Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Han Peeters


Occupy De Nieuwe WereldOrde
Han Peeters


‘Jullie waren zo hemeltergend dom.’


Als het boek begint met een inleiding die vertelt over Zeus en zijn trawanten, die vanuit hun planeet Terrade een nieuwe samenleving, Terrade II, gaan stichten op onze wereldbol, ben je al voorbereid op een verhaal over Atlantis, het verzonken continent. Atlantis is verdwenen, het is niet verbazingwekkend dat er meteen maar verteld wordt hoe de missie van Zeus op een mislukking is uitgedraaid.
Emile van Straten, mij bekend uit ‘De eieren van de keizer’ als  kunsthistoricus, is met zijn vriendin Jenny op wereldreis met hun zeiljacht de Davy Jones, als hij een opdracht krijgt: Er is een bijzondere kaart gevonden op de Azoren, die grote gelijkenis vertoont met de beroemde kaart van Piri Reis, met één groot verschil: Atlantis staat er op aangegeven.
Emile krijgt de vrije hand: hij mag specialisten inhuren, om een gedegen onderzoek te doen.  
Er duikt nog andere bijzondere informatie op: vanuit de lucht is een figuur met drie ringen te zien op ongeveer de plek waar zij zich bevinden met hun jacht:  ‘magische cirkels’ zegt Jenny, die meer thuis is in dit soort bovennatuurlijke en esoterische zaken. Zo ontdekt Emile de numerologie met de magische ruit die een grote rol gaan spelen in zijn verdere zoektocht naar Atlantis en het verhaal van Zeus. Hij betrekt de piramiden van Gizeh en de Maya’s erbij, als ook Paaseiland.
Soms krijgt hij het idee dat hij geleid wordt, dat zijn ideeën hem ingegeven worden.
Anderen denken dat hij de Verlosser is.  ‘Apollyon’, zoals die in het vrijmetselarij aangekondigd wordt als de redder in nood, de oplosser van alle problemen.  
Wat het ook is, hij staat er volkomen achter, en samen met een goede vriend richt hij een organisatie op, het OgenOOtschap.
Niet gebaseerd op geloofsovertuiging, absoluut democratisch, met een manifest, een lijflied en een herkenningsteken, zou deze nieuwe manier van leven een stevige basis vormen voor de omgang met elkaar en de wereld. De ideale samenleving, de Nieuwe Wereldorde.


Zou het zo makkelijk zijn, dan is dit boek een aanrader voor wereldleiders die het goede met ons voor hebben… het biedt een oplossing voor onder meer armoede, voor ongelijkheid en vertelt hoe we de wapenwedloop kunnen stoppen. Zelfs het probleem van winkelopeningstijden en reclame wordt aangepakt! Alles wat niet goed is, is gebaseerd op domheid en hebzucht. Ban die uit en we hebben de ideale samenleving.
Ach…
Een historisch en avontuurlijk sciencefiction verhaal van de hand van de Nederlandse Dan Brown?  
Het boek is opgedragen aan de Occupy-beweging. Je zou je zelfs kunnen opgeven als lid voor het OgenOOtschap, maar dan kom je uit op de site van de schrijver.
Het blijft voorlopig nog bij een utopie, zoals dit boek vooral een utopische roman is, al zou ik durven hopen dat het niet zo is.


ISBN 9789081588751  | paperback |342 pagina's |Clustereffect | februari 2012

© Marjo, 19 januari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven