Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Daniëlle Hermans


Stille getuigenStille getuigen
Daniëlle Hermans


Daniëlle Hermans kennen we van haar historische thrillers. Zij sluit zich nu aan bij de Nederlandse detectiveschrijvers, door een serie te schrijven die de naam ‘LIFE-thriller’ draagt. De verhalen spelen in het hier en nu, en een forensisch bureau, LIFE dus, speelt de hoofdrol. Het bureau wordt geleid door Madeleine Bekkers. Aan haar de taak om er een succes van te maken en tegelijk de uitgaven te laten kloppen met de wensen van politie en onderzoekers.


Hoofd van het team is Alex van Brederode, eigengereid en eigenwijs natuurlijk, maar ook heel goed in zijn vak, zoals het een goed thrillerpersonage betaamt.
De titel van dit eerste deel is eigenlijk niet zo veelbelovend. Nu zeggen titels van thrillers meestal niet veel, maar 'Stille getuigen' getuigt niet van originaliteit.
Dit verhaal begint met de vondst van een dood lammetje, dat op een misselijkmakende manier aan zijn eind gekomen is en op een akelige manier door de dader ‘opgeruimd’. Agent Boersma die behalve dit lammetje nog andere macabere vondsten heeft gedaan, schakelt LIFE in, tegen de zin van zijn meerderen. Want, wie gaat dat betalen? Het zijn maar dieren! Het forensisch bureau heeft zijn handen inderdaad al vol aan twee dubbelmoorden; twee echtparen zijn op gelijke manier vermoord. Is er sprake van een seriemoordenaar?
Alex werkt zoals hij gewend is samen met rechercheur Tom Vroom. Samen komen ze er wel uit denkt hij, al zijn helpende handen voor de kleinere klusjes wel prettig. Over zijn vorige assistent, Justus, was hij heel tevreden, maar Justus is verdwenen.
Alex zit dus helemaal niet te wachten op een nieuwe stagiaire, en is niet bepaald welwillend als zijn baas hem Suzanne toeschuift. Wat moet hij met dat jonge eigenwijze grietje, dat eerder sensatiebelust lijkt dan er op uit om moord op te lossen?


Natuurlijk – dat hoort zo als je een serie gaat schrijven – hebben onze hoofdpersonen niet een privéleven dat zo saai is dat je er niet over hoeft te schrijven, dus we lezen ook over de zus van Alex die ghostwriter is; over Tom die vanwege zijn homoseksualiteit in het corps gepest wordt; en over Suzanne die ook een bijzondere hobby heeft. En wat Madeleine betreft wordt de kiem van problemen in haar verleden geopenbaard. Die lijntjes zullen wel doorlopen in de volgende delen en uitgebreid worden. Ook de verdwenen Justus lijkt een vast gegeven.


Voor de liefhebber is dit een prima serie. Danielle Hermans weet te boeien, en te verrassen.
Alles past perfect.


ISBN 9789022996522 | paperback | 160 pagina's |Bruna | juni 2013

© Marjo, 28 juli 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altIn vredesnaam
Daniëlle Hermans


Driehonderd jaar geleden is het dat er in Utrecht een vredesverdrag werd gesloten. Het betekende het einde van de Spaanse successieoorlog. Omdat de Spaanse koning Karel II zonder troonsopvolger zou sterven, had hij Philips van Anjou aangewezen als opvolger. Maar Lodewijk XIV en Leopold I vonden dat niet terecht. Een oorlog brak uit, waar onze Willem van Oranje, toen ook koning van Engeland, bij betrokken raakte. Hij was tegenstander van een Fransman op de troon, die zou veel te machtig worden. Het zag er niet naar uit dat de oorlog al strijdend tot een goed einde kon komen, het werd tijd voor een verdrag. Utrecht werd gekozen als stad van onderhandelingen, gelegen in de Republiek der zeven Provinciën. Het duurde een jaar voor er eindelijk handtekeningen werden gezet.
Dit is nu driehonderd jaar geleden, en Danielle Hermans greep de kans om tegen dit decor een spannende thriller te schrijven, gebruik makend van de historische feiten en de raadselen die er na zoveel jaar nog altijd zijn.


Er vindt anno nu een moord plaats, in de Dom nog wel! Nu de Vrede van Utrecht herdacht gaat worden, komt dit wel heel slecht uit, en districtschef Patricia Cornelisse besluit er haar beste rechercheur op te zetten. Rob van Helden is nog maar net in Utrecht, overgeplaatst vanuit Amsterdam - weggewerkt zeg maar – en niet iedereen is blij met deze keuze. Nicole Hessels, zijn vaste partner wel natuurlijk. De Dom wordt onder hevig protest afgesloten. Het onderzoek begint.
Al snel worden er ook in andere omliggende kerken slachtoffers gevonden, steeds op een andere manier om het leven gebracht, en de personen lijken ook geen connecties met elkaar te hebben. Het betreft een Duitse en een Spaanse vrouw en een vrouw met een Engelse achtergrond…
Maar de lezer volgt meerdere verhaallijnen en weet dat er in april 1713 een geheim genootschap opgericht werd, zo goed geheim gehouden dat na driehonderd jaar er niemand iets van weet, behalve de leden natuurlijk. Maar als blijkt dat dit de link is tussen de vrouwen, wie is dan de dader? Een ingewijde? Heeft iemand zijn mond voorbij gepraat? Is iemand – mogelijk tijdens de opgravingen – verzeild geraakt in de geheime gangen onder de kerken van Utrecht?
Raadsels, waar Van Helden en Kessels hun tanden op stuk kunnen bijten.
Intussen geniet de lezer van een heerlijk verhaal met een historisch kloppende achtergrond. Of de geheime gangen ook bestaan heb ik niet kunnen vinden, maar natuurlijk mag er ook best wat verzonnen worden. Zo heeft het vrouwengenootschap helaas ook niet echt bestaan. Maar door deze lijn in het verhaal te verwerken, heeft het verhaal een feministisch tintje. Heel apart!
Het levert een prima thriller op, met natuurlijk nog wat privé dingetjes rondom de speurders.


ISBN 9789022998830 | Paperback | 240 pagina's  |A.W. Bruna Uitgevers| januari 2013

© Marjo, 29 maart 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De man van ManhattanDe man van Manhattan
Danielle Hermans

 

Voor de geoefende thrillerlezer is het geen probleem: al die verschillende hoofdstukken - niet al te lang gelukkig - die je door moet voor je, bijna op een derde van het boek,  zo’n beetje weet waar het allemaal precies om draait. Tegelijk is het Hermans’ kracht dat je dat echt wel doet: doorlezen.  Haar cliffhangers zijn sterk genoeg.


We beginnen met een aanslag in Amsterdam. De historicus Donald Christie is daar het slachtoffer van.
Dan is er de journaliste Kes van Buren die de niet welkome opdracht krijgt een artikel te gaan schrijven over de Amerikaan. Hij moet haar ook al tegen zijn zin toelaten omdat zijn fondsen uitgeput raken, in deze tijd van crisis houdt de ene na de andere geldschieter op met doneren. Misschien kan haar artikel over zijn boek dat bijna uitkomt daar iets aan veranderen.
Zoals deze twee personen tegen hun zin in moeten samenwerken, zo zijn er meer personen in dit boek die hun werk tegen hun zin doen. Het is een en al oneerlijkheid en bedrog. Een geheim blijft niet lang een geheim, en veel mensen zijn niet wat ze uit willen stralen.


De premier van Nederland jaagt door zijn gedrag mensen tegen zich in het harnas; in Amerika is er een projectontwikkelaar die vijanden maakt, en meerdere personages worden geconfronteerd met hun geweten. Iedere speler in dit verhaal heeft assistenten, of relaties. Het is geen thriller met een of meer moorden, waarbij persoonlijke drijfveren de hoofdrol spelen. Hier gaat het om een verhaal dat de geschiedenis van de wereld kan veranderen. Misschien kun je dit wel een politieke thriller noemen, als zijn er (gelukkig) zeker geen politieke ideeën die gespuid worden.
Alles draait om eigendomsdocumenten die al of niet gevonden zijn in de archieven waar Christie al dertig jaar onderzoek in heeft verricht. Misschien zetten zij de geschiedenis van Manhattan wel op zijn kop.
Die papieren kunnen bepaalde mensen veel macht geven, en niet de minste daaronder zijn de Amerikaanse president en de Nederlandse premier. Er worden geen namen genoemd, maar het ontpopt zich tot een what-if-concept, dat de lezer toch nog even waarschuwt.


Danielle Hermans schetst oude geschiedenis: de kolonisatie van New York, met het verhaal over Peter Stuyvesant, maar verwerkt ook de recente geschiedenis, 9/11, en een hopelijk altijd fictief blijvende toekomst. Het geheel is misschien geen superspannende thriller, maar het is zeker een lezenswaardig ‘document’.


ISBN 9789022996515 |paperback |304 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | januari 2011

© Marjo, 27 februari  2011

Lees de reacties op het forum en of reageer, klik HIER

Het tulpenvirus
Daniëlle Hermans

 

Daniëlle Hermans heeft hedendaagse problematiek getransporteerd naar de 17e eeuw. Het fundamentalisme versus vrijheid is haar thema, en daarnaast speelt speculatie een rol in haar thriller 'Het Tulpenvirus'. Een vooruitziende blik!!
Hoewel ik vind dat ze op het laatst wat doorslaat, is het over het algemeen een geslaagde onderneming geweest. Als je eenmaal aan het eerste hoofdstuk begonnen bent, wil je doorlezen, en dat ondanks het feit dat Hermans er wel veel verschillende invalshoeken bijhaalt. Steeds weer is een ander personage het uitgangspunt, in het heden of in het verleden. Tegelijk is deze afwisseling bevorderend voor de spanning, ze geeft de belangrijke informatie slechts mondjesmaat weg, en er zijn de nodige cliffhangers.


Het verhaal draait om de tulpenhandel, die zijn hoogtepunt had in de 17e eeuw. De gekte rond de tulpenbol bracht mensen er toe hun hele hebben en houden te verkopen, zodat ze konden investeren in die bol die zoveel geld op bracht. Ten behoeve van die verkoop werden er mooi geïllustreerde boeken gemaakt, en een daarvan komt in handen van een antiekhandelaar die in Londen woont.
Zijn neef Alec vindt na een telefoontje zijn oom stervend in zijn huis, met dat bewuste boek in zijn hand. Alec neemt het mee, en zweert de moord op zijn oom te wreken. Maar eerst moet hij er achter zien te komen waarom hij eigenlijk vermoord is. Wat betekent dat boek? Waar was zijn oom mee bezig?
Hij krijgt hulp van zijn vriend Damian, en diens vrouw Emma. In Londen doet de politie naspeuringen en ook de moordenaar krijgt af en toe het woord.


Het geheel is zoals gezegd een adembenemend spannende thriller, waarbij de parallel tussen toen en nu duidelijk getrokken wordt. Een enkele onvolkomenheid, - de Engelse politie bezoekt de uitvaartdienst in Nederland en begrijpt zomaar alles?- en het einde wordt een beetje afgeraffeld vind ik, maar vooruit, voor een eersteling is dit een knap uitgedacht boek.


ISBN 978 90 229 9399 6 2008 Bruna Uitgevers

© Marjo, oktober 2008

Reageren? Klik hier!

Het tulpenvirusHet tulpenvirus
Daniëlle Hermans

 

Flaptekst:
Een jonge kunstenaar raakt betrokken bij de mysterieuze dood van zijn oom. Hij komt erachter dat de tulpenmanie niet iets is dat tot het verleden behoort. De gekte rond die bloem drijft mensen nog steeds tot het uiterste, zelfs tot moord…


Alkmaar, 1636. De gerespecteerde herbergier en tulpenhandelaar Wouter Winckel wordt gevonden in de gelagkamer van zijn taveerne De Oude Schutterdoelen. Hij is vermoord. Waarom moest hij dood?


Londen, 2007. Frank Schoeller wordt door zijn neef Alec dodelijk gewond aangetroffen. Uit Franks laatste woorden, en het boek dat hij omklemt, begrijpt Alec dat de moord iets met tulpen te maken moet hebben. Samen met zijn beste vriend Damian volgt Alec een spoor dat niet alleen terugleidt naar de zeventiende-eeuwse tulpenhandel en de moord op Wouter Winckel, maar ook naar een groep rijke investeerders. Als blijkt hoeveel er op het spel staat, is niemand van de betrokkenen zijn leven meer zeker.


---


Zoals bij de Leestafelleden bekend is, lees ik zelden thrillers, gewoon omdat ik er niet van houd. Maar ik moet zeggen dat ik dit een prettig boek om te lezen vond. Het is een historische thriller en geeft een goed beeld van de woekerhandel in tulpenbollen, er werden prijzen gevraagd die nu onvoorstelbaar lijken. Op de website van Daniëlle Hermans is te lezen dat Wouter Winkel daadwerkelijk geleefd heeft en tulpenbollen in zijn bezit had, een deel van het verhaal is verweven met de gebeurtenissen na zijn dood, zoals de veiling van zijn spullen en de verdeling van de erfenis. (Op genoemde website is ook de veilinglijst te zien.)
De zeven kinderen van Winckel gingen naar het weeshuis. Dat weeshuis organiseerde de veiling van Wouters kostbare bollencollectie en streek zelf een percentage van de opbrengst op. De tulpenhandel stortte na die veiling met een megaopbrengst van 90.000 florijnen -omgerekend meer dan 6 miljoen euro- een dag later in. Hoe kon dit gebeuren? Waar zijn de drie unieke bloembollen gebleven die in het bezit van Winckel waren? Zij zijn niet geveild maar niemand heeft ze ooit weer gezien.
Naast dit verhaal speelt een idealistisch verhaal dat zich voortzet tot 2007, maar wat heeft dat ideaal met de tulpenbollenhandel te maken?


Zoals gezegd een prettig boek om te lezen, spannend genoeg om de afloop te willen weten. Voor mij waren de historische verhalen het meest interessant, het ideaal wat meespeelde vond ik minder. Maar beide tijden en gebeurtenissen zijn mooi bijeengebracht. Ik vond het, als niet thriller lezer, een verrassend boek dat lekker weg las.


ISBN 9789022993996 Paperback 301 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | april 2008

© Dettie, oktober 2008

 Reageren? Klik hier!

Recensies

Boven