Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

P. Dieudonné

De Klerck 1
Rechercheur De Klerck en het doodvonnis

P. Dieudonné


Paul Dieudonné heeft met dit boek een eerbetoon willen leveren aan de boeken van Baantjer over rechercheur De Cock en ik moet zeggen dat hij daar wel in geslaagd is. Bij een uitstapje naar Amsterdam komen we nog 2 figuren tegen uit de boeken van Baantjer, die weliswaar niet bij name genoemd worden - hoewel er van één van de figuren wel de voornaam gezegd wordt - maar die voor de lezen van de boeken van Baantjer toch wel herkenbaar zijn.


Dit boek speelt zich af in Rotterdam en dat zorgt wel voor de nodige verschillen met de boeken van Baantjer. Er wordt minder in het boek gelopen en rechercheur De Klerck beklaagt zich over het feit dat hij in Amsterdam wel veel heeft moeten lopen. Ook verbaast het hem dat een getuige van de Erasmusbrug naar het Centraal Station is gelopen, een wandelingetje van nog geen 3 kilometer. Natuurlijk is er ook geen café waar men nog even een afzakkertje neemt om de zaken te bespreken. Het is allemaal wat moderner.
Gebleven is de oudere rechercheur met z'n jongere assistent, terwijl aan het eind van het boek de uitkomst van de zaak nog even nabesproken bij rechercheur De Klerck thuis, iets dat voor zover ik me kan herinneren vooral in de televiesieserie het geval was, hoewel het in de boeken ook wel eens gebeurde.


Het verhaal begint met een inbraak in het kantoor van een ondernemer. Deze Bart Bovend'Eerdt komt later naar het politiebureau, om te zeggen dat het allemaal op een misverstand berust en dat er sprake is geweest van een weddenschap. Men kan dus weinig anders doen dan de verdachte vrijlaten. Deze verlaat met de ondernemer het politiebureau. Een uur later komt het bericht dat Bart Bovend'Eerdt zich op heeft gehangen aan de Erasmusbrug. Op z'n kantoor heeft hij een afscheidsbriefje achtergelaten, maar De Klerck en z'n assistent Ruben Klaver blijven met de nodige onbeantwoorde vragen zitten. Commissaris Hakkel wil dat ze de zaak afsluiten, maar dat doet men niet. Er blijken mensen te verdwijnen, terwijl er ook nog een tweede zelfmoord volgt. De afloop is heel verrassend.


Al met al een leuke politieroman voor de fans van Baantjer en de mensen die fan van Baantjer zouden willen zijn, maar die Amsterdam alleen als '020' kunnen aanduiden, hoewel deze stad ook in dit boek nog even voorkomt. Ik ben benieuwd naar het volgende deel van de serie, waarmee de schrijver kan bewijzen dat hij inderdaad in de voetsporen van Baantjer kan treden.


ISBN 978 94 92715 39 5 | Paperback | 138 pagina’s | E-Pulp Publishers | februari 2019

© Renate 25 maart 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven