Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Nele Neuhaushttp://www.neleneuhaus.de

Zie ook recensie op Leestafel over het jeugdboek Charlottes droompaard (10+)  
en de recensies over de roman Zomer van de waarheid

Het woudHet woud
Nele Neuhaus


De vlammen steken helder tegen het duister van de nacht af. Pas wanneer de brand een felle explosie veroorzaakt, schiet Felicitas Molin wakker. Het duurt even voor ze in de gaten heeft dat ze zich in het vredige huis van haar zus bevindt. Het huis in het bos waar ze mag logeren nadat ze door haar tweede echtgenoot is kaalgeplukt en verlaten. Felicitas zwalkt naar het raam. Ze is nog altijd beneveld door de vele drank die ze voor het slapengaan heeft genuttigd. Door een verrekijker tuurt ze naar buiten. Er staat een caravan op de nabijgelegen camping in brand. Bibberend van schrik belt Felicitas de hulpdiensten.


De nachtelijke oproep veroorzaakt een praktisch probleem voor hoofdinspecteur Olivier von Bodenstein. Omdat hij zijn zevenjarige dochter Sophia niet alleen thuis kan laten, besluit hij het drukke kind mee te nemen. Op het campingterrein wordt hem verteld dat de brand vermoedelijk is aangestoken. De dronken vrouw die de politie heeft gebeld, maakt hem niet veel wijzer. Heeft ze echt een auto gehoord en een man gezien? Wanneer ze met dubbele tong aanbiedt zich over de kleine Sophia te ontfermen, grijpt Bodenstein in. Felicitas druipt beledigt af.


Wanneer de brandweer eindelijk vertrekt, schijnt de zon al door de bomen van het normaal zo vredige bos. De uitgebrande caravan biedt samen met een smeulend autowrak een trieste aanblik. Ook vijf sparren hebben de brand niet doorstaan. De aanwezigheid van de auto baart Bodenstein zorgen. Verbleef iemand in de caravan? Bodensteins vraag wordt al snel beantwoord. Tussen de verbrande resten van de caravan wordt een verkoold lijk aangetroffen.


De vergrendeling op de buitendeur van de caravan verklapt dat het niet om een ongeluk gaat. Er is een moord gepleegd. Bodenstein schrikt wanneer hij verneemt dat de caravan aan ene Rosie Herold toebehoorde. Hij kent Rosie. Haar zoon Edgar was vroeger, op de basisschool, een klasgenootje van hem. Is de hartelijke Rosie in de caravan om het leven gekomen? De dode blijkt echter mannelijk te zijn. De opluchting die Bodenstein voelt is echter maar van korte duur. Er is immers nog altijd iemand overleden. Is zijn oude schoolvriend Edgar soms door de vlammenzee verzwolgen?


Edgar blijkt nog in leven te zijn. Op onverschillige toon vertelt hij Bodenstein en zijn collega Pia dat zijn moeder op sterven ligt. Ze brengt de laatste dagen van haar leven in een hospice door. Wanneer Bodenstein en Pia bij hospice Avondrood arriveren, is Rosie helaas diep in slaap. Ze zullen haar op een ander moment naar een eventuele logé in de caravan moeten vragen. Kort na hun bezoekje aan het hospice ontvangen ze echter een verontrustend telefoontje. Ondanks haar ernstige ziekte is Rosie volkomen onverwacht overleden. Haar verpleegster vertrouwt het niet.


Bodenstein spoedt zich met zijn collega Cem naar de hospice. Wanneer ze zich over het ontzielde lichaam van Rosie buigen, zien ze meteen dat er iets niet klopt. In de hals van de dode bevinden zich donkere plekken en in haar ogen zijn puntbloedingen te zien. Rosie Herold is gewurgd. Wie vermoordt in vredesnaam een vrouw tijdens de laatste dagen van haar leven? Bodenstein en zijn collega’s ontdekken dat Rosie kort voor haar dood zorgwekkende onthullingen over het verleden heeft gedaan. Beweerde ze werkelijk dat ze de dood van iemand op haar geweten had? Er bekruipt Bodenstein een vreselijk gevoel. Rosie heeft het toch niet over Arthur, zijn jeugdvriendje die op elfjarige leeftijd spoorloos verdween? En waarom is Rosies oudste zoon Clemens eigenlijk niet waar hij tegenover zijn vrouw beweerde te zijn?


In dit achtste boek over Pia en Bodenstein staat naast de reeks moorden ook het naderende vertrek van Bodenstein centraal. Bodenstein voelt zich afgemat. Hij heeft behoefte aan tijd voor zichzelf en zijn dochter. Hoewel hij beloofd heeft terug te komen, heeft Pia er een hard hoofd in. Ze vreest dat haar baas en goede vriend tijdens zijn verlof zal besluiten definitief te stoppen. Ze heeft zijn vermoeidheid opgemerkt en ze beseft dat het niet alleen om lichamelijke uitputting gaat. Bodenstein heeft te veel narigheid meegemaakt. Hij is op.


Ik heb genoten van het uitgebreide verhaal, de warme sfeer en de vele personages die de revue passeerden. Nele Neuhaus propt haar boeken graag boordevol personages waardoor de lezer soms wel erg veel namen moet onthouden, maar dit keer valt het mee omdat er ook veel oude bekenden in het boek voorkomen. Wie de draad toch kwijtraakt kan het personenregister voorin het boek raadplegen. Zal Het woud werkelijk het laatste boek over Pia en Bodenstein zijn? Hopelijk besluit Bodenstein zijn werkzaamheden na de nodige rust weer vol gedrevenheid te hervatten!


ISBN 9789021405360 | paperback | 549 pagina's | Uitgeverij Q | juni 2017
Vertaald door Sander Hoving

© Annemarie, 23 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De levenden en de dodenDe levenden en de doden
Deel 7 van de reeks over Pia Kirchhoff en Oliver von Bodenstein
Nele Neuhaus


De oudere vrouw was eenzaam gestorven, haar hondje in verwarring achterlatend. Ze werd niet liefdevol door familie en vrienden omringd. Het was ook haar tijd nog niet. Een sluipschutter had besloten dat de vrouw, die haar gebruikelijke ochtendwandeling maakte, moest sterven. Een fietser zag haar in elkaar zakken nadat het dodelijke schot haar in haar hoofd trof. Haar vrolijk gekleurde muts stak schril af bij het onrecht dat haar was aangedaan.


Eigenlijk heeft hoofdinspecteur Pia Kirchhoff vakantie. Ze staat op het punt samen met haar grote liefde Christoph naar het buitenland te vertrekken. Het wordt een reis naar Ecuador en de Galapagoseilanden. De vakantie is werk gerelateerd want Christoph is ingehuurd als reisleider. Voor Pia en Christoph is het stiekem een huwelijksreis. Niemand weet nog dat ze onlangs zijn getrouwd. Het feest zal pas in de zomer gegeven worden. Nu staan eerst de kerstdagen nog voor de deur. Pia verheugt zich erop het koude Duitsland voor een warmer oord in te ruilen.


Toch is Pia degene die de dochter van de vermoorde vrouw het vreselijke nieuws moet vertellen. Haar baas Bodenstein kampt met onderbezetting en Pia heeft ruim de tijd voor het vliegtuig vertrekt. Christoph begrijpt het wel. Als directeur van een dierentuin komt hij ook vaak voor onverwachte verrassingen te staan.


Renate Rohleder, de dochter van het slachtoffer, is ontzet dat haar moeder gestorven is. Even weet ze zich nog goed te houden maar wanneer Pia haar voorzichtig vertelt dat haar moeder door iemand om het leven is gebracht, gaat de schreeuw die uit haar mond ontsnapt door merg en been. Waarom heeft iemand haar lieve moeder, die geen vlieg kwaad doet, vermoord? Waarom? Pia moet haar het antwoord schuldig blijven. Ze begrijpt het zelf ook niet.


Die nacht slaapt Pia slecht. Ze weet dat ze zich op haar vakantie moet verheugen maar de moord blijft door haar hoofd spoken. Christoph, begripvol als altijd, stelt voor dat Pia thuisblijft. De reis is immers meer werk dan een echte vakantie. Pia wil er niks van weten. Dat houdt zichzelf tenminste voor. Het tweede slachtoffer laat echter niet lang op zich wachten. Opnieuw heeft een sluipschutter een vrouw door het hoofd geschoten. De kogel drong zich door het keukenraam van het huis van het slachtoffer om zich vervolgens in haar hoofd te boren. De schutter zag niet dat de kleindochter van de vrouw ook in de keuken was. Het meisje zag het hoofd van haar oma uit elkaar spatten en verkeert in shock. Opnieuw is een lieve, zorgzame vrouw gestorven.


Pia besluit thuis te blijven. Ze kan deze zaak niet meer loslaten. Ze wil weten waarom de onbekende moordenaar juist deze twee vrouwen heeft gedood. Het zijn geen willekeurige moorden maar zorgvuldig geplande executies. Heeft de dader nog meer slachtoffers op het oog? Al snel is dat overduidelijk het geval. Er blijven doden vallen. En dan valt de eerste brief door de brievenbus. Volgens de moordenaar zijn de slachtoffers gestorven omdat niet zijzelf maar hun familieleden een misdaad hebben begaan. De familieleden in kwestie ontkennen in alle toonaarden. Zij begrijpen er niks van. Ook kennen ze de andere slachtoffers en hun families helemaal niet. Wat is het verband in deze aangrijpende reeks moorden?


De souplesse en warme betrokkenheid waarmee Nele Neuhaus schrijft, staan keer op keer garant voor een dijk van een thriller. De levenden en de doden vormt geen uitzondering. Het thema in het boek, wat ik nog maar niet verklap, is schokkend. Het gaat over iets waar ik al jaren zonder aarzelen achter sta maar na het lezen van dit boek, moest ik toch even flink slikken. Ik hoop maar dat de misstanden in dit boek niet op de werkelijkheid zijn gebaseerd. Nele Neuhaus kennende zit er echter een kern van waarheid in, wat haar verhaal nog intenser maakt.


De personages in het boek, met name Pia en Bodenstein, zijn inmiddels uitgegroeid tot goede bekenden. Hun privélevens vormen een prettig contrast met het hoofdverhaal. Alles keurig in balans. Pia heeft haar leven aardig op de rit maar Bodenstein staat op het punt zijn leven ingrijpend te veranderen. Durft hij het roer om te gooien? De levenden en de doden is, net als de andere delen in deze reeks, een absolute topthriller. Nele Neuhaus is een uitblinker.


ISBN 9789021458472 | paperback | 471 pagina's| Uitgeverij Q | juni 2015
Vertaald door Sander Hoving

© Annemarie, 1 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Boze wolfBoze wolf
Deel 6 van de reeks over Pia Kirchhoff en Oliver von Bodenstein
Nele Neuhaus


De identiteit van het meisje dat gevonden wordt in een rivier blijft onbekend. Niemand lijkt haar te missen. Ze is een jaar of zestien, en voor haar dood – overigens wel verdronken, maar niet in de rivier – is ze zwaar mishandeld. Niet eenmalig, maar misschien wel jarenlang. De zaak is voor Pia Kirchhoff, haar baas Oliver von Bodenstein is afwezig, maar omdat het niet zomaar opgelost wordt mag hij zich er ook mee gaan bemoeien. En hun collega Christian Kröger krijgt er veel werk mee.


Een andere verhaallijn gaat over een televisiemaakster, die bezig is met een bijzondere zaak. Zo speciaal dat ze er niemand over verteld heeft. Eerst wil ze zekerheid dat het iets voor haar programma is. Maar blijkbaar krijgt ze te maken met de verkeerde mensen. Ze laten haar voor dood achter in de kofferbak van haar eigen auto: mishandeld en verkracht. Ze kan niet geloven dat het haar overkomen is. En nu loopt haar dochter waarschijnlijk ook gevaar.


Wat heeft die man die ze de campingadvocaat noemen, en inderdaad in een caravan woont op een afgelegen camping, er mee te maken? Een derde verhaallijn gaat over Emma, die zich zorgen maakt om het bizarre gedrag van haar vijfjarige dochter. Zij zegt bang te zijn voor de boze wolf. Emma woont met haar dochter bij haar schoonouders, die op een landgoed wonen en daar een huis voor alleenstaande moeders en hun kinderen beheren. Emma’s man is veel op pad, en ze hoopt maar dat hij op tijd weer thuis zal zijn voor de bevalling. Ze is namelijk hoogzwanger.


Drie verhaallijnen die natuurlijk met elkaar te maken hebben. Nele Neuhaus laat hun tentakels door elkaar en om elkaar heendraaien, tot er tenslotte een ingenieuze ontknoping komt. Het thema is kindermisbruik, akelig natuurlijk, maar helaas altiid actueel.

ISBN 9789021454801| paperback| 478 pagina's | Uitgeverij Querido| mei 2014
Vertaald uit het Duits door Sander Hoving

© Marjo, 17 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=Boze wolf
Deel 6 van de reeks over Pia Kirchhoff en Oliver von Bodenstein
Nele Neuhaus

Nadat een groepje tieners het op een drinken heeft gezet verliezen twee van hen het bewustzijn. Wanneer een nog altijd beneveld meisje weer bij bewustzijn komt, ontdekt ze dat haar nog altijd bewusteloze vriendje gezelschap heeft gekregen van een lijk. In het water vlakbij het bewegingsloze tienerlichaam dobbert een dood tienermeisje.

Pia Kirchhoff, die het inmiddels tot hoofdinspecteur heeft geschopt, en haar chef Oliver van Bodenstein nemen het onderzoek naar de dood van het tienermeisje voor hun rekening. Het blijkt vrijwel onmogelijk om de identiteit van het slachtoffer te achterhalen. Het meisje is door niemand als vermist opgegeven en heeft nooit een tandarts bezocht. Haar gebit kan dus ook niet vergeleken worden met gebitsgegevens uit tandartsarchieven.

De lijkschouwing geeft een aantal ronduit schokkende details prijs. Het arme kind heeft jarenlang blootgestaan aan zware lichamelijke en seksuele mishandeling. Ook is haar lichaam lange tijd niet aan zonlicht blootgesteld geweest. Heeft iemand het meisje gevangengehouden? Het meisje is verdronken maar niet in het water waar ze is gevonden. Ze is om het leven gekomen in chloorwater. In de maag en darmen van het meisje worden enkel wat textielresten aangetroffen. Welke tragische geschiedenis is aan haar dood vooraf gegaan?

Ondertussen is de bikkelharde televisiepresentatrice Hanna Hertzmann bezig met een spraakmakende uitzending. Direct na de zomerstop zal ze vriend en vijand schokken met een geruchtmakend verhaal. Hanna is door haar eigen psychotherapeute benaderd en in contact gebracht met mensen die hun verhaal aan Hanna willen vertellen. Niets van het verhaal mag uitlekken voor de tijd rijp is en daarom deelt Hanna het verhaal nog niet met haar collega’s. Hanna bruist en voelt zich springlevend. Haar toch al succesvolle carrière zal tot ongekende hoogte gaan stijgen.

De politie heeft inmiddels een tip gekregen. Niet ver van de vindplaats van het meisje woont een veroordeelde pedofiel op een camping. De man, ooit een gevierd advocaat, zou kort geleden een blond tienermeisje in zijn caravan hebben ontvangen. Zal het om het moordslachtoffer gaan? Wanneer de politie op de camping arriveert, is de vogel gevlogen. De oplossing van de verdrietige moordzaak lijkt binnen handbereik maar de vermoedelijke dader is vooralsnog voortvluchtig. Alsof Pia en haar collega’s het nog niet druk genoegen hebben krijgen ze nóg een zaak op hun bord: Hanna Hertzmann is zwaar gewond en vrijwel onherkenbaar aangetroffen in de kofferbak van haar auto. Ze is op brute wijze mishandeld en verkracht.

Pia Kirchhoff komt nauwelijks aan haar eigen leven toe. Lilly, de kleindochter van Pia’s vriend Christoph, logeert vier weken bij hun maar ze heeft nauwelijks tijd voor het vrolijke, kleine meisje. Tijdens een schoolreünie loopt ze haar oude vriendin Emma tegen het lijf. Emma is hoogzwanger en maakt zich zorgen om haar dochtertje. Het meisje is  sinds kort onhandelbaar. Is haar gedrag wel normaal voor een vijfjarige? Ook de man van Emma gedraagt zich vreemd. Pia’s collega Bodenstein woont sinds zijn scheiding in een piepklein huisje op het terrein van zijn ouders. Het wordt tijd voor de volgende stap: een eigen huis. Pia en Bodenstein hebben altijd een goede band gehad. Recente ontwikkelingen doen Pia echter twijfelen aan de integriteit van haar gewaardeerde collega.

Een nieuw boek van Nele Neuhaus is altijd reden tot juichen omdat ze enorm goed schrijft. Ook Boze wolf is een dijk een thriller. De thema’s in dit boek zijn kinder- en machtsmisbruik die helaas vaak hand in hand gaan. Hanna Hertzmann is op een schokkende zaak gestuit en heeft dat bijna met haar leven moeten bekopen. Niet iedereen zal het uiteindelijk na kunnen vertellen. Een machtig netwerk dat tot alle lagen van de bevolking is doorgedrongen, blijkt voor niets terug te deinzen. Geweld wordt niet geschuwd en voor een moord meer of minder draait men de hand niet om. Het is echter nog maar het topje van de ijsberg. Nele Neuhaus schetst op integere en kundige wijze het schokkende verhaal van misbruikslachtoffers. Kunnen zij ooit aan hun belagers ontsnappen? Slachtoffers hebben levenslang en voelen zich de rest van hun leven opgejaagd.  

Nele Neuhaus staat keer op keer garant voor een fantastische thriller. Ze heeft hoofdpersonages Pia en Bodenstein tot leven gewekt en geeft aangrijpende en interessante verhalen diepgang en betekenis. Boze wolf is een absolute aanrader.

ISBN 9789021454801 | paperback | 480 pagina's| Uitgeverij Q | mei 2014
Vertaald door Sander Hoving

© Annemarie, 8 mei 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altWie wind zaait
Deel 5 van de reeks over Pia Kirchhoff en Oliver von Bodenstein
Nele Neuhaus

Op een klein detail na is alles in kannen en kruiken. Binnenkort kan WindPro met de bouw van een windmolenpark van start gaan. Kleine kink in de kabel is dat de eigenwijze boer Ludwig Hirtreiter weigert om zijn weiland te verkopen. Zonder dat weiland gaat het hele feest niet door. Toch maakt Stefan Theissen, directeur van WindPro, zich vooralsnog geen zorgen. Geld is een machtig overredingsmiddel.

Wanneer een nachtwaker dood wordt aangetroffen in het pand van WindPro richten inspecteur Pia Kirchhoff en haar chef Oliver von Bodenstein hun aandacht op het windparkverhaal. De nachtwaker lijkt niet om het leven te zijn gebracht maar er bevond zich wel een insluiper in het gebouw. Op een bureau wordt een dode hamster aangetroffen. Dan blijkt dat de komst van het windmolenpark lang niet bij iedereen in de smaak valt. Er is een actiecomité opgericht en de tegenstanders van het park voeren een felle strijd tegen de plannen van WindPro.

De vader van Bodenstein is lid van het actiecomité evenals diens beste vriend Ludwig Hirtreiter. Ludwig weigert nog altijd zijn grond aan WindPro te verkopen ook al is hem inmiddels een exorbitant bedrag geboden. Stefan Theissen krijgt het benauwd maar hij kan nog rekenen op de kinderen van Ludwig. De drie onsympathieke nazaten van de oude man hebben het financieel zwaar. Ze hebben in gedachte de drie miljoen euro die hun vader geboden is, allang uitgegeven. En dan is het niet meer nodig om Ludwig te overreden. Iemand heeft hem en zijn trouwe hond zonder pardon neergeknald. Een afschuwelijke en onmenselijke daad.

Pia en Bodenstein verdenken de kinderen van Ludwig maar er blijken bijzonder veel mensen met een motief te zijn. Stefan Theissen van WindPro heeft bijvoorbeeld ook een belang bij de dood van Ludwig. En dan heerste er nog verdeeldheid binnen het actiecomité. Ludwig en Jannis lagen met elkaar in de clinch. Jannis is een opvallend type. Samen met zijn vriendin Ricky beheert hij het plaatselijke dierenasiel. Eigenlijk doet Ricky, die ook een dierenwinkel heeft, het meeste werk samen met de zestienjarige Mark. Mark is een zoon van gegoede ouders en heeft een traumatische periode achter de rug. Enige tijd geleden draaide Mark door en richtte daarbij de nodige vernielingen aan met een taakstraf als gevolg. De taakstraf diende hij uit in het asiel en sindsdien werkt hij daar als vrijwilliger. Mark kijkt enorm op tegen Jannis en Ricky en draagt hun strijd tegen de komst van het windmolenpark een warm hart toe.

Er zijn verdachten genoeg in deze knap geschreven thriller. WindPro kan zich niet veroorloven de bouw van het park te annuleren en is bereid het spel hard te spelen. Zijn alle leden van het actiecomité nog wel te vertrouwen nu er zoveel geld in het spel is? Er zitten lieve, oprechte mensen in de actiegroep maar een aantal van de leden heeft hun principes inmiddels laten varen. En wie is  de vrouw die haar ware identiteit verzwijgt? Wat heeft zij met de gebeurtenissen te maken? Pas aan het eind van het boek wordt duidelijk in welke hoek de dader gezocht moet worden. Tot die tijd leidt Nele Neuhaus de uitgebreide verhaallijnen kundig in goede banen.

Pia is nog altijd gelukkig met haar vriend Christoph. Wel zijn er lichte ergernissen ontstaan omdat Pia er niet in slaagt haar tijd goed tussen haar werk en haar vriend te verdelen. Het huwelijk van Bodenstein is gesneuveld en hij moet erg wennen aan het vrijgezellenbestaan. Misschien dat hij daarom iets te snel valt voor de vrijwel ontbrekende charmes van een grijze muis.

Wie wind zaait is een pakkend verhaal vol boeiende personages. Nele Neuhaus schetst de mensen in het boek puur zoals ze zijn waarbij de een er wat fraaier vanaf komt dan de ander. Het verhaal gaat over principes, hebzucht, kwetsbaarheid, vertrouwen en over het beschamen van iemands vertrouwen. Wat kan Nele Neuhaus goed schrijven! Ook met dit derde boek maakt ze, mijn inmiddels hooggespannen, verwachtingen waar. Ze schrijft jaloersmakend soepel en overtuigend. Schrijven is duidelijk haar tweede natuur. Nele Neuhaus klimt hoger en hoger op mijn lijstje met favoriete schrijvers. Ik verheug me nu al op haar volgende boek.

ISBN  9789021449999| paperback | 392 pagina's| Uitgeverij Q | oktober 2013
Vertaald door Sander Hoving

© Annemarie, 21 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Wie wind zaaitWie wind zaait
Deel 5 van de reeks over Pia Kirchhoff en Oliver von Bodenstein
Nele Neuhaus


Een ecologische thriller, waarin alles draait om hebzucht. Waar de wetenschap waarschuwt voor de opwarming van de aarde met het advies dat er maatregelen genomen moeten worden, verwacht je dat idealisten er voor gaan, mensen die er hun levenswerk van maken om een betere wereld te maken.
Maar als de overheid geld moet uitgeven aan die maatregelen, blijken er maar al te veel kapers op de kust. Ineens blijken gegevens vervalst kunnen worden, zodat er projecten uitgevoerd gaan worden die helemaal niet voor een beter milieu zullen zorgen. Geld, alles draait om geld.
Dat is een beetje de achtergrond van dit boek, maar het draait veel meer om de mens zelf, egoïst als die is en zal zijn. Nele Neuhaus heeft geen hoge pet op van de mens.

Het verhaal begint met een dode nachtwaker. Hij is werknemer bij Wind Pro, een bedrijf dat windmolenparken bouwt. Het project waar ze nu mee bezig zijn verloopt niet vlotjes: er moet een weiland aangekocht worden dat in bezit is van een koppige boer. Hij is lid van een actiecomité dat fel tegen het windmolenpark is en wijkt zelfs niet voor drie miljoen euro!Dan is er nog een groepering die geheime informatie beweert te hebben dat er gesjoemeld is met de gegevens op grond waarvan dit park gebouwd zal moeten worden.
Als ook de boer vermoord wordt, raakt Pia Kirchoff verwikkeld in een zaak die haar verwart. Niemand is degene voor wie hij/zij zich voordoet. Zelfs haar chef, Bodenstein, krijgt vreemde kuren. Of dit ingewikkelde plot ontrafeld kan worden?


Het duurt even voor je precies weet waar het allemaal over gaat. Je krijgt als lezer verschillende verhalen voorgeschoteld, zodat je weet waar Kirchoff een goed of een foute conclusie trekt, maar toch weet je pas tegen het einde dat het vermoeden dat allang bij je gerezen is, waar blijkt. Het zit alleen net weer even anders dan je dacht. Ook zijn er cursieve stukjes, die pas later op hun plaats vallen. Al hoop ik dat ze haar volgende boek iets minder ingewikkeld maakt, ze beschrijft de mens wel zoals hij is. Iedereen heeft een Januskop, en niemand is wat hij lijkt. Zelfs een onschuldige tiener niet.


ISBN   9789021449999| paperback | 392 pagina's| Uitgeverij Q | oktober 2013
Vertaald door Sander Hoving

© Marjo, 6 januari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altSneeuwwitje moet sterven
Deel 4 van de reeks over Pia Kirchhoff en Oliver von Bodenstein
Nele Neuhaus

In het dorpje Altenhain heerst onrust. Tobias Sartorius is teruggekeerd naar zijn ouderlijk huis. Tobias komt rechtstreeks uit de gevangenis en is niet welkom. Ruim tien jaar geleden voltrok zich een drama in Altenhain. Twee tienermeisjes, Laura Wagner en Stefanie Schneeberger, werden vermoord. Wat er met de lichamen is gebeurd, weet niemand maar dat Tobias de moorden op zijn geweten heeft, is niemand in het dorpje onbekend. Het bewijs wees overvloedig in zijn richting. Nu Tobias is teruggekeerd, grijpen de Altenhainers elke gelegenheid aan om hem te laten merken dat zijn aanwezigheid ongewenst is.

Hoofdcommissaris Oliver von Bodenstein en inspecteur Pia Kirchhoff onderzoeken de vondst van een skelet op een verlaten vliegveld. Wie is de persoon die daar al die jaren zo eenzaam heeft gelegen? Het blijkt te gaan om Laura Wagner. Eén van de vermoorde tienermeisjes is eindelijk gevonden. Maar waar is Stefanie? Dan gebeurt er nog iets dat de aandacht op Altenhain vestigt: In de stad wordt een vrouw van een voetgangersbrug geduwd. Ze belandt op de weg en raakt dermate gewond dat ze in levensgevaar verkeert. Het blijkt te gaan om de moeder van Tobias Sartorius.

Wie heeft de moeder van Tobias geduwd? Pia en Bodenstein ontdekken dat de gemoederen hoog oplopen in Altenhain en dat de dorpsbewoners hun haat jegens Tobias op alle mogelijke manieren uiten. Wanneer Pia de dossiers over de twee moorden leest, zijn er details die haar doen twijfelen. Heeft Tobias de moorden wel gepleegd? De dertiger beweert dat hij zich niet meer kan herinneren wat er die nacht is gebeurd. Tobias beseft heel goed dat het bewijs niet liegt maar hij weet simpelweg de ware toedracht niet. In ieder geval heeft hij zijn straf uitgezeten maar het wordt hem en zijn familie niet gegund om verder te gaan met hun leven. Voordat Tobias de gevangenis indraaide was zijn vader Hartmut eigenaar van een succesvol restaurant. Nu is het restaurant slechts een leegstand, vervallen pand en kan Hartmut de eindjes nauwelijks aan elkaar knopen. Ook het huwelijk van Tobias’ ouders heeft het drama niet overleefd. Tobias heeft het heel moeilijk met deze feiten. Waarom moeten zijn ouders zo boeten voor zijn daden? Het schuldgevoel is groot.

Terwijl de situatie in Altenhain op het punt staat te escaleren gebeurt er iets zeer zorgwekkends. De zeventienjarige Amelie is verdwenen. Het jonge meisje werd veel gezien in de nabijheid van Tobias. Net als Laura en Stefanie destijds. En er is nog iets: Amelie lijkt verrassend veel op Stefanie. De geschiedenis herhaalt zich. Heeft Tobias opnieuw een moord gepleegd?

Sneeuwwitje moet sterven is het eerste boek van Nele Neuhaus dat naar het Nederlands is vertaald. In januari van dit jaar volgde het boek Diepe wonden. De oplettende lezer zal merken dat Sneeuwwitje moet sterven het vervolg is op Diepe wonden en niet andersom.

In dit boek draait alles om het plaatsje Altenhain. De bewoners zijn er duidelijk op gebrand om zo snel mogelijk van Tobias verlost te zijn maar kloppen hun argumenten wel? Welke geheimen herbergt het dorp? Wie houdt wie de hand boven het hoofd? Wat heel treffend beschreven is, is de ellende die Tobias doormaakt. Hij gaat gebukt onder een haast ondragelijk schuldgevoel. Hij heeft het leven van zijn ouders geruïneerd. Hij heeft hun geluk verwoest. Moet hij het dorp verlaten en daarmee ook zijn vader? Of moet hij vechten voor hun toekomst? Welke keus is de juiste?

Pia en Bodenstein hebben in dit boek ook het nodige aan hun hoofd. Pia wil haar huis verbouwen zodat ze met haar grote liefde kan gaan samenwonen maar er blijkt iets niet in orde met de oorspronkelijke bouwvergunning. Bodenstein woont al jaren samen met zijn vrouw en grote liefde Cosima. Maar is de liefde eigenlijk nog wel wederzijds? Waarom bekruipt Bodenstein het gevoel dat Cosima iets voor hem verbergt? Ook op de werkvloer verloopt niet alles even soepel.

Net als bij Diepe wonden is ook in Sneeuwwitje moet sterven de waarheid steeds heel dichtbij maar toch ongrijpbaar. De spanning en nieuwsgierigheid lopen torenhoog op. Het verhaal staat als een huis, is spannend, geloofwaardig en goed onderbouwd. Ik ben erg gecharmeerd van de schrijfstijl van Nele Neuhaus. Sneeuwwitje moet sterven behoort tot een van de beste boeken die ik het afgelopen jaar gelezen heb.

ISBN 978 90 214 4324 9 | Paperback (Mid-price) | 448 pagina's | Uitgeverij Q | november 2012
Vertaald door Sander Hoving

© Annemarie, 26 februari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 Sneeuwwitje moet stervenSneeuwwitje moet sterven
Deel 4 van de reeks over Pia Kirchhoff en Oliver von Bodenstein
Nele Neuhaus

 

Indrukwekkend, schokkend, boeiend, hartbrekend. Er zijn bijna geen of misschien juist wel heel veel definities te bedenken om dit boek te beschrijven. Voor mij is Nele Neuhaus tot nu toe dé ontdekking van 2012; zij heeft mij laten genieten van een sublieme thriller. Het verhaal is zeer complex met veel personages en een ingewikkelde geschiedenis, maar de auteur ziet kans het geheel zorgvuldig geconstrueerd weer te geven en het overzicht niet uit het oog te verliezen. Daarbij schrijft ze in een fascinerende stijl die je niet loslaat; het hele boek door is de spanningsboog hoog en verslapt niet.


Het verhaal begint evenwel vrij simpel: Tobias Sartorius komt na tien jaar cel vrij. Hij is indertijd veroordeeld voor de verdwijning van en de moord op twee meisjes uit zijn dorp, Altenhain, en keert terug in een omgeving die hem niet accepteert. Het eens welvarende bedrijf van zijn ouders is geruïneerd en zijn ouders zijn gescheiden. Hij heeft blijkbaar veel op zijn geweten en toch lukt het de lezer niet om geen sympathie voor hem op te vatten. Er is iets aan Tobias waardoor je vraagtekens gaat zetten bij alles wat er is gebeurd. De lont wordt in het kruitvat gestoken wanneer de moeder van Tobias wordt aangevallen en zwaar gewond in het ziekenhuis beland en er vrijwel tegelijkertijd het skelet van een jong meisje  in een oude tank op een verlaten vliegveld wordt gevonden. Politieinspecteurs Oliver von Bodenstein en Pia Kirchhoff onderzoeken beide kwesties. Als duidelijk wordt wie de aangevallen vrouw is en dat het skelet de overblijfselen zijn van één van de vermoorde meisjes uit Altenhain, komen ze met hun onderzoek terecht in een naargeestig dorp, waar geheimen als in een inktzwarte modderpoel ondergedompeld en verborgen worden gehouden. Zwijgen is een machtig wapen. Totdat er weer een meisje verdwijnt.


Neuhaus beschrijft de personages realistisch met oog voor de werkrelaties en de privéproblemen van met name Von Bodenstein en Kirchhoff. Maar ook de overige karakters, zoals de feodale Terlinden, de charmante huisarts Lautenbach, de autistische Thies en de jeugdige Amelie, krijgen een eigen, herkenbaar gezicht. Het verhaal ontvouwt zich haast filmisch aan de lezer. Je kunt niet anders dan je er in onderdompelen en ademloos doorlezen tot de grande finale, waarbij de hele kwalijke geschiedenis met een verrassende wending wordt afgesloten.


Nele Neuhaus (1967) woont in het dorpje Kelkheim, in de Duitse deelstaat Hessen. Ze werkte in het familiebedrijf van haar echtgenoot en intussen schreef ze en drukte en verkocht ze haar boeken in eigen beheer. Sinds 2008 is ze onder contract van een uitgever en tegenwoordig is ze één van de meestgelezen krimi-auteurs in het Duitstalige gebied en zijn de rechten van haar boeken aan meer dan 20 landen verkocht, waaronder Nederland. Begin 2013 verschijnt deel drie van de serie als tweede boek in Nederlandse vertaling: Diepe wonden.


Naast de succesvolle serie met Von Bodenstein en Kirchhoff, waarvan het vijfde deel later dit jaar in Duitsland verschijnt, heeft ze ook een aantal jeugdboeken en een 'stand alone' thriller geschreven.

 
ISBN 9789021441405 Paperback 480 pagina's | Querido'S Uitgeverij Bv | oktober 2011

© Joanazinha, 30 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Sneeuwwitje moet stervenSneeuwwitje moet sterven
Deel 4 van de reeks over Pia Kirchhoff en Oliver von Bodenstein
Nele Neuhaus


Als twee meisjes verdwijnen krijgt Tobias Sartorius de schuld: met Laura had hij verkering, tot hij het uitmaakte ten voordele van het tweede meisje, Stefanie.  Buren hebben gezien dat de meisjes bij Tobias binnengingen, en zag hen niet meer buitenkomen. Tevoren was er op de kermis veel gedronken, zoveel zelfs dat Tobias zich niets meer kan herinneren van wat er gebeurd is. Als de politie dan bloed vindt op het terrein van Sartorius, en Stefanies rugzak in zijn kamer blijkt te liggen en het halssnoer van Laura  ook in zijn huis gevonden wordt, twijfelt de politie en later de rechter niet meer. Ook al worden er geen lichamen gevonden. Tobias zegt niet te weten waar ze zijn. Hij wordt veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf.
En dan komt hij vrij. Tot grote ontsteltenis van de dorpelingen waagt hij het weer bij zijn vader te gaan wonen! Het zaait verdeeldheid, en er gebeuren opnieuw vervelende dingen.
Een er van is de vondst van een skelet in een oude tank op een verlaten vliegveld. En ja, het is een van de meisjes. Inspecteur Pia Kirchhoff en haar baas Bodenstein onderzoeken de zaak.
Pia twijfelt steeds meer aan de juistheid van het proces van tien jaar eerder, en er is nog iemand in het dorp die er onderzoek naar doet.
Als er opnieuw een jong meisje verdwijnt, en Tobias op dat tijdstip ook behoorlijk dronken blijkt te zijn geweest, komen de gebeurtenissen in een stroomversnelling.


Je volgt als lezer het verhaal vanuit verschillende perspectieven. Vooral de kant van Tobias: hij twijfelt zelf, omdat hij geen flauw idee heeft wat er gebeurd is toen hij van de wereld was.
Er zijn veel personages en de schrijfster weet steeds weer met verrassende wendingen te komen. Het dorpsleven blijkt lang niet zo simpel als het er van buiten uitziet. Maar ondanks de verwikkelingen die best ingewikkeld zijn soms, blijft het verhaal duidelijk. Ik twijfel alleen aan het begin: kun je tot tien jaar veroordeeld worden als er niet eens lijken zijn? Maar aan de andere kant berust daar het hele plot op: de dwaling van het rechtsstelsel.
Het boek had dunner gekund: de persoonlijke beslommeringen van de politie, ach, wat doen die er toe. Behalve dat het mij niet boeit dat Pia geen bouwvergunning krijgt voor haar huis, doet dat ook helemaal niets voor de plot. Maar ik weet dat veel lezers het prettig vinden om te lezen dat ook zij mensen van vlees en bloed zijn.
In ieder geval een aanrader: dit verhaal zit goed in elkaar, er zit een enorme vaart in, is goed geschreven en is dus fantastische spannende psychologische thriller.


ISBN 9789021441405 | Paperback | 480 pagina's | Querido | oktober 2011

© Marjo, 20 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altDiepe wonden
Deel 3 van de reeks over Pia Kirchhoff en Oliver von Bodenstein
Nele Neuhaus

De 92-jarige joodse David Josua Goldberg is met een nekschot om het leven gebracht. Een executie. In zijn bloed staan een aantal cijfers geschreven. Waarom zou iemand een man van 92 vermoorden? Een man die bovendien Auschwitz heeft overleeft.

Dr. Henning Kirchoff  neemt de lijkschouwing voor zijn rekening. Inspecteur Pia Kirchhoff, zijn ex-vrouw, is hierbij aanwezig. Wat Henning ontdekt is zo verbazingwekkend dat Pia haar chef Oliver von Bodenstein vraagt om ook te komen. Bodenstein krijgt een vergrootglas in zijn hand gedrukt en tuurt naar de plek die hem aangewezen wordt. Op de arm van de dode man prijkt een kleine tatoeage. Bodenstein denkt nog even dat het om een tatoeage gaat die elke overlevende van Auschwitz op zijn arm draagt maar de waarheid is minder eenvoudig. Het is een bloedgroeptatoeage, het soort dat leden van de Waffen-SS hadden. Hoe komt een joodse man die gevangen heeft gezeten in een concentratiekamp aan zo’n tatoeage?

Ook de hoogbejaarde Hermann Schneider sterft door een nekschot. Opnieuw een executie waarbij dezelfde cijfers in het bloed van het slachtoffer geschreven staan. Pia en Bodenstein doen in de kelder van de dode een misselijkmakende ontdekking. De ruimte staat vol nazi-memorabilia. Er is zelfs een klein filmzaaltje ingericht om naar oude afleveringen van het Duitse weekjournaal te kijken.

David Josua Goldberg en Hermann Schneider hebben allebei een dubbelleven geleid. Hoe kunnen mensen als zij een dergelijk geheim met zich meedragen? Het is onbegrijpelijk. Tijdens het onderzoek komt naar voren dat beide heren op vriendschappelijke voet stonden met Vera Kaltensee, een oude, rijke dame met een onberispelijke reputatie. Wanneer Vera met de dood van haar twee vrienden geconfronteerd wordt, stort ze in. Vera Kaltensee is in de oorlog alles kwijtgeraakt, haar thuis en haar familie. Hoe kan het dat zij zo goed bevriend was met deze twee heren? Dan wordt er nog een moord gepleegd. Ditmaal sterft de 88-jarige Anita Frings onder dezelfde omstandigheden. Ook zij was een goede vriendin van Vera die na het horen van dit nieuws een zenuwinzinking krijgt.

Diepe Wonden: Ik dook erin en kwam pas weer boven toen het uit was. Wat een dijk van een boek! Bovenstaande samenvatting beslaat de voornaamste verhaallijn maar er is meer. Het is een web van geheimen. De een wil niets liever dan ze onthullen, de ander doet er alles aan om ze te verhullen. De familie Kaltensee staat centraal maar er zijn meer personages die ruimte innemen in dit boek. Marcus Nowak bijvoorbeeld, een restaurateur met een groot geheim die dol is op zijn oma Auguste. En Thomas Ritter, een voormalig personeelslid van Vera die werkt aan haar biografie. Ook het leven van Robert, de verschoppeling van de familie, wordt gevolgd en dan nog zijn er personages die ik niet genoemd heb. Bovendien komen de privélevens van Pia en Bodenstein ook aan bod. Verrassend genoeg blijft het verhaal met alle verwikkelingen en personages van begin tot eind duidelijk en raakte ik nergens de draad kwijt. Nele Neuhaus weet heel goed hoe ze een verhaal raak en helder op papier moet krijgen. Ze weet de spanning op te bouwen door informatie op de juiste manier te doseren. Sommige dingen kan de scherpe lezer raden, andere zaken blijven langere tijd een raadsel. Haar aangename, warme schrijfstijl maakt het plaatje compleet.

Het is onbegrijpelijk dat een schrijfster van dit niveau haar eerste thrillers in eigen beheer uit heeft moeten geven omdat uitgevers haar manuscripten keer op keer afwezen. Nele Neuhaus is een zeer begenadigd thrillerauteur, een talent. Na het lezen van Diepe wonden, het tweede boek van Nele Neuhaus dat in Nederland is uitgegeven, heb ik nog maar één wens: het eerste – Sneeuwwitje moet sterven – ook lezen!

ISBN 9789021443225 | paperback |397 pagina's| Uitgeverij Q | januari 2013
Vertaald door Sander Hoving

© Annemarie, 16 januari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Diepe wondenDiepe wonden
Deel 3 van de reeks over Pia Kirchhoff en Oliver von Bodenstein
Nele Neuhaus


Het tweede boek van Nele Neuhaus maakt alle verwachtingen na ‘Sneeuwwitje moet sterven’ waar, hetgeen ze in Duitsland allang weten. Daar is het zevende boek al uit!


Het recherchekoppel Von Bodenstein en Kirchhof krijgen te maken met een 92-jarig moordslachtoffer. Bij de sectie vindt de schouwer een tatoeage, zoals die bij de SS gebruikelijk was. Dat is zeer vreemd: de man David Josua Goldberg is immers een Holocaust-overlevende!
Terwijl Bodenstein en Kirchhof nog druk doende zijn met dit raadsel, vallen er meer slachtoffers, duidelijk gepleegd door dezelfde dader: de modus operandi is gelijk; er wordt een nummer gevonden bij de dode; de tweede heeft ook een tatoeage. Maar er vallen ook doden bij wie een andere moordenaar aan het werk lijkt te zijn. Of is het toch het werk van een en dezelfde persoon?
Sporen leiden naar de familie Kaltensee. Na de dood van de pater familias , eveneens onder verdacht omstandigheden jaren geleden overleden, wordt de familie en hun bedrijf geleid door Vera.
En Vera is niet voor de poes, ze is een harde tante. Ze wordt omringd door twee zonen, en een dochter, en andere intimi. Vrijwel iedereen heeft een eigen agenda, waar soms zelfs Vera niet van op de hoogte is. Al die geheimen, die soms stammen uit het verleden, maar ook uit de recentere geschiedenis!
De kern is de terugtocht van de Duitsers, toen die beseften dat de oorlog verloren was, en het Russische leger achter hen aan trok, moordend en verkrachtend. Vanuit deze kern lopen er vele draadjes tot in het heden. Niet keurig recht natuurlijk: het is een kluwen geworden.
Dit maakt het voor onze speurders zeer moeilijk. Jawel, ze komen er wel uit, maar voor het zover is gebeurt er erg veel, en verkeren ze ook zelf nog in gevaar.


Een verhaal om van te smullen, als je houdt van een ingewikkelde plot als deze.
Ik vroeg me vaak of hoe de schrijfster zelf alle personages en verwikkelingen, al dan niet met een spoor naar het verleden, uit elkaar heeft kunnen houden! Razend knap dat ik haar niet of fouten heb kunnen betrappen.
Aanrader voor thrillerliefhebbers.


ISBN 9789021443225 | paperback |397 pagina's| Uitgeverij Q | januari 2013
Vertaald door Sander Hoving

© Marjo, 21 februari  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

MoordvriendenMoordvrienden
Deel 2 van de reeks over Pia Kirchhoff en Oliver von Bodenstein
Nele Neuhaus


Het onrustige gedrag van de olifanten van de Opel-dierentuin in het Duitse Kronberg, wekt de argwaan van hun verzorger. Een inspectie van het dierenverblijf levert een lugubere vondst op. Een menselijke hand is tussen de grote dieren beland. Directeur Christoph Sander belt meteen de politie. De vondst van de hand heeft hem met angst maar ook met zorgen vervuld. Liggen er soms nog meer lichaamsdelen door zijn dierbare dierentuin verspreid?


Pia Kirchhoff heeft pech. Haar baas Bodenstein sommeert haar haar vrije dag op te offeren om hem te assisteren bij het politieonderzoek in de dierentuin. Terwijl de eerste bezoekers al door de dierentuin wandelen, worden de dierenverblijven doorzocht. Bij de elanden is het raak. Er wordt een voet gevonden. Wanneer ook bij de moeflons een lichaamsdeel wordt aangetroffen, wordt de dierentuin ontruimd.


De eigenaar van de afgerukte ledematen wordt uiteindelijk in een weiland, even verderop, gevonden. Het onlangs gemaaide gras verraadt dat het lijk onder de maaimachine is gekomen en daardoor een arm en een been is verloren. Christoph Sander schrikt wanneer hij ziet om wie het gaat. Het is Hans Ulrich-Pauly, een beroepsactivist. Christoph Sander had het regelmatig met hem aan de stok omdat Pauly een hekel aan dierentuinen had.


Hoewel veel volwassenen een hekel aan Pauly hadden, trokken hij en zijn vriendin, Esther Schmitt, jongeren als een magneet aan. Tot grote ergernis van hun ouders, dweepte de plaatselijke jeugd met het stel. Pia en Bodenstein ontdekten dat Pauly voor een aantal jongeren bovendien als een soort mentor fungeerde. Hij spoorde ze aan tegen de wensen van hun ouders in te gaan en te kiezen voor een toekomst die ze zelf ambieerden. Ook hielpen de jongeren Pauly met het voeren van allerlei campagnes. Pauly voerde niet alleen een lastercampagne tegen de dierentuin, ook de aanleg van een nieuwe weg werd fel bestreden.


Pauly was een man met veel vrienden maar ook met veel vijanden. Veel plaatselijke ondernemers hebben financiële belangen bij de aanleg van de nieuwe weg. Zij konden het bloed van Pauly wel drinken. Ook tussen Pauly en zijn ex boterde het niet. Zij wilde hem uit zijn huis zetten om een ambitieus nieuwbouwplan in werking te stellen. De tranen die bij de volwassenen beslist niet vloeiden, stroomden bij de jongeren rijkelijk over de wangen. Vooral de jonge Lukas van den Berg is erg van slag. Pauly was zijn vriend en mentor. Een vaderfiguur.


De dood van Pauly zet een reeks zorgwekkende gebeurtenissen in gang. Zijn vriendin Ingrid weet ternauwernood uit een brandend huis te ontsnappen, een tienermeisje wordt het mikpunt van spot en een goede vriend van Lukas verdwijnt spoorloos. Bodenstein richt zijn aandacht op dierentuindirecteur Christoph Sander. Hij vertrouwt de man voor geen meter en snapt niet waarom Pia overduidelijk gecharmeerd van hem is. Pia zelf neemt Lukas onder haar hoede. Ze heeft medelijden met de jongen die nog altijd erg overstuur is. Kunnen de twee ervaren politiemensen op hun beoordelingsvermogen vertrouwen of worden ze schaamteloos voor de gek gehouden?


Moordvrienden is het tweede boek over Pia en Bodenstein. Het is nu alsnog in het Nederlands verschenen. Voor de doorgewinterde Nele Neuhaus-lezer is het een feest der herkenning. In dit boek wordt duidelijk hoe Pia en Christoph elkaar precies hebben leren kennen en het “medische probleem” waar Bodensteins vrouw Cosima mee worstelt, baarde me absoluut geen zorgen. Dat ik van een aantal dingen al wist hoe het zat, deed gelukkig geen afbreuk aan de spanning. Ik had bovendien het gevoel een streepje voor te hebben. Ik beschikte immers over “insiders information”!


Nele Neuhaus heeft opnieuw voor een grote setting met veel personages gekozen. In haar eerste boek zaaiden de vele personages nog wat verwarring maar dat is nu niet meer het geval. Het verhaal is uitstekend te volgen en de personages zetten samen een duidelijk beeld van de gemeenschap neer. Hoewel de auteur pas met haar vierde boek – Sneeuwwitje moet sterven - over Pia en Bodenstein bij het grote publiek is doorgebroken, valt haar schrijftalent in deze thriller niet over het hoofd te zien. Ik heb genoten!


ISBN 9789021402086 | paperback | 327 pagina's | Uitgeverij Q | september 2016
Vertaald door Sander Hoving

© Annemarie, 23 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Een onbeminde vrouwEen onbeminde vrouw
Deel 1 van de reeks over Pia Kirchhoff en Oliver von Bodenstein
Nele Neuhaus


Volgens de ietwat zelfingenomen agent Schöning heeft de vrouw die onderaan de toren op de Atzelberg ligt, zelfmoord gepleegd. Pia Kirchhoff trekt zijn ondeskundige oordeel in twijfel. De vrouw ligt verdacht dicht bij de toren, wat er volgens haar op duidt dat ze niet gesprongen is. Zelfmoordenaars zetten zich veelal af als ze naar beneden springen. Ook de arts die het lichaam onderzoekt, krijgt de wind van voren. Pia’s baas, hoofdinspecteur Olivier Von Bodenstein beseft dat hij zijn nieuwe collega wel mag. Ook zij houdt niet van half werk en amateurs.


In het forensisch instituut blijkt dat Pia het bij het rechte eind heeft. De vrouw was al dood toen ze van de toren viel. Wanneer Bodenstein opmerkt dat Pia wel erg hartelijk werd ontvangen, vertelt ze hem dat ze zestien jaar met forensisch arts Henning Kirchhoff getrouwd is geweest. Als ze haar man, een echte workaholic, wilde zien bezocht ze hem op zijn werk. De regelmatige bezoekjes aan haar echtgenoot hebben Pia wat extra forensische kennis opgeleverd.


Pia en Henning zijn nog niet officieel gescheiden maar ze wonen niet meer samen. Pia heeft een bouwvallig huis genaamd “De Birkenhof” gekocht waar ze paarden houdt en geniet van het buitenleven. Ze merkt dat ze haar voormalig onderkomen, een luxeappartement in de stad, geen seconde mist. Olivier Von Bodenstein is van adel wat niet wegneemt dat hij een politieman in hart en nieren is. Hij is getrouwd met Cosima op wie hij nog altijd hevig verliefd is. Samen met hun tienerzoon en -dochter vormen ze een hecht gezin.


Ook al is het gezicht van de dode vrouw door de val flink toegetakeld, ze was overduidelijk een beeldschone vrouw. In haar broekzak worden autosleutels aangetroffen. Ze behoren toe aan een luxe Porsche Boxer, die niet ver van het lichaam is aangetroffen. De auto staat op naam van ene Isabel Kerstner. Michael Kerstner, een dierenarts, bevestigt al snel dat het om zijn vrouw gaat. De arme man is hevig ontdaan.


Al snel blijkt dat Isabel en Michael huwelijksproblemen hadden. Het lukte de dierenarts niet langer om aan het ellenlange wensenlijstje van Isabel te voldoen. Isabel had een beeldschoon uiterlijk maar haar innerlijk was minder fraai. Aanvankelijk spreekt iedereen in haar omgeving vol lof over haar – over de doden niets dan goeds – maar wanneer de schrik is weggeëbd, steken tal van roddelpraatjes de kop op. Isabel zou een verwende vrouw zijn geweest en een mannenverslindster bovendien. Ze dook met jan en alleman het bed en had haar echtgenoot inmiddels verlaten. Dochtertje Marie nam ze mee, maar van haar ontbreekt ieder spoor. Kerstner vertrouwt Pia en Bodenstein toe dat Isabel hem had toegesist dat hij zijn kind nooit meer zou zien.


Wie heeft Isabel Kerstner vermoord en waar is de kleine Marie? Uiteraard is haar echtgenoot de hoofdverdachte. Het zal niet de eerste keer zijn dat een overspelige vrouw door een woedende echtgenoot om het leven is gebracht. Heeft Kerstner haar van de toren gegooid? Als dierenarts kan hij aan dodelijke middelen komen. Isabel is met zo’n middel gedood. Toch zijn er meer verdachten. De hebzuchtige Isabel had zich bij velen ongeliefd gemaakt. Ook zijn er jaloerse echtgenotes bij de vleet. Ze waren allemaal bang dat Isabel het op hun echtgenoot had voorzien. Welk scenario is gelijk aan de waarheid?


Misschien heb je bovenstaande recensie enigszins verbaasd gelezen. Pia en Bodenstein werken toch al jaren samen? Dat klopt natuurlijk. Een onbeminde vrouw is het eerste deel in de reeks over Pia en Bodenstein. Het is nu pas in het Nederlands verschenen. Het is even omschakelen maar dan leest het verhaal als een trein. Dit eerste boek ademt al volop het schrijftalent van Nele Neuhaus uit. De vertrouwde sfeer is direct aanwezig en ook de schrijfstijl voelt vertrouwt. Het verhaal zelf is niet zo sterk als de verhalen die na dit boek volgen en kent iets te veel personages, maar dat mag de pret niet drukken. Een Nele Neuhaus is een Nele Neuhaus! Voor deze reeks mag je me midden in de nacht wakker maken.


Nele Neuhaus is een kei in het bedenken van intrigerende plots. Daarnaast zet ze met stoere Pia en de verfijnde Bodenstein twee uiterst boeiende hoofdpersonages neer. De hoofdverhaallijn en hun privéperikelen gaan naadloos in elkaar over. Een thriller van Nele Neuhaus is voor mij een ware verwennerij.


ISBN  9789021401720 | paperback | 315 pagina's| Uitgeverij Q | maart 2016
Vertaald door Sander Hoving

© Annemarie, 28 maart 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven