Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Alex Kava

SlachtoffersSlachtoffers
Alex Kava


De boeken van Alex Kava worden al jaren door een breed publiek gelezen en gewaardeerd. Ze schrijft dan ook in een toegankelijke stijl en met een vlotte pen. Na twee jaar van stilte rondom hoofdpersoon Maggie O'Dell is er nu een nieuw avontuur (het achtste alweer) van haar in het Nederlands verschenen: Slachtoffers.


Maggie is FBI-agente en gedragswetenschapper. Wanneer ze wordt gevraagd om in Pensacola, (Florida) onderzoek te doen naar de herkomst van enkele lichaamsdelen die uit zee zijn opgevist, weet ze nog niet in wat voor macabere misdaad ze terechtkomt. Haar goede vriend microbioloog Platt wordt geconfronteerd met onverwachte sterfgevallen bij militairen die niet levensgevaarlijk gewond maar met geamputeerde ledematen terugkomen uit Afghanistan. Wanneer er een oorzakelijk verband tussen beide zaken blijkt te bestaan, komt Maggie een wel heel sinistere moordenaar op het spoor, die voornamelijk toeslaat tijdens orkanen. En een orkaan van een heel zware categorie staat juist op het punt zich op de streek te storten waar Maggie en Platt onderzoek doen. De moordenaar wacht zijn kansen af...


Na genoten te hebben van eerdere avonturen van Maggie O'Dell, had ik me erg verheugd op dit nieuwe boek van Alex Kava. De spanning spatte er altijd af en de plotontwikkeling zat goed in elkaar. Wat dat betreft stelt Slachtoffers teleur: de spanning is ver te zoeken en ook de verdere kennismaking met O'Dell  viel tegen. Er is weinig overgebleven van de pittige tante die we kennen uit bijvoorbeeld 'Duivels kwaad' en 'Noodzakelijk kwaad'. De plot is op zich goed maar Kava weet mij niet te boeien; het verhaal is vlak en kabbelt maar door. Door de onveranderd vlotte schrijfstijl en de korte hoofdstukken lees je het boek wel vrij vlug uit. Een prima tussendoortje,  maar naar mijn idee een teleurstelling voor de echte O'Dell-fan. Ik hoop dat bij de volgende boeken (die in Amerika inmiddels al zijn verschenen maar nog niet in het Nederlands zijn vertaald, hoewel dit volgens de schrijver wel de intentie is) Alex Kava weer een tandje heeft bijgeschakeld en dat Slachtoffers een eenmalige dip in de serie is.


Alex Kava heeft in het verleden allerlei baantjes gehad, maar is sinds 1996 full-time schrijfster en heeft inmiddels haar elfde boek in de Maggie O'Dell-serie geschreven. Daarnaast heeft ze enkele stand alones geschreven. Ze woont in Omaha (Nebraska) en Pensacola (Florida) – waar Slachtoffers zich afspeelt.

 
ISBN 9789034737410 Paperback 352 pagina's Harlequin Holland B.V. december 2012
Vertaling Karin Schuitemaker

© Joanazinha, 21 december 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Verloren zielen
Alex Kava

 

Sinds ik in de loop van vorig jaar kennis maakte met Alex Kava door haar eersteling, 'Duister Kwaad', maar vooral het uitmuntende 'De Val' te lezen, werd ik onvoorwaardelijk fan van deze auteur. Vooral met haar hoofdpersonage Maggie O'Dell wist ze mij te bekoren. Daarom waren mijn verwachtingen dan ook hooggespannen om eindelijk aan deze volgende thriller van Kava te kunnen beginnen.


Het verhaal begint met een collectieve zelfmoord van zes jongens in de bossen van Massachusetts na een confrontatie met de FBI. Een van deze jongens overleeft maar zwijgt als het graf. Bijna onmiddellijk na deze feiten wordt in Washington D.C na een religieuze bijeenkomst het lijk van een jong meisje gevonden. Het blijkt de dochter van een senator te zijn. Maggie O'Dell ontdekt dat er een verband tussen beide zaken bestaat. De sekteleider Eerwaarde Joseph Everett blijkt de hoofdverdachte van de moord te zijn en bovendien ook de aanstoker van de jongerenzelfmoord. Toch lukt het de FBI niet om in zijn buurt te komen en blijven een hoop vragen onbeantwoord.


Op zich zijn deze gegevens een droomscenario voor een spannende thriller : een geheimzinnige sekte met zijn charismatische leider die mensen van alle leeftijden en van allerlei slag in zijn ban krijgt. Ontsnappen is niet mogelijk want dan wacht er een brute moord. Op de koop toe wordt Maggie danig op de proef gesteld. Everett is namelijk haar moeders persoonlijke vriend en goeroe. Zij sluit zich ook aan bij zijn sekte. Het wordt een strijd tegen de klok om de man te ontmaskeren en haar moeder te redden.


Toch is Kava er deze keer niet in geslaagd om mij geboeid te laten blijven. Alhoewel het verhaal best wel goed in elkaar steekt, lijkt het mij tè routineus geschreven.
Het is net of er geen ziel in dit boek zit, om maar even naar de titel te verwijzen: de ziel is verloren.
Maar ook een Kava op halve kracht is nog een goeie Kava, zelfs beter dan veel van haar collega auteurs. Dus toch nog een verdiende drie sterren!


Paperback | 398 Pagina's | Mira Books | 2005 ISBN: 9085500451

© Christine, 15 maart 2006

Reageren? Klik HIER!

Recensies

Boven