Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Vince Penders

ZwaluwhartZwaluwhart
Vince Penders


‘Vroeger deden sommigen dat nog ( i.e. hun leven voor een ander opofferen), uit een gepassioneerde geloofsovertuiging of omdat ze bang waren dat hun gemeenschap hen zou verstoten. Tegenwoordig doen we het niet meer. Er erkennen ons egoïsme als een natuurlijk iets. Eerst ik, dan jij.’


Gelukkig voor de vier provincies die ooit samen de natie Occident vormden, zijn er nog mensen die anders denken. Maar zijn zij sterk genoeg om te voorkomen dat de president van Phoenix, die zichzelf graag Silver noemt, de andere provincies inlijft? Als zij nou nog een ideologie aanhing, bijvoorbeeld Occident weer vormen tot een vreedzaam geheel, dan was het niet zo erg, maar zij is uit op de olie en andere schatten die de provincies te bieden hebben. Macht en rijkdom, het leidt alleen tot misbruik. Maar dan veranderen haar machtsspelletjes in een nietsontziende agressie.
Het is ondoenlijk om het verhaal dat in dit bijna zeshonderd dikke boek verteld wordt na te vertellen, en dat ga ik dus ook niet doen. Het kan heel eenvoudig samengevat worden als het verhaal van de mens in al zijn facetten, en wie ‘de mens’ een beetje kent, heeft enigszins een idee wat er allemaal aan bod kan komen.


De verteller is Nina, die begint met aan te geven dat zij de vrijheid neemt om stemmen te verlenen aan vier individuen die de belangrijkste personages vormen:  Feniciër Silvia Calibur, alias Silver, die aanvankelijk alleen haar land wil redden maar gegrepen wordt door machtwellust. Zij ondervindt tegenstand van de Zuid-Corelliaan Francis Primer, alias Falcon, een ondernemende jongeman, die er van droomt een rijke luchtpiraat te worden, maar de pech heeft sterke gelijkenis te vertonen met een minister van Phoenix.
Bob Jenkins, afkomstig uit de provincie Missoula die geleid wordt door de zeven bedrijven die het land telt. Bob onderhandelt met Phoenix om de olie en wordt steeds wantrouwiger. En als laatste Nina zelf, afkomstig uit Arcadia, waar een verzetsbeweging ontstaat, het Zwaluwfront. Nina vormt het kader rondom dit epische verhaal, en breekt af en toe in met haar opmerkingen, soms kort, soms een heel hoofdstuk.
En dan nog de veel andere personages een aantal met tijdelijke rollen, maar ook figuren die het heel verhaal meegaan. Ik vond het jammer dat de verstandige zus van Silvia, Pinnacle, geen grotere rol had.


Het is al wel duidelijk: niet alleen is het verhaal veelomvattend, het is ook qua vorm complex.
Er is sprake van een science-fictionachtige achtergrond: het verhaal speelt in 2084, in een wereld, die niet lijkt op de onze, maar daar wel degelijk raakpunten mee heeft.
Men heeft de beschikking over supersonische vervoersmiddelen en technologische snufjes, maar verder gaat het om mensen zoals we die allemaal kennen. Mensen die alleen aan hun eigen ikje denken, op macht uit zijn, en mensen die zich liever richten op vriendschap en samenwerking.
Er is geen inleiding over deze achtergrond. Stukje bij beetje ontdek je de wereld zoals ik die hier heb pogen samen te vatten. Die brokjes informatie zijn opgenomen in een verhaal dat je vanaf het begin intrigeert: wie zijn die mensen? Wat bezielt ze?
Hun belevenissen slepen je mee in gevaarlijke situaties en romantische onderonsjes, waardoor je door wil blijven lezen tot het laatste woord op pagina 576...


Vince Penders is afgestudeerd cultuurwetenschapper en doceert momenteel statistiek aan de universiteit van Maastricht. Nu 24 jaar oud is hij nog steeds het jongetje dat op zijn elfde met schrijven begon. Hij had een niet-aflatende fantasie, een rotsvaste toewijding aan zijn manuscripten en een protofascistische drang tot correcte spelling.
Zwaluwhart is zijn debuut, en wat voor een...


ISBN 9789078437192 | paperback | 576 pagina's| Uitgeverij Macc | juni 2015

© Marjo, 13 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven