Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Lina Bengtsdotter

De man die een vreemde wasDe man die een vreemde was
Een Charlie Lager-thriller
Lina Bengtsdotter


Rechercheur Charlie Lager is een eenling, en gezien haar levensstijl is dat maar goed ook. Haar buren zijn niet blij met haar. Ze hebben last van haar in al die nachten dat ze met veel lawaai over de trap stommelt, meestal in gezelschap van weer een vreemde man. Er wordt geklaagd. Charlie weet zelf ook wel dat ze niet goed bezig is, maar ze kan het niet laten. Ze drinkt te veel, en dan weet ze nauwelijks meer wat ze doet. In haar werk is ze gelukkig wel goed.


Als er in Karlstadt een baby vermist is, wordt Charlie daarheen gestuurd. De negen maanden oude Beatrice is uit de wandelwagen gehaald terwijl ze daar lag te slapen. Haar moeder heeft haar op het terras voor hun huis alleen gelaten.
Later zal duidelijk worden hoe dat zo gekomen is, en dan weet Charlie ook langzaam maar zeker de waarheid los te peuteren van iedereen die erbij betrokken is. Het is niet een ontvoering waarbij losgeld gevraagd wordt. De ouders hebben geld genoeg, maar als er maar geen telefoontje of losgeldbrief komt, weet Charlie dat ze het elders moet zoeken. Wie heeft het gemunt op een onschuldig kind?


Als ze eindelijk de beerput open trekt, komt er heel wat naar boven. Behalve de ouders, zijn er een oom, een compagnon en zijn vrouw en de schoonmaakster die allemaal moeite hebben om informatie te delen en het de politie lastig maken.


Intussen volgen we ook het verhaal van twee jonge vrouwen die elkaar ontmoeten in een opvanghuis. Zij sluiten vriendschap, maar hun verleden blijft duister.
Hun toekomst overigens ook.
En dan zijn er nog de zeldzame stukjes cursief tussendoor, die duidelijk afkomstig zijn van degene die het kind heeft. Maar daar worden we niet wijzer van. Zelfs niet of het kind nog leeft of niet, er wordt geen datum vermeld.
Al deze lijntjes komen op het einde bij elkaar in een dan niet meer zo verrassend einde.


Als je een hoofdpersonage niet sympathiek vindt heb je een probleem. Want natuurlijk kan het ondanks de tegenzin waarmee je het verhaal leest, toch een goed verhaal zijn. Goed geschreven ook. Maar als de betrokken personages die het verhaal moeten dragen stuk voor stuk leugenaars zijn die de belangrijke dingen verzwijgen, dan vertrouwt de schrijver toch te veel op de goodwill van de lezer. De speurder in kwestie is dan vanzelf slim, want zij weet alles wat ze weten moet om de zaak op te lossen uit de betrokkenen te trekken. Ergens wringt dat, al lees je natuurlijk door omdat je wil weten wat ze dan allemaal ontdekt, en of de zaak opgelost wordt.


De vertelstijl van Bengtsdotter is vrij zakelijk en rechttoe-rechtaan. Dat past dan weer wel bij haar speurder, maar maakt het lezen net iets minder prettig in de zin dat je het boek rustig weg kan leggen.


Lina Bengtsdotter (1977, Gullspång) werkt als docente Zweeds en psychologie. De vrouw die terug moest - de eerste Charlie-Lagerthriller - werd in Zweden verkozen tot thrillerdebuut van het jaar.


ISBN 9789402708295 | paperback | 320 pagina's | Uitgeverij Harper Collins | juli 2021

© Marjo, 8 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De kinderen die het bos in gingenDe kinderen die het bos in gingen
Een Charlie Lager-thriller
Lina Bengtsdotter


Dit is het tweede boek over Charlie Lager. Haar baas bij de politie is van mening dat ze in therapie moet, in verband met haar drankprobleem, iets waar ze het zelf niet helemaal mee eens is, maar waar ze toch in meegaat, omdat ze haar baan niet wil verliezen. Later spreekt haar baas haar aan op het feit dat ze nog vrij veel vakantiedagen heeft staan. Charlie is van mening dat ze nu bezig zijn met een zeer belangrijke zaak, waar ze zich ook persoonlijk bij betrokken voelt.
Als ze even pauzeert leest ze op internet een stuk over een meisje, dat in 1989 jaar geleden vermist raakte in Gulspång. Ze verbaast zich er over dat ze daar bij haar vorige bezoek aan Gulspång, toen ze op zoek waren naar de vermiste Annabelle niets over gehoord had.


Bij een bezoek aan een bar samen met een collega, ziet ze aan de bar Johannes Ro zitten, de journalist waar ze in het vorige boek ook mee te maken heeft gehad. Hij is ook de auteur van het artikel over het vermiste meisje, dat Charlie heeft zitten lezen. Hij zoekt contact met Charlie en ze hebben het over het artikel over het vermiste meisje, dat Charlie gelezen heeft. Charlie neemt Johan mee naar huis, waar ze over het artikel praten dat hij heeft geschreven.
Johan gaat naar huis en Charlie kruipt in bed, waar ze over haar moeder droomt. Ze wordt wakker van haar telefoon. Het blijkt Susanne te zijn, een vriendin uit Gulspång, die problemen heeft. Haar partner is bij haar weggegaan en haar moeder is weer gaan drinken. Charlie biedt aan om naar haar toe te komen, zodra de zaak waar ze mee bezig is, afgerond is.


De volgende dag, als ze zich verslapen heeft, besluit ze vrij te nemen en naar haar vriendin in Gulspång te gaan. Haar bezoek aan Gulspång brengt ook weer herinneringen aan haar jeugd naar boven. Ze probeert uit te zoeken wat er nu eigenlijk met Francesca, het meisje dat in 1989 verdwenen is, is gebeurd. Daarbij krijgt ze op een gegeven moment hulp van Johannes Ro.


In de proloog is Francesca aan het woord. Ze is op een feest op de kostschool waar ze op zit en is op zoek naar haar vriend Paul. Paul is een buitenbeentje, dat op z'n vorige school dusdanig gepest werd, dat z'n ouders alles bij elkaar hebben geschraapt om hem naar deze dure kostschool te sturen, in de hoop dat het hem daar beter zal gaan. Dat blijkt echter toch niet helemaal het geval te zijn. Hij trekt veel op met Francesca, die net als hij een buitenbeentje is. Later wordt Paul dood uit het water gehaald en de conclusie is dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Francesca gelooft dat niet en verdenkt een groepje jongens rond Henrik Stiernberg, het vriendje van haar zus.


In de stukken waarin Francesca aan het woord is, leren we meer over haar en haar vriendschap met Paul. Francesca drinkt nogal en wordt door haar ouders niet erg serieus genomen. Ze wordt beschouwd als iemand die het niet zo nauw neemt met de waarheid en als ze op een gegeven moment vertelt dat ze verkracht is door de zoon van een zakenpartner van haar vader, wordt dit natuurlijk ook niet geloofd. Francesca is misschien wat dromerig en in korte stukjes met de titel 'Gaten in de tijd' haalt ze herinneringen op aan haar vriendschap met Paul.


Charlie ontdekt in dit verhaal weer meer over haar eigen verleden en over haar moeder. Ze ontdekt wat er gebeurd is met Francesca en Paul en hoewel ze daar niet op uit is, ontdekt ze door een vreemd toeval ook wie haar biologische vader is.


Ik ben benieuwd naar het derde deel van de trilogie over Charlie Lager. Hoewel het boek los kan worden gelezen, maakt het toch wel heel duidelijk deel uit van een serie. In zekere zin is het te vergelijken met de boeken over Frieda Klein van Nicci French. Ook daarin is in feite sprake van een doorlopend verhaal. Het verschil is dat het verhaal van Frieda Klein zich alleen in het heden afspeelt, terwijl het verhaal over Charlie Lager eigenlijk vooral over haar verleden gaat. Wat zal er in het volgende boek nog aan het licht komen? In het eerste boek ontdekte Charlie dat haar moeder als puber samen met een vriendinnetje een kind om het leven heeft gebracht. In dit boek ontdekt ze wie haar vader is, dus wat zal er in het volgende boek aan het licht komen?


ISBN 978 94 027 0269 9 | Paperback | 414 pagina’s | Harper Collins | mei 2019
vertaald door Ydelet Westra

© Renate 20 juni 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De vrouw die terug moestDe vrouw die terug moest
Lina Bengtsdotter


Dit is het eerste deel van de Charlie Lager trilogie.


Het boek speelt zich af in Gullspång, een plaatsje ten westen van Stockholm, tussen het Skagern en het Vanern meer. Daar is zeventienjarige Annabelle verdwenen en Charline 'Charlie' Lager wordt samen met haar collega Anders van de politie in Stockholm op de zaak gezet. Charlie komt oorspronkelijk uit Gullspång, maar is er sinds haar veertiende niet meer geweest. Ze heeft er bepaald geen doorsnee jeugd gehad en is ook niet bepaald een doorsnee vrouw.


- De vergelijking met Lisbeth Salander uit de Millenium-trilogie, die op de achterkant gemaakt wordt, vind ik niet helemaal terecht. Lisbeth Salander is als mens een buitenbeentje, terwijl Charlie Lager alleen als vrouw niet doorsnee is. Ze heeft korte seksuele relaties, geen kinderwens en misschien een drankprobleem. Verder is ze niet bezig met wat anderen van haar vinden. Kortom, ze is niet veel anders dan verschillende mannelijke hoofdpersonen uit thrillers. -


Het verhaal rond de rechercheurs en de gebeurtenissen in het heden, wordt afgewisseld met stukken over de dag waarop Annabelle is verdwenen. In die stukken zien we hoe de dag van het verdwenen meisje is verlopen. Verder zijn er stukken met de titel 'Daar en toen' over twee vriendinnen, Alice en Nora. Wie dit zijn en wat ze met het verhaal te maken hebben, blijft heel lang onduidelijk.


Voor Charlie is het bezoek aan Gullspång echt een terugkeer naar haar jeugd. Ze ziet een jeugdvriendin terug, die inmiddels getrouwd is en 4 kinderen heeft. Ze moet ook aan haar moeder Betty denken, die min of meer verantwoordelijk was voor haar vreemde jeugd. In zekere zin heeft Charlie zichzelf misschien op moeten voeden. Het verhaal van het boek gaat meer over Charlie en haar terugkeer naar de plaats van haar jeugd, dan over de vermissing van Annabelle, een meisje dat in bepaalde opzichten wat met Charlie gemeen lijkt te hebben.


Al met al was het wel een spannende thriller en ik kan bijna niet wachten tot ik het volgende deel kan lezen.


ISBN 978940270098 5 |318 pagina's | Nur 305 | Uitgeverij Harper Collins | april 2018
Vertaald door Ydelet Westra

© Renate, 11 mei 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven