Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Fabiano Massimi

De duivel van BerlijnDe duivel van Berlijn
Siegfried Sauer 2
Fabiano Massimi

Februari 1933, Wenen. Wie de geschiedenis een beetje kent weet dat het roerige tijden zijn. In die dagen begint de Jodenvervolging die al snel toeneemt. Hitler wint de verkiezingen en voert zijn plannen schijnbaar ongestoord door.


Siegfried Sauer - alias Peter Rach - was ooit commissaris van politie, maar is nu nachtwaker op het Weense stadhuis. Hij hoopt in de anonimiteit te blijven, maar als hij die dag in februari thuiskomt, hoort hij pianomuziek uit zijn appartement komen. Hij is gevonden!
Wie bevindt zich in zijn woning?

 Als hij met zijn pistool in de hand voorzichtig de kamer binnengaat blijkt de man die daar is geen onbekende. Hij heeft Karl Julian al lang niet meer gezien. Wat wil hij van hem?
Dat zal hij snel vertellen: het gaat om Rosa, de vroegere partner van Sauer. Ze is naar München vertrokken om zich aan te sluiten bij het verzet tegen de nazi’s. Maar nu is ze verdwenen. Sauer gaat met Julian mee. Maar niet naar München. Ze arriveren in Berlijn. Daar ergens zou Rosa zijn. Als ze niet in handen van de nazi’s is gevallen.

Sauer heeft een paar oude vrienden in Berlijn. Hij zoekt hen op, om hulp te vragen. Een van hen blijkt om het leven gebracht te zijn - met achterlating van een boodschap voor Sauer! - de ander wil best helpen, maar op zijn eigen voorwaarden.

Het blijkt al snel dat het een wespennest is waar Sauer zich in begeeft: Het grootste probleem is dat hij niet weet wie hij kan vertrouwen. En waar is Rosa toch gebleven? De situatie wordt steeds grimmiger in Berlijn. Intriges, verraad, moord, Sauer moet er zijn weg zien te vinden. Hij gaat zelf ook niet volgens de regels te werk, dus het wordt een riskant avontuur, met een superspannende apotheose.


Massimi weet de spanning er goed in te houden, ondanks de vele feiten en personen die hij in het verhaal verwerkt. Achterin staat een overzicht van de historische werkelijkheid. En een lijst met de personages. Best handig om af en toe na te slaan.

Aan dit avontuur met Siegfried Sauer ging een eerste deel vooraf: De engel van München.
Gaandeweg wordt duidelijk dat niet alleen Sauer, maar ook andere personages al in dat eerdere deel voorkomen. Toch kan het wel: apart lezen.

Fabiano Massimi komt uit Modena. Hij studeerde filosofie in Bologna en Manchester en werkte daarna als vertaler en redacteur.

ISBN 9789401616089 | paperback | 496 pagina's | Uitgeverij Xander | januari 2022

© Marjo, 16 maart 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

Recensies

Boven