwel dagelijks werd verkracht. Haar kind heeft vreselijk geleden. Anna kan niet anders dan haar dochter in de watten leggen, haar verstikken met haar liefde en overladen met cadeaus. Al was het maar om het gevoel van twijfel te overstemmen.


Want Anna twijfelt. Is de jonge vrouw die door haar huis loopt, in haar slaapkamer stiekem huilt en uitstapjes met Jane maakt, echt haar kind? Ze lijkt sprekend op Julie maar toch mist Anna een gevoel van herkenning. Wanneer ze door een privédetective wordt benaderd, neemt het gevoel van onbehagen toe. Ook hij heeft zo zijn twijfels. Anna weigert naar hem te luisteren. Wanneer ze Julie echter op een leugen betrapt, kan ze haar twijfels niet langer negeren.


Dochters van anderen bestaat uit twee verhaallijnen. De eerste verhaallijn gaat over de terugkeer van Julie en de twijfels van Anna. Dit verhaalgedeelte wordt chronologisch verteld. De tweede verhaallijn zit anders in elkaar. Het is het verhaal van de jonge vrouw die beweert Julie te zijn. Haar verhaal begint op het moment dat ze bij Anna en Tom aanbelt en gaat vervolgens terug in de tijd. “Julie” leidt een zwaar leven en neemt steeds een andere identiteit aan. Op welk punt in het leven van deze vrouw is het misgegaan en waarom heeft ze besloten in de huid van Julie te kruipen?


Dochters van anderen is een beklemmende thriller over verlies, acceptatie en geestelijke pijn. De vrouw die beweert Julie te zijn, heeft een vreselijk leven achter de rug. Haar gevoelens zijn grotendeels uitgevlakt. Hoopt ze in het huis van Tom en Anna iets wat ze verloren heeft terug te vinden of heeft ze heel andere plannen? Anna zal op haar beurt moeten achterhalen wie Julie is. Hoewel ze met heel hart hoopt dat Julie echt haar dochter is, moet ze de waarheid achterhalen om haar leven te kunnen hervatten.


De intensiteit van het verhaal maakt het onmogelijk dit boek weg te leggen. Ik had pas rust toen ik wist wie Julie was. Dochters van anderen is niet alleen aangrijpend maar ook uiterst krachtig geschreven.


ISBN 9789045211695 | paperback | 271 pagina's | Karakter Uitgevers | januari 2017
Vertaald door Ans van der Graaff

© Annemarie, 13 februari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven