Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Holly Seddon

Hou je adem inHou je adem in
Holly Seddon


Alex Dale leeft voor het moment dat ze haar eerste glas wijn in kan schenken. Ze is er trots op dat ze haar alcoholverslaving goed onder controle heeft. Dat ze nauwelijks een sociaal leven heeft, regelmatig in bed plast, aan onveilige seks met vreemden doet en over een geheugen vol gaten beschikt,  probeert ze zoveel mogelijk te negeren. Alex loopt dagelijks hard en drinkt in de ochtenduren geen druppel alcohol. Alex weet wat ze doet. Heus.


Alex werkt als freelancejournalist. Voor een nieuw artikel brengt ze een bezoekje aan het ziekenhuis. Aan de Bramble-zaal om precies te zijn, waar patiënten liggen die al jaren comateus zijn. Vroeger werden deze mensen “kasplantjes” genoemd maar die term is inmiddels achterhaald. Sommige patiënten zijn zich mogelijk bewust van hun omgeving. Terwijl Alex naar de negen bewegingsloze lichamen om haar heen kijkt, valt haar oog op het gezicht van een vrouw van rond de dertig. Een leeftijdsgenoot. Alex herkent de vrouw. Het is Amy Stevenson.


Amy Stevenson was nog maar vijftien jaar oud toen ze verdween. Ze was op weg van school naar huis maar is daar nooit aangekomen. Toen ze eindelijk gevonden werd, was ze zwaardgewond. Een onbekende had haar vreselijk toegetakeld. Sindsdien ligt Amy in coma. Al vijftien jaar lang. Lange tijd werd haar stiefvader Bob van de brute aanval op Amy verdacht maar de werkelijke dader is nooit gevonden. Wanneer Alex ontdekt dat Amy nooit visite van familie krijgt, breekt haar hart. Amy is moederziel alleen, net als Alex.


Amy is niet altijd alleen geweest. Ze had een lieve moeder, een stiefvader die dol op haar was en een leuk vriendje. Amy wilde journalist worden. Het vrolijke, levenslustige meisje ging een heerlijke toekomst tegemoet. Toch was het Alex, die helemaal geen fijne jeugd had, en niet Amy die uiteindelijk journalist werd. Het was Alex die trouwde en carrière maakte. Hoe kan het dat Alex haar geluk heeft verspeeld? En wie is verantwoordelijk voor het uitzichtloze bestaan van Amy?


Alex besluit Amy’s zaak nog eens onder de loep te nemen. Ze neemt contact op met de enige persoon uit haar verleden die, ondanks alles, nog met haar wil praten. Haar ex-man Matt. Matt, die bij de politie werkt, is niet blij met haar telefoontje. Hij kan onmogelijk vertrouwelijke informatie aan een journalist toespelen. Toch is hij uiteindelijk bereid Alex wat broodkruimels toe te werpen. Alex gaat fanatiek aan de slag. Ze probeert de ochtenden zo efficiënt mogelijk te besteden. Ze ontdekt dat Amy haar vriendje mogelijk met een oudere man bedroog. Wie is deze man? Is hij soms degene die Amy zo ernstig heeft verwond?

 

Niet alleen Alex maar ook Jacob denkt dagelijks aan Amy. Dat doet hij al sinds hij als tiener verkering met haar kreeg. Jacob  was dol op zijn vriendinnetje en hij kan haar maar niet vergeten. Hij werkt als vrijwilliger op de Bramble-zaal om zoveel mogelijk bij Amy te kunnen zijn zonder de argwaan van het personeel te wekken. Zijn hoogzwangere vrouw Fiona weet nergens van. Ze weet niet eens wie Amy is, laat staan dat Jacob haar regelmatig een bezoekje brengt.


Jacob is aanvankelijk niet blij met de komst van Alex. Waarom duikt ze steeds in de Bramble-zaal op? Wanneer Alex ontdekt wie Jacob is, besluiten de twee uiteindelijk toch hun krachten te bundelen. Jacob beseft dat hij pas verder met zijn leven kan als hij weet wat er precies met Amy is gebeurd. Alex op haar beurt begint oprecht om het meisje te geven. Ze vertelt Amy regelmatig over haar onderzoek en soms heeft ze het idee dat de vrouw haar verhalen werkelijk hoort. Alex is vastbesloten de waarheid te achterhalen. Wie heeft Amy haar toekomst ontnomen?


Auteur Holly Seddon werkt, net als Alex, als freelancejournalist. Hou je adem in is haar thrillerdebuut. Wie niet weet dat het om een debuut gaat, zal denken dat de Engelse al tig succesvolle thrillers op haar naam heeft staan. Hou je adem in is namelijk verbluffend goed. Het verhaal kent een prachtige diepgang en raak neerzette hoofdpersonen. Hun verhalen zijn hartverscheurend. Hoe kan het dat Alex aan de drank is geraakt?  Waarom kan Jacob zijn jeugdvriendinnetje maar niet loslaten? Amy zelf verkeert in een soort sluimertoestand en beseft niet dat er al vijftien jaren verstreken zijn. Wanneer ze beseft dat ze de stem van haar moeder al een tijdje niet gehoord heeft, is ze bang dat ze iets verkeerds heeft gedaan.


Hou je adem in is een uitmuntend geschreven thriller. Als dit de norm is voor de thrillers die in 2016 verschijnen, gaan we een fantastisch jaar tegemoet!


ISBN 9789026332395 | paperback | 366 pagina's| Ambo|Anthos | januari 2016
Vertaald door Ankie Klootwijk en Ernst Boer
© Annemarie, 11 januari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven