Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Govert Derix


SterrenmoordSterrenmoord
Govert Derix

'De kosmos ontstond zo’n 13,7 miljard jaar geleden met de beroemde oerknal. In feite dendert die Big Bang nog altijd voort. De kosmos zoals wij die kennen is een explosie die nog steeds aan het uitdijen is en dus ook grenzen heeft. Je zou kunnen zeggen dat wij een explosie bewonen.’


Angstvallig kijk ik naar de hemel als ik ’s avonds met de hond ga wandelen… Gelukkig! Ik zie sterren aan de onbewolkte hemel! Wat nemen wij mensen eigenlijk veel voor vanzelfsprekend aan! Steeds weer breekt er een nieuwe dag aan, steeds is er licht en duisternis, steeds is er eb en vloed. Wat zou er gebeuren als dat niet meer zo zou zijn?
Govert Derix zet in zijn apocalyptische verhaal al onze aannames op zijn kop: op een dag zijn er na zonsondergang geen sterren te zien. En de hemel is toch onbewolkt.


'We zijn geconfronteerd met een verschijnsel waar we geen verklaring voor hebben.'
'Hoe bedoelt u?'
'Hoe zal ik het zeggen? Eerlijk gezegd duurde het even voordat ik mijn eigen ogen geloofde.'
'U maakt het spannend.'
'De sterren zijn weg.'


De eerste melding komt van de sterrenwacht in Jeruzalem. Jeffrey Ouderback belt naar Barnaby Emperor, de 'astronomer royal', die de sterrenwacht van Greenwich bemant.
Tot diens verbijstering komt de ene melding na de andere. Er breekt niet meteen paniek uit, maar als blijkt dat nergens op de aardbol nog sterren zijn, en als ook de maan nergens te zien is, met als ultieme test de zonsverduistering die niet plaatsvindt, wordt de toestand toch wel erg zorgelijk.
Zou de zon eigenlijk nog wel opkomen? Of is dit echt het einde?
Sommige mensen wachten het niet af: een beroemde popzanger steekt zichzelf de ogen uit en sterft, voor de ogen van het publiek; een Boeing landt niet waar het zou moeten landen, de ene beroemdheid na de andere wordt vermoord.
En nog erger: de ogen worden uitgestoken. Waarom?


Aan Barnaby Emperor de taak om uit te zoeken wat er precies aan de hand is, en wat dan de toekomst zal brengen. Hij krijgt van de koningin een sleutel overhandigd en gaat naar de Saint Paul. In een topoverleg ziet hij zijn jeugdvriendin terug, die hij nooit vergeten is. Herinneringen komen bij hem op. Heeft hun gezamenlijke ‘jeugdzonde’ iets te betekenen?
En wie is die Jeffrey, die vanaf de sterrenwacht in Israël hals over kop het vliegtuig neemt. Wat is die missie die hij moet vervullen?
Ongelooflijk verhaal, dat je blijft lezen. De gebeurtenissen nemen je mee in hun onverwachte maalstroom, er is geen moment rust, zelfs niet na een verbijsterende ontknoping.
Die explosie van de Big Bang heeft onvermoede gevolgen, je weet niet waar het begint en je weet niet waar het ophoudt. Bloedstollend, krankzinnig, onvoorstelbaar, mysterieus, en vooral onverwacht.
Is er nog hoop voor onze wereldbol?


Verbijsterend verhaal, waar voor de vrolijke noot ook af en toe kwinkslagen in verwerkt zijn. Die zitten in de namen, en in de proloog, waar - net als in 'de ontdekking van de hemel' een gesprek plaatsvindt tussen entiteiten die boven de mens staan. Zij wachten af wat er gebeuren zal.
En voor wie zich afvraagt waar die bovenschriften bij alle hoofdstukken op slaan, die vraag wordt achter in het boek beantwoord. Je vindt er ook nog een lijst met personages, hetgeen soms erg handig is.


ISBN 9789491561085  | paperback |275 pagina's | Uitgeverij Tic | maart 2013

© Marjo, 3 mei  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven