Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Simon de Waal

Lees ook de recensies over de verhalen van Van Opperdoes en Jacob in de De Waal & Baantjer-reeks.

NemesisNemesis
Simon de Waal


Officier van justitie Sylvia van Maele wordt wakker van een vreemd geluid. Het is midden in de nacht en het zou stil in huis moeten zijn, vooral omdat haar zoons Michael en Daan elders slapen. Toch is ze niet alleen. Er is iemand in haar huis. Een ongenode gast. Even denkt Sylvia dat het om een inbreker gaat. De twee mannen die haar huis zijn binnengedrongen zijn echter niet op haar inboedel uit.


Ook al sluipt Sylvia zo zacht mogelijk door haar huis, de indringers vinden haar met het grootste gemak. Ze wordt naar haar woonkamer gedirigeerd en ruw op de bank geduwd. Dan opent een van de mannen de tuindeur. Korte tijd later wordt een derde man naar binnen geduwd. Zijn gezicht is, net als dat van de andere twee mannen, onder een bivakmuts verborgen. Toch is meteen duidelijk dat hij niet vrijwillig aan het nachtelijke optreden deelneemt. Hij is geboeid.


Sylvia is bang. Wie is de geboeide man? Is hij een dierbare? Dan stapt een van de mannen naar haar toe. Op niet mis te verstane wijze maakt hij Sylvia duidelijk dat ze in de gaten wordt gehouden. Zijzelf en de leden van haar gezin zijn niet langer veilig. Sylvia heeft haar aandacht op de verkeerde gevestigd en moet daar onmiddellijk mee stoppen. Na deze boodschappen vertrekken de twee mannen. Op weg naar buiten schieten ze de geboeide man door zijn hoofd. Hij zakt als een plumpudding in elkaar. De inhoud van zijn hersenpan verspreidt zich door het keurige huis van Sylvia.


Eerst controleert Sylvia of haar kinderen nog altijd veilig op hun logeeradres verblijven, daarna trekt ze de bivakmuts van het slachtoffer omhoog. Zodra ze ziet wie hij is, licht ze haar collega’s in. Er is zojuist een kroongetuige in haar huis gedood. Een man die tegen een ongrijpbare topcrimineel zou getuigen. Sylvia beseft onmiddellijk dat ook het leven van de tweede getuige in gevaar is. Rechercheurs Mark en Brian spoeden zich naar zijn huis. En dan gaat het mis. Gruwelijk mis.


Het huis van de tweede getuige ligt er verlaten bij. Mark ziet het somber in. Hij vermoedt dat de man al dood is en wil het huis via de achterzijde betreden. Brian vindt dat echter onzin. Hij besluit dat ze gewoon aan kunnen bellen. Als de bewoner niet reageert, zullen ze de deur met een koevoet openen. Brian haast zich naar hun auto om het benodigde gereedschap alvast te pakken. Op het moment dat Mark aan wil bellen, wordt hij door een enorme explosie tegen een geparkeerde auto gesmeten. Hij is op slag dood. Brian wordt gewond en totaal overstuur naar het ziekenhuis gebracht.


Voor Sylvia en haar team is het zo klaar als een klontje. Topcrimineel Guzman moet achter de moorden zitten. De twee getuigen zouden immers tegen hem getuigen. Sylvia’s baas, hoofdofficier Kummer haalt haar van de zaak tegen Guzman. Haar gezin is immers bedreigd. Sylvia is woest. Ze is niet van plan zich door intimidatie aan de kant te laten zetten. Guzman heeft de getuigen uit de weg laten ruimen en zonder pardon ook haar collega Mark gedood. Kummer is onverbiddelijk. Hij zet een ander op de zaak. Een groentje notabene. Sylvia en het rechercheteam zijn niet van plan zich buitenspel te laten zetten. Ze besluiten de regels aan hun laars te lappen en hun onderzoek illegaal voort te zetten.


Ik ken Simon de Waal vooral van de gemoedelijke De Waal & Baantjer boeken maar Nemesis is van een heel ander kaliber. In dit verhaal wordt het spel keihard gespeeld. Sylvia en haar collega’s zijn vastbesloten de dood van hun collega Mark te wreken. Ook het feit dat ze weerloos toe moeten kijken hoe Brian aan zijn schuldgevoelens ten onder gaat, maakt hen woedend. Guzman moet gestopt worden maar de crimineel heeft zijn zaakjes goed geregeld. Er is geen enkel spoor dat rechtstreeks naar hem leidt. Toch moet er ergens een link zijn. Het team begint met een kleine crimineel die, via  via, voor Guzman heeft gewerkt. Kan hij de rechercheurs naar de volgende schakel in het criminele netwerk leiden? Nu ze zich toch niet langer aan de regels houden, past het team ook de ondervragingstechnieken aan. Goed en kwaad zijn niet langer duidelijk omrand.  


Nemesis leest als een trein, is hard maar ook invoelend geschreven en biedt een uitstekend onderbouwd verhaal. Het heeft een internationale allure. Zo hoort een spannende politiethriller te zijn!


ISBN 9789048834969  | paperback | 267 pagina's | Lebowski | juli 2016

© Annemarie, 19 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Bureau RaampoortBureau Raampoort
Simon de Waal


‘Ja, die lijkt me inderdaad behoorlijk dood’, constateerde Van Opperdoes.


Het slachtoffer in kwestie sterft ongelukkigerwijs precies op het moment dat Van Opperdoes, na bijna vierentwintig uur in touw te zijn geweest, naar huis fietst. Het is drie uur ’s-nachts en de straten van Amsterdam zijn verlaten. Zelfs de grootste herrieschoppers liggen op één oor. Ondanks de vermoeidheid geniet Van Opperdoes van de stilte. Aan het eind van de Tweede Leliedwarsstraat ziet hij echter iets verontrustends. Er staat een auto dwars over de weg geparkeerd.


Gelukkig wordt Van Opperdoes niet door een mogelijke belager opgewacht. Het is zijn jonge collega Jacob Holm die hem de pas afsnijdt. Er is zojuist een moord gepleegd. Het lichaam van het slachtoffer, een twintiger, ligt in een plas bloed onder de spoorbrug van de Korte Prinsengracht. De bovenstaande opmerking van Van Opperdoes is overbodig. Iedereen kan zien dat het slachtoffer niet meer leeft. De nog onbekende man is doodgeschoten en Jacob meent dan ook dat het om een liquidatie moet gaan. Hij wil het team van de DRR inschakelen, wat standaardprocedure bij een afrekening in het criminele circuit is. Van Opperdoes is het echter niet met hem eens. Hij is van mening dat eventuele andere motieven nog niet uitgesloten mogen worden. De welverdiende nachtrust van de twee politiemannen zal nog even op zich moeten laten wachten.


In het mortuarium moet eerst een brutale vleermuis verjaagd worden. Kort nadat het dier het pand uit is gefladderd, buigt schouwarts Cathelijne zich samen met de politiemannen over het zojuist binnengebrachte lijk. Van Opperdoes fronst zijn wenkbrauwen. Hij kent het slachtoffer. Het is Romeo van Sol. De vader van Romeo is een aantal jaar geleden doodgeschoten. Van Opperdoes wist de dader in de kraag te vatten waarna deze het gevang in ging. Is het toeval dat zowel vader als zoon doodgeschoten zijn?


Bij een moordonderzoek moet tunnelvisie absoluut voorkomen worden. Van Opperdoes en Jacob houden daarom alle mogelijkheden open. De moordenaar van Romeo’s vader is weer op vrije voeten dus hij wordt uiteraard stevig aan de tand gevoeld. De getuige die de politie belde nadat hij schoten hoorde, is toevallig een bekende van de politie. Weet hij soms meer dan hij laat blijken? Ook duikt er een ex-vriendinnetje op. Het vriendelijke meisje blijkt het zusje van een bijzonder onbetrouwbaar sujet te zijn. Volgens een getuigenverklaring gingen er harde worden aan de moord vooraf. Het leek om een ruzie tussen twee bekenden te gaan. Maakt dat Erik van Sol, de jongere broer van Romeo, ook tot een verdachte? Een nieuwe schokkende gebeurtenis maakt de zaak nóg ingewikkelder.


Bureau Raampoort is het eerste deel van een gelijknamige, nieuwe reeks. Helemaal nieuw is de reeks niet, want de lezer kent Van Opperdoes en Jacob al uit de De Waal & Baantjer-reeks die aan deze reeks voorafgaat. Tegelijk met dit boek is de gelijknamige televisieserie van start gegaan waarin Thomas Acda de rol van Van Opperdoes voor zijn rekening neemt en Tim Haars in de huid van Jacob kruipt. Het boek en het tv-scenario zijn geschreven door Simon de Waal die nog altijd als rechercheur bij de Amsterdamse politie werkt. Parttime weliswaar, ook de politie gaat met de tijd mee.


Van Opperdoes en Jacob hebben mijn hart lang geleden al veroverd en nog altijd geniet ik van de boeken over dit gewiekste tweetal. Ze zijn langzaam naar elkaar toegegroeid en vormen nu een stabiel duo. Het enthousiasme van de jongere Jacob en de ervaring van Van Opperdoes gaan uitstekend samen. Tel daar het unieke sfeertje van De Jordaan bij op en een heerlijk boek is geboren. Bureau Raampoort doet zeker niet onder voor de De Waal & Baantjer-reeks. Simon de Waal heeft immers al lang bewezen dat hij het uitstekend alleen af kan. Het is dan ook meer dan terecht dat hij in 2016 het geschenk van de Maand van het Spannende Boek voor zijn rekening mag nemen.


ISBN  9789048827435 | paperback | 168 pagina's|  Lebowski | september 2015

© Annemarie, 23 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven