Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Justin Cronin

De stad van spiegelsDe stad van spiegels
De oversteek trilogie deel 3
Justin Cronin


Van de eens zo overvloedig aanwezige mensheid is weinig meer over. Een experiment dat tot een doorbraak op medisch vlak had moeten leiden, veroorzaakte een wereldwijde pandemie. Twaalf met een virus geïnfecteerde proefpersonen braken uit en besmetten miljoenen mensen. Velen stierven, terwijl anderen in zogenoemde “viralen” veranderden. Deze viralen leken in niets op de mensen die ze eens waren. Hun honger naar bloed maakte ze bloeddorstig en meedogenloos.


De dertiende proefpersoon was anders. Het weesmeisje Amy was nog maar zes jaar oud toen ze werd besmet. Het is Amy die, samen met de mysterieuze Alicia, het handjevol mensen dat uiteindelijk overbleef heeft geholpen de Twaalf, en daarmee ook de viralen, uit te roeien. Niemand weet waar ze is gebleven, niemand op een trouwe vriend na. Toch is niemand veilig. De Nul, de gastheer van het virus, de vader van De Twaalf, is nog altijd niet verslagen. Terwijl de overlevenden proberen een nieuw bestaan op te bouwen, houdt De Nul zich in een verwoeste stad verscholen. Wat hem betreft is het nog lang niet voorbij.


Al vele jaren houden de overlevenden zich in een ommuurde nederzetting in leven. Er zijn al jaren geen viralen meer waargenomen en het vertrouwen in de buitenwereld is gegroeid. Niemand is vergeten wat er is gebeurd maar het leed en de rouw zijn door de tand des tijds van hun scherpe randjes ontdaan. Het leven gaat door en de mens is een veerkrachtig wezen. Buiten de muur wachten grote lappen vruchtbare grond. Een nieuw leven, vol nieuwe mogelijkheden, lonkt.


Uiteindelijk vertrekken de eerste pioniers. Zij gaan in een boerderij wonen en genieten van hun hernieuwde vrijheid. Ook de dove Pim verlaat, samen met haar gezin, de ommuurde stad. De eerste periode in het nieuwe huis verloopt wat onwennig maar het bevalt goed. Het is alleen vreemd dat het in het nabijgelegen stadje zo stil is. Kennelijk nemen de winkeliers en onderhoudsmonteurs het niet zo nauw met de werktijden.


Het wordt steeds stiller in de nieuwe onderkomens. Het stadje waar Pim en haar gezin inkopen doen, verandert in een spookstadje. Dan ontvangt de politie zorgwekkende meldingen. Er worden mensen vermist. Eerst gaat het nog om een enkeling maar al snel gaat het om een verontrustend aantal mensen. Liefdevolle moeders, op handen gedragen echtgenotes, betrouwbare winkeliers: ze zijn allemaal verdwenen. Na jaren in vrijheid te hebben geleefd, zijn de zorgen terug. Zijn er soms toch weer viralen opgedoken?


Het verhaal van Pim en haar gezin maakt slechts een piepklein deel van dit lijvige verhaal uit. Voorafgaand aan dit derde en laatste deel is enorm veel gebeurd. Tot mijn spijt heb ik de eerste twee delen niet gelezen maar - hoewel ik iedereen aanraad bij het begin te beginnen - gelukkig kon ik het verhaal goed volgen. In de proloog wordt duidelijk wat zich voorafgaand aan het verhaal heeft afgespeeld.


Wat zo bijzonder aan dit boek is, is dat de verhaallijnen bijzonder uiteenlopend zijn maar toch een geheel vormen. Zo gaan er gedeeltes over een soort droomwereld waar mensen in volmaakte harmonie leven. Reizen de hoofpersonen in deze verhaalgedeeltes in hun slaap naar deze locaties of is er iets anders aan de hand? Andere personages, waaronder de rebelse Michael, steken al hun tijd in het opknappen van een groot schip. Zij hebben geen vertrouwen in de toekomst en hopen dat het schip hen op een dag naar een andere, veiligere, plek zal brengen.


Het mooiste verhaal in dit boek is, vreemd genoeg, het verhaal van Nul. Voor hij de aanstichter van al het leed werd, was hij een doodnormaal mens. Tijdens zijn studie werd hij verliefd op de vriendin van zijn beste vriend. Het was een onmogelijke liefde. Een liefde die hem uiteindelijk in de handen van het kwaad zou drijven. Deze aangrijpende liefdesgeschiedenis, die zich dus voor de uitbraak van het virus afspeelt, vormt een prachtig contrast met het harde bestaan van de overlevenden. Het zijn de tegenstellingen, de schrille contrasten, die dit verhaal zo onweerstaanbaar maken.


De stad van spiegels is een bedwelmend verhaal vol personages die elk een eigen verhaal vertellen. De auteur heeft elke verhaallijn tot in de puntjes uitgewerkt en niet op een bladzijde meer of minder gekeken. Hierdoor is een mooi compleet verhaal vol diepgang ontstaan. Het is een dik boek dat tijdens het lezen ineens schrikbarend dun lijkt. Het is moeilijk afscheid nemen van de unieke sfeer van dit buitengewone verhaal.


ISBN 9789023425489 | paperback | 814 pagina's | Uitgeverij Cargo | januari 2017
Vertaald door Pon Ruiter en Mariella Duindam

© Annemarie, 7 februari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven