Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Luc Vos

Het WoordHet Woord
3. Anne Verelst
Luc Vos

De Antwerpse inspecteur Anne Verelst is weer aan het werk, na een eerdere zaak, die dermate enerverend was dat haar tot haar ergernis regelmatig gevraagd wordt of het wel gaat. Natuurlijk komt ze er niet voor uit dat ze dat zichzelf ook wel afvraagt. Dat lezen we in korte onuitgesproken zinnen, die cursief staan.


De nieuwe zaak waarbij steeds midden in de stad Antwerpen meisjes ontvoerd worden, grijpt haar stevig aan. Natuurlijk ziet ze dat de verdwenen meisjes eenzelfde type zijn als zijzelf: jong, mooi, met lange haren.
Maar ze blijft zichzelf voorhouden dat het niets met haar te maken heeft. Dit staat los van de eerdere zaak. Dat moet.
Of het ook zo blijft, dat is een vraag die vaker opduikt.


We volgen namelijk niet alleen Anne bij haar onderzoek, we lezen ook over wat de daders(s) bezielt.
Over hun werkwijze en hun doel.
Het zou niet zo mogen zijn, maar als de dochter van een rechter verdwijnt en later ook die van de burgemeester, komt er natuurlijk flink druk op de ketel. En Anne en haar team, ze doen zo hun best, maar ze hebben geen idee.


Hoe kan het dat die jonge vrouwen zomaar van de aardbodem verdwijnen?
Is er behalve hun uiterlijk een link tussen de meisjes die ze niet meteen zien?
Wat betekent het dat er geen losgeld wordt gevraagd?
Maar gelukkig worden er ook geen lichamen gevonden, dus ze leven nog?


Het is eigenlijk te bizar voor woorden, deze plot, maar je gaat er als lezer helemaal in mee.
Er wordt met een afwisseling van vertelperspectieven en in korte hoofdstukken langzaam toegewerkt naar een spannende ontknoping. Met een eigenlijk onontkoombaar einde.


Omdat er vaak gerefereerd wordt naar de eerdere zaken, is het prettig als je die thrillers, Zeven en Paternoster, ook gelezen hebt. Dat is natuurlijk geen straf, want ook deze boeken zijn superspannend. Met de persoonlijke insteek via Anne en haar privéleven en de fijne schrijfstijl van Vos lezen de boeken als een trein.


De Vlaamse schrijver Luc Vos schrijft behalve thrillers gedichten en korte verhalen. 

ISBN 9789493192874 | paperback | 408 pagina's | Uitgeverij LetterRijn | maart 2024

© Marjo, 10 juni 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

PaternosterPaternoster
Een Anne Verelstthriller
Luc Vos


Schuld en boete, het aloude thema wordt in deze thriller specifiek toegespitst op één speciale doelgroep: de priesterlijke stand.
Hoofdcommissaris Jean Martens en zijn collega Anne Verelst krijgen te maken met een bijzondere serie moorden. Omdat de misdaden verspreid over heel Vlaanderen – later ook Wallonië en zelfs Nederland – plaatsvinden, duurt het even voor ze door hebben dat ze wel degelijk te maken hebben met een seriemoordenaar. De werkwijze is steeds dezelfde, en iedere keer slaagt de dader erin geen enkel spoor achter te laten.


Nadat er elf priesters vermoord zijn binnen vier weken, begint het toch wel te dagen bij de politie wat het motief zou kunnen zijn. Maar hoe komt de dader aan hun namen? Aan hun gegevens? En hoe slaagt hij er in hen te overmeesteren?
Martens en Verelst hebben hulp van Marie en John, beide goed onderlegd in het plegen van onderzoek, vooral ook via internet. Op een gegeven moment denken ze zelfs de moordenaar te snel af te zijn…


Er vallen doden, er wordt gespeurd, het is spannend. Echt wel een thriller dus.
Toch: het thema is nogal bijzonder en wordt bovendien met (te) veel details uit de doeken gedaan. Ook wordt breeduit gemeten wat de gevolgen zijn van de misdaden van deze priesters.
Te breeduit misschien, de schrijver vervalt in herhalingen terwijl de lezer het echt al wel begrijpt.


Als tegenwicht zijn er evenwel bijzondere wendingen verwerkt in het verhaal.
Er is bijvoorbeeld de kwestie van betrokkenheid: een rechercheur mag niet persoonlijk te maken hebben met dader, dan wel slachtoffer. Dit kan het oordeel beïnvloeden.
De impact op familie van de slachtoffers als ook die op mensen die niet betrokken zijn, is misschien ook niet wat je zou verwachten.
Op de achterflap staat vermeld dat dit boek chronologisch gezien vooraf gaat aan het eerder verschenen ‘Zeven’. Dat beantwoordt meteen de vraag die in het begin van dit verhaal rijst: Jean Martens heeft het over een nieuwe collega en een eerste opdracht bij hem in Antwerpen.


Luc Vos (Heultje-Westerlo, 1968) is al vele jaren in de ban van het schrijven. Korte en langere verhalen wisselen elkaar in hoog tempo af en vallen met grote regelmaat in de prijzen. In 2022 werd zijn debuut thriller 'Zeven' bijzonder enthousiast onthaald en op ThrillZone uitgeroepen tot het beste debuut. Met Paternoster neemt Luc zijn lezers opnieuw mee op een reis door het turbulente leven van inspecteur Anne Verelst van de Antwerpse politie.


ISBN 9789493192690 | Paperback | 320 pagina's | Uitgeverij LetterRijn| juni 2023

© Marjo, 17 augustus 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

ZevenZeven
Luc Vos

Inspecteur Anne Verelst van de Antwerpse politie is nog niet helemaal fit na een avondje stappen, als ze op haar mail een eigenaardig bericht leest. Dat ziet ze vast niet goed:


‘Anne, kijk hier als je levens wil redden.’

staat er. Een grap? Een virusmail? Haar vriend John is zeer bedreven in informatietechnologie. Hij kan haar wel vertellen of dit spam is, of dat ze er naar moet kijken. Hij adviseert om er maar eens naar te kijken, het is een veilige link, maar…


Anne klikt, en daarmee begint een nachtmerrie: ze ziet zeven lege doodskisten, in een bepaalde orde opgesteld. Nu nog leeg, maar ze voorvoelt al dat het niet zo zal blijven.


Inderdaad: al snel ligt er een vrouw in een van de kisten. Dichtgeschroefd. Anne en John zien een aftelmechanisme, de vrouw heeft zeven uur. En dan? Wat gebeurt er dan? De tijd gaat veel te snel, er is nog maar amper een onderzoek op gestart als het scherm waarop ze de vrouw zagen zwart wordt en er even later in een andere kist een man ligt. Wie zijn die mensen? Waarom liggen ze daar? Gaan alle kisten gevuld worden?
En natuurlijk: wie doet dit? Welke zieke geest ontvoert mensen en legt ze in een gesloten kist?


Een strijd tegen de klok volgt. Kan Anne dit raadsel oplossen en meer slachtoffers voorkomen?


Luc Vos heeft er voor gekozen om de lezer ook een inkijkje te geven bij de dader. Dit gebeurt niet helemaal chronologisch en daarbij worden ook nog voorvallen uit het verleden opgeroepen. Maar omdat je wel door moet lezen - het is zenuwslopend spannend allemaal - vallen die verschillende stukken vanzelf op zijn plaats, je krijgt niet de tijd om eens rustig te gaan zitten nadenken hoe het toch allemaal zit. Er wordt een spelletje gespeeld. Niet alleen met Anne, maar ook met de lezer...


Daarmee is meteen vastgesteld dat dit een sterke psychologische thriller is. Er zijn verrassende wendingen, zelfs als je ze aan voelt komen, weet je niet precies hoe en wat. Meer van dit, Luc Vos!


Luc Vos (Herk-de-Stad, 1968) begon met schrijven in 2003. Zijn eerste boeken waren een beetje van alles. Tot hij er achter kwam dat hij het liefst spannende verhalen en thrillers schreef met een vleugje horror, af en toe een tikkeltje romantiek, maar vooral spanning.


ISBN 9789493192478 | paperback| 330 pagina's | Uitgeverij LetterRijn | september 2022

© Marjo, 13 november 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

Recensies

Boven