Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Luc Deflo

Levend speelgoedLevend speelgoed
Luc Deflo


Is de ene jongedame zo slim om niet in de gladde praatjes van een onbekende te trappen, een aantal anderen zijn goed van vertrouwen en tonen zich bereid die jonge goed uitziende man te helpen. Ze kunnen hem toch niet laten sjouwen met die enorme koffer of stapel boeken terwijl hij zijn arm in een mitella heeft of met krukken loopt?


De goedgelovige meisjes verdwijnen, en als hun vermissing wordt gemeld zijn het de rechercheurs Nadia Mendonck en Dirk Deleu die op de zaak gezet worden. Maar er zijn behalve de slimme jongedame geen aanwijzingen, geen getuigen, en ze hebben geen enkel idee. Het is wel opvallend dat de meisjes op elkaar leken, maar wat moeten ze daar mee, anders dan concluderen dat er een man op pad is die iets met dat soort types heeft.Maar dan worden de lijken gevonden: het is een seriemoordenaar, en wel eentje die zijn sporen heel goed weet te verbergen.

De lezer weet wie de onverlaat is. We volgen zijn doen en laten, kennen zijn overwegingen en zijn woede versus vrouwen. Hij heeft het over de dringende noodzaak - die hem overvalt zonder dat hij het tegen kan houden - die meisjes te overmeesteren nadat ze in zijn gladde praatjes zijn getrapt, om hen dan te misbruiken en te vermoorden. Langzaam komen we er ook achter wat zijn drijfveer is, en weten dan dat deze man zijn gedrag nooit zal kunnen veranderen.
Hij moet gestopt worden door de politie. En zowat halverwege het boek doen ze dat ook. Tim Baeten wordt voor de rechter gedaagd, waar hij – immers afgestudeerd in de rechten – nog steeds probeert iedereen om zijn pink te winden. Maar hij ziet in dat de weinige bewijzen die gevonden worden hem de das om zullen doen, en hij weet te ontsnappen.

De spanningsboog is niet echt groot, de dader en zijn motieven zijn immers bekend. Het verhaal gaat dan verder alleen nog over hoe lang Tim uit handen van de politie weet te blijven en hoeveel slachtoffers hij in de tussentijd nog maakt. Een interessant gegeven is dan nog wel de connectie die hij heeft met een van de rechercheurs. Een band die natuurlijk even uitgebuit moet worden.

Een andere vorm van het verhaal had het vast spannender gemaakt, het einde is nu niet echt verrassend en dat wil je bij een thriller toch eigenlijk wel. Het verhaal speelt zich grofweg af tussen Leuven en Antwerpen, en wie Deflo kent weet dat we dan ook getrakteerd worden op lokale diversiteiten en een sappig Vlaamse woordenschat.
Mede daardoor geeft dit boek een aantal uren leesplezier en daar gaat het maar om.


Luc Deflo (1958, Mechelen - 2018) was een van de succesvolste Vlaamse thrillerauteurs. Bijna twintig jaar lang verwende hij zijn lezers met ijzersterke plots, mysterieuze personages en bloedstollende scènes.


ISBN 9789461318961 | Paperback | 320 pagina’s | Uitgeverij Pelckmans | februari 2019

© Marjo, 17 april 2019

Lees de reactie op het forum en/of reageer. Klik HIER

VerdorvenVerdorven
Luc Deflo


Commissaris Herman Vangeel waant zich onaantastbaar. Zelfs als hij na een meningsverschil zijn minnares vermoordt. Hij weet natuurlijk hoe de politie te werk gaat, een dwaalspoor om zijn misdaad te verbergen is zo gelegd. En hij heeft er geen enkel probleem mee om die jonge kruimeldief als zondebok op te voeren.
Maar met één ding heeft hij geen rekening gehouden. Op die laatste avond dat hij met Daniela – notabene de vrouw van de hoogste politiefunctionaris! - naar een rendez-voushotel ging stond achter zijn Mercedes een andere auto te wachten, waar ook een man en een vrouw zaten: Sigrid Beertens die met haar baas Nick Demeuter nog wat ging drinken.

Dat Sigrid goed gekeken heeft naar de man en vrouw in de auto voor hen, ligt aan het feit dat ze zich ergerde zich aan die ouwe viespeuk in de auto voor hen, een kale man die niet van de veel jongere, mooie vrouw af kon blijven. Sigrid was zelf bovendien niet geheel en al gericht op haar eigen situatie, ze twijfelde of ze er wel goed aan deed om met Nick hier te zijn. Nick blijkt inderdaad andere ideeën te hebben over de toekomst. Hierna probeert Sigrid de relatie baas-werknemer tevergeefs te herstellen, en Nick is boos. Hij heeft er dan ook weinig zin in om net als zij de politie te tippen over wat ze gezien hebben. Sigrid meldt zich wel: volgens het politiebericht zou de dan als vermist opgegeven Daniela ’s middags voor het laatst gezien zijn! Dat klopt dus niet.

De politie heeft evenwel weinig interesse in haar getuigenis. Zij zijn druk bezig de - valse - sporen van de moordenaar te volgen. Herman Vangeel trekt aan de touwtjes. Er is evenwel één politieman die haar wel gelooft. Guy Depreter heeft zo zijn eigen besognes, hij is gescheiden en drinkt, en is niet vies van een beetje gepeuter in de hogere regionen. Maar het lijkt er sterk op dat hij zijn baas onderschat. Vangeel is niet alleen machtig vanwege zijn positie, hij heeft ook weet van onoorbare zaakjes van zijn personeel waar hij hen mee kan chanteren. Hij zet hen zelfs aan tot moord.
Guy, Sigrid en ook Nick zijn dan ook hun leven niet meer zeker.


Het is een lekker leesbare thriller, niet superspannend, maar goed genoeg voor een paar uurtjes ontspanning. Deflo is een Vlaming, en dat merk je als lezer, zeker als Depreter zijn verklikker in schakelt.

Luc Deflo (1958, Mechelen) was parttime schrijver. Behalve vele thrillers heeft hij toneelstukken, luisterspelen en scenario's geschreven.
De onlangs overleden misdaadauteur debuteerde met Naakte Zielen (1999), een psychologische thriller rond het speurdersduo Deleu en Bosmans. Met dat boek werd hij meteen ook genomineerd voor de Hercule Poirotprijs. In 2008 won hij die na drie nominaties met zijn boek Pitbull. Zijn eerste boeken hadden steevast zijn geboortestad Mechelen als decor. Alles tesamen schreef hij 35 boeken.


Van Halewyck geeft nog vier thrillers van hem uit. De eerste titel, Levend speelgoed is reeds aangekondigd en verschijnt in februari 2019.


ISBN 9789461318145 | paperback | 304 pagina's | Uitgeverij van Halewijck | september 2018

© Marjo, 28 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven