Zie ook de Leestafelrecensie over de roman De val van Turing van David Lagercrantz
De man die zijn schaduw zocht
Millennium 5
David Lagercrantz
Dat ze in de gevangenis zit, is slechts een tijdelijk obstakel voor Lisbeth Salander. Ze heeft gedaan wat ze moest doen om voor de achtjarige, autistische August op te komen. Dat haar beschermingsmethodes strafbaar waren, is bijzaak. Lisbeth luistert enkel naar haar inwendige stem, niet naar regels en wetten.
Hoewel Lisbeth genoeg aan haar eigen ellende heeft, lukt het haar niet haar ogen voor de narigheid van een ander te sluiten. Terwijl ze probeert mysteries uit haar verleden te doorgronden, merkt ze dat de jonge Faria Kazi uit Bangladesh in de gevangenis mishandeld wordt. De Extra Beveiligde Afdeling van Flodberga staat bekend als een uiterst betrouwbare gevangenis waar zich nooit incidenten voordoen. Hoe kan het dan dat Faria’s tijd in de gevangenis door terreur wordt beheerst? Als er iets is waar ze Lisbeth niet tegen kan dan is het onrecht.
Door een bezoekje van een man die haar al jaren heel dierbaar is zit Lisbeth niet goed in haar vel. Ooit was Holger Palmgren haar voogd, nu is hij een vriend. Enkele dagen geleden heeft hij Lisbeth in de gevangenis opgezocht nadat een voormalig medewerkster van de afdeling Kinderpsychiatrie van de Sint-Stefankliniek hem een aantal oude dossiers had toegespeeld. Ze bevatten gruwelijke details over Lisbeths tijd in de kliniek maar volgens Holger bevatten de documenten helaas geen nieuwe informatie. Toch is Lisbeths aandacht gewekt. Holger noemde kort het Register voor Genetica en Leefmilieu. Ineens herinnert Lisbeth zich iets. Een vrouw met een wijnvlek, die kennelijk voor het Register werkte, liet Lisbeth vroeger allerlei tests doen. Waarom was dat?
Op creatieve en niet geheel geweldloze wijze weet Lisbeth afdelingshoofd Alvar Olsen over te halen haar zijn computer met internetaansluiting ter beschikking te stellen. Urenlang hackt Lisbeth diverse systemen en speurt ze naar informatie die haar meer over het Register en haar eigen verleden kunnen vertellen. Wanneer journalist en goede vriend Michael Blomkvist haar enkele dagen later opzoekt, heeft ze een naam voor hem: Leo Mannheimer. Lisbeth weigert echter te vertellen waarom Michael hem na moet trekken.
Leo Mannheimer blijkt een steenrijke zakenman te zijn die in zijn vrije tijd een uiterst talentvolle pianist is. In het rijke gezin waarin hij opgroeide werd zijn toekomst zorgvuldig voor hem uitgestippeld. Waarom is Lisbeth in deze man geïnteresseerd? Michael ziet geen enkel verband tussen Leo en Lisbeth maar hij blijft zich toch in het leven van de zakenman verdiepen. Er is iets vreemds aan Leo. Hoe kan het bijvoorbeeld dat hij ineens niet meer links- maar rechtshandig is?
Terwijl Michaels nieuwsgierigheid steeds meer toeneemt, wordt de sfeer in de gevangenis er niet beter op. Faria Kazi’s persoonlijke kwelgeest Benito heeft door dat Lisbeth niet van plan is naar haar pijpen te dansen en dat stelt de bendeleidster niet op prijs. Benito is gewend dat iedereen doet wat ze zegt en besluit het probleem met geweld op te lossen.
Dit vijfde deel van de millennium-reeks (en het tweede deel dat door David Lagercrantz is geschreven) maakt al op de eerste bladzijde nieuwsgierig naar wat komen gaat. Wie is Faria Kazi en aan welke kwellingen wordt zij in de gevangenis blootgesteld? Lisbeth is dwars en onbereikbaar als altijd maar ze zal nooit de andere kant opkijken als iemand onrecht wordt aangedaan. Wanneer ze Benito openlijk vijandig bejegent, zet ze haar leven op het spel. Het interesseert Lisbeth niet. Ze heeft haar leven immers nooit veel waarde toegekend. Toch is ze niet van plan zich zomaar door de bendeleidster te laten vermoorden.
Michael en ook Holger proberen Lisbeth elk op hun eigen manier te helpen. Michael verdiept zich nog altijd in het wel en wee van zakenman Leo Mannheimer, terwijl Holger in de oude dossiers die hij heeft bemachtigd zoekt naar een nieuwe aanwijzing over Lisbeths jeugd. Waar hield het Register zich eigenlijk mee bezig en waarom bemoeide de instantie zich met het leven van Lisbeth en haar zus? Is Holger eindelijk op informatie gestuit die Lisbeth duidelijkheid kan verschaffen?
Als een soort extraatje heeft auteur David Lagercrantz zich voor dit deel in de tatoeage van Lisbeth verdiept. De trouwe lezer van deze reeks weet dat Lisbeth Salander een enorme drakentatoeage op haar rug heeft. Waarom heeft ze besloten juist deze afbeelding voorgoed op haar lichaam aan te brengen? Lagercrantz is erin geslaagd hier een mooie verklaring voor te vinden. Met dit detail geeft hij dit intrigerende vijfde deel extra diepgang. Daarnaast is hij erin geslaagd een deel te schrijven dat uitstekend op de vorige delen aansluit. De man die zijn schaduw zocht is spannend maar vooral diepgaand en intrigerend. Het zit uitstekend in elkaar en doet hevig verlangen naar een zesde deel.
ISBN 9789056725716 | paperback | 349 pagina's | Signatuur | september 2017
Vertaald door Geri de Boer
© Annemarie, 29 september 2017
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Wat ons niet zal doden
Millennium 4
David Lagercrantz
De carrière van journalist Mikael Blomkvist heeft betere tijden gekend. Een aantal jaar geleden schitterde hij nog als de grote ster van Millennium, nu proberen de nieuwe eigenaren van het tijdschrift zich van hem te ontdoen. Mikael heeft een scoop nodig, een nieuwsartikel dat hem opnieuw naar grote hoogten zal tillen. Een opzienbarende onthulling die hem nieuw respect zal opleveren. Mikael is nog lang niet uitgerangeerd maar de interesse van lezend Zweden is ernstig verflauwd. Mikael heeft een wonder nodig.
Ook het leven van de rebelse Lisbeth Salander loopt niet op rolletjes. Beelden uit haar traumatische verleden dringen zich onvermoeibaar aan haar op. Ze vermijdt het contact met de buitenwereld zoveel mogelijk. Wel heeft ze oppervlakkige seksuele relaties met zowel mannen als vrouwen maar ze laat niemand in haar gedachtewereld toe. Lisbeth heeft een missie. Ze wil haar vermoedens over een criminele groep bevestigen en hun activiteiten aan het licht brengen. Lisbeth heeft geld. Veel geld. Haar onrechtmatig verkregen vermogen geeft haar een gevoel van macht. Van vrijheid en zorgeloosheid. Meesterhacker Lisbeth neemt steeds meer risico’s en uiteindelijk dringt ze het intranet van de NSA binnen.
Ook professor Frans Balder maakt een verwarrende tijd door. Balder is een expert op het gebied van AI-technologie oftewel kunstmatige intelligentie. Onlangs heeft hij echter zijn baan in Silicon Valley opgezegd en is hij teruggekeerd naar Zweden. Balder beweert dat zijn technologie tijdens een cyberaanval is gestolen maar zijn beschuldigingen vinden geen gehoor. Een ontredderde Balder keert de wereld de rug toe maar eerst haalt hij zijn zoontje August bij zijn ex-vrouw Hanna op. Frans Balder heeft nog nooit naar zijn zoontje omgekeken maar nu neemt hij hem in huis. Hij is een slechte vader geweest en heeft heel wat goed te maken, vindt hij. Hoe is deze ommekeer tot stand gekomen?
De achtjarige August is een allerliefst jongetje om te zien. Wie hem voor het eerst ziet, merkt niks bijzonders aan het engelachtige knulletje op, maar wie beter kijkt, ziet dat zijn ogen in het niets staren. August is zwaar autistisch. Hij leeft in zijn eigen wereldje en kan niet praten. Balder ontdekt dat zijn zoon onder de blauwe plekken zit. Hij had hem nooit bij Hanna en haar nieuwe partner achter moeten laten. August is mishandeld. Dat moet wel. Balder zal zich tot een goede vader moeten ontpoppen terwijl hij er altijd van overtuigd is geweest dat hij het vaderschap niet aankan. Dan valt zijn oog op de tekening die August zojuist vol ijver heeft vervaardigd. Wat hij ziet, roept een orkaan aan emoties bij hem op. Balder weet het zeker: August is een heel bijzonder jongetje.
Terwijl Lisbeth een gestolen bestand van de NSA probeert te kraken, heeft Mikael lucht van het verhaal van Balder gekregen. Kan het verhaal over de gestolen technologie een prijzenswaardig artikel opleveren? Het blijkt niet eenvoudig om contact met Balder te leggen en wanneer de professor hem midden in de nacht opbelt, haast Mikael zich dan ook zo snel hij kan naar het opgegeven adres. Het vreemde tijdstip doet er niet toe. Bij het huis van Balder stuit hij echter niet op de professor maar op een gillend jongetje met bloedende voeten. Het is de kleine August.
Toen journalist Stieg Larsson in 2004 op vijftigjarige leeftijd stierf, lagen er drie voltooide manuscripten klaar. In 2005 verscheen het eerste deel van de Millennium-reeks: Män som hatar kvinnor (Mannen die vrouwen haten). Het verhaal over de getraumatiseerde Lisbeth Salander en de gedreven journalist Mikael Blomkvist bleek een doorslaand succes. Ook het tweede en derde deel – De vrouw die met vuur speelde en Gerechtigheid - werden met groot enthousiasme ontvangen. En toen was de koek op. Er doken geruchten over een vierde manuscript op maar door geharrewar om de nalatenschap gebeurde er jarenlang niks.
Het heeft even geduurd maar nu is het vierde boek in de Millennium-reeks eindelijk een feit. Auteur David Lagercrantz (bekend van het boek Ik, Zlatan) is degene die het klusje mocht klaren. Een hele eer maar vooral een loodzware taak. Ik keek reikhalzend maar ook een tikje angstig naar dit boek uit. Zou Lagercrantz er wel in geslaagd zijn om de stijl van Larsson te evenaren? Zou de identiteit van Lisbeth en Mikael bewaard zijn gebleven? Toen ik begon te lezen, verdwenen mijn zorgen als sneeuw voor de zon. Lagercrantz heeft gekozen voor een sterk verhaal vol verrassende elementen waarin Larsson herkenbaar aanwezig is en de personages opnieuw tot bloei komen. Ook is er ruimte voor een volgende deel geschapen. Larsson zelf schijnt maar liefst tien delen voor oog te hebben gehad. Lagercrantz heeft bewezen dat hij de klus kan klaren. Zal hij in ieder geval tot het schrijven van een vijfde deel te verleiden zijn?
ISBN 9789056725334 | paperback | 446 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | september 2015
Vertaald door Geri de Boer
© Annemarie, 24 september 2015
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER