Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Willem Groeneveld


Extra Testament III Geboorte van de TweeniksExtra Testament III
Geboorte van de Tweeniks
Willem Groeneveld


De tweeling Dori en Oliver de Payens is nog geen veertien jaar oud maar heeft al heel wat avonturen meegemaakt. De eerste twaalf jaar van hun leven in het plaatsje Onderschie waren zorgeloos en volkomen normaal maar toen werd duidelijk dat de tweeling is voorbestemd de wereld voor het kwaad te behoeden. Dori en Oliver worden hierbij door hun adoptieouders Robert en Mary en een speciaal genootschap gesteund.


Om te voorkomen dat onze planeet door kwaad overspoeld wordt, is training nodig. Een bijzondere eik dient als trainingslocatie voor Dori en Oliver die ook wel de Verlossers worden genoemd. Dori en Oliver worden getraind door matrollaren, kleine en intelligente wezens. De tweeling heeft onlangs ontdekt dat ze over speciale gaven beschikken. Dori kan via haar dromen in de toekomst kijken en Oliver kan zich razendsnel bewegen waardoor het lijkt of de tijd om hem heen stilstaat. Het is de tweeling in het vorige deel van deze reeks – Zwarte pest – gelukt om de plannen van hun vijand, Heer Vuidel, en zijn assistent Akrador, een glibberige slang, te dwarsbomen maar Vuidel heeft inmiddels een nieuw plan bedacht. De tweeling staat voor een compleet nieuwe uitdaging.


Op een dag is het weiland bij de boerderij van de familie de Payens in een dichte nevel gehuld. In de nevel groeit een vreemde zuil. Een nevelzuil. Niemand heeft ooit iets dergelijks gezien en de tweeling en hun bondgenoten beseffen al snel dat er gevaar dreigt. Het is tijd om de eik weer op te zoeken om aan een nieuwe trainingsronde te beginnen. Voor het naderende gevaar zal de tweeling slimmer en sterker dan ooit moeten zijn. Diep in het binnenste van de aarde rommelt namelijk iets levensgevaarlijks.


Nadat er een afschuwelijke en reusachtige vogel de nevelzuil aanvalt, valt de zuil om. Onmiddellijk verschijnt er een nieuw gat in de aarde waaruit een nieuwe zuil groeit. Of wordt het soms naar boven gestuwd? Er verschijnen niet alleen nevelzuilen in Onderschie. Overal ter wereld zien mensen de vreemde zuilen uit de aarde opdoemen. Het is een groot mysterie. Steeds als er een zuil omvalt, verschijnt er een volgende zuil. Dori en Oliver weten zeker dat de zuilen voorbodes van het kwaad zijn. Maar… welk kwaad moeten ze precies verslaan?


De trainingen in de eik bestaan uit het oplossen van vreemde vraagstukken. Zo moet de tweeling het land van de matrollaren redden met behulp van een bijzondere melodie. Om het kwaad dat zich in het binnenste van de aarde verscholen houdt te bestrijden, hebben ze de hulp van een Tweeniks nodig. Een Tweeniks is een wezen dat lijkt op een leeuw en een vogel. Net als een feniks kan het uit de dood verrijzen. Maar waar kunnen Oliver en Dori een Tweeniks vinden en hoe kunnen ze het fabeldier overhalen hen te helpen? Terwijl Oliver en Dori hun uiterste best doen het mysterie te doorgronden, begint de aarde steeds harder te beven.


Geboorte van de Tweeniks is het derde deel in de serie Extra Testament. Wie de vorige delen nog niet gelezen heeft, doet er goed aan bij het begin te beginnen. Net als bij de vorige delen heb ik genoten van de originaliteit van het verhaal. Er zijn wel wat overeenkomsten met andere fantasieverhalen maar toch heeft dit verhaal een geheel eigen stijl en roept het een unieke verhaalbeleving op. Omdat het verhaal steeds omvangrijker wordt, had ik in het begin wat moeite om in het verhaal te komen. Er is in de vorige twee delen al heel wat gebeurd en in dit derde deel komen er tal van nieuwe ontwikkelingen bij. Gelukkig werd ik toch weer door het verhaal gegrepen en heb ik genoten van dit nieuwe avontuur.


De vertelstijl is eenvoudig waardoor het boek geschikt is voor een groot publiek. De vele puzzels die de tweeling op moet lossen doen me denken aan de gevarieerde zoek en vind spelletjes die ik graag op de computer speel. De levendige en enthousiaste beschrijvingen van de auteur zorgen ervoor dat het verhaal fris en meeslepend blijft. Het enige wat ik minder prettig vind, is de manier waarop de auteur stemmen met vreemde klanken of accenten beschrijft. Hij doet dit fonetisch. Als een personage met een accent of een sisklank wat langer aan het woord is, leest dat vrij vermoeiend.


De komende jaren zullen er nog een aantal delen in deze reeks gaan verschijnen. Ik ben heel benieuwd hoe het verhaal zich verder gaat ontwikkelen. Zal de auteur erin slagen het verhaal niet al te omvangrijk en ingewikkeld te maken? Ik heb er alle vertrouwen in! 


ISBN 9789078840671 | paperback | 352 pagina's| Uitgeverij PMA | maart 2015

© Annemarie, 20 april 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altExtra Testament II
Zwarte pest
Willem Groeneveld

In het eerste deel van de reeks Extra Testament – Gouden Lekie – heeft de lezer kennisgemaakt met de tweeling Dori en Oliver. De tweeling werd als baby te vondeling gelegd waarna Robert de Payens het bundeltje ontdekte. Heer Oldor, een magisch figuur, verscheen aan hem en gaf hem de opdracht de kinderen in huis te nemen. Tot hun twaalfde jaar heeft de tweeling een normaal en onbezorgd leven geleid in het dorpje Onderschie maar nu weten ze dat ze voorbestemd zijn om de wereld te behoeden voor het kwaad. In het eerste deel zijn ze er in geslaagd een snood plan van de sinistere Heer Vuidel een halt toe te roepen.

Heer Vuidel en zijn glibberige assistent Akrador hebben echter meer in hun mars. In al hun slechtheid hebben de twee meerdere plannen gesmeed om de wereld over te nemen. In de diepste diepten van Vuidels hol in het bos bij Onderschie worden afschuwelijke wezens geboren. De een na de ander komt uit een poel tevoorschijn. De gevleugelde wezens worden steeds sterker en zaaien overal waar ze komen dood en verderf. De inwoners van Onderschie leven in grote angst. Bij de wezens hoort een zwarte substantie die zich als een plaag verspreidt: de Zwarte Pest. Het zal niet lang meer duren voordat de hele wereld zwart is gekleurd en het kwaad heeft overwonnen.

Dori en Oliver vertrekken naar de grote eik in het bos. In het enorme binnenste van de boom bevinden zich tal van trainingsruimtes. De tweeling moet in vliegende vaart hun vaardigheden uitbreiden. Ze krijgen hierbij hulp van de martrollaren, kleine hulpvaardige wezentjes. Het is wachten op het moment dat Heer Oldor aan Dori en Oliver zal verschijnen en hun opdracht zal onthullen.

Om dit verhaal goed te kunnen volgen moet eerst het eerste deel in de reeks gelezen worden. De auteur gaat ervan uit dat de lezer bekend is met het eerdere avontuur van Dori en Oliver en de diverse personages. Dit verhaal speelt zich een klein jaar later af. De tweeling viert bijna hun dertiende verjaardag.

Willem Groeneveld zet met dit verhaal opnieuw een sterk en origineel fantasieverhaal neer. Er komen diverse magische wezens in voor. De martrollaars zijn mijn favoriet. Dit volkje is ontzettend leuk uitgedacht. Dori en Oliver gaan inmiddels naar de middelbare school en de leraren blijken niet bepaald doorsnee te zijn. Ondanks de vele verhalen over schoolgaande tieners en magie weet de auteur ook dit verhaalgedeelte op geheel eigen wijze in te vullen. Wel gebeurt er erg veel in het verhaal. Ik moest mijn aandacht er goed bijhouden om te voorkomen dat de razendsnelle vertelling met me op de loop ging.

De schrijfstijl is eenvoudig en helder evenals de dialogen. De dreiging en het gevaar zijn voelbaar en toch heeft het verhaal ook iets knus. Het staat in schril contrast tot elkaar en dat is de kracht van dit boek. Het verhaal zelf is pittig en gewelddadig maar de ongedwongen stijl maakt het goed leesbaar. De ietwat kinderlijke dialogen en de grappen van de tweeling maken het niet al te eng. Alles is mooi in verhouding waardoor het boek geschikt is voor zowel tieners als volwassenen. Het plot zit goed in elkaar en alle losse eindjes worden aan het eind alsnog keurig met elkaar verbonden. Een grappig detail is dat de tweeling in eerste instantie gewoon naar school moet. De wereld vergaat bijna en alleen Dori en Oliver kunnen de mensheid redden maar school gaat voor.

Ik vind het een knappe prestatie van de auteur om binnen het fantasiegenre een eigen stijl neer te zetten. Binnenkort verschijnt deel 3, Geboorte van de Tweeniks. Ik ben gecharmeerd van deze reeks en wil het volgende deel zeker lezen.

ISBN 9789078840398| Paperback|  250 pagina’s| Uitgeverij PMA | oktober 2012
Leeftijd: van 14 tot 114 jaar

© Annemarie, 26 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altExtra Testament I
Gouden Lekie
Willem Groeneveld

De tweeling Dori en Oliver de Payens wonen met hun ouders Robert en Mary op een boerderij die al eeuwen in de familie is. Het zijn leuke, doodnormale kinderen en hun leven verschilt niet van dat van hun leeftijdsgenootjes. Maar op hun twaalfde verjaardag verandert alles en komen de twee erachter dat ze alles behalve doorsnee zijn.

Robert en Mary vertellen de hevig verbaasde tweeling dat ze niet hun echte ouders zijn. Twaalf jaar geleden vond Robert de tweeling, pasgeboren en moederziel alleen, in het bos. Een magisch figuur, heer Oldor, verscheen aan Robert en vertelde hem dat hij de twee kleintjes liefdevol in zijn huis op moest nemen. Robert deed wat heer Oldor hem opdroeg en de eerste jaren van hun leven heeft de tweeling in harmonie doorgebracht. Nu de tweeling twaalf jaar oud is, is er werk aan de winkel. Robert vertelt de kinderen dat ze uitverkoren zijn om de wereld te redden. Als het aan de broer van heer Oldor, Vuidel, ligt zal de wereld ten onder gaan. De voorouders van Robert hebben zich eeuwenlang op de komst van de tweeling voorbereid. Roberts vader droeg het familiegeheim met zich mee. Hij stond op het punt om, op zijn beurt, zijn zoon in te lichten toen hij onverwachts overleed. Gelukkig heeft heer Oldor het allemaal aan Robert uitgelegd. Hij is volledig op de hoogte en weet wat hen te doen staat.

De wereld redden is niet eenvoudig. Dori en Oliver zullen aan groot gevaar blootstaan en hebben training nodig. Robert zal ze hierbij ondersteunen en heeft zich de afgelopen twaalf jaar op deze taak voorbereid. De trainingslocatie is uniek te noemen. Een enorme eik in het bos herbergt een zeer bijzondere ruimte. Robert leert Dori en Oliver te versmelten met de boom. Ze worden als het ware de eik ingezogen. In het binnenste van de woudreus bevinden zich verschillende oefenruimtes. Dat wat nodig is, zal getraind worden. Vreemde wezens, martrollaren, helpen met de training. Dori blijkt kijkjes in de nabije toekomst te kunnen nemen en Oliver beschikt over een onvoorstelbare snelheid. En dan is er nog de kracht van samenwerking. Met hulp van de grillige martrollaren worden deze vaardigheden optimaal ontwikkeld. Er is echter haast geboden. De oude eik is ziek en valt langzaam om. Voordat de eik verloren is moet de training worden afgerond. Zal de tweeling op tijd zijn? Sandor Grim, een bovennatuurlijke slechterik die zich al jaren op dit moment heeft voorbereid, zal er alles aan doen om hen te stoppen.

De auteur beschikt over een aangename schrijfstijl waardoor het boek de lezer als een comfortabele jas omhult. Bij het schrijven van een fantasieverhaal is originaliteit een must maar tegelijkertijd ook een zeer moeilijk doel. Vaak heb ik tijdens het lezen van fantasieboeken het idee dat ik een dergelijke vertelling al eens eerder heb gelezen. Willem Groeneveld is er echter in geslaagd om wél een origineel verhaal af te leveren. De magische creaties en snufjes zijn creatief en verfrissend. Een aangename verrassing van eigen bodem. Groeneveld weet boeiend te schrijven zodat het boek mij van begin tot eind vermaakt heeft.

Gouden Lekie is het eerste deel van de serie Extra Testament en is volgens de achterkant van het boek geschikt voor “kinderen” van 14 tot 114 jaar. Ik heb genoten van dit verhaal en kijk uit naar het volgende deel (Zwarte Pest). Er zullen zes delen gaan verschijnen en als ze allemaal zo leuk worden als dit eerste deel wil ik ze allemaal lezen.

ISBN 9789078840299 | Paperback|252 pagina's | Uitgeverij PMA | december 2011
Leeftijd: van 14 tot 114 jaar

© Annemarie, 31 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven