Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Jeroen Windmeijer

Het EvacomplexHet Evacomplex
Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg


Na het Isisgeheim is er opnieuw een thriller in samenwerking met Jacob Slavenburg: dat belooft weer een interessante thriller te worden met veel feiten. In dit geval is dat Bijbelse geschiedenis.


Hoofdpersoon is de slangendeskundige Frank van As, werkzaam bij Naturalis, het natuurhistorisch museum in Leiden. Dat is ook de stad dat het decor vormt van het verhaal.
Behalve dat hij beroepsmatig geïnteresseerd is in slangen, heeft van As ook thuis diverse terraria met deze exotische dieren. Hij is getrouwd met Cat. Samen zijn ze betrokken geraakt bij de Pinkstergemeente te Leiden, maar gaandeweg is Frank fanatieker geworden dan zijn vrouw. Niet zo heel vreemd als je bedenkt dat binnen de Pinkstergemeente gepredikt wordt dat de vrouw onderdanig moet zijn aan de man. De leider van de groep, Hugo, heeft belangstelling voor de slangenkerk, een kerkgenootschap in de Verenigde Staten.


‘Maar echt risico’s durven nemen, echt voor de honderd procent vertrouwen op God…’
‘En dat is in dit geval?’

‘Dat is in dit geval precies wat Jezus tegen zijn discipelen zegt als Hij hen eropuit stuurt om het goede nieuws te verspreiden. In Zijn naam zullen ze demonen uitdrijven, ze zullen spreken in onbekende talen en met hun handen zullen ze slangen oppakken…’


Hugo is een charismatische spreker, die zijn geloofsgenoten weet op te zwepen tot waar hij ze hebben wil. In Frank vindt hij een medestander die de slangen levert, al houden ze hun slangenbijeenkomsten in besloten kring. Als de eerste dode valt is het nog niet zeker dat de oorzaak slangengif is, maar als er meer doden vallen zijn er duidelijk slangenbeten op de lichamen te vinden.
Dat merkt ook de politie op, als die in de persoon van Willem Rijsbergen op een moordzaak wordt gezet die misschien ook wel zelfmoord is. Of een ongeluk. Aan Rijsbergen en zijn team om daar achter te komen.


Magda Filippo is de ex van Frank en de beste vriendin van Cat. Een hachelijke situatie? Of is het mogelijk dat de drie een goede verstandhouding hebben?
Magda is behalve werkzaam als journaliste een boek aan het schrijven over Vrouwen in de Bijbel. Over sterke vrouwen. En dat is natuurlijk een doorn in het oog van de voorganger!
Magda ontdekt dat de rol van Eva niet 100% is zoals men eeuwen lang uitgelegd heeft. Eva zou verantwoordelijk zijn voor de erfzonde omdat zij van de appel at en Adam ook daartoe verleidde. Maar het verhaal lijkt anders in elkaar te zitten! 
Magda wil dat graag toelichten in een lezing voor de vrouwen van de Pinkstergemeente, ondervindt ze flinke tegenstand. En dan doet ze ook nog ontdekkingen die te maken hebben met Michelangelo en de Sixtijnse kapel.


Een spannende thriller boordevol feiten en weetjes, die raken aan diverse religieuze stromingen waarvan je alleen maar meer wil weten. Als alles op waarheid berust dan komt de basis van de Westers samenleving op losse schroeven te staan. Geen wonder dat streng gelovigen dit absoluut niet willen horen.


Het eerste deel van het boek is het verhaal van Frank, Magda, Cat en Hugo. In deel twee komt de inspecteur erbij, die de nog twijfelachtige moordzaak op moet lossen. Er is een actuele achtergrond, namelijk de brand in Notre-Dame, Parijs. We verplaatsen ons door Leiden, en krijgen allerlei wetenswaardigheden voorgeschoteld over religie en kunst.
Zee boeiend allemaal! En dan ook nog zo geschreven dat je wel door moet lezen: korte hoofdstukken, cliffhangers, en spanning tot op het einde!


Antropoloog Jeroen Windmeijer (1969) debuteerde in 2015 succesvol met Het Petrusmysterie, een thriller waarin Romeinse en Bijbelse geschiedenis verweven worden met de geschiedenis van zijn woonplaats Leiden. Daarop volgden Het Pauluslabyrint, Het Pilgrim Fathers Complot, De Offers, Het Isisgeheim (met Jacob Slavenburg) en De Genesissleutel.
Jacob Slavenburg - die van Windmeijer de credits krijgt voor het idee en de feiten - is een Nederlands cultuurhistoricus, die bekendheid heeft verworven door zijn boeken over vroegchristelijke stromingen, hermetica en mysteriën. Slavenburg studeerde geschiedenis en specialiseerde zich in de gnostiek en de hermetica. Met uitgebreide bibliografie achterin.


ISBN 9789402707212 | Paperback | 400 pagina's | Uitgeverij HarperCollins | april 2021

© Marjo, 16 juni 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De GenesissleutelDe Genesissleutel
Jeroen Windmeijer


Ángel Trustfull is piloot bij een maatschappij die met toeristen over Nazca vliegt. De lijnen van Nazca zijn in trek bij buitenlanders. Het is dan ook nog steeds een raadselachtig fenomeen. Vanuit de lucht zie je ze het beste: tientallen figuren van dieren en andere geometrische vormen zo'n 2000 jaar geleden in de woestijngrond gemaakt zijn door indianen.


Als hij met Lucinda, meestal Luz genoemd, een vlucht maakt over dat gebied zien ze een man liggen. Het is een gelukkig toeval dat er die dag een demonstratie is gericht tegen de bouw van een buitenlandse onderneming, en dat daardoor de snelweg die door de woestijn loopt afgesloten is: ze kunnen nu een landing maken en de onbekende helpen.
De man is er slecht aan toe, en kraamt onzin uit: ‘Het oog! Waar zijn de doden?’


De piloten brengen hem naar het ziekenhuis, waar hij overigens al snel weer uit verdwijnt. Ze ontdekken dat het padre Tomás is, een van de priesters die actief is in de Parroquia Santiago Apostel de Nazca. Ángel vindt een notitieboekje in zijn vliegtuigje, dat vol staat met vreemde tekeningen en citaten die uit het boek Genesis blijken te komen.
Waar is die man mee bezig? Wat deed hij daar in de woestijn?


Dat vraagt ook padre Alvaro zich af. Hij heeft geconstateerd dat de padre zich eigenaardig gedraagt. Hij besluit een kijkje te nemen op de kamer van padre Tomás, waar hij een bijbel vindt waarin strookjes zitten met aantekeningen. Padre Alvaro ontdekt dat ze steeds op plekken zitten waar teksten staan die dubieus zijn. Want men negeert al eeuwen het feit dat er niet staat God schiep de wereld', er stond namelijk 'Elohim' en dat is meervoud! En zo zijn er meer kwesties. Al heeft hij zich daar nooit vragen over gesteld, het is duidelijk dat padre Tomás dat wèl doet. Maar waarom?

Ángel krijgt een appje van zijn baas: er zijn twee onbekende mannen op zoek naar hem en Luz. Ze willen weten wie de broeder gevonden heeft en in welke toestand. De directeur heeft hun namen genoemd en verteld over het boekje. Als Ángel dan zijn kamer in grote wanorde aantreft, is het onvermijdelijk. Hij wil weten wat hier aan de hand is! Die mannen willen het notitieboekje! Waarom?
Wat heeft het boek Genesis te maken met de lijnen van Nazca?
Wat voor geheimen heeft padre Tomás? Maar vooral: wie zijn die onbekenden en wat willen ze?


‘Maar dit klinkt mij net als de wetenschappers ook te fantastisch in de oren om te kunnen geloven,’ zei Ángel.
‘Dat is alleen maar omdat het niet overeenkomt met wat je op school hebt geleerd,’ zei Patricio. ‘Er is geen andere reden, echt.’


Wie eerder een boek las van Jeroen Windmeijer weet dat je niet moet gaan lezen als je eigenlijk geen tijd hebt. Want voor je het weet ben je het boek ingezogen en wil je het ongelooflijke spannende avontuur blijven volgen. Ook De Genesissleutel is een reli-thriller, dat wil zeggen dat er elementen van godsdienstige aard in het verhaal verwerkt zijn. In dit geval wordt het scheppingsverhaal onder de loep genomen, op zeer intrigerende wijze. Want: is wat wij geloven niet ook iets wat we geleerd hebben alleen maar omdat mensen van oudsher bepaalde interpretaties aangenomen hebben als zijnde de meest logische oplossing van raadsels?
We hebben bijvoorbeeld geen idee wat de lijnen van Nazca eigenlijk betekenen. Misschien hebben ze niets met religie te maken, maar we weten het gewoonweg niet.


Jeroen Windmeijer weet op overtuigende manier te vertellen over de geheimen en mysteries die nog steeds bestaan in de wereld van de geschiedenis en godsdienst. Hij is antropoloog, heeft veel gereisd èn kan fantastisch schrijven. Ook in deze thriller wisselt hij van vertelperspectief en maakt hij gebruik van cliffhangers, waardoor de lezer haast gedwongen wordt om door te lezen.
De lange lijst met geraadpleegde boeken en websites toont ook zijn belezenheid aan. Wie meer wil weten en feiten opzoekt ontdekt vanzelf dat het geen onzin is die hij verkoopt.
Of misschien toch een beetje? Maar dat hangt er van af wat je gelooft, wat je wil geloven…


Antropoloog Jeroen Windmeijer (1969) debuteerde in 2015 succesvol met Het Petrusmysterie, een thriller waarin Romeinse en Bijbelse geschiedenis verweven worden met de geschiedenis van zijn woonplaats Leiden. Daarna volgden Het Pauluslabyrint, Het Pilgrim Fathers Complot, De Offers, Het Isisgeheim (met Jacob Slavenburg.  Zijn werk is naar verschillende talen vertaald.

ISBN 9789402706512 | paperback |400 pagina's | Uitgeverij Harper Collins| oktober 2020

© Marjo, 10 januari 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De offersDe offers
Jeroen Windmeijer


Don Lucas is een 21-jarige Nederlandse student - eigenlijk heet hij dan ook gewoon Luc - die vanuit zijn studie in Wageningen een half jaar in een dorp in Bolivia doorbrengt. Dat dorp ligt aan het Titicacameer.Hij werkt samen met de Indiaanse Nayra in een bomenplantproject, voor wie hij meer gaat voelen dan vriendschap. Nayra is een Aymaravrouw, die net als de andere Aymara hecht aan de tradities van haar volk.

Als het verhaal begint - hij is zijn vertrek al aan het voorbereiden - wordt hij geconfronteerd met een afschuwelijke moord in het dorp waar hij verblijft. In twee dorpen in de omgeving zijn eerder twee kinderen op schijnbaar rituele manier aan hun eind gekomen. Het kind is schoongewassen, draagt schone nette kleren, en hij draagt een bloemenkrans in het haar.


Commissaris Sixto onderzoekt de zaak met de primitieve middelen die hij ter beschikking heeft. Geruchten doen de ronde dat het gaat om de herleving van oude rituelen. De bewoners van Bolivia zijn veelal christelijk sinds de komst van de Spanjaarden, maar elementen van de oude natuurgodsdienst hebben zich in de huidige religieuze beleving gemengd. Is dit het motief van de moorden? Is de boodschap van de dader dat er offers gemaakt moeten worden?


De Bolivianen geloven in Pachamama, ‘Moeder Aarde’. Iedere vorm van de natuur heeft een ziel. Het is belangrijk op gelijke voet te leven met de natuur. ‘Do ut des’, geef opdat je krijgt. Neem niet meer van de aarde dan je kan geven, anders neemt de aarde wraak. Nog altijd heeft de inheemse bevolking de gewoonte om voor het drinken een beetje op de grond te plengen. Dieren worden ook geofferd. Maar een mens? Nog erger: een kind?


Er zijn nog meer buitenlanders in de streek, met wie Luc veel te maken heeft: Mauro Benigni, een Italiaanse priester, die zich fel inzet voor een zuiver katholiek geloof en tegen de invloeden van de inheemse godsdienst. Uit Puerto Rico komt dominee Oscar, een fanaticus, die door zijn charismatische uitstraling en zijn preken tegen drankgebruik vooral volgelingen vindt bij de vrouwen.


Luc is bevriend geraakt met een andere Nederlander in de streek: Maarten is een Augustijner monnik die al dertig jaar een parochie in La Paz, een stadje verderop, leidt. Hij is zeer geliefd bij het volk. Hij is bezig met een boek over mensenoffers door de jaren heen en Luc zoekt hem vaak op.
Dan is er nog Jan-Willem Pijnakker, een Leidse antropoloog. Hij doet promotieonderzoek naar de lokale kennis van boeren. Van hem lezen we aanvankelijk alleen stukken uit zijn journaal, die vooral een beeld geven van de culturele achtergrond.


‘Er zouden nog altijd mensenoffers plaatsvinden in Chili, Peru en Bolivia, in de indiaanse gemeenschappen. Die offers zouden een voortzetting zijn van de bloedige religieuze rituelen, die de Inca’s vroeger in deze gebieden praktiseerden om de goden gunstig te stemmen.’


Het moge duidelijk zijn: er zit behoorlijk veel religie in dit boek. Vanuit verschillende visies worden allerlei aspecten belicht die hun weerslag hebben in het dagelijkse leven. En natuurlijk vooral het idee van het brengen van offers, iets dat in iedere religieuze stroming op de een of andere manier een vorm krijgt. Dat alleen al maakt het boek erg boeiend, maar laten we niet vergeten dat er wel een dader moet worden gevonden. De moord op drie kinderen heeft angst en verwarring gezaaid in de kleine gemeenschap. Mensen weten niet bij wie ze hun heil moeten zoeken, en de verschillende predikers doen ieder hun uiterste best om voor elkaar te krijgen waar zij voor staan.


Dan wordt er een aanslag gepleegd op Jan-Willem, waarbij de dader verwijst naar een andere oude mythologie, JW zou een kharisiri zijn (
of pishtaco, een mythologische boogeyman-figuur in de Andes-regio van Zuid-Amerika). Daar tussen door laveert Luc. Over zijn werk horen we niet veel. Hij is vooral bezig met de religieuze en culturele implicaties van de gebeurtenissen. Voor hem is dat ook belangrijk omdat hij een ander soort contact met de inheemse Nayra wil. Hij zegt terug te willen komen voor promotieonderzoek, al weet hij goed: hij wil terugkomen voor Nayra.


In het nawoord lezen we dat een deel van dit boek, vooral dat van Jan-Willem, een autobiografisch tintje heeft. Jeroen Windmeijer was zelf als student culturele antropologie zes maanden in een indiaanse gemeenschap aan het Titicacameer. Wat de lezer al wel opgemaakt had uit het boek zelf blijkt uit een indrukwekkende lijst van geraadpleegde bronnen: er is terdege onderzoek verricht bij het schrijven van deze indrukwekkende thriller.


Er zit een sticker op het boek: de Nederlandse ‘Dan Brown’ wordt Windmeijer genoemd. Maar waar Dan Brown naar een flauw omlijstende romance grijpt, is de hoofdpersoon van ‘De offers’ een intelligent persoon die op een eigen manier de kwesties belicht. Ook qua taal biedt Windmeijer meer. Leuk is hoe de vergelijking tussen het Nederlands en het Spaans een rol speelt. Beter dus dan…


Jeroen Windmeijer (Delft, 1969) is antropoloog en was hij reisleider in Venezuela, Mexico, Guatemala en Belize, en in Egypte. Na een tweede studie, Wereldgodsdiensten, heeft hij godsdienst- en maatschappijleer gedoceerd in Leiden. Maar nu is hij voltijd schrijver.


ISBN 9789402703535| Paperback | 348 pagina’s | Harper Collins | augustus 2019

© Marjo, 27 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Het IsisgeheimHet Isisgeheim
Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg

In het Leidse Rijksmuseum van Oudheden is een grote tentoonstelling gepland over Egypte.
Arianna Esposito is egyptologe, opgeleid in Turijn, en nu werkzaam als conservator in het museum van Leiden. Ze spreekt al goed Nederlands, hetgeen haar collega Thijs de Rooij geregeld opmerkt. Vooral als ze bepaalde Nederlandse uitdrukkingen gebruikt.
Uit Turijn heeft het museum een gouden beeldje van de godin Isis te leen, nog geen twintig centimeter groot, en minstens tweeduizend jaar oud. Op het moment dat Arianne het aan het bekijken is, komt Thijs binnen. Ook hij houdt het beeldje even vast.


‘Best licht eigenlijk,’ zei Thijs. ‘Lichter dan je misschien zou verwachten voor zo’n massief stukje goud.’


Aanvankelijk legt Arianne zijn opmerking naast zich neer, maar de twijfel zet in. Ze besluit het beeldje te laten onderzoeken, en inderdaad: het is hol, en er zit iets in. Een papyrus, waar in het Oudgrieks  een soort recept op geschreven is. Het betreft een middel dat zou leiden tot blijvend verhoogd bewustzijn. Arianna en Thijs gaan samen op zoek naar de precieze ingrediënten en werkwijze.
Helaas houden ze de ontdekking niet voor zichzelf, het geheim is al snel niet langer een geheim. De papyrus, foto's daarvan en de vertaling die Thijs gemaakt heeft, worden gestolen. Ze begrijpen al snel door wie.


De speurtocht die volgt leidt naar Oxford, en brengt hen in aanraking met groeperingen die zo hun eigen ideeën hebben over het recept. En zoals dat gaat met zoiets bijzonders: er zijn mensen die er goede dingen mee willen doen, maar ook mensen die er alleen maar geld aan willen verdienen en daarbij ook over lijken gaan.


Ook is er de relatie tussen Arianna en Thijs, die aanvankelijk niet soepeltjes verloopt. Maar als lezer heb je daar wel verwachtingen van.
Wat de verwachtingen betreft omtrent de afloop, dat klopt ook wel. Alleen de weg daar naar toe is onvoorspelbaar. Wat zullen onze held en heldin moeten doormaken om voor elkaar te krijgen wat ze willen?


Een enkele keer wordt er een lijntje opgeworpen dat verder niet uitgewerkt wordt. Waarom wordt er verteld dat Arianna wees is? Wat is de bedoeling van de ontdekking van Thijs, dat het document een palimpsest is? Het zijn details waar je als lezer meer van verwacht, maar de schrijvers komen er niet op terug.


SchrijverS, meervoud. Dit boek is ontstaan als samenwerkingsverband tussen Jeroen Windmeijer, bekend van zijn historische thrillers, en cultuurhistoricus Jacob Slavenburg, die onderzoek deed naar antieke mysteriën en daarbij steeds de godin Isis tegenkwam. Dat hij daar veel van weet wordt absoluut duidelijk in dit boek, hetgeen nog eens te zien is in de bibliografie. Het is een verhaal met veel informatie er in, die als terloops, maar wel ter zake doende, in het verhaal wordt ingeweven. Over Isis dus, en over mystiek, magie en alchemie. Maar ook over Leiden en Oxford. Over Plato en over de hermetische leer.


‘De menselijke ziel is verstrikt geraakt in de materie en zoekt een manier om daar weer los van te komen. Voor de geboorte was de ziel al in de Ideeënwereld aanwezig en heeft ze volmaakte kennis van de Ideeën opgedaan. Daarom wil de ziel ook terugkeren naar de goddelijke werkelijkheid, maar dat kan alleen als de mens zijn herinnering aan die goddelijke wereld weet terug te halen, zich weer herinnert.’


Zo is dit boek een boeiend, maar niet al te spannende thriller geworden. Voor de liefhebber.


Jeroen Windmeijer is antropoloog, maar was ook leraar godsdienst en maatschappijleer. Omdat hij een groot liefhebber is van thrillers als die van Dan Brown is hij, vooral omdat soortgelijke boeken zich nooit in Nederland afspelen, zelf gaan schrijven. In 2015 debuteerde hij met Het Petrusmysterie en vanaf 2019 is hij fulltime auteur. Begin maart 2020 verscheen zijn nieuwste thriller, Het Isisgeheim, die hij samen met auteur en cultuurhistoricus Jacob Slavenburg schreef.


ISBN 9789402704976 | paperback | 336 pagina's | Uitgeverij Harper Collins | maart 2020

© Marjo, 1 mei 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Het Pilgrim Fathers complotHet Pilgrim Fathers complot
Jeroen Windmeijer


Normaal gesproken mijd ik thrillers met het woord 'complot' in de titel, of die op een andere manier aan lijken te duiden dat ze over geheimzinnige genootschappen gaan, die op de achtergrond aan allerlei touwtjes trekken. Een vergelijking met Dan Brown geldt voor mij dan ook beslist niet als aanbeveling, maar goed, dit boek kwam op m'n pad en toen ik eenmaal begon met lezen, kostte het me moeite om het weg te leggen.


Het verhaal begint als Peter de Haan en z'n vriendin Fay Spežamor het lichaam van Coen Zoutman, de voorzitter van een vrijmetselaarsloge in Leiden, vinden. Hiermee begint een avontuur, dat de lezer van Leiden naar Boston en tot slot naar de Sinaïwoestijn voert. In Leiden duikt nog een ander lijk op en ook in Boston en in Jeruzalem zijn mensen vermoord.
Al deze moorden blijken met elkaar te maken te hebben, maar dat komt pas langzaam aan het licht.


Centraal in het boek staat een manuscript van een anonieme auteur over de Pilgrim Fathers. Dit manuscript bestaat werkelijk en het eindigt op het punt, waarop over het bestaan van een brief wordt geschreven, waarin staat waarom de Pilgrim Fathers werkelijk naar Amerika zijn vertrokken en waarom een groot deel in Nederland is gebleven.


Wàt er in de betreffende brief heeft gestaan, is niet bekend en daarover wordt dus door de auteur alleen maar gespeculeerd. Gelukkig spelen deze speculaties maar een beperkte rol in het verhaal. Het idee dat er bepaalde kennis alleen mondeling wordt overgeleverd klinkt mij persoonlijk zeer onwaarschijnlijk in de oren, al is het maar omdat deze teksten dan in de loop der tijd sterk zouden veranderen. Het menselijk geheugen is daar namelijk niet zo geschikt voor. Vertel maar eens een verhaaltje aan iemand en laat die persoon het weer doorvertellen. Als dit een aantal keren is gebeurd, is er van het oorspronkelijke verhaal weinig meer over.


Ondanks deze kritische kanttekening vond ik het een spannend boek.
Opvallend detail is overigens dat de achternaam van iemand die bedankt wordt voor z'n hulp, gebruikt wordt voor de schurk. (Een wat merkwaardige manier om iemand te bedanken.)


Antropoloog Jeroen Windmeijer (1969) debuteerde in 2015 met De bekentenissen van Petrus, een thriller waarin Romeinse en Bijbelse geschiedenis verweven worden met de geschiedenis van zijn woonplaats Leiden. Windmeijer is leraar godsdienst en maatschappijleer op een middelbare school.


ISBN 9789402701623 | Paperback | 496 pagina's | Uitgeverij Harper Collins | augustus 2018

@ Renate, 26 augustus 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Het PauluslabyrintHet Pauluslabyrint
Jeroen Windmeijer


Zou het zonder de meeuwenoverlast nooit zijn gebeurd of valt aan een lotsbestemming niet te ontkomen? Op de dag dat in de stad Leiden de eerste van vele nieuwe ondergrondse containers geplaatst wordt, ontvangt archeoloog en universitair docent Peter de Haan een anoniem tekstbericht met daarin enkel de Latijnse woorden “Hora est”, wat “Het is tijd” betekent. Peter doet het voorval af als een flauwe grap van een van zijn studenten.


Terug naar de ondergrondse containers. De stad Leiden gaat gebukt onder een toenemende meeuwenoverlast. De vraatzuchtige vogels plunderen vuilnisbakken en -zakken en maken er een bende van. De gemeente heeft daarom besloten het vuilnis voortaan ondergronds in te zamelen. Voor de stadsarcheologen van Leiden is het een uitgelezen kans om onderzoek te doen op plekken die normaal buiten bereik zijn. Peter is door de Dienst Erfgoed uitgenodigd een kijkje bij het plaatsen van de eerste container – in de Nieuwstraat – te komen nemen.


Vlak voor Peter naar de opgraving vertrekt, stuit hij op een tweede bericht. Dit keer staat de tekst “Hora est” op een vel papier geschreven. Boven de twee woorden staat “Rom. 13:11”. Peter krijgt er kippenvel van. Waarom heeft iemand hem een verwijzing naar een Bijbeltekst gestuurd? Voor Peter de bewuste tekst heeft kunnen opzoeken, is hij bij de plek van de afgraving aanbeland. De gemeente maakt er een ware ceremonie van. De burgemeester klimt op een kleine graafmachine om het eerste zand weg te graven en dan gaat het mis. Terwijl Peter het derde bericht ontvangt, kiepert de graafmachine voorover in het gat. De burgemeester wordt enigszins gehavend uit het gat bevrijd, waarna Peter en zijn collega-archeoloog Daniël in het gat klimmen. Tot hun grote verbazing stuiten ze op een gemetselde ruimte onder de grond. In de ruimte ligt een naakte jongeman. Hij is van top tot teen met bloed bedekt en wordt in allerijl naar het ziekenhuis vervoerd.


Die avond daalt Peter opnieuw in het gat af. Dit keer met zijn vriend Arnold van Tiegem, een hoogleraar. De gemetselde ruimte blijkt een tunnel te zijn. Wanneer Peter en Arnold het begin van de tunnel voorzichtig verkennen, dwaalt Arnold te ver af. Hij verdwijnt in het niets. Peter klimt alleen uit het gat, waar zijn wachtende vrienden Janna en Daniël zijn verhaal vol achterdocht aanhoren. Kan Peter verklaren waarom er een grote bloedvlek op zijn overhemd prijkt? Janna besluit de politie te bellen en dan ziet Peter ineens een vreemd figuur naar hen staren. De persoon maakt zich uit de voeten en Peter zet de achtervolging in. Janna en Daniël hebben niks gezien en vinden het behoorlijk verdacht dat Peter zich uit de voeten maakt.


Wanneer Peter de onbekende inhaalt, beweert deze dat Peter uitverkoren is. Peter begrijpt er niks van. Kort na de vreemde ontmoeting hangt de politie aan de telefoon. Peter moet zich op het bureau melden. Hij besluit echter eerst bij zijn goede vriendin Judith langs te gaan. Hij heeft behoefte aan een gesprek met iemand die hem kan helpen de vreemde gebeurtenissen te doorgronden. Judith is er niet. Terwijl hij vertwijfeld in haar lege huis staat, ontvangt hij een nieuw bericht. De onbekende heeft Judith. Als Peter haar terug wil zien, moet hij doen wat hem opgedragen wordt.


Er volgt een race tegen de klok door heel Leiden. De boodschappen die Peter naar Judith kunnen voeren, bestaat uit aanwijzingen met een Bijbels karakter. Peter zal aanwijzing voor aanwijzing moeten doorgronden. Als hij afhaakt, zal hij Judith nooit meer terugzien. Tot overmaat van ramp is de politie naarstig naar hem op zoek. Arnold van Tiegem is gevonden…


De boeken van antropoloog Jeroen Windmeijer zijn geïnspireerd op Romeinse en Bijbelse geschiedenis. Het verhaal in Het Pauluslabyrint is dan ook met religieuze visioenen en verhalen uit de oudheid doorspekt. Windmeijer maakt duidelijk hoe een aantal van deze verhalen een eigen leven is gaan leiden of met andere vertellingen verweven is geraakt. Op welke ideeën is het geloof van Judiths ontvoerder gestoeld?


Hoewel ik moet bekennen dat ik niet alle religieuze passages met belangstelling heb gelezen, leest dit verhaal als een trein. De aandacht en tijd die de auteur in dit boek heeft gestoken, is ronduit indrukwekkend. Werkelijk alles is tot in de puntjes uitgezocht en uitgewerkt. De onbezonnen acties van het personage Peter de Haan passen niet altijd bij diens intelligentie maar als Windmeijer zijn personage alleen puur rationeel had laten handelen, was er natuurlijk niet zo’n spannend verhaal ontstaan. Voor de liefhebbers van dit genre – maar zeker ook voor degenen die eens een verrassend uitstapje naar een ander genre willen maken – is dit boek een absolute aanrader.


ISBN 9789402722307 | paperback | 398 pagina's | HarperCollins | maart 2017

© Annemarie, 15 april 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven