Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Matthew Quirk


height=Vuistregel
Matthew Quirk

Mike Ford heeft zijn schimmige verleden de rug toegekeerd. Eens was hij een crimineel maar hij heeft zijn leven gebeterd. Mike woont in een leuk huis en staat op het punt te trouwen met zijn grote liefde Annie Clark. Het enige probleem in Mikes leven wordt gevormd door Annies vader. De steenrijke Brit Sir Lawrence Clark  is allesbehalve vergenoegd met de partnerkeuze van zijn dochter. Hij stelt Mike een exorbitant bedrag in het vooruitzicht als hij van een huwelijk met Annie afziet. Mike lacht de man vierkant uit en tekent een contract waarin hij afstand doet van Annies vermogen. Mike was in zijn vorige leven dan wel een boef, zijn liefde voor Annie is oprecht.

Volgens de vader van Mike, die tevens een strafblad op zijn naam heeft staan, heeft ook Mikes broer Jack zijn leven gebeterd. Mike besluit het contact met Jack nieuw leven in te blazen. Tijdens hun hernieuwde kennismaking kent Mike zijn broer nauwelijks terug. Jack ziet er piekfijn uit, blijkt een begenadigd kok te zijn en woont in een luxueuze woning. Helaas heeft Jack zich nog niet volledig aan zijn dubieuze verleden ontworsteld. Hij is met de verkeerde klant in zee gegaan. Tot overmaat van ramp heeft Jack de opdracht van juist deze klant verknald waar de klant weinig begripvol op reageert. Tijdens het bezoekje van Mike dringt een groep criminelen het huis van Jack binnen en wordt Jack flink onder handen genomen. De mishandeling is slechts een waarschuwing. Als Jack het probleem niet oplost, zal hij zijn fout met zijn leven moeten bekopen.

Mike wil niks met de problemen met zijn broer te maken hebben maar voor hij het weet is hij tot over zijn oren bij de zaak betrokken. Hij wordt het slachtoffer van intimidatiepraktijken en al snel is het hem duidelijk dat het de opdrachtgever van Jack menens is. Mike probeert afstand van de situatie te nemen maar er wordt hem fijntjes verzocht mee te werken. Als hij niet doet wat hem opgedragen wordt dan zal Jack het slachtoffer van zijn weigering worden. Maar…wat verlangt de klant van Jack eigenlijk van Mike?

De opdracht die Mike uit moet voeren is zo belachelijk riskant dat Mike in eerste instantie denkt dat het om een grap gaat. Het is geen grap. Mike moet een manier vinden om in te breken in het digitale systeem van de Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten, om informatie te stelen waarmee vervolgens met voorkennis gehandeld kan worden. Met de informatie die Mike moet verzamelen kan een enorm bedrag vergaard worden. Mike wordt steeds kwader op Jack. Waarom heeft zijn broer zich in dit wespennest gestoken? Mike wil niet opdraaien voor de problemen van zijn broer maar zijn nieuwe opdrachtgever heeft een troef achter de hand. Als Mike weigert zal hij het leven van Annie op het spel zetten.

In Vuistregel zal Mike zijn kwaliteiten als inbreker en hacker ten volste moeten benutten. Is het mogelijk om in te breken in het systeem van de Federal Reserve? Mike zal ouderwetse trucjes met de nieuwste hackmethodes moeten combineren. Elke minuut van de dag voelt hij zijn opdrachtgever in zijn nek hijgen. Terwijl hij vreest voor zijn leven zijn de voorbereidingen voor zijn huwelijk met Annie in volle gang. Keer op keer moet hij afspraken met Annie afzeggen en hij merkt dat zijn geliefde hem dat niet in dank afneemt. Misschien zal Mikes relatie zijn gevaarlijke missie niet overleven.

Het verhaal wordt vanuit het perspectief van Mike verteld. Mike is een uitgeslapen mannetje en de schrijfstijl van het verhaal sluit bij zijn karakter aan. Voor mij was het allemaal iets te bijdehand van toon. Het verhaal zelf is voorspelbaar en niet erg geloofwaardig wat verdoezeld wordt met flinke doses actie en geweld. Toch leest het verhaal vlot en wat ik vooral boeiend vind, is dat er uitgebreid wordt bericht over de nieuwste hackmethodes. Mocht je ooit een USB-stick vinden, steek hem dan niet in je computer om te kijken wat erop staat! Daarnaast weet iedereen dat er virussen in e-mailbijlages kunnen zitten maar tegenwoordig worden hackprogramma’s zelfs verstopt in betrouwbaar ogende zakelijke documenten. Interessant om te weten! Vuistregel kent weinig diepgang maar zit wél vol vaart. Wat uiteraard ook niet ontbreekt is een uitgekookt complot.

ISBN 9789022571699 | paperback | 350 pagina's| Van Holkema & Warendorf | november 2014
Vertaald door Paul Heijman

© Annemarie, 11 december 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven