Een thriller, met een origineel thema.
Het speelt namelijk rondom het concept van hyperdramatische kunst. Het doek van de schilder is geen linnen of andersoortig materiaal, maar een mens. Levende mensen worden geschetst en geschilderd. Niet BEschilderd want dan hebben we het over de levende beelden zoals we die in deze tijd kennen, maar in de toekomst worden mensen als doek gespannen en hyperdramatisch getraind. De kunstenaar haalt het uiterste uit zijn doek, lichamelijk natuurlijk, maar vooral ook psychologisch.
Het beroep als doek is gevaarlijk, het kan zijn dat ze urenlang de meest ingewikkelde houdingen moeten vasthouden. Maar de meesten worden voorzichtig behandeld, een beschadigd doek is niets waard.
Maar bij een tentoonstelling wordt een doek vernietigd, en later op een andere tentoonstelling weer. Onderzoek volgt natuurlijk, maar dan zijn er twee partijen: de kunstenaars en hun kliek beschouwt de mensen die vermoord zijn als doeken die beschadigd en vernietigd zijn, zij zoeken de dader onder de concurrentie. Maar de politie ziet enkel een jong meisje en twee mannen, op gruwelijke wijze om het leven gebracht, en zij denken dat er een maniak aan het werk is.
Clara is een doek dat geschetst en geschilderd is voor de grote Rembrandt- tentoonstelling in Amsterdam. Aan de hand van haar wederwaardigheden volgen we het leven als doek. De andere hoofdpersoon is Lothar Bosch, die de doeken moet beschermen, maar eigenlijk de doeken meer als mens ziet.
Het is een intrigerend boek. Het concept van een levend doek roept vragen op, die Somoza aan de hand van voor- en tegenstanders ook aan de kaak stelt. De grens tussen kunst en realiteit wordt vaag, hoe ver kun je gaan? En dan ook nog een spannend verhaal... een aanrader.
ISBN: 9058470482 Paperback | 446 Pagina's | Byblos b.v., Uitgeverij | 2005
© Marjo, november 2006