Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Bernice Berkleef

VinexVinex
Bernice Berkleef


‘Jaarlijks zijn meer dan achthonderdduizend mensen slachtoffer van structureel huiselijk geweld. (-) Gemiddeld komt een Nederlander die tachtig jaar wordt, in zijn leven zeker drie moordenaars tegen.’


Na lezing van dit boek begin je je af te vragen: drie moordenaars? Woont er misschien een hier in de buurt? Ken ik er eentje?
De personages waar het allemaal om draait in dit verhaal zijn namelijk heel gewoon. Pas als je hem betert leert kennen, ontdek je wat voor monster die normale aardige buurman is. Of wat voor iemand die lieve buurvrouw is…

 

Het verhaal speelt zich af in een Vinex wijk in Amstelveen. Een doodgewone straat. Daar wonen Evi en Thijs, met hun twee jonge kinderen.
Evi heeft samen met haar man er voor gekozen om haar baan buitenshuis op te zeggen, maar als Thijs nauwelijks meer thuis is omdat zijn baan erg veeleisend is, begint ze te mopperen. Ze heeft helaas weinig mogelijkheden om haar leven leuker te maken, en ze kiest net die ene...
Haar vriendin, verderop in de straat, is Joyce, een politieagente die na een akelig ongeluk thuis zit. Maar zij verveelt zich en probeert zich een beetje te vermaken door zich te verdiepen in haar buren.
En Hein en Simone wonen er ook. Zij komen uit Amsterdam Ze hebben bewust een rustige straat uitgezocht en hebben het liefst zo weinig mogelijk contact met de buren. Maar het is er wel erg rustig. Dus, als Evi een buurtfeest wil organiseren beloven ook zij te komen.
Bij Hein en Simone komt twee maal per week een jong meisje over de vloer als hulp in de huishouding: de zeventienjarige Lina heeft een akelig verleden achter de rug, zij werd als wees van het ene pleeggezin naar een ander tehuis gebracht. Ze hoopt nu een vaste plek gevonden te hebben in Amsterdam, als ineens een geest uit het verleden opduikt.


Op een heel originele manier worden deze mensen aan elkaar verbonden. Niet omdat zij toevallig in dezelfde straat wonen, er is natuurlijk meer aan de hand.
Het is een verbijsterende en best akelige gedachte dat de schrijfster zich zo heeft ingeleefd in de gedachtegang van een moordenaar.


‘Wij zijn geen gewone mensen. Als wij ons in het keurslijf van het normale moeten wringen, is er toch gewoon geen f… meer aan?’

 

De plot zit ingenieus in elkaar. Hoe Berkleef de eindjes aan elkaar knoopt: petje af!
Superspannend, en eigenlijk best wel gruwelijk verhaal. Want ja, zou die ene buurman niet misschien…?


Bernice Berkleef is moeder van twee kinderen, gelukkig getrouwd en heeft duizenden leeskilometer gemaakt. Ze is freelance journaliste en continu om haar heen op zoek naar dingen die haar intrigeren en inspireren. Cody is haar thrillerdebuut.


ISBN 9789044354942 | Paperback | 304 pagina’s | Uitgeverij House of Books | februari 2023

© Marjo, 23 april 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

BloedsteenBloedsteen
Bernice Berkleef

Ella, ik-verteller, woont in Amsterdam met haar vriend Jord. Ze worden om half zeven ruw uit hun slaap gehaald door gebel en gebons op de deur. Als Ella in haar ochtendjas de deur opendoet stormt de politie naar binnen. Haar wordt toegesnauwd: ‘U wordt aangehouden voor het illegaal exporteren van goederen.’

Ze moet mee voor een verhoor en heeft geen idee wat er aan de hand is. Ja, ze werkt op een transport- en distributiekantoor. Ja, ze is verantwoordelijk voor het hele transportproces. Ja, ook naar België. Maar wat is er aan de hand?
Dan beginnen ze over haar vader. Die is zesentachtig nu, en niet meer zo gezond. Maar wat Ella nu hoort, daar weet ze niets van. Niet dat de politie haar gelooft, want inderdaad heeft haar vader haar altijd financieel gesteund. Maar dat hij juwelen en edelstenen gesmokkeld zou hebben? En een bankrekening heeft in Zwitserland?


De bodem valt onder haar rustige leventje vandaan, want al wordt ze zelf vrijgelaten, haar vader overlijdt niet lang na zijn arrestatie en Jord verlaat haar. Ook wordt ze ontslagen en ziet het er naar uit dat er beslag gelegd gaat worden op haar huis.


Haar vader had een huis op Java, dat verhuurd werd en ze besluit daar heen te reizen na een telefoontje van de vermogensbeheerder die haar vaders belangenbehartiger was in Djakarta. Ella weet wel dat haar vader in een jappenkamp heeft gezeten, maar dat hij ieder jaar naar Java reisde en dat maar voor een paar dagen, wist ze niet. Waarom deed hij dat?


De huisbewaarder Depoh vangt haar op. Ze vindt het vreselijk als hij het slachtoffer wordt van een overval in haar huis: terwijl zij een dagje op stap was met nieuwe kennissen wordt er ingebroken. Depoh wordt neergeslagen, en haar geld en paspoort zijn verdwenen.
Op dat uitstapje leerde ze het Chinese echtpaar Soong en Ling kennen, zeer rijke en machtige mensen. Misschien kunnen zij haar helpen om aan een nieuw paspoort te komen?


Ook is er de Engelsman Stan, een journalist die een artikel schrijft over Soong. Ze worden vrienden.
Maar ook al lijkt alles goed te komen, als Ella eenmaal weet wat het geheim van haar vader was, blijkt ze helemaal niet veilig te zijn.

We lezen terloops en in geringe mate over de geschiedenis van Indonesië en het grootste jappenkamp, waar vooral Nederlandse vrouwen en kinderen opgesloten waren. Af en toe zijn er cursieve stukjes tekst waarin verteld wordt over het verleden van haar vader. Maar vooral is het een spannend verhaal rondom een schat die door meerdere aasgieren gewenst is. Sommigen daarvan gaan daarin heel ver. Er vallen dan ook nog slachtoffers.


Het verhaal heeft een paar zwakke plekken, maar die verklappen neemt een deel van de spanning weg. Want die is er zeker ook. Het is een spannend actieverhaal.
Bernice Berkleef (1986, Amstelveen) studeerde toerisme en rechten, die ze beide voltooide. Ze schreef een Young Adultserie. Haar thrillerdebuut in 2018 was Cody.


ISBN 9789044354928 | Paperback | 256 pagina’s | Uitgeverij House of the Books | april 2020

© Marjo, 8 juni 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven