Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Sir Arthur Conan Doyle

De memoires van Sherlock HolmesDe memoires van Sherlock Holmes
Sir Arthur Conan Doyle


Enkele dagen geleden schreef ik enthousiast over de verhalenbundel De avonturen van Sherlock Holmes waarin de wereldberoemde avonturen van de briljante detective door zijn trouwe assistent dokter Watson worden beschreven. De verhalen smaakten naar meer en gelukkig is er meer: in De memoires van Sherlock Holmes staan nog eens elf verhalen.


Het eerste verhaal gaat over het vermiste paard Silver Blaze. Hoe kan het geliefde renpaard zomaar uit zijn stal verdwenen zijn? Is de mysterieuze man die plotseling bij de stallen opdook soms de dief? Kolonel Ross, de eigenaar van Silver Blaze, hoopt dat Sherlock het mysterie op kan lossen. De zaak is behoorlijk ingewikkeld want niet alleen is Silver Blaze verdwenen, zijn trainer John Straker is op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Voor Sherlock is het al snel zo klaar als een klontje en hij weet precies waar Silver Blaze zich bevindt. En wie de trainer heeft omgebracht? Voor Sherlock is het overduidelijk: de dader is… dát verklap ik natuurlijk niet!


In Het gele gezicht liegt een vrouw tegen haar geliefde echtgenoot en in De klerk van de effectenmakelaar krijgt een klerk een wel heel goede betrekking aangeboden. Zit er een addertje onder het gras? Een ander boeiend verhaal heet De kromme man en gaat over een mysterieus sterfgeval en een verdwenen sleutel. De elf verhalen in dit boek hebben me stuk voor stuk weten te boeien.


In het verhaal De Griekse tolk maakt de lezer kennis met Mycroft Holmes, de broer van Sherlock Holmes. Hij is zeven jaar ouder dan Sherlock en minstens even intelligent. Mycroft is echter niet bijster geïnteresseerd in detectivewerk. Wat mij opviel is dat Mycroft in veel series en films over Sherlock Holmes een vrij grote rol inneemt terwijl hij in deze bundel slechts een bescheiden aantal woorden opeist. Hetzelfde geldt voor de misdadiger Moriarty, de vijand van Sherlock, die alleen in het laatste verhaal voorkomt.


Ook nu staan de twee hoofdrolspelers uit de Britse televisieserie Sherlock op de cover van het boek en zijn de verhalen opnieuw vertaald. Het voorwoord in deze bundel is geschreven door Steve Thompson die onder andere scenario’s voor bovengenoemde serie schreef. Hij vertelt hoe hij als tienjarig jongetje, in 1977, dankzij de Britse televisiezender BBC Two voor het eerst kennismaakte met Sherlock Holmes. Elke avond werd er een Sherlock Holmes-film uitgezonden. Hij schrijft onder andere:


“Ik herinner me levendig dat ik rillend op de bank zat te kijken naar Sherlock Holmes Faces Death, de thriller gebaseerd op het vijfde verhaal in deze verzameling, ‘Het Musgrave-ritueel.’


Ook schrijft Steve Thompson over de fouten in de teksten. Zat de oorlogswond van Sherlock nu op zijn schouder of op zijn been?


Ik heb wederom genoten van de verhalen over Sherlock Holmes en Watson. Sherlock heeft weinig vrienden en praat zelden over zijn familie maar de vriendschap tussen hem en zijn “sidekick” Watson is uniek. Een echte mannenvriendschap is het ook, over gevoelens wordt niet gepraat hoewel Sherlock uiteraard steeds raadt wat Watson denkt. Wil jij weten waarom auteur Sir Arthur Conan Doyle postzakken vol scheldbrieven van Sherlock Holmes-fans ontving? Het antwoord vind je in deze vermakelijke verhalenbundel!


ISBN 9789022572702 | paperback | 300 pagina's| Boekerij | maart 2015
Vertaald door Paul Heijman

© Annemarie, 12 april 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De avonturen van Sherlock HolmesDe avonturen van Sherlock Holmes
Sir Arthur Conan Doyle


Bijna iedereen kent de wereldberoemde, fictieve detective Sherlock Holmes wel. De verhalen die auteur Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930) over hem schreef zijn wereldberoemd en meerdere malen verfilmd. Holmes was een briljante maar ook excentrieke man. Vaak werd hij tijdens zijn onderzoeken geassisteerd door zijn trouwe vriend dokter Watson. Watson is de verteller van de verhalen in de verhalenbundel De avonturen van Sherlock Holmes.


Sherlock Holmes is vermoedelijk geboren op 6 januari 1854. Hij was vrijgezel en woonde in een rommelig ogend appartement – het was volgens Sherlock echter een geordende chaos - op het beroemde adres Baker Street 221B. Voor dokter Watson in het huwelijk trad, was hij de huisgenoot van Holmes. Na zijn huwelijk werd hij een graag geziene gast. Holmes wordt vaak afgebeeld met hoofddeksel en pijp. Naast pijp rookte hij echter ook sigaretten en gebruikte hij cocaïne.


Holmes werkte voor de gewone burger maar hielp ook vaak rijke lieden uit de brand. Volgens de verhalen in deze bundel heeft hij zelfs het Nederlandse koningshuis uit de penarie geholpen. Het boek bevat twaalf verhalen. Het eerste verhaal heet Een schandaal in Bohemen en het gaat over een vrouw die door Sherlock de rest van zijn leven dé vrouw is genoemd: Irene Adler. De zeer bevallige dame in kwestie was in het bezit van een foto waarop ze met de koning van Bohemen stond. De koning stond op het punt te gaan trouwen – niet met Irene Adler - en wilde de foto graag terug voor het hem in de problemen zou brengen. Sherlock bedacht een uitgekookt plan maar de knappe Irene Adler was hem te slim af. Sherlock was zowel met stomheid geslagen als verrukt over de gewiekstheid van deze vrouw.


Het leukste verhaal in het boek vind ik het tweede verhaal. Het heet De Bond van roodharigen en gaat over een winkelier die een zeer goed betalende bijbaan bemachtigde. Alleen sollicitanten met rood haar kwamen voor de baan in aanmerking. De winkelier was dolblij met zijn royale neveninkomsten maar op een dag stond hij voor een dichte deur en bleek De Bond van roodharigen opgeheven te zijn. Hij schakelde Sherlock in die zich uitstekend vermaakte met het oplossen van deze zaak.


Naast ingenieus uitgedachte verhalen bevat dit boek ook een vleugje humor. Ik heb genoten van de gemoedelijke maar ook raadselachtige stijl van de verhalen. Sir Arthur Conan Doyle beschikte over een onmetelijke fantasie. Wat zo leuk is aan Sherlock Holmes, is dat hij aan de hand van uiterlijkheden of een klein detail met een schat aan informatie op de proppen komt. Een versleten hoed is bijvoorbeeld niet slechts een versleten hoed maar een hoed van een man die eens goed verdiende maar het nu financieel behoorlijk krap heeft, niet vaak naar buiten gaat en onlangs bij de kapper is geweest. De opmerkingsgave van Sherlock doet dokter Watson keer op keer versteld staan en voor de lezer is het reuze vermakelijk om te lezen.


Op de cover van de bundel staan twee acteurs die in de succesvolle Britse televisieserie Sherlock spelen. Het voorwoord in deze bundel is van de Brit Mark Gatiss. Gatiss heeft meegeschreven aan het script voor de bovengenoemde televisieserie (waarin hij zelf ook speelt) en beschrijft in het voorwoord zijn liefde voor de verhalen van Sherlock. Deze bundel bevat een gloednieuwe vertaling van de klassieke verhalen. De woorden en de zinsbouw zijn gemoderniseerd terwijl de authentieke stijl toch goed bewaard is gebleven. Knap gedaan! Dankzij de nieuwe vertaling zijn de verhalen nog altijd geschikt voor een groot lezerspubliek en blijft de liefde voor Sherlock Holmes bewaard! Ik heb de verhalen in deze bundel dan ook met heel veel plezier gelezen. Wie meer verhalen wil lezen kan zich aansluitend storten op de bundel De memoires van Sherlock Holmes.


ISBN 9789022572320 | paperback | 350 pagina's| Boekerij | maart 2015
Vertaald door Gert van Santen en Fanneke Cnossen

© Annemarie, 8 april 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven