Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Sebastian Fitzek


De weg naar huitDe weg naar huis
Sebastian Fitzek

Klara heeft geen succes met mannen, ze schijnt steeds weer foute types aan te trekken. Ook met de nieuwe man, met wie het zo veelbelovend begon, is het duidelijk: foute boel. Dit wordt verteld in de proloog.


Jules Tannberg heeft een dienst overgenomen van een vriend; hij zit aan de telefoon bij de begeleidingsdienst. Die is voor vrouwen die zich niet veilig voelen op straat. Als ze dan bellen zal Jules hen begeleiden.
Op de avond dat hij op de televisie het nieuws bekijkt over een moordenaar die al drie slachtoffers heeft gemaakt en die kalendermoordenaar genoemd wordt, omdat er een datum gevonden wordt, in de kamer waar het slachtoffer gevonden wordt, gaat de telefoon. In het begin is er geen contact, al blijft de lijn open. Hij kan horen dat er wel iemand is aan de andere kant van de lijn. Maar pas als hij een lange gil hoort, weet hij dat er inderdaad iemand hulp zoekt.  De vrouw, Klara dus, denkt dat ze gevolgd wordt door een man die uit is op haar leven.


Het moet de kalendermoordenaar zijn, denkt ze: op de muur stond een datum geschreven, in bloed – haar bloed – en die tijd geeft aan dat ze nog maar een paar uur te leven heeft. Eigenlijk wil ze ophangen, ze moet zien te ontsnappen, maar Jules haalt haar over om in contact te blijven.
Dan volgt een huiveringwekkend verhaal, nu eens vanuit Jules, dan weer door Klara verteld. Het begon met dat telefoontje, maar er ging heel wat aan vooraf. Dus springt Fitzek steeds een periode terug, soms een langere tijdspanne soms kort. Dat staat dan wel boven de hoofdstukken.


Klara blijkt getrouwd met Martin, een man die haar mishandelt en laat misbruiken, maar hun dochter Amélie is volkomen veilig bij hem, denkt ze. Dus ze is nu van plan een einde aan haar huwelijk te maken, misschien zelfs haar leven. Dat moet ze ook doen van de moordenaar, ze heeft er nog maar weinig tijd voor.
Ze waarschuwt Jules: als de moordenaar er achter komt dat Jules haar geholpen heeft, zal hij het volgende slachtoffer zijn. Daar trekt hij zich niets van aan, hij blijft bereikbaar, en praat met Klara.


Verloopt het verhaal in het begin nog vrij rustig, omdat we eerst de twee hoofdpersonen leren kennen, gaandeweg wordt steeds enger. De bedreiging neemt toe, en je begrijpt steeds beter wat er aan de hand is. Hoe het precies zit, dat weet je bij een Fitzek pas als je het boek bijna uit hebt. Ook in dit verhaal is dat het geval. Het is onvoorspelbaar, en ook al is wat er in de realiteit gebeurt vaak nog erger, dat kan je je bij dit verhaal niet voorstellen. Wie eerder een Fitzek las weet ook dat hij gruwelijke details niet schuwt.


Bij dit boek vertelt hij in het nawoord dat hij hoopt een goede thriller geschreven te hebben: een confrontatie met een verzonnen gevaar om het inlevingsvermogen te trainen. En hopelijk laat zo'n verhaal de lezer nadenken: hoe zou je zelf handelen in zo'n extreme situatie. Maar vooral schrijft hij om te amuseren. Hoewel : bij deze thematiek?  Dat is namelijk huiselijk geweld, waarbij de vrouw de dupe is.


Sebastian Fitzek studeerde rechtswetenschappen en werkt als journalist en schrijver voor radio en tv. Hij debuteerde in 2006 met De therapie. Ieder volgend boek was een psychologische thriller van grote klasse.


ISBN9789044362190 | Paperback | 352 pagina's | Uitgeverij House of Books | november 2021
Vertaald uit het Duits door Lucienne Pruijs

© Marjo, 15 februari 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

Het geschenkHet geschenk
Sebastian Fitzek


Milan zit in de gevangenis. Waarom? Het lijkt vooralsnog weinig uit te maken, hij wordt ‘aangepakt’ door de persoon die de baas is. Zo een is er altijd wel, iemand die met zijn meelopers vooral de nieuwkomers terroriseert. Zeker als dat een kindermoordenaar is, de reden waarom Milan daar zit.
Wat Milan moet ondergaan daar in zijn cel is te walgelijk, te vreselijk om te vertellen. Fitzek doet het nauurlijk wèl! Om daarna toch een andere weg in te slaan: Milan mag vertellen hoe hij aan zijn bijnaam komt – ‘de politieagent’ - en waarom hij zegt onschuldig te zijn.


Het verhaal over het geschenk is een terugblik op een ongelooflijke periode in Milans leven. Alles wat hij doet en zegt blijkt een leugen te zijn. Hij is namelijk analfabeet, en probeert dat zijn hele leven al te verbergen. Zo is hij een doorgewinterde leugenaar geworden om zich uit situaties te draaien waarin hij eigenlijk zou moeten lezen. Het is ook de reden waardoor hij in de gevangenis zit: hij kan namelijk geen baan vinden zonder voor zijn probleem uit te komen, en scharrelt zijn kostje op een andere manier bij elkaar. Na de gebeurtenissen dan, waarover hij zal vertellen.


Het verhaal begint met een vreemde ontmoeting. Een jong meisje zit achter in een auto, die naast Milan stopt. Ze kijkt angstig en houdt een briefje tegen het raam. Milan begrijpt wel dat er iets niet in orde is, maar hij kan het briefje niet lezen. Hij heeft evenwel een fotografisch geheugen, en slaat de tekst op als een beeld, in een soort hiërogliefenschrift. Zo kan hij proberen of hij er op een andere manier achter kan komen wat er geschreven staat.


Nu volgt hij de auto, en ontdekt waar de ouders met het kind heen gaan. Als hij het later zijn vriendin Andra vertelt, wil zij er achter aan. Het briefje was namelijk een hulpvraag. Zij is er overigens ook niet van op de hoogte, van zijn analfabetisme. De enige die het weet is zijn vader.
Als hij met hulp van Andra gaat onderzoeken wat er gebeurd is met het meisje, belanden ze in een gevaarlijke situatie, waarbij niemand is wie hij lijkt te zijn. Maar ja, dat is Milan ook niet toch?
Per definitie is een ik-verteller onbetrouwbaar. Ook hier, al geeft Milan in zijn verhaal toe hoe het zit met zijn analfabetisme. Voor zover hij dat weet, want ook hier zit een verhaal achter.


Maar wie is dat meisje? Waarom is zij ontvoerd? Is ze wel ontvoerd eigenlijk? Hoe kan het dat hij tijdens hun speurtocht steeds op gebeurtenissen en plaatsen uit zijn jeugd terecht komt? Wat is de betekenis van dat geschenk – een potje pillen – dat hij van die oude man krijgt?

Een heleboel vragen waarvan de antwoorden steeds weer nieuwe vragen opleveren. En bij een boek van Fitzek moet je zelf ervaren hoe het in elkaar steekt...

Zonder de proloog zou je misschien denken dat Sebastian Fitzek een andere weg is ingeslagen. Deze thriller lijkt een meer psychologische benadering te hebben dan we gewend zijn, maar als je door leest blijken de wendingen in het verhaal echt op zijn Fitzeks: verrassend!
Want de lezer die voor het einde weet hoe het allemaal in elkaar steekt, dat is een genie!


Sebastian Fitzek studeerde rechtswetenschappen en werkt als journalist en schrijver voor radio en tv. Hij is de meester van de psychologische thriller.

  
ISBN 9789044360547 paperback | 336 pagina's | Uitgever House of the Books| januari 2021
Vertaald door Michel Bolwerk

© Marjo, 30 april 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

DepatintDe patiënt
Sebastian Fitzek

Hoever ga je om je kind te vinden, of hij nog leeft of al dood is? Het leven van Till Berkhoff is volledig verwoest na de ontvoering van zijn zoontje, de zevenjarige Max. Zijn vrouw verlaat hem, neemt hun dochtertje mee en Till blijft achter met een schuldgevoel dat zo enorm is dat hij er niet mee kan leven. Hij denkt net als de politie dat Guido Tramnitz, die twee kindermoorden bekend heeft, ook Max vermoord heeft. Maar waar heeft hij dan het stoffelijk overschot gelaten? Waarom bekent hij wel de moord op het meisje Laura en haar moeder, en op de jongen Jonas, maar zwijgt hij in alle toonaarden over Max?
Nu heeft Till een zwager, Oliver Skania, die inspecteur is bij de recherche. Skania kan - nee, hij moet! - er voor zorgen dat Till opgenomen wordt in dezelfde kliniek waar Tramnitz verblijft voor behandeling. Onder protest doet Skania dat. Till komt in de Stein-kliniek terecht, onder het pseudoniem van wijlen Patrick Winter, wiens zoontje Jonas eveneens slachtoffer is geworden van Tramnitz.
Hij weet inderdaad contact te leggen met de kindermoordenaar, maar het leven als Patrick Winter valt hem zwaar. Winter blijkt een speciale medische behandeling nodig te hebben, die Till nu dus krijgt. En hij dreigt door de mand te vallen als hem talenten worden toegeschreven van Winter, die hij absoluut niet heeft. En dan is er de kindermoordenaar, die ook niet zachtzinnig omgaat met de man die hem steeds maar vragen stelt. Tramnitz speelt een spelletje met Till, laat hem alle hoeken van de kamer zien en het is maar de vraag wie dit gaat winnen.
En dan is er nog de corrupte verzorger, een alcoholverslaafde arts, en een meisje dat gedwongen wordt de hoer te spelen. En een arts die haar handen vol heeft aan dit zootje ongeregeld.

Sebastian Fitzek heeft al eerder bewezen een groot thrillerschrijver te zijn. En dat doet hij nog eens in deze keiharde psychologische thriller. Net als zijn hoofdpersonage speelt hij een spel. Als een mens het kwade èn het goede in zich heeft, dan vertegenwoordigt Fitzek zelf de goede kant - getuige het spel met de lezer - en maakt hij van zijn hoofdpersonage de vertolker van het kwaad. Op ingenieuze manier weet Fitzek de lezer om de tuin te leiden, en een plot neer te zetten dat zo superspannend en verrassend is, dat je ademloos tot het einde doorleest. Hij wisselt het vertelperspectief af tussen Tramnitz, Winter, Berkhoff en nog anderen, waardoor de spanning nog meer stijgt. 
En als het uit is wil je eigenlijk nog eens vooraan beginnen: hoe zat het nou?
En als het gedaan is met het verhaal volgt er een heel bijzonder dankwoord. Een dankwoord geschreven als een Fitzek-thriller, zo zegt hij het zelf.
 
Sebastian Fitzek studeerde rechtswetenschappen en werkt als journalist en schrijver voor radio en tv. Hij is de meester van de psychologische thriller. Van zijn boeken gingen in Duitsland reeds miljoenen exemplaren over de toonbank en ook in Nederlanden België heeft hij inmiddels een grote schare liefhebbers.

ISBN9789044360318 | paperback | 352 pagina's | Uitgeverij the House of the Books | april 2020

© Marjo, 23 april 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Stoel 7AStoel 7A
Sebastian Fitzek


In Berlijn maakt de hoogzwangere Nele zich klaar om naar de kraamkliniek te gaan waar haar baby geboren zal worden. Zij is een ongehuwde vrouw, in de steek gelaten door haar vriend, die haar levenswijze niet kon waarderen. En die weet dat hij waarschijnlijk niet de vader van het kind is. Even voordat de reeds bestelde taxi arriveert, breekt haar water. Nele is een HIV-patiënte en ze beseft maar al te goed hoe gevaarlijk het kan zijn voor het kind als dat te vroeg komt.
Des te groter is haar wanhoop als blijkt dat de taxi haar niet naar de kliniek brengt, maar naar een afgelegen en verlaten hal. Ze is in handen van een gestoord iemand, die haar vastbindt en een warrig verhaal vertelt over melkproductie. En haar kind laat zich niet tegenhouden…


In Buenos Aires stapt Mats, haar vader, succesvol psychiater, in het vliegtuig om zijn dochter bij te staan. Terwijl hij zijn plaats zoekt, krijgt hij een telefoontje: zijn dochter is in handen is van een nietsontziend ontvoerder, en in verschillende gesprekken wordt hem verteld wat hij moet doen om te voorkomen dat het in Berlijn allemaal fout loopt. Mats heeft flinke vliegangst. Stoel 7A is de plaats waarvan uit een onderzoek is gebleken dat het de beste plek is om te zitten mocht het vliegtuig crashen. Het is dan ook een van de vier (!) plaatsen die Mats gereserveerd heeft.


Het blijkt niet toevallig zo te zijn dat er een bekende aan boord is. Kaja is een ex-patiënt van Mats. Hij heeft haar met succes behandeld nadat zij heeft flinke trauma’s had opgelopen. Ze is nu purser in het vliegtuig. Degene die Mats belt, betrekt haar bij de chantage door dingen van hem te eisen waar Kaja bij betrokken is. Aan hem de keuze, zegt de persoon met vervormde stem aan de telefoon: Het is ofwel hij samen met de 600 passagiers aan boord of Nele en haar kind die er aan gaan…


Behalve de ontvoerder en Kaja zijn er nog meer verknipte personen, maar hun rol is niet voorlopig niet duidelijk. Overigens is ook de rol van Kaja onduidelijk. Het enige waarvan de lezer weet dat het klopt is wat Mats en Nele doormaken. Van hen weten we wat ze willen, en met hen leven we mee. Zij zijn wanhopig, maar blijven vechten en hopen. Mats heeft de hulp ingeroepen van een collega in Berlijn, maar Feline is er eigenlijk niet zo zeker van of ze de man die haar in de steek gelaten heeft wel wil helpen. Zij wil de politie waarschuwen. Maar dat mag ze niet van Mats.


Sebastian Fitzek zet de lezer in een mallemolen waar psychologische overwegingen de mens tot zeer diverse vaak onbegrijpelijke daden brengen. In die mallemolen bevinden zich een drugsverslaafde kruimeldief, een gestoorde actievoerder, een jaloerse vriendin, een verloofde die op zijn aanstaande zit te wachten, en ergens is er iemand die de molen doet draaien. Maar wie is dat?


De hoofdstukken zijn vrij kort en voorzien van onrustbarende cliffhangers: nu eens volgen we Nele in de rol van aanstaande moeder die vecht voor haar kind, dan weer bevinden we ons in het vliegtuig waar Mats wanhopige pogingen doet om te voorkomen dat er een ramp plaatsvindt, maar ook met alle macht probeert om Feline te helpen in haar speurtocht naar de verblijfplaats van Nele.
Een kort bericht voor in het boek en de proloog kun je pas duiden als je het hele verhaal gelezen hebt.


Een spannende psychothriller, met korte hoofdstukken. Een aaneenschakeling van geweld en angsten, daarom niet zo geschikt voor gevoelige lezers. De auteur (1971) verweeft een breed scala aan onderwerpen in het verhaal, waaronder dierenmishandeling en aids. Ook bevat het veel informatie over vliegangst. Fitzek is een belangrijke Duitse auteur van psychologische thrillers, wiens omvangrijke werken in vele talen vertaald zijn.


Sebastian Fitzek is een Duitse schrijver en journalist. Hij studeerde rechtswetenschappen en werkt als journalist en schrijver voor radiostations en tv-zenders. Van zijn psychologische thrillers zijn er miljoenen over de toonbank gegaan in veel verschillende talen.


ISBN 9789044354485| Paperback | 384 pagina’s | Uitgeverij House of the Books | februari 2019
Uit het Duits vertaald door Lucienne Pruijs

© Marjo, 10 april 2019

Lees de reactie op het forum en/of reageer. Klik HIER

Het pakketHet pakket
Sebastian Fitzek


Wat haar die nacht is overkomen, heeft haar leven verwoest. Emma Stein is van een succesvolle psychiater in een trillende hoopje mens veranderd. Al zes maanden durft ze haar huis niet te verlaten maar ook binnen voelt ze niet langer de warmte het gezellige huis haar eens bood. Emma is bang. Doodsbang. Sinds de onbekende haar hotelkamer binnendrong, haar haren afschoor en haar vervolgens bruut verkrachtte, heeft ze zich geen seconde meer veilig gevoeld.


De nacht dat alles veranderde heeft de onbekende haar niet alleen haar onbezorgdheid afgenomen. Ook aan Emma’s prille zwangerschap kwam een eind. Haar echtgenoot Philipp is lief en geduldig maar toch heeft Emma het gevoel dat er iets is veranderd. Neemt Philipp haar wel serieus? Neemt überhaupt iemand haar serieus? Emma is wel eens op een leugen betrapt maar het kan toch niet zo zijn dat er wordt getwijfeld aan wat haar die vreselijke nacht is overkomen?


Er zijn tegenstrijdigheden. Niemand heeft Emma die nacht gezien en het kamernummer van de hotelkamer blijkt helemaal niet te bestaan. Zelfs bij Emma slaat de twijfel toe. Als psychiater weet ze hoe de menselijke geest in elkaar zit. Kan het zijn dat ze aan wanen lijdt? Houdt haar eigen geest haar voor de gek? Emma weigert dat te geloven. Ze heeft haar haren zelf niet afgeschoren en ze heeft ook geen einde aan haar zwangerschap gemaakt. Bovenin is ze niet de enige. De laatste tijd zijn meerdere vrouwen in hotelkamers ten prooi gevallen aan een man die in de pers de “Kapper” wordt genoemd omdat hij zijn slachtoffers van hun hoofdhaar ontdoet. Alleen Emma heeft het overleefd.


Emma is bang dat de Kapper terug zal komen om haar alsnog te vermoorden. Wanneer onverwacht de bel gaat, vecht ze dan ook tegen de paniek. Is hij het? Omdat Emma het gezicht van haar verkrachter niet heeft gezien, meent ze in iedereen de dader te herkennen. Emma onderdrukt de tranenvloed die zich aan haar opdringt en sleept zichzelf naar de voordeur. Hoewel het huis tegenwoordig zwaar beveiligd is, durft ze niet te geloven dat de verkrachter zich door iets als een alarmsysteem laat tegenhouden. Dat haar hond Samson niet gromt stelt haar enigszins gerust. En dan glijdt de angst van haar af. Het is de postbode maar. Hij heeft pakketjes bij zich.


Opgelucht doet Emma open. Ze kent postbezorger Salim goed en ze verwacht inderdaad een aantal pakketjes. Ook Samson is blij want Salim geeft hem altijd een hondenkoekje. Salim overhandigt Emma een aantal internetbestellingen en een krat met boodschappen. Vervolgens stelt hij haar een onschuldige vraag die haar de stuipen op het lijf jaagt. Is Emma bereid een pakket voor een buurman aan te nemen? Emma wil weigeren. Als ze het pakket aanneemt zal het geluid van de bel op korte termijn normaals door het huis schellen. Ze zal de paniek nogmaals moeten onderdrukken en de deur moeten openen. Emma wil het pakket niet aannemen maar het lukt haar niet de vriendelijke Salim iets te weigeren. Ze neemt het pakket aan. Voor het eerst in zes maanden had Emma naar haar angsten moeten luisteren. Het pakket voor de onbekende buurman zet een reeks schokkende gebeurtenissen in gang.


De term psychologische thriller wordt tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt maar de boeken van Sebastian Fitzek verdienen dit predicaat absoluut. In Het pakket worstelt Emma met gruwelijke herinneringen die wazig zijn omdat ze was gedrogeerd. Of zijn ze wazig omdat het om verzonnen beelden gaat? Naarmate het verhaal vordert en er steeds meer bizarre dingen gebeuren, begint ook de lezer aan Emma te twijfelen. Is Emma een onbegrepen slachtoffer of neemt haar eigen geest een loopje met haar?


In Het pakket draait alles om het menselijk brein dat op vele manieren kan manipuleren of gemanipuleerd kan worden. Ieder mens kan door een reeks traumatische gebeurtenissen de macht over de werkelijkheid kwijtraken. Heeft Emma’s zware jeugd meer schade veroorzaakt dan ze zelf in de gaten heeft? Wanneer het pakket, met een vreemde inhoud, plotseling in het niets lijkt te zijn opgelost, begint ook Emma aan haar eigen geestestoestand te twijfelen. Wat is echt en wat is dat niet?


Het lezen van Het pakket is een haast bedwelmende ervaring. Ontsnappen is niet mogelijk. Dit boek moest uit voor ik mijn leven kon vervolgen. Ter ere van zijn tienjarig jubileum als schrijver vertelt Sebastian Fitzek achterin het boek hoe zijn liefde voor spannende verhalen is ontstaan. Ook heeft hij een aantal van de ruim veertigduizend schriftelijke reacties die hij op zijn boeken kreeg toegevoegd. Hoewel de fanmail uiteenlopend is, hebben ze allemaal iets met elkaar gemeen: Sebastian Fitzek weet de liefde voor lezen niet alleen in stand te houden maar zelfs te creëren. Mensen die voorheen niet tot nauwelijks lazen zijn door deze auteur in ware boekenverslinders veranderd. Ik kijk nu al uit naar de brieven die bij het twintigjarig jubileum toegevoegd zullen worden want dat deze weergaloze auteur, als de omstandigheden het toelaten, nog jaren blijft schrijven lijkt me vanzelfsprekend.


ISBN 9789044352245 | paperback | 295 pagina's | The House of Books | mei 2017
Vertaald door Lucienne Pruijs

© Annemarie, 9 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Passagier 23Passagier 23
Sebastian Fitzek


Het leven van politiepsycholoog Martin Schwartz stelt weinig meer voor. Zonder zijn vrouw Nadja en zijn zoon Timmy heeft het alle glans verloren. Vijf jaar geleden kwamen ze om. Martin werkt tegenwoordig regelmatig mee aan undercoveracties die bijzonder risicovol zijn. Zo heeft hij zich voor zijn laatste actie met een goedje laten injecteren waardoor een hiv-test een positief resultaat zal opleveren. Het is de enige manier om binnen te kunnen dringen bij een bug party, een feest waarbij hiv-geïnfecteerden bewust anderen met hiv besmetten. Vreemd genoeg gebeurt dit vaak vrijwillig maar tegenwoordig is het ook een trend om weerloze mensen te verkrachten en te besmetten tijdens een ‘event’. Het slachtoffer in kwestie is de twaalfjarige Liam die door jeugdzorg aan de organisator van het ‘event’ is toevertrouwd.


De undercoveractie slaagt maar Martin heeft op het laatste moment een tand bij zichzelf moeten trekken en bovendien moet hij voor de zekerheid hiv-remmers slikken waarvan de bijwerkingen voor hem haast ondragelijk zijn. Het boeit Martin niet. Hij voelt zich nog altijd verdoofd door het verlies van zijn gezin. Een onverwacht telefoontje verandert alles. Ene Gerlinde Dobkowitz, een excentrieke dame van achtenzeventig, meldt hem dat ze belangrijke informatie over zijn gezin heeft. Ze beweert dat ze mogelijk nog in leven zijn. Ze nodigt Martin uit voor een bezoekje op een plek die hij voor geen goud wil bezoeken: het cruiseschip The Sultan of the Seas.


Vijf jaar geleden zou Martin stoppen met zijn undercoverwerkzaamheden. Tijdens zijn laatste opdracht maakten Nadja en Timmy een cruise. Martin hoopte zijn gezin op die manier wat broodnodige afleiding te bezorgen. De luxe cruise eindigde in een nachtmerrie. Nadja verdoofde haar zoon met chloroform en gooide hem overboord, de oceaan in. Daarna sprong ze achter haar zoon aan waarna het tweetal voorgoed uit het leven van Martin verdween. Vreemd genoeg had Nadja, een fanatiek briefschrijfster, geen afscheidsbriefje achtergelaten. Toch was een zelfmoord de enige verklaring voor de verdwijning van Nadja en Timmy.


Martin boekt een peperdure reis om het schip op te komen. Hij is niet van plan mee te varen maar wil enkel aanhoren wat de oude dame hem te zeggen heeft. Gerlinde overhandigt hem echter iets verbazingwekkends. Het is Luke, de teddybeer van Timmy. Gerlinde vertelt dat een klein meisje de beer bij zich droeg. Het meisje was een passagier 23. Een passagier 23 die vreemd genoeg weer opgedoken was.


Jaarlijks verdwijnen er gemiddeld 23 mensen van cruiseschepen. Deze mensen gaan aan het begin van de reis aan boord maar zijn op het eindpunt verdwenen. De algemene verklaring voor hun verdwijning is dat ze zelfmoord hebben gepleegd. Nooit eerder dook een passagier 23 weer op maar nu is de elfjarige Anouk Lamar na een afwezigheid van weken zomaar weer opgedoken. Ze is hevig getraumatiseerd en weigert te praten. Waar is ze al die tijd geweest? Wat is haar overkomen? Haar verwondingen doen het ergste vermoeden.


Martin blijft aan boord van het imposante schip. Hij kan het verzoek om Anouk bij te staan niet weigeren. Hoe is het meisje aan de teddybeer van Timmy gekomen en waar is haar moeder Naomi? Gerlinde komt met allerlei complottheorieën op de proppen maar Martin heeft al snel genoeg van de bizarre uitspraken van de bejaarde dame. Toch beseft ook hij dat er iets vreemds op het schip gaande is. Heeft iemand Anouk al die tijd gevangengehouden? Maar wie dan en… met welk doel?


De lezer weet dat Naomi Lamar nog in leven is maar dat daar snel verandering in kan komen. Ze wordt gevangengehouden in een soort ronde put. Bevindt ze zich nog op het schip? Haar ontvoerder heeft haar zo uitgeput dat Naomi alleen nog maar naar de dood verlangt. Naomi zal snel sterven maar alleen als ze al haar geheimen opbiecht. Naomi begrijpt het niet. Welk geheim wil het monster dat haar gevangenhoudt toch van haar horen?


Dat Duitser Sebastian Fitzek kan schrijven wist ik al maar met Passagier 23 heeft hij me toch weer verrast. Het verhaal is heftig en gruwelijk maar bovenal intrigerend. Fitzek weet precies waar de grens ligt en zorgt ervoor dat de gruwelheden niet afschrikken maar juist nieuwsgierig naar de afloop maken. Zo hoort een thriller te zijn, spannend van begin tot eind. Er zijn meer verhaallijnen die allemaal naadloos op de hoofdverhaallijn aansluiten.


Passagier 23 is taboedoorbrekend, bloedstollend en meeslepend. De briljant getimede verhaalwendingen zorgen ervoor dat je als lezer hopeloos aan het verhaal overgeleverd bent. Sebastian Fitzek heeft wederom een topthriller afgeleverd.


ISBN 9789048825271 | paperback | 383 pagina's| The House of Books | april 2015
Vertaald door Lucienne Pruijs

© Annemarie, 19 mei 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Het JoshuaprofielHet Joshuaprofiel
Sebastian Fitzek


Thrillerschrijver Max Rhode houdt zielsveel van zijn pleegdochter Jola. Tien jaar is ze alweer. Hij en zijn vrouw Kim zouden het meisje dolgraag willen adopteren maar dat is tot op heden niet gelukt. Het feit dat Max’ broer Cosmo een veroordeelde pedofiel is, bemoeilijkt de adoptie. Max vindt het vreselijk. Hij gaat al jaren niet meer met Cosmo om. Waarom moet hij boeten voor het wangedrag van zijn broer? Gelukkig weet hij zeker dat Jola’s ouders haar niet kunnen opeisen. Toen Jola nog een baby was, probeerde haar drugsverslaafde moeder haar te verkopen. Max moet er niet aan denken wat zijn dochter destijds had kunnen overkomen als de koper geen undercover politieagent was geweest.


Wanneer Max samen met Jola naar huis rijdt, krijgt hij een vreemd telefoontje. Een onbekende man deelt hem mee dat hij op de intensive care van het Westend-ziekenhuis ligt. Max moet zo snel mogelijk komen. De beller beweert dat hij stervende is en dat zijn laatste woorden voor Max bestemd zijn. Max kan zijn nieuwsgierigheid niet onderdrukken en rijdt met Jola naar het ziekenhuis waar hij door ene dr. Anselm Grabow wordt ontvangen.


Dokter Grabow heeft opdracht gekregen Max te vertellen dat de man na een zelfmoordpoging met ernstige brandwonden is binnengebracht. Zijn identiteit mag echter niet bekend gemaakt worden. Max begrijpt er niks van en hij herkent het door het vuur weggesmolten gezicht dat hij korte tijd later aanschouwt niet. De man fluistert dat Max door Joshua is uitverkozen. Hij beweert dat Max de stad onmiddellijk moet ontvluchten. Alleen. Vlak voor de verbrande man definitief zijn ogen sluit, zegt hij nog dat Max vooral niks strafbaars mag doen. Wat er ook gebeurt. Anders eindigt Max net zoals hij.


Max begrijpt er niks van en loopt ontdaan terug naar zijn auto waar Jola al die tijd op hem gewacht heeft. De auto is leeg. Jola is nergens te bekennen. Vreemd genoeg ligt de inhoud van het dashboardkastje op de passagiersstoel. Wanneer Max het weer in het kastje wil stoppen, ligt daar al iets anders in. Het is een klein bruin flesje met daarin een bitter ruikende vloeistof. Hevig verontrust belt Max het mobiele telefoonnummer van Jola. Een onbekende man neemt op. Jola is zojuist bewusteloos aangetroffen op de afdeling pathologie. Ze is bedwelmd met GHB.


Het incident loopt met een sisser af en twee maanden gaan in alle rust voorbij. Dan gebeurt het ondenkbare. Jeugdzorg staat voor de deur. Ze komen Jola ophalen. Heeft Max al hun brieven dan niet ontvangen? Jola’s biologische ouders willen hun kind weer terug en zijn door jeugdzorg geschikt bevonden.


Max raakt in paniek en doet iets wat hem zelf ook verbaast. Hij slaat met Jola op de vlucht. Al snel zit de politie hem op de hielen en wordt de vluchtauto geramd. Wanneer Max bijkomt, ligt hij in het ziekenhuis. Jola is weg. Volgens de politie heeft niemand hem achtervolgd en heeft hij zelf zijn kind ergens verborgen. Max is met stomheid geslagen. En dan ineens hoort hij haar. Jola. Haar angstige stem deelt hem mee dat hij niet mag laten merken dat hij haar hoort. In zijn oor, onder het verband dat om zijn hoofd gewikkeld is, zit een microfoontje. Iemand heeft Jola ontvoerd en wil dat Max precies doet wat hem opgedragen wordt. Max’ leven verandert in een ware nachtmerrie. Een nachtmerrie zo gruwelijk dat het al zijn thrillers overtreft.


Het Joshuaprofiel is een bloedstollende en aangrijpende pageturner. Terwijl Max alles op alles zet om zijn dochter te redden, krijgt hij hulp uit onverwachte hoek. Deze helper wijst Max tevens op zijn traumatische verleden. Heeft Max zijn jeugdtrauma’s wel overwonnen? Max stuit keer op keer op vijandelijkheid. Waarom menen wildvreemde mensen dat hij op het punt stond Jola iets aan te doen? Max is verbijsterd. Zal hij Jola ooit nog terugzien? Auteur Sebastian Fitzek laat de spanning torenhoog oplopen om daar na nieuwe verhaalwendingen steeds weer een schepje bovenop te doen. De intense spanning wijkt geen moment.


Het Joshuaprofiel is meer dan een weergaloze thriller. Het is een boek vol ethische vraagstukken en inzichten die de auteur achterin het boek heel openhartig toelicht. Sebastian Fitzek heeft zichzelf met deze uitmuntende thriller weer eens overtroffen. Wat kan deze man schrijven!


ISBN  9789044349870 | paperback | 382 pagina's| The House of Books |april 2016
Vertaald door Lucienne Pruijs

© Annemarie, 4 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Passagier 23Passagier 23
Sebastian Fitzek 
 

Het is een feit, zegt Sebastian Fitzek in een tussengevoegd (!) nawoord, dat er op cruiseschepen per jaar gemiddeld genomen 23 passagiers verdwijnen. Het was voor de schrijver de aanleiding om deze bloedstollende thriller te gaan schrijven. ‘Er is een Passagier 23 aan boord’ is de term voor de wetenschap dat er iemand begonnen is aan de cruise met de opzet die nooit te beëindigen.
 

Martin Schwarz is politiepsycholoog. Vijf jaar geleden heeft hij zijn vrouw en zoon verloren. Zij gingen op een cruise en pleegden zelfmoord, zo staat het in het rapport. Wat is er precies gebeurd? Niemand weet het. 
Het gebeuren heeft Martin diep geraakt. Hetgeen hem bezig hield, waar hij voor leefde, het is weg. Nu zoekt hij alleen nog het gevaar op, niets doet hem nog iets. Op dit moment is hij bezig met een infiltratie: er moet een einde komen aan zogenaamde bug-parties waarbij hiv-geïnfecteerden seks hebben met gezonde mensen, en waar kinderen bij betrokken zijn! 
 

Om de gedaante aan van een hiv-geïnfecteerde pedofiel aan te kunnen nemen, injecteert Martin zichzelf: hij moet positief zijn bij de test voor hij toegelaten wordt op het feest. Als echter de echte pedofiel laat weten aan de organisatie dat hij een ongelukje heeft gehad en een voortand mist, aarzelt Martin niet: hij trekt de tand uit.
En dan komt er dat telefoontje. Een oude vrouw, die zegt zich aan boord te bevinden van het cruiseschip Sultan of the Seas, het schip waar Martins vrouw en zoon op voeren, vertelt hem dat ze de knuffel van Timmy heeft gevonden. Martin moet zo snel mogelijk zorgen dat hij aan boord komt. Degene die hem aan boord wilde hebben, wist dat alleen dit – het onderzoeken wat er met zijn vrouw en kind gebeurd is – hem zou lokken. Inderdaad laat hij zijn missie in de steek en vertrekt. Als hij te weten kan komen wat er gebeurd is, dan gaat dat voor alles! Op het schip ontdekt hij tot zijn afgrijzen dat de kapitein die verantwoordelijk was vijf jaar geleden, opnieuw gezagvoerder is! De oude dame die hem belde vertelt hoe zij een meisje dat verloren gewaand werd, tegen is gekomen in een van de onmetelijk lange gangen binnen het schip: met de beer in haar armen.
 

Het is het begin van een verbijsterend verhaal, waarbij er zich in de ingewanden van het schip dingen af spelen waardoor je nooit meer op cruise zult willen gaan. Sebastian Fitzek laat je denken dat je het allemaal begrijpt, maar zet dan door de lezer tussendoor even toe te spreken en ook alvast een dankwoord te richten tot degenen die het verdienen, alles op losse schroeven. Dat is een gewaagde onderneming: het is spelen met de geloofwaardigheid! Het blijkt een goede ingreep: je bent als lezer de proloog al bijna vergeten, maar...er waren nog vragen niet beantwoord!
 

Fitzek houdt zijn lezers vast tot het laatste woord. Het is een verbijsterend verhaal, met net even die realistische kern. Een psychologische thriller waar je stil van bent.
 

ISBN 9789048825271 |paperback|352 pagina's |Uitgeverij House of Books| april 2015
Vertaald uit het Duits door Lucienne Pruijs
 
© Marjo, 6 mei 2015
 
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
 

AfgesnedenAfgesneden
Sebastian Fitzek


Zet een jonge vrouw, die op de vlucht is voor haar stalker, op een eiland dat door een storm afgesloten is voor de buitenwereld, en de sfeer zit er meteen in.


Het gaat om Linda. Ze is striptekenaar, maar zit even zonder opdrachten. De storm raast buiten, veel eilandbewoners zijn vertrokken, ze heeft veel te veel tijd om zich druk te maken, al zegt haar broer dat dat nergens voor nodig is. Hij heeft het zaakje geregeld. Dat haar ex, Danny, haar stalkt is nog tot daar aan toe, maar hij is gewelddadig. De laatste streek die hij uitgehaald heeft is zuur mengen door haar gezichtscrème. En haar broer kan zeggen wat hij wil. Ze is niet alleen: iemand heeft haar handdoek natgemaakt, iemand heeft in haar bed gelegen. Ze vlucht in paniek naar buiten, om een schokkende ontdekking te doen: een dode in het water. Ze moet gaan kijken: is het Danny? Zijn haar zorgen voorbij?
Nee, niet Danny. Een man in T-shirt waarop staat ‘Erik’. Ze neemt het tasje mee dat er ligt. Daarin zit een mobiel. Ze ziet een aantal berichtjes op de voicemail. En ze belt dat nummer.


Zo komt ze in contact met Paul Herzfeld, de patholoog-anatoom.
Als ze had geweten dat ze een reeks gebeurtenissen in gang heeft gezet die de perikelen rond Danny doen verbleken, dan had ze zeker niet gebeld... Herzfeld is op zoek naar zijn dochter, die ontvoerd is en een boodschap heeft ingesproken op zijn telefoon ‘wacht op Erik’. De ontvoering blijkt iets te maken te hebben met een eerdere zaak, toen hij zich keurig aan de regels hield waardoor een psychopathische lustmoordenaar een veel kortere gevangenisstraf kreeg dan hij verdiende. De vader van het meisje, dat toen ontvoerd werd en op een gruwelijke manier aan haar einde kwam, vroeg aan Paul om dat ene feit over de dood van het kind niet te vermelden. Paul kon niet aan dat verzoek voldoen, en de rechter gaf slechts drieënhalf jaar. Nu wordt de rechter belaagd en is Pauls dochter ontvoerd.


Hierop volgt een huiveringwekkende speurtocht, met aanwijzingen die in lijken verborgen zitten, daar niet gezocht door een ervaren patholoog, maar door een werkeloze striptekenares. Linda dus, die via een mobieltje  van een onbekende man instructies krijgt.
Paul racet intussen over het vasteland, met een stagiair met veel geld, op zoek naar zijn dochter, op de hielen van de dader.
Een fascinerend verhaal dat behalve onvoorspelbaar ook haast onmogelijk en onwaarschijnlijk is, maar waarin de lezer meegesleurd wordt, omdat het een gruwelijk spannende puzzel is. Verbijsterend zijn de steeds nieuwe elementen in het verhaal, en je kan niet anders dan concluderen dat het verhaal ingenieus in elkaar steekt.


Sebastian Fitzek (Berlijn, 1971) studeerde Rechtswetenschappen en werkt als journalist en schrijver voor radiostations en tv-zenders. Voor ‘Afgesneden’ vroeg Fitzek medewerking van Michael Tsokos, de bekendste patholoog-anatoom van Duitsland.


ISBN  9789048819935 |paperback |347 pagina's |Uitgeverij Mistral | april 2014
Vertaald uit het Duits door Sander Hoving

© Marjo, 7 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De therapieDe therapie
Sebastian Fitzek

Na de verdwijning van zijn dochter Josy is Viktor Larenz nooit meer de oude geworden. Hij is volledig ingestort en bevindt zich in een psychiatrisch ziekenhuis, vastgebonden aan zijn bed. Het wrange is dat Viktor zelf jarenlang als succesvol psychiater heeft gewerkt. Nu vertelt hij aan de behandeld arts zijn ijzingwekkende geschiedenis die uiteindelijk tot moord heeft geleid.

Vier jaar na de verdwijning van zijn geliefde dochter heeft Viktor zich teruggetrokken in zijn vakantiehuis op het eilandje Parkum. Hij wil zich in alle rust voorbereiden op een interview. Hij is na lang wikken en wegen akkoord gegaan met het interviewverzoek maar zijn vrouw wil er niets van weten. De enige die hem vergezeld heeft naar het eiland is zijn trouwe golden retriever.

Op het eiland wordt hij al snel benaderd door een vrouw, Anna Spiegel. Ze zegt naar hem doorverwezen te zijn en is nogal dwingend. Viktor voelt zich helemaal niet in staat zijn werk als hulpverlener uit te oefenen maar Anna staat erop haar verhaal te doen. Wanneer Anna aan haar bizarre verhaal begint, raakt hij geïntrigeerd. Ze vertelt hem een verhaal dat zulke grote raakvlakken vertoont met de verdwijning van zijn dochter, dat hij ervan overtuigd is dat ze hier meer over weet. Anna Spiegel blijkt echter een zeer zwaar psychiatrisch patiënt te zijn en Viktor wordt dan ook van alle kanten voor haar gewaarschuwd. Ze is gevaarlijk, zegt men. Viktor weet dat hij de vrouw moet vermijden maar zijn hunkering naar de waarheid is te groot. En dat brengt hem in een levensgevaarlijke situatie.

In dit boek wordt de lezer van hot naar her geslingerd. Dan weer bevindt Viktor zich in het psychiatrisch ziekenhuis, vervolgens is hij op het eiland Parkum en een volgende keer vertelt Anna Spiegel haar verhaal. Toch blijft alles goed te volgen en is er ruimte voor de lezer om zijn of haar eigen theorie te ontwikkelen. Niets is wat het lijkt en de waarheid kan uiteindelijk wel eens vanuit een heel andere hoek komen. Auteur Sebastian Fitzek heeft het verhaal van a tot z onder controle en zet een ijzersterke psychologische thriller neer. Het plot is krachtig en overtuigend en de lezer wordt uitgedaagd de hersens te laten kraken. De ontknoping ligt voor het grijpen maar weet telkens weer te ontglippen. Ik heb het boek in één ruk uitgelezen. Een uitmuntend debuut.

ISBN 9789026121197 | paperback | 255 pagina's | Uitgeverij De Fontein | 2007
Vertaald uit het Duits door Jan Smit

© Annemarie, 21 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De therapieDe therapie
Sebastian Fitzek 


Viktor Larenz is psychiater. Hij zou nooit geloofd hebben dat hij zelf nog eens in therapie zou moeten, maar zo is het wel. Hij is zelfs vluchtgevaarlijk, want hij ligt aan armen en benen vastgeklonken op een verstelbaar ziekenhuisbed. Dr. Roth is zijn behandelend arts aan wie Viktor een verhaal vertelt.
Een ongelooflijk verhaal over zijn twaalfjarige dochter, Josy, die verdween toen hij met haar naar een allergoloog ging. Ze was ziekelijk, en men vreest het ergste. Leeft ze nog? Waar is ze dan? Vier jaar lang heeft Viktor gezocht naar zijn dochter, het zal hem zijn huwelijk kosten. Als hij tot rust wil komen in hun vakantiehuis op Parkum een eiland voor de kust, gaat Isabel dus niet mee. Wel neemt hij zijn hond mee. Als hij daar zit, komt er een vrouw bij hem langs, Anna. Zij heeft last van schizofrenie, en vraagt om bij Viktor in therapie te mogen.
Hij stemt met tegenzin toe, omdat zij wanen blijkt te hebben over een meisje, waarbij de gelijkenis met zijn eigen dochter zo groot is, dat hij wel moet luisteren.
Wat volgt is een ongelooflijk spannend verhaal, waarbij pas duidelijk wordt op de laatste pagina’s wat er gebeurd is.


Er zijn verhaallijnen die door elkaar lopen: Viktor die vertelt tegen zijn psychiater. Dat  verhaal dat hij vertelt, waarbij soms dingen aan de lezer duidelijk gemaakt worden, die Viktor niet kan vertellen, omdat hij het niet weet. Daar lopen dus al drie lijnen door elkaar. Tel daar alle raadselen bij op, waarover Viktor vertelt, en je hebt als lezer geen flauw idee waar het heen moet.
Zelfs al denk je te weten wie Josy ontvoerd heeft, dan heb je nog geen idee waarom en wat er met haar gebeurd is.
Een ongelooflijk verhaal.  Knap om als debuterend schrijver zo’n ingewikkeld boek te schrijven. Ik zie voor me hoe de wanden van zijn schrijfkamertje vol hangen met schema’s en lijstjes.
Hoe zou een tweede boek zijn?


ISBN 9789026121197 |paperback |255 pagina's | Uitgeverij De Fontein | 2007
Vertaald uit het Duits door Jan Smit

© Marjo 9 maart 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De therapieDe therapie
Sebastian Fitzek

 

Sebastian Fitzek (1971) is een Duitse auteur van met name psychologische thrillers. Hij studeerde Rechtswetenschappen en promoveerde vervolgens op Auteursrecht. Na gewerkt te hebben voor diverse televisie- en radiostations is in 2006 zijn debuut De therapie uitgekomen. Dit was gelijk een bestseller; het verdreef zelfs De Da Vinci Code van de eerste positie! Inmiddels is Fitzek een niet meer weg te denken naam in de wereld van de psychologische thrillers.


In De therapie flitsen waan en werkelijkheid met de snelheid van het licht door het verhaal wanneer we Dr. Viktor Larenz, gerenommeerd psychiater in Berlijn, volgen. Vier jaar geleden is zijn 12-jarige dochter Josy van het ene op het andere moment spoorloos verdwenen tijdens een bezoek aan een arts omdat ze aan een vreemde, onverklaarbare ziekte leed. Victor Larenz en zijn vrouw Isabell hebben totaal verschillend op het drama gereageerd: hij heeft zijn praktijk opgegeven om de speurtocht naar zijn dochter voort te zetten en zij heeft zich juist in haar werk vastgebeten en wacht schijnbaar in vol vertrouwen op de terugkomst van haar dochter.
In het heden vinden we Larenz terug, vastgebonden aan bed in een psychiatrische kliniek, terwijl hij het verhaal van zijn dochter vertelt aan zijn behandelend arts. Hoe heeft het in hemelsnaam zover met hem kunnen komen? Wat is er met zijn dochter gebeurd? En wie is die vreemde vrouw Anna Spiegel? Larenz kwam haar tegen op het eilandje Parkum waar de familie een huis heeft en waar hij zich tijdelijk heeft teruggetrokken. Wat voor vreemd spelletje speelt zij met Larenz? De vragen buitelen over elkaar heen en er komen vooralsnog maar weinig antwoorden.
De lezer komt er pas in een laat stadium achter wat er met Josy is gebeurd, maar is dan al volslagen gebiologeerd door het boek gevlogen om samen met Larenz de vele mysteries op te lossen.


Met De therapie heeft Fitzek een psychologische thriller van jewelste geschreven. Hij zet je voortdurend op het verkeerde been, hoewel hij ook al in een vroeg stadium de ultieme aanwijzing geeft waarmee het hele verhaal opgehelderd kan worden. Of toch niet? De epiloog is zeer verrassend en gooit alle verworven zekerheden weer door elkaar.
Topboek!

ISBN 9789026121197 |paperback |255 pagina's | Uitgeverij De Fontein | 2007
Vertaald uit het Duits door Jan Smit

© Joanazinha  11 maart 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven