Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Matthias Rozemond

spannende boek Schimmenspel
Matthias Rozemond


In 1961 heeft Norbert Camperman een verkeersongeluk veroorzaakt, waarbij zijn broer en nichtje om het leven komen. Om dit te verwerken staat hij onder behandeling van een psychotherapeut en gebruikt ook medicijnen. Als zijn broer twee jaar later een brief stuurt, en zich ook nog laat zien (!) gaat reist hij met zijn vrouw terug naar Schotland om de ware toedracht van het ongeluk te achterhalen.
De problemen worden groter als in zijn hotelkamer een kamermeisje wordt vermoord en hij de hoofdverdachte blijkt. Hij vlucht, met Stella, een Schotse vrouw die ineens in zijn leven opduikt. Op een dag ontvangt Peter een dagboek van zijn vader, geschreven in de Schotse gevangenis, waar zijn vader tenslotte zelfmoord pleegde. Hij reist naar Schotland om daar uit te vinden wat er wérkelijk gebeurde, en bezoekt daarbij Stella en haar dochter.


Het is al vrij snel duidelijk dat Norbert er in geluisd blijkt te zijn, maar de details worden slechts mondjesmaat onthuld, om toch een poging te doen de spanning te vergroten. De plot lijkt eigenlijk niet zo belangrijk. De schrijver wankelt een beetje tussen twee genres: is het bedoeld als een puur spannend verhaal, of wil hij inzage geven in de psychologie van zijn personages? Het had wat mij betreft nog wat meer uitgesponnen mogen worden. Hoe komt het dat Norbert met een wildvreemde vrouw naar het eiland Skye vlucht? En wat doet het verhaal van zijn vader met Peter?


Wel leuk vind ik de (zij het gezochte) parallel met Bonnie Prince Charlie, de Schotse troonpretendent die jammerlijk moest vluchten, en daarbij geholpen werd door een vrouw. Dit speelde tijdens de Jacobitische opstanden in de achttiende eeuw.
Ik vind dit boek meer een romantisch spannend boek, dan een literaire thriller. Leuk om te lezen, maar geen pageturner.


ISBN 978 90 214 3470 4 Paperback 335 pagina's | Em. Querido's Uitgeverij | oktober 2008

© Marjo, juli 2009

Lees de reacties op het forum, klik HIER

Recensies

Boven