Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Victoria Farkas


BitterBitter
Victoria Farkas


Een whodunnit in Oud-Zuid.
Op het feestje dat Judith en Arnoud geven ter ere van hun negenjarig samenzijn, ontbreekt een lid van de vriendengroep:  Karin is er niet. De overigen - Anneleen en Romeo, Kathelijne en Egbert - zitten er niet zo mee, vooral Pieter niet. Hij is haar man, maar zij wilde scheiden. En ze waren pas een jaar getrouwd! Omdat Karin dus nog maar zo kort tot hun vriendengroep behoorde, ligt de sympathie van de anderen bij Pieter.
En ze nemen plaats aan tafel voor het speciale etentje dat Judith georganiseerd heeft.


Vrijwel tegelijkertijd wordt rechercheur Lucy Lam opgeroepen: er is een dode vrouw gevonden en het lijkt op moord. Het is Karin, jawel, degene die ontbreekt op het feest. Zij is een gerenommeerd boekenrecensent, gehaat door de schrijvers die ze afkraakte, geliefd bij anderen.
Het is een vreemde zaak ontdekt Lucy: er is geen verwonding te ontdekken, toch lag ze badend in een plas bloed. Ze moet al de avond er voor gestorven zijn, toch hoorde de buurvrouw die ochtend haar op de trap. In haar flat is niets te vinden dat leidt tot een dader. Is ze dan toch, zoals rechercheur Pinas denkt, overleden na een zelfveroorzaakte abortus? Want dat ontdekt de patholoog: Karin was drie maanden zwanger. Van wie? Toch haar toekomstige ex?


Lucy ontdekt dat een aantal van de vriendengroep wel een motief heeft. Zo is Kathelijne schrijfster, en zou niet alleen haar laatste boek in een artikel in de krant afgekraakt worden, maar ook haar privéleven werd aan de kaak gesteld. Pieter natuurlijk, die last heeft van gekrenkte trots. En Lucy ontdekt dat een van de anderen een relatie had met Karin. Dan is er ook nog een broer, die al jaren geen contact had met zijn zus, maar wel invloed had op haar leven.
Voor  Lucy Lam de taak haar eerste eigen moordonderzoek tot een goed einde te brengen.
Dat doet ze, met behulp van haar team, en haar vriendin Feline.


Het is een lekker wegleesboek, waarbij de schrijfster een algemene verteller ten tonele brengt: ze wisselt van vertelperspectief, zodat we een  - klein - inkijkje krijgen in het leven van alle betrokkenen.
Er zullen nog meer verhalen verschijnen die rondom rechercheur Lucy Lam spelen, leuk nieuws voor de liefhebber.


Victoria Alexandra Farkas (1973) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster, thriller-auteur en journaliste. Farkas was drie jaar lang onderwijzeres. Daarna is ze begonnen met het schrijven van kinderboeken.


ISBN  9789048818136 |paperback |255 pagina's |Uitgeverij Mistral | mei 2013

© Marjo, 9 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altBitter
Victoria Farkas

Het lijkt tegenwoordig een ware trend: kinderboekenschrijvers die een overstap maken naar thrillers voor volwassenen. Opvallend is dat deze thrillers vaak zeer de moeite waard zijn. Ook kinderboekenschrijfster Victoria Farkas heeft de sprong gewaagd en dit heeft goed voor haar uitgepakt. Gelukkig maar dat ik positief kan oordelen over dit boek want deze schrijfster wil ik niet tegen mij in het harnas jagen. Het moordslachtoffer in dit verhaal is namelijk een boekrecensent!

Het verhaal begint met een groep vrienden die samenkomen voor een luxe etentje. Alleen Karin Post ontbreekt. Zij ligt met haar man Pieter in scheiding en het vriendengroepje heeft zich aan de kant van Pieter geschaard. Pieter is opgelucht dat Karin niet is uitgenodigd. Ze was zijn grote liefde maar heeft hem erg gekwetst. De welgestelde Judith vertelt tijdens het diner over een artikelenreeks waaraan ze werkt. Het centrale thema van de artikelen is moord. Er worden flauwe grapjes gemaakt maar dan stelt Judith een quasi-serieuze vraag:  “Zouden jullie dat kunnen – een moord plegen?”. Tot ieders grote verbazing bekent Pieter daar best toe in staat te kunnen zijn. Iedereen kan wel raden dat hij dit zegt met Karin in zijn gedachten.

Nog tijdens het etentje staat de politie voor de deur en krijgt het hevig geschokte gezelschap te horen dat Karin dood is. De doodsoorzaak is nog onduidelijk en daarom is de recherche ingeschakeld. Pieter is hevig ontdaan en ineens is zijn eerdere uitspraak niet meer zo onschuldig. Toch verwerpen zijn vrienden onmiddellijk het idee dat Pieter iets met de dood van Karin te maken heeft. De arme man is immers volledig uit het veld geslagen door het trieste nieuws. En bovendien zouden ze zoiets nooit achter hun vriend zoeken.

Rechercheur Lucy Lam (spreek uit: Lem) heeft de leiding over het onderzoek. Het is haar eerste zaak en ze is er dan ook op gebrand de waarheid boven tafel te krijgen. Het slachtoffer lag in een flinke plas bloed maar er zijn geen uiterlijke verwondingen te bespeuren. Heeft ze een inwendige bloeding gehad? De oudere partner van Lucy vermoedt dat de dood van Karin een medische oorzaak heeft maar Lucy denkt aan moord. Wanneer het onderzoek vordert en de lijkschouwer een opvallende ontdekking doet, raakt ze meer en meer overtuigd van haar gelijk.

Een aantal leden van de vriendengroep blijkt een motief te hebben. Pieter staat met stip op nummer één aangezien Karin en hij in gemeenschap van goederen getrouwd waren en ze haar zinnen op zijn peperdure appartement had gezet. Maar ook schijfster Kathelijn heeft een motief. Chirurg Egbert is een echte gladjakker. Hij krijgt vrijwel elke vrouw in bed. Was Karin zijn laatste verovering en kreeg hij daar spijt van? Ook is er verborgen leed dat wellicht naar de dader kan leiden.

Bitter is een modern boek dat geïnspireerd is op oude detectives. De klassieke whodunit is door Victoria Farkas vertaald naar een hedendaags politieverhaal. Het einde doet sterk aan de boeken van Agatha Christie denken. Het hele gezelschap wordt namelijk bijeen geroepen waarna Lucy Lam uitgebreid haar theorieën uit de doeken doet en uiteindelijk de dader aanwijst. Het verhaal is origineel evenals de, verdrietige, doodsoorzaak. Lucy Lam is een goed bedacht personage. Ze is hip, rookt eigenaardig genoeg graag sigaartjes en deelt een appartement met haar beste vriendin Feline.

Victoria Farkas schrijft boeiend en vlot. In het begin van het boek wordt wel iets te gedetailleerd benadrukt dat de gastvrouw, Judith, en haar man Arnoud in zeer goede doen zijn en ook de champagne schenkende haarstylist verderop in het boek vond ik ietwat overdreven. Verder kan ik alleen maar positief zijn over deze verfrissende thriller. Het zou leuk zijn om meer te lezen over Lucy Lam en gelukkig kan dat in de toekomst ook want op de achterkaft van het boek wordt een heuse reeks aangekondigd.

ISBN 9789048818136| paperback |256 pagina's| Mistral | mei 2013

© Annemarie, 18 juni 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven