Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Marelle Boersma


De engel van SevillaDe engel van Sevilla
Deel uit de Vertrekserie
Marelle Boersma


Sascha heeft haar droombaan: in Spanje, het land waar ze graag verblijft, in een resort voor ouderen. De directeur, het overige personeel, en de bewoners: allemaal Nederlands, de taal is geen probleem.
Ze vindt een appartement in Sevilla, én - nog mooier -  ook een nieuwe liefde.
Klein probleempje: dat is de directeur, Joost Schoenmaker, hun relatie kan maar beter geheim blijven, want de baas en een personeelslid dat kan niet natuurlijk.


Het enige minpuntje is wat haar betreft dat ze haar oma bij wie ze gewoond heeft vanaf dat ze op tienjarige leeftijd haar ouderlijk huis verliet, in Nederland heeft moeten achterlaten. Maar Joost heeft haar beloofd dat Grammy, zoals ze haar noemt, op de wachtlijst staat en dat het niet zo lang kan duren voor ook zij naar Spanje mag verhuizen.


Het is natuurlijk niet gek dat er mensen overlijden, ze zijn op leeftijd, maar zo plotseling, zonder dat er tekenen vooraf waren dat er iets niet goed was, dat verrast Sascha wel. En niet alleen haar! Er zijn namelijk een paar dames die in het resort wonen, die zo hun bedenkingen hebben, zeker als er nog meer mensen overlijden. Maria, Els en Dollie steken de koppen bij elkaar en gaan detectiefje spelen. En eigenlijk is het feit dat deze dames dat doen hetgeen het verhaal leuk maakt. Zonder dat zou het een geijkte saaie plot zijn, te voorspelbaar ook. Dat blijft het toch wel, maar ook al denk je te weten wie, je weet nog niet hoe en waarom.


Helaas zijn er andere onvolkomenheden, zoals bijvoorbeeld Sascha die een opdracht van Joost weigert omdat ze andere plannen heeft en dan even later aanbiedt om bij hem te blijven. Waarop hij niet reageert. En Boersma onderschat haar lezers toch wel, door sommige dingen onnodig nog een keer te vertellen.
Maar zoals gezegd: die oude dametjes maken het de moeite waard om door te lezen, dat is dan weer een goede insteek. Roddel en achterklap, verdachtmakingen en geheimen, toch wel smeuïg en spannend.


Boersma kaart tussen neus en lippen door nog wat wantoestanden in de zorg aan, en ze lardeert het verhaal met enkele pittige amoureuze scenes, die niet echt iets toevoegen, maar vooruit. Het is ook een beetje jammer dat de titel al enigszins verraadt wat het thema zal zijn.


Marelle Boersma (1957) heeft inmiddels een heel rijtje thrillers op haar naam staan, waaronder een aantal bestsellers zoals Ik volg je en Vals alarm (ruim 85.000 ex.). Vals alarm won de tweede prijs bij de Thrillerawards 2012 en stond ruim 6 weken in de Bestseller 60.


ISBN 9789461096906 | Paperback| 300 pagina's | Uitgeverij de Crime Compagnie| september 2022

© Marjo, 21 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

Het MoezelmeisjeHet Moezelmeisje
Een vertrek-thriller
Marelle Boersma

Bijna dertig is Emma, alleenstaand, en van plan een nieuwe toekomst op te bouwen. Daarvoor reist ze naar het Duitse stadje Cochem waar haar vader en broer een succesvolle wijnboerderij hebben opgezet. Haar ouders zijn gescheiden en ze heeft haar vader en haar broer Nico nu al vijftien jaar niet meer gezien. Ze arriveert eerder dan ze afgesproken had, maar dat is vast niet de reden dat haar broer zo bot reageert. Maar ja, ook vroeger behandelde hij haar als minderwaardig.


Emma had gehoopt een betere relatie met hem op te kunnen bouwen, omdat ze een nieuw bron aan wil boren binnen hun wijnbedrijf: alcoholvrije wijn! Dat is immers helemaal in!
Maar over haar plannen doet hij heel laatdunkend, en als ze hem vraagt wat hij voor herinneringen hij heeft aan hun jeugd, wordt zijn gedrag ronduit akelig.
‘Je bent niets waard’, roept hij.  Woest rijdt Emma weg.
Er komt dus niets terecht van haar plannen. En dan belt haar moeder. Zij is ook in Cochem. Nico heeft een ongeluk gehad en ligt in coma.


In dezelfde periode maakt Angelika, een Roemeens druivenplukster, zich zorgen om een vriendin. Olga had dan wel haar eigen plannetjes waarover ze niets losliet, de anderen wisten dat ze iets met Nico had. Dat kon niets goed voortbrengen, volgens haar vrienden, maar nu had ze zich al een paar dagen niet laten zien!  En dan wordt er een dode vrouw uit de Moezel gevist...


De druivenplukkers zijn harde werkers. Het is al snel duidelijk dat ze niet goed behandeld worden, door Nico en de opzichter. Niet dat ze een keus hebben. Als Emma ontdekt hoe erg het is, wil ze daar iets aan doen. Daarbij wordt ze door de arbeiders gezien als iemand die aan de kant van de werkgevers staat, terwijl die werkgevers, haar vader dus, haar liever kwijt is dan rijk, ze loopt in de weg! Die wilde haar toch al niet daar vanwege haar plannen.


Emma’s verhaal is groter dan dat van Angelika, maar het is een goede keuze om ook vanuit het Roemeense meisje te vertellen. Bij Emma zijn er flashbacks waardoor er meer duidelijk wordt over wat nu precies haar motieven waren om naar Cochem te gaan.
Dat ontwikkelt zich tot een gruwelijk verhaal, met tentakels die vanuit het verre verleden tot in het heden reiken.
Emma en Angelika zijn sterke vrouwen, maar zijn zij opgewassen tegen de mensen die het verkeerd met hen voor hebben?


Spannend verhaal, dat goed opgebouwd is. Nu kun je dat wel aan Marelle Boersma overlaten…
Natuurlijk is er ook enige couleur locale, al is het in dit verhaal niet erg veel.


Marelle Boersma (1957 won met Vals alarm de tweede prijs bij de Thrillerawards 2012.
Het Moezelmeisje is een boek uit de serie Vertrek-thrillers, waarin Nederlanders hun vertrouwde leven achter zich laten om zich in het buitenland te vestigen, met steeds een andere reden om te vertrekken.

ISBN 9789461095176 | Paperback | 352 pagina's | Uitgeverij De Crime Compagnie | september 2021

© Marjo, 3 december 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Blind dateBlind date
Marelle Boersma


De liefde van je leven vind je niet zomaar. Moon is dan ook tegen wil en dank single. Tijdens haar zoektocht naar de ware belandt ze regelmatig in bijzondere situaties die ze vol vuur, en enigszins aangedikt, op haar blog beschrijft. Moon heeft talent voor het schrijven van blogs en het bezoekersaantal is indrukwekkend. Onlangs is ze zelfs benaderd door een investeerder. Iemand ziet toekomst in haar blogs en wil er geld in pompen om er een winstgevende onderneming van te maken.


Moon kan bijna niet geloven dat iemand haar de mogelijkheid biedt aan haar tirannieke bazin Tanja te ontsnappen. Moon rent zich de benen uit het lijf voor een vrouw die niet in staat is haar inzet met een beetje waardering te belonen. Wat zou het heerlijk zijn om de vrouw die haar dagelijks het leven zuur maakt te kunnen zeggen dat ze opstapt. Laat Tanja maar iemand anders zoeken die ze als slaaf kan behandelen!


Wel is er een klein probleem. Moon kent de persoon die heeft aangeboden haar leven ingrijpend te veranderen behoorlijk goed. Ze beseft dat het feest niet doorgaat als haar identiteit aan het licht komt.  Bijna niemand weet dat zij de blog schrijft en dat moet zo blijven. Samen met haar beste vriendin Amy bedenkt ze een plan van aanpak. Is het mogelijk om met de investeerder in zee te gaan zonder haar naam te noemen? Moon besluit de geldschieter nog even aan het lijntje te houden. Voor het eerst in haar leven heeft zij de touwtjes in handen en dat voelt goed.


Hoewel Moon op haar blog beweert een happy single te zijn, is ze in werkelijkheid allesbehalve gelukkig. Een jaar geleden is haar iets vreselijks overkomen. Fragmenten van wat er toen gebeurd is, spoken nog altijd door haar hoofd. Moon heeft nooit aangifte gedaan want toen ze na het vooral thuiskwam, was er nog iets veel ergers gebeurd. Haar vader was overleden. Sindsdien woont Moon in een ongezellig appartementje. Ze mist vooral haar broertje Chiel, die het downsyndroom heeft, enorm. Voor het eerst in hun leven, wonen ze niet meer onder een dak.


Wanneer Moon haar oude vlam Nick tegen het lijf loopt, besluit ze hun contact te hernieuwen. Ze was nog maar een tiener toen ze verkering met hem had maar hij bezorgt haar nog altijd vlinders in haar buik. Haar beste vriendin Amy is niet blij met Nicks terugkeer. Ze weet nog dat Moon ontroostbaar was toen hun relatie destijds op de klippen liep. Amy maakt zich sowieso grote zorgen om haar vriendin. Het gaat niet goed met Moon en Amy is tot alles bereid om haar te helpen. Wanneer een onbekende vreemde reacties op de blogs van Moon achterlaat, neemt de bezorgdheid toe. Is Moon wel zo veilig en anoniem als ze hoopt te zijn?


Blind date begint met een spannende proloog waardoor ik als lezer meteen in het verhaal zat. Waar is Moon zo bang voor? Wie jaagt haar angst aan? Schrijfster Marelle Boersma zorgt ervoor dat de spanning geen moment verslapt. Met zorgvuldig geplande verhaalwendingen liet ze mijn achterdocht flink toenemen. Is Amy wel zo’n toegewijde vriendin en heeft Nick echt het allerbeste met Moon voor?


Het verhaal wordt vanuit meerdere perspectieven verteld. Niet alleen Moon maar ook Amy en bazin Tanja krijgen ruimte hun verhaal te doen. De hardvochtige Tanja blijkt er geheime fantasieën op na te houden en Amy’s trouw aan Moon begint behoorlijk beklemmend te worden. Amy koopt zelfs speciaal kleren en schoenen voor het geval Moon iets van haar wil lenen. Hoe ze dat allemaal van haar bijstandsuitkering doet is me trouwens een raadsel. Dat is ook het enige wat ik op deze thriller aan te merken heb want Blind date zit uitstekend in elkaar, is spannend van begin tot eind en een tikje ondeugend. Marelle Boersma wist me heel listig steeds op het verkeerde been te zetten, iets waar ik erg van kan genieten. Zo hoort een goede thriller in elkaar te zitten. Blind date is dan ook een echte aanrader.


ISBN 9789461092069 | paperback | 317 pagina's | De Crime Compagnie | januari 2016

© Annemarie, 28 februari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Moederziel
Marelle Boersma


Marelle Boersma (1957) is een auteur die 'schrijft over het verborgen leed in de samenleving'. Het zijn verhalen die zomaar kunnen gebeuren en soms ook zijn gebeurd. Sinds 2005 verschijnen haar thrillers met de regelmaat van de klok. Momenteel werkt ze aan haar achtste boek, waarbij haar lezers op interactieve manier kunnen meedenken en meebeslissen over de inhoud van het verhaal. Naast het schrijven van boeken verzorgt Marelle Boersma columns en geeft ze lezingen en workshops.

 

In Moederziel snijdt ze andermaal een actueel thema aan: mantelzorg. Bij dit soort zorg is per definitie sprake van afhankelijkheid en verschil in positie tussen zorgverlener en zorgvrager. Dat dat niet altijd positief uitwerkt en welke schrijnende gevolgen dat kan hebben, wordt op indringende wijze in dit boek beschreven. 


De door MS geplaagde Myrna Klaver woont ondanks haar beperkingen tevreden in haar eigen huis. Ze is zelfs weer verliefd aan het worden op een man die het niet erg vindt dat ze gehandicapt is; terwijl haar man haar indertijd juist vanwege haar ziekte heeft verlaten. Wanneer haar psychisch labiele dochter Josje weer thuis wil komen wonen om voor haar te zorgen, ziet ze daar eigenlijk erg tegenop omdat ze bang is haar privacy te verliezen. En ze heeft geen hulp nodig. Aan de andere kant wil ze haar dochter ook de gelegenheid bieden te laten zien dat ze wel degelijk verantwoordelijkheid kan dragen en voor haar moeder kan zorgen. De werkelijkheid is echter anders. Wanneer 'mantelzorg' verandert in 'manteldwang', raakt Myrna haar zelfstandigheid en privacy steeds meer kwijt. Maar wat ze niet ziet is dat een veel groter gevaar haar bedreigt.


Marelle Boersma verwoordt heel mooi en ontroerend hoe de relatie tussen Myrna en Josje in elkaar zit en hoe zij ondanks alle moeite die zij doen toch steeds verder uit elkaar raken. Helaas geldt dat niet voor de andere personages, die onderbelicht blijven, waardoor het verhaal geen samenhang kent. Daarnaast had ik halverwege het boek het gevoel dat de plot als los zand door mijn vingers gleed doordat gebeurtenissen geen logische bedding hadden. Ik kon er op een gegeven moment geen touw meer aan vastknopen. De onverwachte ontwikkelingen in de precaire situatie van Myrna naarmate het verhaal vorderde konden dat niet meer rechtzetten; het  boek ging voor mij als een nachtkaars uit.


ISBN 9789461090652 Paperback 320 pagina's De Crime Compagnie januari 2013

© Joanazinha, 3 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of erageer, klik HIER


Vals alarmVals alarm
Marelle Boersma

 

Marelle Boersma (1957) schrijft fictie over misstanden in de samenleving, maar wel met een bijna griezelig tintje: sommige van haar plots zijn, nadat het boek verschenen is, rauwe werkelijkheid geworden. Alsof ze het heeft geweten... Laten we hopen dat het met de plot uit Vals alarm niet zover komt.


Op haar werk is Janna een gewaardeerde kracht en heeft ze de zaken goed op een rijtje. Thuis is het echter van een ander laken een pak: ze wordt mishandeld en gekleineerd door haar man Roderick, is naïef in geldzaken en het leven suddert door. Haar man zorgt toch goed voor haar en hun dochter? Tot ze op een dag thuiskomt, er een 'Te koop' bord in de tuin staat en Roderick er vandoor is met een nieuwe vlam. Janna raakt op slag al haar zekerheden kwijt. Gefrustreerd en woedend dreigt ze haar ex-man dat ze een boekje open zal doen over hem. Uit wraak zorgt hij ervoor dat haar dochtertje Fleur uit huis wordt geplaatst door Bureau Jeugdzorg. Janna glijdt in haar wanhoop steeds verder af, ze verliest haar baan, haar beste vriendin keert zich tegen haar en een alcoholverslaving ligt op de loer. Kan ze de wil, het doorzettingsvermogen en de kracht vinden om terug te vechten?


Marelle Boersma schrijft haar boeken altijd rondom een thema, zoals illegaal draagmoederschap en milieuverontreiniging. Met Vals alarm snijdt ze een wel zeer hedendaagse kwestie aan, namelijk de onterechte uithuisplaatsingen door Bureau Jeugdzorg, de 'valse alarmen', waardoor kinderen en ouders van elkaar gescheiden worden terwijl niet duidelijk is wat er aan de hand is. Waarheidsvinding is in veel van deze gevallen een ondergeschoven kindje. Het boek had gemakkelijk een schotschrift kunnen worden tegen Bureau Jeugdzorg, maar gelukkig brengt Boersma een terechte nuancering aan: deze instanties doen ook heel veel goed werk. 


Dit zesde boek van Marelle Boersma is een echte pageturner. De betrokkenheid van de auteur bij  het  thema blijkt uit alle bladzijden en ze heeft er een spannende, boeiende thriller omheen geschreven. Het verhaal pakt je vanaf de allereerste zin door de meeslepende schrijfstijl die je  zonder pardon meesleurt in de ellende die Janna overkomt. Het verhaal zakt geen moment in waardoor je non-stop door wilt blijven lezen. Hoewel het boek fictie is, is klip en klaar dat deze situatie voor een aantal mensen de verschrikkelijke realiteit is. Het nawoord van politica Ine Aasted-Matsen geeft aan dat de strijd tegen een Vals alarm nog maar net is begonnen.


ISBN 9789461090270 Paperback 304 pagina's | Verbum Crime | november 2011
(Recensie eerder verschenen op www.crimezone.nl)

© Joanazinha, 7 december 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Stil waterStil water
Marelle Boersma

 

Onder het motto 'Summer & Crime' brengt uitgeverij Verbum Crime het boek Stil water van Marelle Boersma opnieuw uit.


Marien biologie Rona is fervent sportduikster. Wanneer ze op een gegeven moment last krijgt van ademhalingsmoeilijkheden en duizelingen denkt ze in eerste instantie aan vermoeidheid en een slechte conditie. Dan blijkt dat een ander lid van het duikteam zich ook niet goed voelt en het zoontje van een vriendin vertoont dezelfde zweren als een aangespoelde dode bruinvis. Dan wordt er nog een dode bruinvis gevonden, vissen zwalken doelloos door het water en Rona voelt zich steeds zieker worden. Ongerust geworden gaat ze op onderzoek uit: wat is er mis met het water?


Marelle Boersma heeft met Stil water een boeiend boek geschreven waarin ogenschijnlijk niets schokkends gebeurt. Ook al is er sprake van chantage van een hoge manager van een vuilverwerkingsbedrijf; spoelen er dode bruinvissen aan en worden mensen ziek; maar dat kan ook te maken hebben met de hittegolf en het vele open water in Zeeland, waar het verhaal zich afspeelt. Niets verontrustends, maar onderhuids broeit er toch een zekere spanning en zijn er signalen dat er iets helemaal mis is. Je kunt er niet helemaal je vinger op leggen, maar volgt samen met Rona stug het spoor. 


Het is heel gemakkelijk om je als lezer met de hoofdpersonen te identificeren; het zijn gewone mensen met een gewone baan en de gewone ups en downs van het leven. Boersma weet ze zonder poespas tot leven te brengen. Ook het gebruik van praktisch alleen maar voornamen vergroot de toegankelijkheid en herkenbaarheid van de personages. Het verhaal doet wel enigszins simplistisch aan (goed passend bij het motto summer & crime), maar dat wordt door de talentvolle schrijfwijze  van de auteur meer dan goed gemaakt.
Hoewel ik zelf nog nooit gedoken heb en ook niet echt een zwemmer ben, kreeg ik door de beschrijvingen van de prachtige wereld onder water bijna de neiging om gelijk een duikcursus op te zoeken. Er blijkt wel uit dat de auteur volgens mij goed onderzoek heeft gedaan naar deze wondere wereld en ook naar de gruwelijkheden die kunnen ontstaan wanneer de natuur faliekant verkeerd gebruikt wordt. 

Al met al een boek dat ruimschoots voldoet aan waar het voor bedoeld is: lekker lezen in de zon met genoeg inhoud om je een paar uurtjes prima mee te vermaken. En dat het boek voor een superzacht prijsje in de winkels ligt, is meegenomen. Ik zou hem maar gelijk in de vakantiekoffer stoppen!


ISBN 9789461090157 Paperback 232 pagina's | Verbum Crime | april 2011

© Joananzinha, 16 mei 2011

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER


De babymakelaarDe babymakelaar

 

Dit is het vijfde boek van schrijfster Marelle Boersma, maar het eerste boek dat ik van haar heb gelezen. In haar boeken snijdt Boersma altijd heikele onderwerpen aan, waaromheen ze een spannende thriller bouwt, zoals bijvoorbeeld de cosmetische chirurgie, natuur(behoud) en in dit nieuwe boek de commerciële (en illegale) draagmoederschap.


Musicalster Femke van Dam en haar man Björn storten zich hierin omdat ze dolgraag kinderen willen en ze deze zelf niet kunnen krijgen. Het boek begint met een schokkende moord, waardoor je gelijk getriggered wordt om snel verder te lezen; je wordt meegesleept in de wereld van het commerciële draagmoederschap. Die wereld is illegaal, corrupt en niet op baby's maar op geld gericht. Dat merkt Femke aan den lijve wanneer ze, na de onverwachte dood van Björn, wordt bedreigd om steeds meer geld te geven aan de organisatie die zij in de arm hebben genomen om via een draagmoeder hun kind te krijgen. De draagmoeder is acht maanden zwanger, dus Femke doet er alles aan om de organisatie tevreden te houden en haar kind niet te verliezen. Maar is dat goed genoeg of moet ze een stap verder gaan?

Naast dit alles heeft Femke ook nog te maken met een hinderlijke paparazzo, die haar, sinds zij onlangs is doorgebroken in een grote musicalproductie, overal achtervolgd. En dat kan ze nu natuurlijk net niet erbij hebben!

 

Het verhaal zit redelijk goed in elkaar en op onderdelen was het zeer meeslepend. Met name de hoofdstukken waarin we de draagmoeder volgen zitten goed in elkaar qua beschrijving en inlevingsvermogen. Maar wat steeds als een angeltje in mijn achterhoofd zat was het feit dat met name de figuur van Björn ongeloofwaardig is. Hij is rechter en – hoewel rechters ook gewone mensen zijn – kan ik mij niet voorstellen dat zij zich zonder meer in het illegale circuit van het commerciële draagmoederschap zullen storten. Temeer daar zijn beweegredenen eigenlijk niet goed onderbouwd worden, anders dan dat Femke zo ontzettend graag een kind wil. Dat deel van het boek is niet sterk, maar in het tweede deel van het boek begint het verhaal goed te lopen en pas op het eind wordt duidelijk wat er precies aan de hand is en wie te vertrouwen was en wie niet.
Ik heb het boek met veel plezier gelezen; de schrijfster weet een huiveringwekkende en niet ondenkbare wereld bloot te leggen. Waar het boek met een spetterende proloog begint, verstaat Marelle Boersma de kunst om door middel van een mooie epiloog het laatste losse eindje netjes af te knopen, zodat de lezer met een tevreden gevoel een afgerond verhaal kan wegleggen.


Het boek is gebaseerd op recente ontwikkelingen, zoals Boersma in een interview aangeeft.  Zij neemt graag een actueel onderwerp en bouwt daar – voor een deel gebaseerd op intuïtie – een spannende thriller omheen. Het is al verschillende keren voorgekomen dat door haar beschreven gebeurtenissen later ook daadwerkelijk plaatsvonden. Dat geeft haar boeken een spannende dosis actualiteit mee. Inmiddels is zij bezig met haar zesde boek.


ISBN: 9789461090034 Paperback; 294 blz. Uitgeverij: Verbum Crime april 2010

© Joanazinha, mei 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven