Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Richard House


BerensBerens
Deel 4 van The Kills-reeks
Richard House


Stephen Lawrence Sutler is een waar mysterie. Niemand lijkt te weten wie hij precies is. Toch wordt er fanatiek op hem gejaagd. Sutler zou het bedrijf HOSCO in het ongeluk hebben gestort en daarbij een groot geldbedrag hebben buitgemaakt. Het gaat om miljoenen. Dat HOSCO een uiterst onbetrouwbaar bedrijf is, en onder een andere naam vrolijk met zijn wanpraktijken doorgaat, doet er niet toe. Iemand moet boeten en dat is Sutler.


Dan wordt Sutler gevonden. Drie keer. Op drie totaal verschillende plekken duikt hij op. In Rome komt hij onder een trein en in het ziekenhuis in Damascus ligt een man die dwalend in de Syrische woestijn is aangetroffen. Ook hij zou Sutler zijn. En dan is Sutler ook nog in Grenoble gezien.


Henning, die voor het Duitse consulaat werkt, is belast met de zoektocht naar Sutler. Met zijn vrouw en schoonzus woont hij sinds kort op Cyprus. Daar zal zijn vrouw Isa binnenkort bevallen. Het was de bedoeling dat ze het kind in Damascus zou krijgen maar het was in Syrië niet langer veilig voor medewerkers van consulaat. Ze zijn geëvacueerd. Henning hoopt dat het hem lukt de mogelijke Sutler die in het ziekenhuis in Damascus ligt, naar Cyprus te halen. Het zou zomaar om de echte Sutler kunnen gaan.


De man die in Rome onder de trein is gekomen, blijkt Sutler niet te zijn. Wel is het een oude bekende. Een man die nota bene ook met het onderzoek naar Sutler belast was. Hij heeft zijn collega’s voorgelogen. Een dwaalspoor uitgezet. Waarom hij dat precies heeft gedaan, is niet duidelijk. Wie samenwerkt met de uiterst corrupte lieden van HOSCO wordt vroeg of laat door wantrouwen overweldigd. De man die in Rome in paniek onder de trein liep, vertrouwde waarschijnlijk niemand meer.


De Sutler die in Grenoble is gezien, lijkt van de aardbodem verdwenen te zijn. Alle aandacht is nu op de Sutler in het ziekenhuis gericht. Door de vele brandwonden die hij in de woestijnzon heeft opgelopen, is hij onherkenbaar verminkt geraakt. Wat had de vermeende Sutler eigenlijk in de woestijn te zoeken? Was hij de hitte ingevlucht om de vele gestolen miljoenen uit handen van zijn achtervolgers te houden? Vooralsnog is de gewonde man niet aanspreekbaar.


Henning kan niet voorkomen dat zijn schoonzusje Rike af en toe wat informatie opvangt. Het huis waar ze verblijven is bijzonder gehorig en daarnaast ziet Henning er geen kwaad in zijn schoonzusje af en toe iets toe te vertrouwen. Aan wie kan Rike de informatie immers doorspelen? Zijn schoonzusje, een grijze muis, kent immers niemand op Cyprus. Rike is er om haar zus te steunen en  heeft verder nauwelijks een eigen leven.


Rike geeft Engelse les aan ene Berens. Een bijbaantje. Ze praten over onschuldige dagelijkse dingen met elkaar. Ook de werkzaamheden van Henning komen aan bod. Dat kan toch geen kwaad? Rike vindt het niet vervelend om Berens privéles te geven. Hij heeft iets. Niet dat ze hem knap vindt, maar toch. Rike droomt zelfs over hem maar ze weigert aan haar gevoelens toe te geven. Wanneer ze merkt dat Berens haar regelmatig leugens op de mouw spelt, negeert ze de luid rinkelende alarmbellen in haar hoofd.


Berens is het vierde en laatste deel van The Kills-reeks. Het boek is afzonderlijk te lezen maar wie de voorgaande delen heeft gemist, weet bijvoorbeeld niet hoe het bedrijf HOSCO in elkaar steekt. Ik raad dan ook aan om de serie vanaf het begin te lezen, anders heb je als lezer toch het idee iets gemist te hebben. Vooral ook omdat deze serie zeer goed maar ook behoorlijk ingewikkeld in elkaar zit.


Auteur Richard House schrijft open en direct, maar net als Sutler is het verhaal toch lange tijd in nevelen gehuld. Wat wil Berens precies van Rike en waarom liegt hij haar voor? De waarheid bevindt zich steeds net buiten handbereik. De auteur speelt heel slinks op de nieuwsgierigheid van de lezer in. Her en der plaatst hij een brokje waardevolle informatie, precies genoeg om, uitermate goed gedoseerd, een steeds completer beeld van de situatie te scheppen. Richard House heeft het verhaal van begin tot het eind uitstekend in de hand. Zal hij besluiten de waarheid te onthullen of blijft Sutler voor altijd een mysterie?


ISBN 9789044532883 | paperback | 311 pagina's | Uitgeverij De Geus | november 2016
Vertaald door Anneke Bok

© Annemarie, 22 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=Gunnersen
Richard House

Rem Gunnersen heeft last van geldproblemen en van zijn vrouw die zeurt dat ze aan vakantie toe is. Zijn schildersbedrijfje levert niet genoeg meer op en hij kan zijn personeel niet langer betalen. Tot overmaat van ramp heeft een medewerker een ring en enkele horloges uit het huis van een klant gestolen. Rem heeft de woedende klant gekalmeerd door zelf voor de geleden schade op te draaien. Hij probeert maar niet te denken aan de stapel ziekenhuisrekeningen die nog betaald moet worden. En dan is er nog zijn schuwe hond Nut. Over beter gezegd: Nut is er juist niet. Hij is vermist. Het zit Rem niet mee.

Min of meer bij toeval raakt Rem in gesprek met zakenman Paul Geezler. Geezler hoort de zakelijke problemen van Rem geïnteresseerd aan en vertrouwt hem vervolgens toe dat hij zelf bijzonder goed boert. Het bedrijf waar hij voor werkt doet goede zaken in het Midden-Oosten maar door de omvang van het bedrijf dreigt Geezler het overzicht kwijt te raken. Hij stelt Rem 500 dollar in het vooruitzicht om een handelsbeurs te bezoeken en gesprekjes met standhouders en tussenpersonen aan te knopen. Geezler wil weten hoe het bedrijf vertegenwoordigd wordt. Rem hapt toe. Na de handelsbeurs biecht Geezler op dat hij iemand nodig heeft die de wervings- en selectieprocedures van het bedrijf checkt. Wil Rem zijn oren en ogen zijn? Opnieuw hapt Rem  toe, met iets meer twijfel dit keer, en hij solliciteert – puur om informatie voor Geezler te verzamelen - naar de functie van geschoolde arbeidskracht. Werklocatie: het Midden-Oosten. De sollicitatie mondt uit in een introductiebijeenkomst en een training. En dan heeft Rem zomaar een gevaarlijke baan in Irak geaccepteerd. Met het hem in het vooruitzicht gestelde loon kan hij al zijn schulden afbetalen. Ook in Irak zal hij verslag van zijn bevindingen blijven uitbrengen aan Paul Geezler. Rems vrouw Cathy staat niet achter zijn besluit maar het contract is al getekend.

In Irak bouwt Rem muren die explosies moeten afweren. Het werkt is gevaarlijk en de arbeidsomstandigheden zijn slecht. Er komen regelmatig arbeiders om het leven. Rems collega Fatboy houdt in een opschrijfboekje bij wie de meeste kans heeft om het leven te komen. Er worden zelfs weddenschappen afgesloten. Paul Geezler komt precies op het juiste moment met een nieuw voorstel. Rem mag een team van zeven mensen samenstellen die vervolgens onder leiding van Rem zelf naar het onbemande Camp Liberty zullen afreizen. In Camp Liberty bevinden zich meerdere verbrandingskuilen. Het vele afval stinkt enorm maar het is er veilig. Rem kiest voor de zeven mensen wiens namen bovenaan Fatboys dodenlijst prijken.

De bedoelingen van Rem zijn goed maar met zijn keus heeft hij het lot van zijn team bezegeld. Het is warm, eenzaam en benauwd in Camp Liberty en dodelijke schorpioenen liggen op de loer. Wat ze precies moeten doen, is niet duidelijk. Het team ziet in afwachting van nadere instructies toe op het verbranden van afval en zorgt voor voldoende ruimte in de kuilen. Vrijwel dagelijks stromen enorme rijen vrachtwagens vol afval toe. Wanneer de vlammen die uit de kuilen omhoog schieten steeds vaker wonderlijke kleuren aannemen, rijst de vraag of er geen gezondheidsrisico’s aan het werk verbonden zijn. Op het moment dat bloedneuzen en huiduitslag meer regel dan uitzondering zijn, is er geen weg meer terug.

Gunnersen is het tweede deel in de The Kills-reeks. De delen kunnen los van elkaar gelezen worden maar er zijn interessante raakvlakken. De lezer zal een aantal personages uit het eerste deel van de serie – Sutler – herkennen. Ook overlapt een deel van de verhalen elkaar wat een interessante nieuwe invalshoek oplevert. De reeks maakt deel uit van een multimediaproject. Naast de boeken is er ook een website. Het extra materiaal op deze website verbreedt het verhaal.  

Wat Gunnersen – en ook voorganger Sutler – tot een succes maakt, is de pakkende schrijfstijl die auteur Richard House hanteert. De nieuwsgierigheid wordt geprikkeld en de belangstelling voor het onderwerp wordt kundig gewekt. Wordt er werkelijk zoveel met overheidsgelden gesjoemeld? Het verhaal kan wel eens schrikbarend dicht bij de werkelijkheid komen! De uiteenlopende personages zijn stuk voor stuk sterk en overtuigend neergezet. Ze hebben iets vertrouwds en doen bijvoorbeeld aan een collega, een buurman of een familielid denken. Richard House hanteert een scherpe pen en schetst de mens in al zijn gedaantes. Gunnersen is fascinerend tot de laatste bladzijde.

ISBN 9789044530049  | paperback | 411 pagina's| Uitgeverij De Geus | oktober 2014
Vertaald door Anneke Bok en Nan Lenders

© Annemarie, 23 september 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=Sutler
Richard House

John Jacob Ford werkt in Irak aan een wederopbouwproject voor HOSCO International. De klus betaalt goed maar er zitten een aantal haken en ogen aan. Opdrachtgever Paul Geezler kon hem de opdracht alleen toespelen als Ford erin toestemde de klus onder een ander naam uit te voeren. Zijn nieuwe collega’s kennen hem dan ook als Stephen Lawrence Sutler. Een ander onderdeel van de afspraak is dat Ford precies doet wat Geezler hem opdraagt.

En dan om 03:03 uur wordt Ford gebeld door Geezler. Er is een probleem en Ford moet verdwijnen. Voordat hij van het toneel verdwijnt moet hij een aantal overboekingen regelen waaronder een overschrijving naar een junkaccount. Het geld op de junkaccount is voor Ford zelf. Ford baalt. Hij was in zijn nopjes met de opdracht maar het feit dat hij een flinke beloning krijgt, maakt veel goed. Afspraak is afspraak en Ford doet wat hem opgedragen is.

Ondertussen heeft ook Paul Howell, adjunct-administrateur kostencalculatie, een opdracht van Geezler gekregen. Hij moet alle gegevens van Stephen Lawrence Sutler laten verdwijnen. Howell begrijpt dat er iets niet klopt maar omdat Geezler weet dat Howell geld in eigen zak heeft gestoken, doet ook hij wat hem opgedragen wordt.

Vlak nadat Ford de overboekingen heeft geregeld, wordt het pand waarin hij zich bevindt getroffen door een mortier. Ford raakt gewond maar beseft dat hij zich uit de voeten moet maken. Hij bevindt zich in gevaarlijk gebied maar is het echt puur toeval dat de aanval juist nu plaatsvindt? De eerste dagen na zijn vlucht brengt hij in een soort shocktoestand door. Pas na twee dagen dringt de pijn van zijn verwondingen tot hem door. Ford weet de grens naar Turkije over te steken en denkt dan dat het ergste erop zit. Hij heeft geen geld maar op de junkaccount staat een kwart miljoen voor hem klaar. Het is alleen lastig om toegang tot het internet te krijgen. Hij heeft al een paar pogingen gedaan maar in zijn haast een verkeerde code ingetoetst. Ford moet wachten op het juiste moment, hij mag het geld niet kwijtraken.

Ford denkt dat hij is gevlucht omdat hij onder frauduleuze omstandigheden een opdracht heeft aanvaard maar daar denken de autoriteiten heel anders over. Tegelijk met “Stephen Lawrence Sutler” is een som van 53 miljoen dollar verdwenen. Sutler wordt als de schuldige aangemerkt. Ford is in één klap van een fraudeur in een voortvluchtige crimineel veranderd.

Sutler is het eerste deel van de serie The Kills. De auteur schept een kritisch beeld van de omstandigheden waaronder projecten in het naoorlogse Irak worden uitgevoerd. Grote sommen overheidsgeld lijken ongecontroleerd alle kanten op te stromen. De grote miljoenenprojecten staan in schril contrast tot de leefomstandigheden in het land zelf. De werkomstandigheden op de bouwplaatsen zijn slecht, mensen worden ziek. Bovendien is het met de veiligheid nog altijd slecht gesteld. De verzekeringsagent die wordt ingezet om Sutler op te sporen is dan ook blij dat het spoor van Sutler naar Turkije voert.

In Turkije trekt Ford met een Amerikaans drietal op dat aan een filmproject werkt. Ford is elke seconde van de dag op zijn hoede. Hij weet inmiddels dat hij gezocht wordt maar hij is nu eenmaal geen doorgewinterde crimineel. Ford maakt fouten, wekt argwaan en kan nog altijd niet bij zijn geld.

Wat zo intrigerend is aan Sutler, is dat Ford absoluut geen stoere actieheld is. De lezer leert in de loop van het verhaal zijn ware aard kennen. Het verhaal is boeiend, meeslepend en diepgaand. Een verhaal als dit kan als snel ontaarden in een plat actieverhaal maar auteur Richard House heeft het juist heel geraffineerd aangepakt. De nadruk ligt op het menselijke aspect van het verhaal en op het feit dat de gewone burger moet boeten voor de hebzucht en corruptie van de grote bazen én die van medeburgers.

Na Sutler zullen er nog drie delen in de The Kills-reeks gaan verschijnen. Het zijn afzonderlijke verhalen maar ze vormen samen een multimediaproject. Bij deze serie hoort een website. Het doel van de website is om de verhaalbeleving nog eens extra uit te diepen en dat is zeker gelukt. Je kunt op de website bijvoorbeeld naar voicemailberichten van de personages uit het boek luisteren of persoonlijke filmpjes bekijken. Achterin het boek worden de beste momenten om dat te doen aangegeven. Het totaalconcept is verrassend en origineel. De ijzersterke en filmisch geschreven thriller Sutler is een echte aanrader.

ISBN 9789044528183 | paperback | 380 pagina's| Uitgeverij De Geus| mei 2014
Vertaald door Anneke Bok en Nan Lenders

© Annemarie, 1 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven