Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Liselotte Roll

Bittere zondeBittere zonde
Liselotte Roll


De deur van het volkstuinhuisje klapperde al een paar dagen in de wind toen Lennart Wingedahl besloot polshoogte te gaan nemen. Meteen nadat Lennart het vastgebonden lichaam in het vizier kreeg, belde hij de politie. Er is een moord gepleegd. Wat heeft zich in het eens zo vredige volkstuinencomplex afgespeeld?


Het slachtoffer heet Erik Berggren. Hij was begin veertig, alcoholist en had een lichte ontwikkelingsstoornis. Het huisje behoort toe aan Eriks moeder Gunvar die in een bejaardentehuis woont. Erik is een gruwelijke dood gestorven. De dader heeft zijn onderlichaam met kokend water overgoten en daarna zijn hart met iets scherps doorboord. Inspecteur Magnus Kalo wordt naar het bejaardentehuis gestuurd om de moeder van het slachtoffer het vreselijke nieuws te gaan vertellen. Tot zijn grote ontsteltenis treft Marcus de moeder van Erik zwaargewond aan. Ook het onderlichaam van Gunvar is met kokend water overgoten.  In tegenstelling tot haar zoon, leeft Gunvar nog. Magnus moet de dader gestoord hebben.


Wie heeft deze gruwelijke misdaden op zijn of haar geweten? Moesten moeder en zoon Berggren ergens voor boeten? Ze hebben geen, bij de politie bekende, misdaden op hun geweten. Het enige wat te vinden is, is dat er jaren geleden op de boerderij van het gezin een hond met kokend water is overgoten. Heeft deze misdaad iets met de mishandelingen en de moord te maken? Gösta, de echtgenoot van Gunvor en vader van Erik, leeft niet meer. Een onderzoek naar zijn verleden brengt een oude misdaad aan het licht. Lange tijd geleden, tijdens het juntabewind in Argentinië, heeft Gösta de veertienjarige Domenique Estrabou verkracht. Kan een misdaad die in de jaren vijftig is gepleegd, iets met de dood van Erik en de mishandeling van zijn moeder te maken hebben? Heel waarschijnlijk is het niet maar het is het enige aanknopingspunt dat Magnus en zijn collega’s hebben.


Het onderzoek valt Magnus zwaar. Hij voelt zich de laatste tijd moe en lusteloos en soms vraagt hij zich af wat eigenlijk het nut van zijn werk is. Dagelijks ziet hij tot welke gruweldaden mensen in staat zijn en zodra de ene misdaad is opgelost, dient de volgende zich alweer aan. Het is uitzichtloos. Ook Linn, de vrouw van Magnus, is de laatste tijd somber. Haar werk als psychotherapeute schenkt haar niet langer voldoening. Dag in, dag uit luistert ze naar de oppervlakkige problemen van haar cliënten. Linn is op zoek naar een baan die haar wat meer uitdaging zal bieden. Een baan die bovendien goed te combineren valt met de zorg voor tweelingdochters Mao en Elin. Zij en Magnus hebben hun handen vol aan de energieke tweeling.


Op een nacht, niet lang nadat de zoektocht naar de moordenaar van Erik Berggren is begonnen, wordt Linn wakker van een vreemd geluid. Ze is ervan overtuigd dat er in indringer in hun appartement rondsluipt. Het geluid blijkt echter niet van een indringer maar van een brand afkomstig te zijn.  Als Linn niet wakker was geworden, was het hele gezin in de vlammen omgekomen. Even wordt er aan een kortsluiting gedacht maar dan  blijkt de brand aangestoken te zijn. De moordenaar van Erik Berggren heeft het nu ook op Magnus en zijn gezin voorzien.


Bittere zonde is het debuut van de Zweedse journaliste Liselotte Roll. Tijdens haar studie archeologie logeerde ze enige tijd bij een familie in Argentinië. Ze merkte dat de gevolgen van het juntabewind nog altijd groot waren. Haar persoonlijke ervaringen in Argentinië inspireerden haar tot het schrijven van deze thriller.


Aanvankelijk heeft het verhaal iets te veel snelheid. De lezer moet de situatie en de hoofdpersonen nog leren kennen terwijl het verhaal er met een noodsnelheid vandoor gaat. Omdat ik nog in het verhaal moest komen en de sfeer nog op me in moest laten werken, voelde ik de spanning nog niet. Gelukkig kwam het verhaal al snel in balans en toen was mijn interesse gewekt. Liselotte Roll heeft het verhaal goed onderbouwd en voor een paar verrassende verhaalontwikkelingen gezorgd. Her en der mist het verhaal nog wat soepelheid maar ik ben ervan overtuigd dat Liselotte Roll nog zal groeien als schrijfster. Hoofdpersonen Linn en Magnus Kalo worden naarmate het verhaal vordert steeds interessanter en ik hoop dan ook oprecht dat dit veelbelovende debuut een vervolg krijgt.


ISBN 9789044534931 | paperback | 318 pagina's| De Geus Spanning| maart 2015
Vertaald door Renée Vink

© Annemarie, 7 april 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven