Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Henning Mankell


http://henningmankell.com

Lees ook de Leestafel-recensies over het non-fictieboek Drijfzand en de roman Zweedse laarzen

Wallanders wereldWallanders wereld
Henning Mankell


Kurt Wallander kwam 68 jaar geleden ter wereld in het Zweedse Malmö. Op zijn achttiende nam hij een beslissing die zijn vader, een vrijgevochten kunstenaar, hem nooit zou vergeven. Kurt ging bij de politie. De jonge politieman vestigde zich met zijn vrouw Mona in het plaatsje Ystad. Begin jaren zeventig werd hun dochter Linda geboren.


Kurt ontwikkelde zich tot een uitstekende inspecteur. Hij vergroeide met zijn werk, wat hoogoplopende ruzies met Mona veroorzaakte. Kurt was niet altijd een prettige echtgenoot. Hij had woedeaanvallen en de kleine Linda zag zelfs een keer dat haar moeder na een ruzie met een bloedneus rondliep. Ze besefte dat haar vader zijn woede niet onder controle had. Eind jaren tachtig gingen Kurt en Mona uit elkaar. Mona hertrouwde meerdere malen maar Kurt bleef alleen, hoewel hij wel een aantal keren verliefd werd.


Kurt was vierentwintig uur per dag politieman. Een echt privéleven had hij niet, waardoor hij slechts weinigen tot zijn vrienden mocht rekenen. Kurt was een eenling. Met zijn dochter Linda had hij een moeizame band. Toch was zij hem het meest dierbaar. Na een moeilijke periode waarin Linda tot twee keer toe een zelfmoordpoging deed, trad ze uiteindelijk in de voetsporen van haar vader. Ook Linda ging bij de politie in Ystad werken.


Kurt bleef zo lang hij kon bij de politie werken maar uiteindelijk ging het mis. Zijn geheugen liet hem steeds vaker in de steek. Kurt had de ziekte van Alzheimer. Een ziekte die er uiteindelijk voor zorgde dat hij niet langer als politieman kon werken. In zijn innig gewenste huisje op het platteland, verliest Kurt nu langzaam de grip op de werkelijkheid. Kurt Wallander zoals wij hem altijd gekend hebben, is er niet meer.


Kurt Wallander is geen aimabele man. Een norse politieman met woedebuien roept niet meteen gevoelens van sympathie op. Toch ben ik dol op hem. Ik ben niet de enige. Kurt kan zich beroepen op een grote schare fans. Fans die, net als ik, tranen in hun ogen kregen toen ze vernamen dat hij niet langer als politieman kon werken. Fans die, net als ik, geen afscheid van hem wilden nemen. Kurt Wallander. Soms zou je bijna vergeten dat hij een boekpersonage is.


De in 2015 overleden Henning Mankell was de schepper van Kurt Wallander. In 1990 merkte Mankell dat Zweden was veranderd. Omdat hij de helft van het jaar in Afrika woonde en werkte, viel de verandering hem meteen op. Het Zweden waar hij naar terugkeerde, was niet het Zweden dat hij had verlaten. Racisme was groeiend onderdeel van het dagelijks bestaan geworden. Mankell vond het vreselijk en besloot erover te schrijven. Racisme is misdadig en daarom was het voor Mankell vanzelfsprekend dat zijn boek over racisme een misdaadverhaal zou worden. Hij schiep een rechercheur die zijn werk heel serieus nam. Een man die probeerde de samenleving te doorgronden.


Kurt Wallander werd populairder dan Mankell ooit had kunnen vermoeden. Uiteindelijk verschenen er tien boeken over de inspecteur. Boeken waarin maatschappelijke thema’s aan de kaak gesteld worden. Hoewel ook het overige werk van Mankell geliefd is, was het Kurt Wallander die hem wereldwijde faam bezorgde. Mankell ontwikkelde een soort haat-liefde verhouding met Wallander. Uiteindelijk besloot hij dat het tijd was om afscheid te nemen.


Wallanders wereld is een naslagwerk over Kurt Wallander. Henning Mankell vertelt hoe en waarom hij het personage in het leven riep en hoe het komt dat Kurt zo populair is. Er staat een korte biografie van Kurt in het boek, evenals een beschrijving van de belangrijke personen in zijn leven. Daarnaast wordt aandacht geschonken aan de dingen die Kurt plezier in het leven verschaffen. Zo houdt hij erg van klassieke muziek. Ook komen alle personages uit de Wallander-boeken aan bod, evenals alle bezochte locaties.

Ook het verhaal De hand is in het boek opgenomen. Nederlandse fans van de Kurt Wallander-reeks kennen het verhaal maar al te goed. Het is een herziene versie van het verhaal Het graf, dat in 2004 het geschenk voor de Maand van het Spannende Boek was. In De hand staat Kurt Wallander op het punt een huis op het platteland te kopen. Tijdens de bezichtiging komt hij in de tuin bijna ten val. Een hand van een skelet steekt uit de grond omhoog.


Wallanders wereld staat vol informatie die de lezer van de Kurt Wallander-reeks al kent. Toch is het prettig dat alles overzichtelijk bij elkaar staat. Een ode aan Kurt Wallander. Het is alsof je met vrienden herinneringen aan een dierbaar persoon ophaalt. In Wallanders wereld mag de lezer nog een laatste keer heel dicht bij Kurt Wallander zijn. Afscheid nemen is immers moeilijk.


ISBN 9789044531008 | paperback | 313 pagina's| De Geus |april 2016
Vertaald door Rory Kraakman

© Annemarie, 1 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De jonge WallanderDe jonge Wallander

 

Henning Mankell: 'Wat is er allemaal met Wallander gebeurd voor het begin van de romanserie? Dus, om een exacte datum te noemen, voor 8 januari 1990? Die vroege winterochtend dat Wallander uit bed gebeld werd, de inleiding tot Moordenaar zonder gezicht. Ik kan goed begrijpen dat men wil weten hoe het allemaal begonnen is. Een paar jaar geleden, toen ik het vijfde boek, Dwaalsporen, net af had, besefte ik dat ik in mijn hoofd verhalen aan het schrijven was die vóór het begin van de romanserie speelden. Wederom die magische datum, 8 januari 1990. Nu heb ik die verhalen gebundeld."


Toen ik het laatste boek van de acht-delige serie met inspecteur Kurt Wallander in de hoofdrol uitgelezen had, was het net of ik afscheid had genomen van een goeie vriend. Ik was me aan de eigenzinnige maar sympathieke Zweedse speurder gaan hechten. Het was een man van vlees en bloed geworden, met zijn goede en slechte kanten.
Henning Mankell zelf kwam blijkbaar ook niet los van zijn hoofdpersonage. Daarom schreef hij dit boek, een samenbundeling van vijf verhalen eigenlijk.Hierin kom je te weten hoe Kurt Wallander op zijn eenentwintigste bij de politie is terechtgekomen. Je bent getuige van zijn kennismaking met Mona, zijn latere echtgenote. Je maakt de geboorte van hun dochter Linda, en zijn echtscheiding mee.


In de loop van de vijf verhalen wordt je de hele evolutie die Wallander zowel in zijn privé-leven als in zijn professioneel leven meemaakt, uit de doeken gedaan.
Met heel veel plezier ben ik een paar van zijn kleine eigenaardigheden te weten gekomen. Een voorbeeld : voor elke temperatuur gedurende de natte en koude Zweedse winters heeft hij een aparte trui. 's Morgens staat ie op en het eerste wat hij doet is naar de buitentemperatuur kijken om te weten welke trui hij die dag zal aantrekken. Dit typeert hem. Zijn vader die een rode draad is in al de 'Wallander-boeken' speelt ook hier weer een belangrijke rol.
Uiteraard is dit boek niet alleen belangrijk om te weten hoe het leven van Wallander verliep vóór die bewuste achtste januari 1990, tevens zijn het vijf echt spannende verhalen, geschreven in de typische sobere, 'to the point' schrijfstijl zo eigen aan Henning Mankell. Ik kan dus alleen maar in superlatieven spreken over de schrijfsels van Mankell en heb weeral genoten van iedere letter in dit boek. Normaal herlees ik nooit een boek, maar voor de hele Wallander-serie wil ik een uitzondering maken. Ooit zal ik ze allemaal herlezen. Dat zegt genoeg toch?

ISBN 9052268746 Gebonden, 507 pagina's Verschenen: oktober 2004 Uitgeverij De Geus
Oorspronkelijke titel: Pyramiden Vertaler: Rint Sybesma

© Christine, februari 2006

Reageren? Klik hier!

Recensies

Boven