Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Karin Slaughter

GespletenGespleten
Karin Slaughter

Na een raadselachtige proloog over een vrouw die kennelijk slecht behandeld wordt door haar geliefde en die eindigt met de zin: 'Ze had altijd fel en vol overtuiging geloofd dat je de wereld alleen kon veranderen door haar te vernietigen.' begint het boek op 20 augustus 2018.


Andrea, die Andy genoemd wil worden, zit met haar moeder Laura Oliver in een restaurant te lunchen, ter gelegenheid van haar 31-ste verjaardag. Andrea is wat afwezig en overdenkt haar leven, dat op een dood spoor zit. Ze werkt op de meldkamer van de politie in Belle Isle en het is tijd om beslissingen over haar leven te nemen. Na een verblijf in New York is ze teruggekeerd naar haar moeder en ze bewoont een kamer boven de garage.


Ook Laura is van mening dat Andrea iets met haar leven moet doen en zegt dat Andy's vader Gordon gezegd heeft dat ze een deadline moet geven om een andere woning te zoeken. Laura werkt als spraaktherapeute en in het restaurant wordt ze aangesproken door de dochter van een ex-patiënt, die haar bedankt voor de behandeling van haar vader. De dochter van de vrouw komt er ook bij en er volgt een gesprek dat niet afgebroken wordt, omdat Laura daar te beleefd voor is.


Andy gaat bij het raam staan en ineens verandert er wat in de atmosfeer. Er klinkt een pop en ineens is het een chaos. De vrouwen met wie Laura staat te praten worden doodgeschoten en Laura stort zich op haar dochter en werkt haar tegen de vloer. De schutter richt z'n wapen op Laura's borst, die kalm en zeer beheerst reageert. Ze zegt tegen de man dat hij weg moet gaan en geeft geen krimp als de man haar dood wil schieten. De man lijkt te denken dat Andy een politieagente is, die een wapen heeft, zodat zij hem dood kan schieten. Laura daagt hem uit om te schieten en zegt hem dat hij nog maar een kogel heeft. De man haalt de trekker niet over, maar pakt een jachtmes, waarmee hij Laura neer wil steken. Laura vangt het mes in haar handpalm en weet het van de man af te pakken, waarna ze het in z'n hals steekt. De man sterft ter plaatse.


Laura is gewond en terwijl Andy haar verbind drukt ze haar op het hart, dat ze niet met de politie moet praten en dat ze geen verklaring moet ondertekenen. Ze moet maar zeggen dat ze zich niets kan herinneren. In deze tijd met sociale media is het natuurlijk geen wonder dat een filmpje van de gebeurtenissen bestaat, dat op internet beland. Laura wordt Ramboma genoemd.


Na haar behandeling in het ziekenhuis staat Laura er op om naar huis te gaan, ook al vinden de artsen dat onverstandig. De politie wil met haar praten, maar Laura weigert en vraagt Gordon, die inmiddels ook op is komen dagen, om haar naar huis te brengen. Gordon Oliver is advocaat en laat zich op verzoek van Laura gelden. Laura zegt tegen Andrea dat ze onmiddellijk haar woning moet verlaten en dat ze niet meer mag blijven slapen. Ze moet maar even naar haar vader gaan, die kennelijk van Laura gescheiden is.


Als Andy haar fiets pakt, om naar haar vader te rijden, ziet ze een man naar binnen kijken. Later is de man verdwenen en ze ontdekt dat de man bij haar moeder in huis is en haar bedreigd. De man, wiens gezicht schuil gaat onder een hoody dreigt haar tijdelijk te verstikken met een plastic zak. Andy pakt een koekenpan en mept de man met de zijkant tegen z'n hoofd. Deze klap wordt uiteindelijk z'n dood.
Laura blijft kalm en zegt dat Andy de auto van de man moet zoeken en naar Carrollton in Georgia moet gaan. Daar moet ze naar een opslagloods gaan, waar een auto staat. Daarmee moet ze zo ver mogelijk uit de buurt zien te komen en ze mag met niemand contact opnemen. Ze krijgt ook een stapel geld mee.


Andrea kan weinig anders doen dan haar moeder gehoorzamen. Maar wie is haar moeder eigenlijk? Wie is de man met de hoody en wat wilde hij van haar moeder? Haar moeder heeft gezegd dat het nummer van de unit met de auto de geboortedatum van Andy heeft, maar dat is niet de datum die ze haar hele leven heeft gekend. In de auto die in de loods staat, vindt ze een koffer met kleren en nog meer geld. In de unit staat ook een bureau waarin ze een leren opbergmap en een doos vindt. In de map vindt ze de papieren voor de auto, die op naam van Daniela Barbara Cooper staat. Verder vindt ze een identiteitsbewijs met dezelfde naam, maar met de foto van haar moeder. In de schoenendoos vindt ze een verzameling foto's, onder andere van haar moeder, die kennelijk zwaar mishandeld is. In het handschoenenvak van de auto vindt ze ook nog een revolver.


Na de vondst van de auto gaan we ineens terug naar 26 juli 1986. Hiermee duiken we in het verleden van Laura, hoewel aan het eind van het hoofdstuk duidelijk is dat de Laura die in dit hoofdstuk opduikt niet de moeder van Andrea is.


Vervolgens keren we terug naar augustus 2018 en volgen we Andrea, die het raadsel van haar moeder op tracht te lossen. In hoofdstukken over de gebeurtenissen in 1986 lezen we het nodige over een groep mensen die op gewelddadige wijze de maatschappij wil veranderen. Hoe groot het onrecht ook is dat de groep zegt te willen bestrijden, de sympathie voor de mensen van de groep dreigt toch wel snel te verdwijnen, als je het geweld en de onverschilligheid ten aanzien van de onschuldige mensenlevens die vallen in de strijd, ziet.


Het is weer een spannend boek, dat zich maar moeilijk laat wegleggen. Het boek is echter ook behoorlijk gewelddadig. Voor beide kanten lijken mensenlevens niet echt te tellen.


ISBN 978 94 027 0156 2 | Paperback | 492 pagina's | Harper Colins | juni 2018
NUR 305 | Vertaling Ineke Lenting

© Renate, 2 juni 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Goede dochterGoede dochter
Karin Slaughter


Hoewel het na de brand waarbij hun ouderlijk huis in vlammen opging met de onbezorgdheid van de zusjes Charlotte en Samantha Quinn was gedaan, gingen hun zorgen vooral naar hun vader Rusty uit. Dat hun lieve, wereldvreemde moeder Gamma vermoord zou kunnen worden, kwam niet eens in ze op. Dat de vijftienjarige Sam met een kogel in haar hoofd levend begraven zou worden terwijl de dertienjarige Charlie de benen uit haar lijf zou rennen om aan de moordenaars te ontsnappen, kwam zelfs in hun ergste nachtmerries niet voor. Toch gebeurde het. Het onvoorstelbare werd werkelijkheid.


De brand waardoor het gezin noodgedwongen naar een krakkemikkige boerderij moest verhuizen, was aangestoken. Rusty was een advocaat die zelfs het grootste uitschot uit zijn woonplaats Pikeville verdedigde en veel mensen namen hem dat beslist niet in dank af. Charlie, Sam en ook Gamma waren bang dat het niet bij de brandstichting alleen zou blijven. Ze kregen gelijk.


Uitgerekend op de dag dat Gamma had besloten haar dochters een dagje thuis te houden, drongen twee mannen met bivakmutsen op de boerderij binnen. Toen ze Rusty niet konden vinden, schoten ze Gamma dood. Sam en Charlie werden mee naar het bos genomen, waar al een graf was gegraven. Dat het graf eigenlijk voor Rusty was bedoeld, deed er niet meer toe. De meisjes hadden de mannen herkend en moesten het veld ruimen.


Charlie en Sam wisten de inktzwarte dag te overleven maar het werd nooit meer zoals het was. Hun jeugd was voorgoed voorbij. Door de kogel in haar hoofd, belandde Sam met hersenletsel in het ziekenhuis en Charlie was voorgoed getekend door alles wat ze had aanschouwd. Het verdriet om Gamma overheerste. Hun lieve, bijzondere moeder was er niet meer.


Men zegt weleens dat de tijd alle wonden heelt maar dat geldt niet voor Charlie en Sam. Achtentwintig jaar later zit het beeld van de gruwelijke dood van Gamma nog altijd op hun netvlies gebrand. Sam is Pikeville ontvlucht maar Charlie heeft haar geboortestad nooit verlaten. Zij is de dochter die altijd voor haar vader klaarstaat, ook al blijft Rusty er een potje van maken. Charlie zelf kan er ook wat van. Haar echtgenoot Ben heeft haar negen maanden geleden verlaten en hoewel ze nog altijd vurig hoopt dat hij terug zal komen, is ze met een vreemde het bed ingedoken. Nou ja, een bed was het niet eens. Een ordinaire vrijpartij in een pick-up is niet iets waar ze trots op is. Tot overmaat van ramp heeft haar onbekende minnaar per ongeluk haar telefoon meegenomen. Charlie zal de man, die ze het liefst nooit meer was tegengekomen, moeten opzoeken.


Charlies minnaar-voor-een-nacht werkt als leraar op de school die Charlie als kind heeft bezocht. Weemoedig loopt ze door de gangen die nog altijd vertrouwd aanvoelen. Het weerzien is ongemakkelijk. Op het moment dat Charlie er een paar bitse woorden uit wil floepen, worden haar gedachten overstemd door een onheilspellend geluid dat ze uit duizenden zal herkennen. Er wordt een wapen afgevuurd. Dit keer rent Charlie niet weg. Dit keer vlucht ze niet voor het gevaar. Charlie Quinn aarzelt geen moment en rent het gevaar tegemoet.


Goede dochter is meer dan een spannende thriller. Het is het levensverhaal van twee vrouwen die worstelen met de gruwelijkheden die ze op jonge leeftijd hebben meegemaakt. Sam heeft zich aan haar belofte aan Gamma gehouden. Haar moeder voelde feilloos aan dat haar oudste kind elders thuishoorde. In de grote stad voelt Sam zich thuis. Toch zal ze nu naar Pikeville terug moeten keren. Haar vader en zus hebben haar na een heftige gebeurtenis nodig en ondanks alles zijn ze familie. Het zal geen gemakkelijke tijd worden want Sam en Charlie zijn door alles wat er gebeurd is beslist niet naar elkaar toegegroeid. Ze konden alleen verder met hun leven door elkaar los te laten.


Met Goede dochter heeft Karin Slaughter me weten te raken. Het is een rauw en eerlijk verhaal over leed dat zich niet weg laat stoppen. Charlie heeft het geprobeerd. Jarenlang. Zij was immers de goede dochter. De schietpartij in de school uit haar jeugd maakt echter iets in haar los. Het deurtje in haar hoofd dat ze jarenlang stevig vergrendeld heeft gehouden, is op een kier komen te staan. De waarheid die ze zo zorgvuldig heeft verborgen, staat op het punt te ontsnappen. Goede dochter ademt een onderhuidse spanning uit. Een spanning die zich geen moment laat bedwingen. Karin Slaughter blijft onverminderd en indrukwekkend goed.


ISBN 9789402726800| paperback | 512 pagina's | HarperCollins | juni 2016
Vertaald door Ineke Lenting

© Annemarie, 16 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Mooie meisjesMooie meisjes
Karin Slaughter


Voor de steenrijke Claire Scott heeft de dag aanvankelijk een feestelijk tintje. Een vreemd feestelijk tintje want Claire viert dat ze van haar enkelband verlost is. Ook rijke mensen als Claire kunnen een misstap begaan maar het ergste deel van haar straf is nu voorbij. In een restaurant in het centrum wacht ze op haar echtgenoot Paul terwijl de barman met haar flirt. De mooie Claire is dat wel gewend. Paul besluit kort na zijn aankomst dat Claires opnieuw verworven vrijheid met een gewaagde daad gevierd hoort te worden. Hij voert haar mee naar een steegje waar het tweetal vol passie in elkaar opgaat.


Paul is ruwer dan normaal maar voor Claire  zich daarover kan verbazen, worden ze door een onbekende gestoord. Ze worden overvallen door een vervaarlijk uitziende man met een slangentatoeage in zijn nek. Hij wil al hun geld, hun telefoons en hun sieraden hebben. Even lijkt het met een sisser af te lopen. Geld en sieraden kunnen immers vervangen worden. De man is echter nog meer van plan. Hij slaat Paul neer en probeert Claire te ontvoeren. De normaal niet al te dappere Paul stort zich op de crimineel. De man is hier echter op voorbereid en ramt een mes in het lichaam van zijn tegenstander. Radeloos zit Claire naast haar hevig bloedende man terwijl het leven uit hem wegvloeit.


Achttien jaar waren ze samen. Achttien jaar lang gaf Paul haar de rust en zekerheid waar ze zo naar snakte. Claire heeft een verleden. Haar gelukkige jeugd eindigde plotsklap toen haar oudste zus Julia op haar negentiende spoorloos verdween. Haar vader en moeder zijn het verlies van Julia nooit te boven gekomen. De onzekerheid over het lot van Julia vrat het gezin met huid en haar op. Claire werd een geestverschijning terwijl haar jongere zusje Lydia aan de drugs raakte. Julia was niet weggelopen. Zo was ze niet. Er was haar iets overkomen. Ze is nog altijd niet gevonden.


Claire heeft altijd tal van aanbidders gehad maar Paul zag meer dan een mooi gezichtje. Hij bewonderde haar om haar intelligentie en veroverde zo haar hart. En nu is hij dood. Vermoord. Claire is radeloos. Wat moet ze zonder de man die altijd alles tot in de puntjes voor haar regelde? Wat moet ze zonder haar echtgenoot die haar leven zorgeloos en comfortabel maakte? Na de begrafenis wacht haar een nieuwe schok. Er is ingebroken. Terwijl Claire afscheid van haar geliefde nam, drongen gemaskerde mannen haar huis binnen. Ze lijken niks mee te hebben genomen maar waarom is zelfs de FBI op komen dagen? Sinds wanneer komen die op een doodgewone inbraak af? En dan vindt Claire bij toeval porno op Pauls computer.


Claire is niet de eerste vrouw die haar echtgenoot op het kijken van porno betrapt maar deze variant is wel heel gewelddadig. Er staan meerdere filmpjes op Pauls computer en het lijkt wel of de vrouwen in kwestie verkracht en vermoord worden. Is het echt? Het ziet er in ieder geval wel echt uit. Claire ontdekt dat Paul op slinkse wijze een harde schijf heeft verstopt. Het staat vol met afschuwelijk beeldmateriaal. Claire is geschokt. Waarom keek haar geweldige, brave man naar deze afschuwelijke filmpjes? Een van de vrouwen op de filmbeelden lijkt bovendien erg op een onlangs ontvoerd meisje. Is ze het echt? Claire besluit naar de politie te stappen maar wordt totaal niet serieus genomen. Volgens de politieman, die ook op de inbraak afkwam, zijn de beelden nep. Ziet Claire dan niet dat er bloedzakjes zijn gebruikt? Ziet ze dan niet dat de vrouw op het filmpje niet het ontvoerde meisje is? Claire ziet het niet.


Het verhaal dat begint als een tragisch liefdesverhaal ontpopt zich tot een bloedstollende thriller vol gruwelijkheden. Auteur Karin Slaughter heeft zichzelf overtroffen en gaat geen enkel detail uit de weg terwijl ze het ontluisterende verhaal van drie zusjes en hun ouders en ook dat van Paul uit de doeken doet.


Ondanks de lieflijke titel is Mooie meisjes niet geschikt voor tere zieltjes. Het verhaal is zo indringend, meeslepend en gruwelijk dat ik soms bijna niet verder durfde te lezen. Wilde ik wel weten hoe het af zou lopen? Kon ik de waarheid wel aan? Karin Slaughter weet angst voor wat komen gaat en nieuwsgierigheid voortreffelijk met elkaar te combineren. Ze creëert het soort angst dat je bijvoorbeeld op een griezelig geluid doet aflopen in plaats van dat je je uit de voeten maakt. Een huiveringwekkend meesterwerk.


ISBN 9789023491095 | paperback | 478 pagina's| Cargo | juni 2015
Vertaald door Ineke Lenting

© Annemarie, 14 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Mooie meisjesMooie meisjes
Karin Slaughter


Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Slaughter heeft weer een geweldig intrigerende en spannende thriller afgeleverd. Je zou haast kunnen zeggen: zoals gewoonlijk, want bijna elk boek van haar is top, maar het blijft een hele prestatie om je lezers zo geboeid te kunnen laten lezen dat stoppen bijna geen optie is. Dit verhaal is een standalone, zonder bekende hoofdpersonen als Will Trent en Sara Linton. Het is wel leuk om voor de verandering weer eens met compleet nieuwe personages kennis te maken.


In 'Mooie meisjes' gaat het om de mooie meisjes van het gezin Carroll: populaire Julia, wilde Liddy en jongste dochter Claire.
De Carrolls waren een gelukkig gezin met liefhebbende ouders en drie zussen die elkaar af en toe het leven zuur maakten maar ook erg aan elkaar gehecht waren. Tot die rampzalige dag 18 jaar geleden: Julia verdwijnt en komt nooit weer boven water. Wat er is gebeurd is voor iedereen een raadsel. De politie denkt dat ze is weggelopen maar haar familie weet haast zeker dat ze is ontvoerd. Maar door wie? Een dader wordt nooit gevonden, evenmin als dat er van Julia ooit nog enig spoor wordt teruggevonden.


18 jaar later is er van het gelukkige gezin niets over: vader en moeder Carroll zijn enkele jaren na de verdwijning van hun oudste dochter gescheiden. Moeder Helen is hertrouwd, vader Sam heeft na jaren van depressie zelfmoord gepleegd. Het enige dat van hem rest zijn de brieven die hij aan zijn verdwenen dochter heeft geschreven.
Claire is al jaren getrouwd met haar grote liefde Paul Scott. Het contact met Liddy, die een drank- en drugsverleden heeft, is verbroken. Inmiddels heeft Liddy zich uit de goot omhoog weten te werken, runt ze een goedlopende hondentrimsalon, heeft ze een schat van een dochter en een relatie met haar buurman.
Dat is de situatie wanneer voor Claire het ondenkbare gebeurt: Paul wordt bij een straatroof vermoord. Terwijl zij verdoofd is van verdriet kan Liddy wel dansen van geluk op zijn graf. Wanneer Claire snuff-porno aantreft op de computer van Paul en wordt lastig gevallen door een onaangename FBI-agent, begint ze met heel andere ogen naar haar volmaakte echtgenoot te kijken en gaat ze op zoek naar antwoorden. Niet wetend welke beerput ze daarmee opentrekt.


Het boek is door de plastische beschrijvingen van de moorden niet echt iets voor mensen met een zwakke maag of een levendige fantasie. Er is over het algemeen altijd al veel geweld tegen vrouwen in haar boeken maar het gaat nu meer in de richting van horror. Zelf zegt ze dat ze geweld wil tonen zoals het is. Heel lang was het 'not done' voor vrouwelijke auteurs om hierover te schrijven. Ze vindt het een verademing dat schrijfsters zoals bijvoorbeeld Mo Hayder en Denise Mina mishandeling van en seksueel geweld tegen vrouwen vanuit een vrouwelijk perspectief aan de orde stellen in hun thrillers.
 
De spanningsboog wordt constant hoog gehouden door steeds van perspectief te veranderen. De wanhopige zoektocht van Claire naar de waarheid wordt afgewisseld met de ontroerende brieven van Sam aan zijn dode dochter en het kat-en-muisspelletje dat de moordenaar met Claire en Liddy speelt. 
De hoge mate van dramatiek die Slaughter over de lezer uitstort gaan ten koste van subtiliteit en gedegen speurwerk. Iets wat je bijvoorbeeld wel terugvindt in de series rondom Will Trent en Sara Linton. Desondanks kan de ware Slaughter-fan niet anders dan zich verliezen in het boek om uiteindelijk antwoord te krijgen op de grote vraag: wat is er 18 jaar geleden met Julia Carroll gebeurd?


ISBN 9789023491095 | paperback | 478 pagina's| Cargo | juni 2015
Vertaald door Ineke Lenting

© Joanazinha, 2 augustus 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

TriptiekTriptiek
Karin Slaughter


Rechercheur Michael Ormewood wordt opgeroepen voor een moord in een appartementsgebouw in de wijk Grady Homes, berucht voor zijn drugsdealers en prostituees. Hij wordt daar geconfronteerd met de wel heel geweldadige moord op heroinehoertje Aleesha Monroe. Omdat er een aantal elementen overeenkomen met andere misdaden die onlangs gepleegd zijn, wordt de hulp van Speciaal agent Will Trent van het Georgia Bureau of Investigation ingeroepen maar nadat het buurmeisje van Michael dood wordt teruggevonden in zijn achtertuin gaat Trent alleen op onderzoek.


Bij iedere misdaad valt het op dat de meisjes gewelddadig verkracht worden en dat hun tong afgebeten wordt maar waarom zijn de meeste meisjes pubers en is Aleesha een volwassen jonge vrouw? Waarom laat de moordenaar de meisjes leven en Aleesha niet. En hoe past het buurmeisje in dit alles want bij haar is de tong afgesneden ipv afgebeten?
Allemaal vragen die speciaal agent Will Trent moet zien te beantwoorden voor er nog meer slachtoffers vallen.


Voor mij was dit de eerste Karin Slaughter die ik las en meteen een hit. Het boek is heel spannend, heel goeie cliffhangers en verrassende wendingen. De personages zijn heel goed uitgewerkt, maar zo nu en dan wordt er te diep op hun verleden ingegaan wat de snelheid van het verhaal niet altijd ten goede komt.
Weinig van de personages hadden een “normale” jeugd of gezinssituatie wat dan ook in hun volwassen leven gevolgen had. Dit werd breed uitgesmeerd en irriteerde me soms. Dat het bij bepaald personen nodig was om zo tot hun manier van leven nu te komen was normaal maar andere personages moesten niet noodzakelijk een belabberd verleden hebben om geloofwaardig over te komen. Maar dit is voor mij het enige minpunt. Zelfs het feit dat je halfweg het boek al weet hoe de vork in de steel zit maakt het niet minder spannend.
Een aanrader voor wie houdt van bloederige, heel spannende thrillers.


ISBN 9789023464600 Paperback 455 pagina's De Bezige Bij juni 2011
Vertaald door Ineke Lenting

© Inge, 10 mei 2105

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


height=Veroordeeld
Karin Slaughter

November 1974: De eerste werkdag van Kate Murphy bij het politiekorps van Atlanta verloopt allesbehalve soepel. Haar gloednieuwe, veel te grote uniform slobbert om haar tengere lichaam en haar mannelijke collega’s zien haar eerder als een potentiele bedpartner dan als een gewaardeerde collega. Wanneer Kate zich eindelijk een weg naar de vrouwenkleedruimte heeft gebaand, gooit ze opgelucht de deur open. Door deze actie haalt ze zich onmiddellijk de woede van haar vrouwelijke collega’s op de hals. De openstaande deur gunt de mannen een kijkje op de ontklede dames. De dag is niet goed begonnen en dat terwijl de werkdag zelf nog van start moet gaan.

De politie van Atlanta is in rep en roer. Dat heeft niks met de komst van Kate te maken maar wel met het feit dat de Atlanta Shooter opnieuw heeft toegeslagen. Deze nog altijd onbekende misdadiger heeft al meerdere dode politieagenten op zijn geweten en dit keer is de populaire Don Wesley zonder pardon neergeschoten. Collega Jimmy heeft zijn zwaargewonde politiepartner naar het ziekenhuis gesleept maar Don heeft de moordaanslag niet overleefd. Volgens Jimmy had de schutter een zwarte huidskleur. De verhoudingen tussen zwart en blank liggen in het Atlanta van 1974 nog altijd gevoelig en iedereen is opgefokt. Onder deze omstandigheden begint Kate aan haar eerste werkdag.

De aantrekkelijke Kate moet op patrouille met Jimmy die meteen na het schietincident weer aan het werk is gegaan. Hij zit niet te wachten op een nieuwe, vrouwelijke collega. De politiemannen van Atlanta zien hun vrouwelijke collega’s niet voor vol aan. Vrouwen horen het huis schoon te houden en mannen doen het stoere werk. Tot overmaat van ramp is Kate ook nog eens een poppetje om te zien. Jimmy doet zijn uiterste best om Kate zo veel mogelijk te ontmoedigen. Kate houdt zich kranig maar is dankbaar dat ze halverwege de dag wordt “gered” door Maggie, de zus van Jimmy.

Maggie is een politievrouw in hart en nieren maar ook zij vecht dagelijks tegen de vooroordelen van haar mannelijke collega’s. Politievrouwen krijgen aangepaste taken toebedeeld en Maggie heeft er schoon genoeg van. Samen met Kate stelt ze een onderzoek naar de Atlanta Shooter in. Allebei ontdekken ze dat de verklaring die Jimmy na de schietpartij heeft afgelegd, niet klopt. Wat houdt Jimmy verborgen? Welk geheim draagt hij met zich mee? Naarmate het clandestiene onderzoek van Kate en Maggie vordert, wordt de sfeer steeds grimmiger.

Veroordeeld leest als een trein. Het verhaal is spannend en de setting waarin het verhaal zich afspeelt, is goed gekozen. Het is boeiend om te lezen tegen welke problemen vrouwen aanliepen tijdens het uitoefenen van “mannenberoepen”. Het was een tijd waarin blanke, hetero mannen de dienst uitmaakten. Wie niet tot die groep behoorde, had het moeilijk in Atlanta.

De verschillen tussen Kate en Maggie bieden een mooi tegenwicht aan de hoofdverhaallijn. Kate komt uit een rijk, Joods gezin en is weduwe. Haar man Patrick is in het leger om het leven gekomen. De familie van Kate begrijpt niet waarom Kate een baan bij de politie verkiest boven een comfortabele kantoorbaan. Maggie komt uit een gezin dat al jaren nauwelijks de eindjes aan elkaar kan knopen. Ze woont nog thuis en schaamt zich voor haar armoedige bestaan. Haar familie wil niet dat Maggie als politieagent werkzaam is. Er wordt dagelijks over geruzied. Vader is psychisch ziek en een oom, die ook bij de politie werkt, speelt de baas over het gezin. Maggies broer Jimmy wordt op handen gedragen.

De oma van Kate heeft een Nederlandse achtergrond en de lezer stuit regelmatig op grappige of aangrijpende anekdotes uit bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog. Veroordeeld is een uitstekende en verrassende thriller. Karin Slaughter heeft een succesvol uitstapje naar het verleden gemaakt en daarmee ook het literaire gehalte van haar werk flink opgeschroefd. Dit boek behoort zonder twijfel tot een van haar beste prestaties.

ISBN 9789023487241 | paperback | 480 pagina's| Cargo| mei 2014
Vertaald door Ineke Lenting

© Annemarie, 28 mei 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altStille zonde
Karin Slaughter

Stille zonde begint met een knal. Letterlijk. De knal is afkomstig uit een shotgun die vastgehouden wordt door een woeste crimineel. Hij wordt bijgestaan door een al even lugubere metgezel. De misdadigers bevinden zich onuitgenodigd in het huis van politieagenten Lena en Jared. Jared wordt geraakt en Lena duikt als een leeuw op hun aanvallers. Ze doodt de eerste met een hamer en nummer twee staat op het punt eenzelfde behandeling te ondergaan. Dan wordt Lena tegengehouden. Een derde onbekende bevindt zich in het huis. Lena herkent hem onmiddellijk. Het is Will Trent, agent bij het Georgia Bureau of Investigation.

Op het moment van de aanval op Lena en Jared is Will werkzaam als undercoveragent. Hij probeert te ontdekken wie de grote baas achter een drugsnetwerk is. Hij en zijn collega’s hebben verhalen gehoord over ene Big Whitey. Deze man zou de drugshandel in diverse steden onder handen hebben genomen waarna de handel floreerde. Bestaat deze man echt? En zo ja: waarom lukt het dan niet om zijn identiteit te achterhalen? Will heeft een relatie met Sara Linton, de stiefmoeder van Jared.

Na de schietpartij is Jared zwaargewond en wordt hij in allerijl naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht. Zijn toestand is kritiek. Sara spoedt zich naar het ziekenhuis. Ze is woedend op Lena. Lena is volgens Sara iemand die het ongeluk aantrekt. Ze acht Lena verantwoordelijk voor de dood van diens vroegere politiepartner Jeffrey. Jeffrey was Sara’s grote liefde. Lena heeft hem de dood ingejaagd en nu doet ze hetzelfde met Jeffrey’s zoon Jared. Sara kan Lena niet luchten of zien en ze voelt dan ook geen sprankje medelijden voor het ineengedoken vogeltje dat ze in de stoel naast het ziekenhuisbed van Jared aantreft. Jareds moeder is ook gearriveerd en ook zij bejegent Lena allesbehalve vriendelijk. Later zullen de twee vrouwen enigszins ontdooien. Ze ontdekken dat Lena zwanger was maar kort voor de aanslag een miskraam heeft gekregen.

Lena heeft aan niemand verteld dat ze Will heeft gezien en hij is haar daar dankbaar voor. Het valt Will zwaar om zijn undercoveractiviteiten voor Sara te verzwijgen. Hij werkt nota bene in het ziekenhuis waar Jared verblijft. Zijn alter ego Bud is klusjesman zodat Will in kaart kan brengen wie er toegang heeft tot de medicijnen in de ziekenhuisapotheek. Is zijn nieuwe “vriend” Tony soms een pillendief? De sukkelige Tony is in ieder geval niet het brein achter de drugshandel maar kan hij Will misschien dichter bij de grote baas brengen?

Bestaat Big Whitey? Wie pleegden een aanslag op het leven van Jared en Lena en waarom? Heeft het te maken met de inval die Lena en haar team een paar dagen eerder in een drugspand deden? Is er sprake van georganiseerde misdaad en corruptie of zijn de geruchten niets meer dan kletspraatjes? Karin Slaughter weet de spanning er goed in te houden door het verhaal vanuit verschillende perspectieven en niet chronologisch te vertellen. Wat is er precies gebeurd tijdens de inval? Hoe belandde Will tijdens de aanslag in het huis van Lena en Jared?

Vergeet tijdens het lezen van Stille zonde niet om adem te blijven halen! De spanning loopt keer op keer torenhoog op en zoals altijd is Karin Slaughter niet vies van een beetje bloed. Ze is meedogenloos voor haar hoofdpersonen en ontziet ze in niets. Zo krijgt het toch al gehavende lijf van Will heel wat te verduren, kan de bikkelharde Lena haar miskraam niet verwerken en zit Sara vol opgekropte woede. De liefde tussen Will en Sara komt bovendien onder grote druk te staan. Dit alles wordt in razendsnel tempo afgewisseld met de ene heftige ontwikkeling na de andere.

Over haar boek Gevallen schreef ik dat de vaart er af en toe uit was maar met Stille zonde heeft Karin Slaughter de smaak weer helemaal te pakken. Dit is een onvervalste Slaughter. Bloederige taferelen en politieactiviteiten worden afgewisseld met rauwe liefdesmomenten en emotionele hoogte- en dieptepunten. Zoals altijd schrijft Karin Slaughter niet voor mensen met een zwakke maag!

ISBN 9789023479796 | paperback |432 pagina's| Cargo | mei 2013
Vertaald door Ineke Lenting

© Annemarie, 13 juni 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


altGevallen
Karin Slaughter


Faith Mitchell, agent bij het Georgia Bureau of Investigations, is onderweg naar huis en maakt zich zorgen. Haar moeder, Evelyn, neemt de telefoon niet op. Dat is verontrustend want Evelyn is altijd bereikbaar. En op het moment past ze op Emma, de vier maanden oude dochter van Faith. Wanneer Faith bij haar moeders huis arriveert, vangt ze meteen signalen van onraad op. Er klinkt vreemde muziek uit het huis en door het raam van het schuurtje ziet ze dat haar dochter Emma zich daar moederziel alleen bevindt. De deur van het schuurtje is op slot en Faith kan niet bij haar baby komen. Paniekgevoelens spelen op. Faith probeert het hoofd koel te houden, wat extra lastig is omdat ze suikerziekte heeft en nodig iets moet eten. In het huis van haar moeder treft ze een dode man aan. In een andere kamer wordt een man onder schot gehouden. Faith schakelt de gewapende man uit om de gijzelaar te redden. Deze laatste grijpt dan het wapen van de gijzelnemer en gaat ervandoor. Hij dreigt op twee spelende kinderen te schieten waarop Faith ook hem neerschiet. Drie dode mannen en geen spoor van haar moeder. Voordat Evelyn Mitchell met pensioen ging stond ze aan het hoofd van een narcoticabrigade. Binnen haar team bleek van alles mis te zijn. De huidige politiepartner van Faith, Will Trent, deed destijds onderzoek naar de corrupte agenten. Het team van Evelyn werd opgepakt en veroordeeld maar Evelyn zelf bleef buiten schot. Zal Evelyn ook corrupt zijn geweest en heeft haar verleden haar nu ingehaald? De zoektocht naar de waarheid brengt iedereen in groot gevaar. Gaat het hier om geld of is er een persoonlijk motief?


Ondertussen stort Will Trent zich in levensgevaarlijke situaties en vliegen de kogels hem letterlijk om de oren. Sara Linton beheerst zijn gedachten. Er lijkt tussen de twee iets moois op te bloeien maar het verleden staat in de weg. Is Sara al wel over de dood van haar man Jeffrey heen? Zal ze niet elke man vergelijken met haar overleden echtgenoot? En Will is immers nog getrouwd met Angie. Ook al is de verstandhouding tussen de twee geen huwelijk meer te noemen, ze delen een gruwelijk verleden met elkaar en hierdoor hebben ze een hechte band. Zal Will zich ooit van Angie kunnen losmaken? Angie lijkt bovendien niet van plan hem te laten gaan.


Van de boeken van Karin Slaughter kan ik altijd erg genieten. Ze staan garant voor een flinke dosis spanning en de toegankelijke schrijfstijl maakt haar boeken prettig om te lezen. Ook is het leuk om de vertrouwde personages weer te verwelkomen. Dit alles geldt ook voor Gevallen. De sfeer zit er meteen in en het onderwerp is spannend. Vrijwel het hele verhaal verloopt vlot maar een korte tijd is de vaart eruit en kabbelt het verhaal gemoedelijk voort. Desalniettemin vlogen de ruim vierhonderd pagina’s onder mijn ogen door.


Gevallen is een boek om heerlijk mee op de bank te ploffen en de boel de boel te laten. Uren onbekommerd lezen, dat is precies wat met mij vele anderen doen. De thrillers van Karin Slaughter (1971) zijn in achtentwintig landen vertaald en doen het erg goed op de bestsellerlijsten.


ISBN 9789023464501 paperback  443 pagina’s  |De Bezige Bij | juli 2011
Vertaald door Ineke Lenting

© Annemarie, 2 augustus 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Onzichtbaar
Karin Slaughter


Ik ben een grote fan van Karin Slaughter, maar dit vierde deel van de Sara Linton serie is duidelijk de minste. Het verhaal pakte me niet echt. Het is wel leuk om te lezen hoe Sara en Jeffrey elkaar hebben leren kennen. En wat voor oversekste man Jeffrey in zijn jonge jaren is geweest.


Sara gaat op een ochtend naar het politie bureau om met Jeffrey te praten over hun verhouding als er twee schutters het bureau binnendringen. Ze schieten gelijk een hoop mensen dood en de rest nemen ze in gijzeling. Jeffrey raakt daarbij zwaargewond.
Tegelijkertijd lees je het verhaal van hoe Jeffrey en Sara elkaar leren kennen. Jeffrey neemt Sara mee naar zijn geboorteplaats. Op een avond doodt een goede jeugdvriend van Jeffrey een inbreker. Sara doet de autopsie en gaandeweg wordt duidelijk dat het verhaal van die jeugdvriend wel eens anders kan zijn. Daarna wordt in een grot waar Jeffrey en zijn vrienden vaak naar toe gingen een skelet gevonden. Het blijkt een meisje te zijn dat al jaren vermist wordt.


Gedurende het verhaal wordt langzaam duidelijk dat de gijzeling in het politiebureau iets met Jeffrey zijn verleden te maken heeft. Het verhaal van het verleden schrijft Slaughter erg sterk, maar het verhaal van het heden vind ik maar knullig.

ISBN 9023415760 Ingenaaid, 394 pagina's  De Bezige Bij september 2004
Vertaler: Paul Syrier

© Bianca, februari 2005

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER


Zoenoffer
Karin Slaughter

Een echt vakantieboek, of zoals nu, een boek voor als het te warm is om iets anders te doen..
Het begin is intrigerend: een dertienjarig meisje staat met een getrokken pistool tegenover een jongen van 16, en dreigt hem dood te schieten "om er voor te zorgen dat hij ophoudt" . Als commissaris van politie Jeffrey Toliver tussen beide wil komen, ook met getrokken pistool, zegt ze, dat als hij haar niet doodschiet, zij de jongen zal vermoorden, en dan zichzelf. Jeffrey zorgt ervoor dat dit niet gebeurt.


Wat bezielt dat meisje? Het onderzoek naar de achtergrond van dit hele gebeuren vormt de rest van het boek. De ex van Jeffrey, Sara Linton, is kinderarts en kende het meisje Jenny. Zij doet ook de autopsie, en ontdekt vreselijke dingen. Is er sprake van misbruik? Zo ja, door wie?
Alles blijkt veel ingewikkelder dan aanvankelijk lijkt, en er zijn mensen bij betrokken van wie je het nooit verwachten zou. (nou ja, van die ene zie je het uit de verte al aankomen, beetje stereotiep)
Tijdens hun onderzoek proberen Sara en Jeffrey uit of ze misschien toch bij elkaar horen, ondanks de scheiding van twee jaar geleden. Ook is er inspecteur Lena Adams, net opnieuw aan het werk nadat ze slachtoffer is geweest van een kidnapper en verkrachter. Ze is een goed agent, zegt Jeffrey, maar ze laat zich ook erg leiden door haar niet verwerkte trauma, waardoor ze fouten maakt.


Er is geloof ik niet één personage dat geen traumatische ervaringen heeft gehad. Is er die wel, dan krijgen ze hun portie in dit boek..Allemaal een beetje veel van het goede, maar vooruit, het is een thriller, het moet een pageturner zijn. Ondanks die kleine ergernissen is het dat wel. Toch: als ik had geweten wat het thema is, dan had ik het boek waarschijnlijk niet gelezen. Ik zal het niet verklappen, je ontdekt pas wat er allemaal speelt als je al een flink end op weg bent.


ISBN 9023413377 Ingenaaid, 432 pagina's Verschenen: mei 2004 Cargo

© Marjo, juni 2005

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER!

Recensies

Boven